Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Piopio napisał:

Albo najprościej użyć izolacji galwanicznej USB - działa najlepiej z wszystkich rozwiązań i jest najtańsza. 

zwłaszcza jak w dacu nie ma wejścia usb 😄

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Dużo też zależy od implementacji usb w dac, bo z tym bywa różnie... 

To oczywiste. Rozważam przypadek nowoczesnych DAC a nie jakiś staroci. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 godzin temu, Piopio napisał:

Albo najprościej użyć izolacji galwanicznej USB - działa najlepiej z wszystkich rozwiązań i jest najtańsza. 

Ale do brzegu, do brzegu 🙂 

W dniu 16.06.2023 o 16:20, jackobtone napisał:

To u mnie z CM4 i XE takich problemów nie ma. Serwer Roona stoi na Synology DS1621+ na SSD, muzyka na jednym z dysków 20tb HDD, całość w innym pomieszczeniu. Roon na DietPi się nie krzaczy, wszystko działa "od strzała" a słucham muzyki codziennie. Zainstalowane Raspotify, też zero problemów i brak opóźnień. CM4 mam w wersji bez WiFi, wpinam się bezpośrednio w jeden z routerów w Meshu. Z tym WiFi w malinie zawsze miałem problemy, wolę zwykły kabelek rj45 cat7 i spokój. 🙂 

Zacytuję siebie jeszcze w kwestii stabilności CM4 + XE. Całość trzymam pod prądem 24/7, rachunki za prąd opłaca fotowoltaika na dachu. 🙂 

Jest też kwestia brzmienia takiego zestawu. Poza self-made transportem plików na malinie mam transport płyt CD/SACD McIntosh MCT500. Różnica w brzmieniu między moim transportem plików na malinie za zaledwie kilka tys zł, a Makiem za 25tys zł jest naprawdę subtelna na korzyść tego drugiego i przejawia się nieznacznie szerszą/głębszą sceną. W efekcie zdecydowanie częściej gram na malinie korzystając z Roona niż przerzucam krążki na MCT. 
Różnica w cenie (mając na uwadze jeszcze zasilanie maliny) między tymi dwoma to koło 19-20 zł. Konkluzja? Nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując MCT, choć przyznam że służy mi do celebrowania muzyki. Szukanie płyty, wysuwanie tacki, osadzanie krążka… Niby to nie to samo co przy płycie winylowej, ale jakieś podobieństwo jest. 🙂 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Witam. 

Posiadam Volumio na terminalu T630. Gram po usb (wzmacniacz to MF m3si). Cały czas w opcjach volumio OPCJE ODTWARZANIA -> OPCJE GŁOŚNOŚCI -> TYP MIKSERA mialem do wyboru 3 opcje:

-żaden

-sprzętowy

-programowy

Nagle zniknęła opcja wyboru SPRZĘTOWY. Mam ustawione ŻADEN. Wydaje mi się jednak, że sprzęt zaczął ciszej grać. Co to może być za feler?

Dostałem na 3 miesiące dostęp do Tidal-a HiFi Plus. Na malince mam w tej chwili najnowsze Volumio w wersji free. W życiu nie miałem Tidal-a więc mam kilka pytań do użytkowników:

1. Czy jest możliwość aby z apki Tidal na Androida wysyłać muzykę na malinkę tak jak to się robi ze Spotify? Trzeba uruchomić na malince jakiś konkretną usługę, itp?

2. Czy jedyną metodą aby mieć natywnie Tidal-a na Volumio jest konto Premium? Można mieć jakieś czasowe darmowe próbne Volumio Premium, itp?

Będę "dzwięczny" za wszelkie podpowiedzi.  :

Kolega wyżej odpowiedział na punkt 1. Co do punktu drugiego to możesz przetestować volumio premium przez dwa tygodnie za darmo. Ja w tej chwili testuje. Jest też promocja na volumio, opłata roczna jakiś mi zaproponowali to 272 zł. Długo siedziałem na moode audio i ta nowa wersja volumio działa całkiem dobrze dźwiękowo jak i funkcjonalnie.

3 godziny temu, tomash napisał:

Długo siedziałem na moode audio i ta nowa wersja volumio działa całkiem dobrze dźwiękowo jak i funkcjonalnie.

Ja mam Volumio Premium, ale w sumie ostatnio raczej na mconnect plus moode 8.3.0 słucham. Mam wrażenie że lepiej, choć wkurza zużycie baterii w komórce... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dobrze tylko dać zasilanie purepi.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

U mnie w takiej obudowie jest.e77566e015d8469f2453711da582e248.jpg

Jestem oszczędny poznaniak i poluje na używki, transport pi digi od Holendra za 70€ trafiłem 

W to będę szedł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus może kiedyś zegary 

Ukryta Zawartość

Jestem oszczędny poznaniak i poluje na używki, transport pi digi od Holendra za 70€ trafiłem 
W to będę szedł 

Ukryta Zawartość

plus może kiedyś zegary 
Dokładnie w to purepi. Bardzo fajne zasilanie.

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, Ajothe napisał:

Apka BubbleUpnp  lub  Mconnect...

Sorki ale to chyba dla mnie za duży skrót myślowy. 😉

To są usługi które mam uruchomić na malince czy na telefonie? Na telefonie mam używać standardowego Tidal-a czy coś innego?

9 minut temu, Mori napisał:

To są usługi które mam uruchomić na malince czy na telefonie? Na telefonie mam używać standardowego Tidal-a czy coś innego?

To są aplikacje na telefon (Playery). Na moode musisz uruchomić protokół upnp. (proste, z menu). Na Volumio jest chyba nawet aktywny od razu. 

Edytowane przez marcinmarcin

28 minut temu, marcinmarcin napisał:

To są aplikacje na telefon (Playery). Na moode musisz uruchomić protokół upnp. (proste, z menu). Na Volumio jest chyba nawet aktywny od razu. 

Czy te playery mają wtyczki do Tidal-a czy muszą działać na telefonie równolegle z nim?

Zainstaluj sobie np Mconnect. Pobawisz się, rozwiejesz pytania i odinstalujesz. Trudno tak wirtualnie tłumaczyć. W menu masz zakładkę Tidal, gdzie wpisujesz swoje dane konta Tidal i widzisz tam swoje playlisty, ulubione itd. Oczywiście nie wygląda to jak oryginalny/natywny tidal, trzeba nauczyć się trochę interfejsu tej aplikacji, ale dzieci potrafią rozkminić zaawansowane gry więc też dasz radę. Masz tam zakładkę "Play To" i wybierasz tam sobie Volumio i heja.
Prywatnie, bardzo nie lubię aplikacji udających Tidala i ich badziewnego, męczącego interfejsu , wolę ten natywny i dla mnie priorytetem jest grać na natywnym.

9 minut temu, Wito76 napisał:

Prywatnie, bardzo nie lubię aplikacji udających Tidala i ich badziewnego, męczącego interfejsu , wolę ten natywny i dla mnie priorytetem jest grać na natywnym.

Tylko żeby jeszcze z tego Tidal connect (oryginalnie tylko na Volumio) tak dobrze grało jak np z mconnect 🙃 też bym się wtedy nie męczył 😉

Tylko żeby jeszcze z tego Tidal connect (oryginalnie tylko na Volumio) tak dobrze grało jak np z mconnect też bym się wtedy nie męczył
W innym wątku dzisiaj pisałeś, że już nic Ci nie syczy i nie jazgocze. Znowu zaczęło :).
10 minut temu, Wito76 napisał:

W innym wątku dzisiaj pisałeś, że już nic Ci nie syczy i nie jazgocze. Znowu zaczęło :).

No Tidal connect też nie używam 😁 nic nie poradzę że Mconnect gra dla mnie lepiej.... A plus że mam w jednej apce T i Qobuz, więc wcale tak źle z tą funkcjonalnością nie jest 

Mam taki problem , w malinie 2b zmieniłem nakładkę  z HiFi bery pro na allo digione i na plikach z próbkowaniem 82 kHz mam bardzo duże zniekształcenia, na 96 jest ok. Malinę odkupiłem więc podejrzewam uszkodzenie l

Może jest włączony jakiś upsampling? Jaki system?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

23 godziny temu, Wito76 napisał:

Zainstaluj sobie np Mconnect.

Czy jest istotna wersja Mconnect? Zainstalowałem Lite ale wybierając opcję "Play to" nie widzę tam swojej malinki.

Czy jest istotna wersja Mconnect? Zainstalowałem Lite ale wybierając opcję "Play to" nie widzę tam swojej malinki.
Już nie pamiętam dokładnie menu w malinie, gdzie to dokładnie jest, ale musisz mieć włączone tam opcję Upnp.
13 godzin temu, Wito76 napisał:
13 godzin temu, Mori napisał:

Już nie pamiętam dokładnie menu w malinie, gdzie to dokładnie jest, ale musisz mieć włączone tam opcję Upnp.

No właśnie nie mogę tego nigdzie znaleźć. Ktoś może wie czy to jest jakiś plugin? Jaki? Albo inne ustawienie systemowe?

Godzinę temu, Mori napisał:

właśnie nie mogę tego nigdzie znaleźć. Ktoś może wie czy to jest jakiś plugin? Jaki? Albo inne ustawienie systemowe

Komórka w sieci wspólnej po wifi, na tym samym routerze? 

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

Komórka w sieci wspólnej po wifi, na tym samym routerze? 

Tak, wszystko w tej samej sieci. Stream ze Spotify działa ale nie mam pewności po jakim protokole to idzie.

Volumio z fona znajduje malinkę bez problemów. Na malince Volumio w najnowszej wersji. Szukałem tych opcji w "Ustawienia->Wtyczki" i "Ustawienia->Opcje odtwarzania" ale nie widzę tam nic do UPNP.

• Pokaż nowe odpowiedzi