Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Dokładnie ja nieraz używam jako platforma do ogladania TV. Jednak to dodatek. Dla innych to cel zakupu maliny. Niedługo kupuje Pi5 jest ponoć sporo lepsza, mówię o muzyce. Można bezpośrednio podłączyć do szyny dysk M.2.  Po podlaczeniu do bardzo dobrego zasilacze pokaże co potrafi. Dla innych może to być zbędny wydatek. 

9 godzin temu, Sykstus napisał:

A nie przypadkiem przez nadal HAT ? 😉 bo miejsca na dysk ma płytce nie ma za bardzo i tak i tak musisz wyjść nad nią HATem

np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Owszem na płytce jest "wejście na taśmę" ale nic ponadto.
5 do mnie jedzie - będzie budowany duży Nas na nim.

M2 do Pi5 można podłączyć "tasiemką", są jakieś tam adaptery. 

Ukryta Zawartość

Pytanie tylko, czy nie lepiej pójść od razu w CM4 i CM4io Board? Masz wtedy na CM4io pełnoprawne gniazdo PCIe x1, CM4 można kupić z bardzo szybką wbudowaną pamięcią eMMC (system działa zdecydowanie szybciej niż z najszybszymi kartami microSD).

Mam CM4 z JCatem USB XE, od czasu kiedy postawiłem system na eMMC + Roon, nie grzebałem w systemie, a całość chodzi 24/7. Jeśli jest potrzeba wyłączenia to wypinam z prądu i nic się nie farfocli, a fakt farfoclenia się w posiadanej wcześniej Pi4 zrzucałem na zastosowanie właśnie karty pamięci. Fakt, potrzebna większa obudowa, ale możliwości takiej CM4 z Boardem również są większe. Plus CM4io wymaga zasilania 12V przy wykorzystaniu gniazda PCIe (jeśłi komuś na PCIe nie zależy to 5V wystarczy). Nie jest wykluczone, że te wszelkie "dopinki" do Pi5 także trzeba osobno zasilić, choć nie wczytywałem się i mogę się mylić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Będę miał może jutro pi5 z dokładką do dysku. Zobaczymy jak będzie to wyglądać, idzie zdecydowanie pod Nas (na potrzeby monitoringu).
Łatwiej to schować 😉 niż normalnego NASa.

Panowie Pomocy. Dotarł do mnie wczoraj HAT Ian Canada TransportPi Digi, ta droższa co było wstawiony link. Nie mogę tego zmusić do działania. System Moode, wybieram w nim nakładkę HiFiBerry digi+ pro i nic. Zaświeciła się dioda X01, sygnał idzie po coax do Khadas Tone Board. Khadas działa bo sprawdzałem na innym źródle. W systemie Moode w zakładce audio wyszarzone są opcje doboru sterownika i chipu. Co z tym dalej począć?

Spróbuj allo digione signature.

Masz tą wersję?

Ukryta Zawartość

w moode allo digione signature w Volumio allo digione.

Ukryta Zawartość

Na obu nie działa. Sprawdziłem też kilka innych nakładek. Tak wyglądają ustawienia, może coś się rzuci w oczy.

Ukryta Zawartość

Screenshot_2024-04-24-22-02-16-733_com.brave.browser.png

Screenshot_2024-04-24-22-11-30-928_com.brave.browser.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, tomash napisał:

W systemie Moode w zakładce audio wyszarzone są opcje doboru sterownika i chipu.

Sprawdź, czy moode wyczuwa nakładkę. Wejdź w System, po prawej u góry kliknij i rozwiń listę. Wybierz System info.

Przejdź do sekcji Audio. Czy jest tam załadowana nakładka , hifiberry digi + pro?

@tomash ściągnij jeszcze manual i sprawdz ustawienia zworek plus polecana przez nich nakładka. Sprawdź też zegary czy zamontowane w dobrych socketach. Kojarzę że ktoś pisał że miał zamienione.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Według instrukcji jest niby wszystko ok, tzn. Zworki są ustawione poprawnie, ale tak jakby ktoś przekuł igłą folię na przełącznikach S2. Zegary są dwa identyczne, po włączeniu muzyki zaświeca się dioda X01. Oczekuję sygnału z coaxa a jest jeszcze dioda X02 która jest bliżej coaxa. W jaki sposób wybiera się złącze? Czy na wszystkich jest równocześnie sygnał? W systemie nakładka jest wykrywana jako HiFiBerry digi. W instrukcji proponują ustawić na HiFiBerry digi+ pro.

Sprawdziłem jeszcze raz po restarcie informacje o systemie i chyba nie widzi nakładki 🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, tomash napisał:

Sprawdziłem jeszcze raz po restarcie informacje o systemie i chyba nie widzi nakładki 🤔

Ukryta Zawartość

Tu już przejechałeś do logów i wygląda raczej OK. Też tak mam. 

. Znacznie wyżej jest część Audio parameters.

20 godzin temu, tomash napisał:

W systemie Moode w zakładce audio wyszarzone są opcje doboru sterownika i chipu. Co z tym dalej począć?

To normalne, ok.

Jak puścisz muzykę, to moode pokazuje, że odtwarza? 

Zobacz, co jest wtedy napisane w audio info (kliknąć przycisk na górze po prawej stronie ekranu > Audio info

Ukryta Zawartość

Parametry audio dla obu kart, wydaje mi się że jest ok, ale zerknijcie.

Ukryta Zawartość

Screenshot_2024-04-25-13-27-26-846_com.brave.browser.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, tomash napisał:

Parametry audio dla obu kart,

Co znaczy dla obu? Jednocześnie?

Jedna jest I2S a druga USB

2 godziny temu, tomash napisał:

Oczywiście że osobno 😉

A próbowałeś łączyć innym kablem, albo optykiem?

Malinka wyczuwa nakładkę, czy li podstawowy układ WM8805 działa.  Sygnał I2S  do niego jest wysyłany. 

Teraz to już w ogóle się porobiło, alsa nie wykrywa urządzenia i wyskakuje błąd przy próbie włączenia muzyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

38 minut temu, tomash napisał:

Teraz to już w ogóle się porobiło, alsa nie wykrywa urządzenia i wyskakuje błąd przy próbie włączenia muzyki.

Jakie masz zasilanie do malinki?

Zasilanie to Sigma, mam też Studera i zasilacz na jakimś LM (nie pamiętam oznaczenia). Dziś postawię system na nowo i spróbuję na volumio, bo ewidentnie coś się uszkodziło, bo nawet z odpiętą nakładką jest błąd ALSA.

3 godziny temu, tomash napisał:

bo nawet z odpiętą nakładką jest błąd ALSA.

Taki błąd też jest wywalany, gdy system nie widzi i nie może zweryfikować nakładki, tej, jak jest wybrana w ustawieniach.

3 godziny temu, tomash napisał:

Zasilanie to Sigma, mam też Studera i zasilacz na jakimś LM (nie pamiętam oznaczenia).

Spróbuj ze standardowym zasilaczem do malinki (impulsowym), dla prawidłowego wykrywania nakładek często istotna jest szybkość narastania napięcia zasilania w poszczególnych układach.  Pi4 jest na to wrażliwa.

A układy oparte na WM8804/05 wymagają odpowiedniego timingu podczas startu całości , by zadziałać, jak trzeba.

Edytowane przez jar1

Sam myślałem nad FifoPi Q7II.

Wracajac do Twoje problemu, może to juz było i to banane, ale jak korzystajac z dwóch zalilaczy jedna do nakladki druga do maliny. To najpierw włacz tą od nakladki, a za chwilę malinę. Nieraz jest problem że malina nie widzi nakladnki po I2S jak nie jest dostatecznie wcześniej zasilona nakladka.

Sigma czy studer ( studer jest za słaby do maliny obsluguje max 1A, do nakladki powinien wystarczyć) to bardzo dobre ( tranzystorowe) zasilacze i tu nie szukalbym problemu.  Zwłaszcza jak masz trafo 3-4A podlaczone do maliny Pi4. Malinka jest paliwożerna jak masz podlaczony do niej dysk zewnetrzny.

Edytowane przez Mariusz03

Jest sukces, nakładka ruszyła na nowym systemie. Podłączałem przed zmianą systemu na zasilaczu od telefonu 67W i cały czas występował błąd alsy. Tak że przy takich zmianach lepiej jest postawić system na nowo.

13 minut temu, tomash napisał:

est sukces, nakładka ruszyła na nowym systemie.

Ruszyła, tzn., że już wszystko ok i gra?

Tak, zadziałała od pierwszego włączenia bez żadnego problemu, na świeżym systemie. Niech gra idę przewietrzyć głowę, bo już myślałem że będę musiał ją odsyłać 😉😁

39 minut temu, tomash napisał:

Tak, zadziałała od pierwszego włączenia bez żadnego problemu, na świeżym systemie. Niech gra idę przewietrzyć głowę, bo już myślałem że będę musiał ją odsyłać 😉😁

Czasem tak jest. I warto od tego zacząć. Mnie raz pomogła tez wymiana karty SD.

Poza tym, warto zamiast restartu przy modyfikacjach systemu robić shutdown, wyłączyć zasilanie i włączyć zamiast restartu.

Edytowane przez jar1
4 godziny temu, tomash napisał:

Przewietrzony? Napisz tu jak gra i z czym porównujesz... 😉 bo sam nad nią myślę...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Przewietrzony? Napisz tu jak gra i z czym porównujesz... 😉 bo sam nad nią myślę...

Za wcześnie niech nakladka trochę się "pogrzeje", na wnioski przyjdzie czas. 

Dobrze byłoby porównać z usbridge signature od razu na głeboką wodę 😉

Złośliwość rzeczy martwych mnie dobija, kiedy podłączyłem malinę z nakładką do Sigmy to już po pierwszym uruchomieniu alsa stwierdziła ze urządzenie jest zajęte. Instalowałem wtedy też tidala ale wątpię żeby to była jego wina, swoją drogą tidal też nie działa. Znowu muszę system na nowo zrobić i użyje innego zasilacza.

• Pokaż nowe odpowiedzi