Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, marcinmarcin napisał:

A piszesz to żeby potwierdzić czy to co się Tobie zdaje, innym też się zdaje? 😉

Nie nie 😇 jeszcze nie instalowałem aktualizacji, chciałem po prostu poznać Wasze zdanie. Zwłaszcza, że w przeszłości kilkakrotnie się zdarzało, iż nowsze wersje wcale lepsze nie były. Dzięki za info i pozdrawiam! 

Ps. Jeden mój bardzo doświadczony kolega, z którego zdaniem się liczę, dość podobne miał odczucia... 

Edytowane przez Łukasz_62438
W dniu 24.03.2022 o 13:21, Łukasz_62438 napisał:

jeszcze nie instalowałem aktualizacji,

Jak używasz Hi-Tide, to się nie śpiesz 😃 Chyba, że postawisz nowe Moode na innej karcie. To, że gra inaczej nie dziwi, gdyż zmiany są spore, w tym MPD. 

Faktycznie dźwięk będzie zależny w dużej mierze od reszty toru. Jedni piszą, że nie słyszą, drudzy że tak. Czasem lepiej poczekać z przejściem na nową wersję. Zwłaszcza jak ma się jedną kartę na system. 

Bez hitide też warto chyba poczekać, a najlepiej mieć ta 2 kartę do testów. 

Mi się jednak całościowo 7.6.1 bardziej podoba, a jest to o tyle dziwne ze różnicy między wcześniejszymi wersjami nie słyszałem najmniejszej, a starsze (polecane po forach jako graale) potrafiły mi się przyciąć

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś z Was też ma problem z mconnect? Wiesza się, rozłącza, generalnie działa słabo. Malina Pi4, volumio 3.

Na volumio Qobuz i Tidal działają, jak tylko przełączam się na mconnect od razu problemy. Robiłem reinstalację systemu ale nie pomaga.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, imbryk82 napisał:

Czy ktoś z Was też ma problem z mconnect?

Nie miałem żadnego, ale używałem moode nie volumio. Aktualnie przeszedłem na bubble upnp. 

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:
13 godzin temu, imbryk82 napisał:

Czy ktoś z Was też ma problem z mconnect?

Nie miałem żadnego, ale używałem moode nie volumio. Aktualnie przeszedłem na bubble upnp. 

U mnie też w ostatnich dniach mconnect się zawiesza.Często nawet po pierwszym utworze. AirPad2, Rp4, Moodeaudio

1 godzinę temu, Woytaszek napisał:

U mnie też w ostatnich dniach mconnect się zawiesza.Często nawet po pierwszym utworze. AirPad2, Rp4, Moodeaudio

Może coś zepsuli 👍 az sprawdzę w weekend z ciekawości 

36 minut temu, Wito76 napisał:

Nie ma to jak HiTide 🙂

Fakt, tego poziomu jeszcze nie osiągnęli, ale może idą w tym kierunku 😁

Sprawdziłem z ciekawości działanie Mconnect (ver.Lite 3.2.43/Android 9.0 ) .Działa ładnie,bez zacięć i w miarę płynnie.

Jest niczego sobie i gdyby tylko nie żarł tak baterii mojego pilota na Androidzie 🙂 to bym tak nie przeżywał braku Hi-Tide na Moode 8 🙂

Ponieważ nie jest od dłuższego czasu dostępna malina, nie wiadomo kiedy będzie i po ile, zdecydowałem się na Khadas vim3L + khadas tonę board vim. Na płytce zainstalowany jest android 9. Korzystam z Deezer hi fi. Jeśli na Khadas ściągnę ze sklepu play apke z Deezer to jaką jakość uzyskam? Też hi fi? Trochę problemowa będzie obsługa. Ale jest HDMI i podgląd będę miał na tv, a obsługa pilotem lub klawiaturą.  Na płytce można zainstalować Volumino, ale ono nie obsługuje Deezer😠 Gdyby Deezer mógł być obsługiwany przez Volumino nie byłoby problemu. Zadałem to pytanie w innym miejscu, ale może nie ten adres?

3 godziny temu, slawol75 napisał:

dostępna malina,

Można kupić ,choćby używkę i  niekoniecznie musi być Rpi 4 B.

Do muzyki wystarczy w zupełności Rpi 2B. Jedyny mankament,brak karty WLAN .

4 godziny temu, slawol75 napisał:

Khadas vim3L

Wątek ,jak sama nazwa wskazuje dotyczy Raspberry ,czyli potocznie Malina 🙂

Nieźle się prezentuje ten Khadas,jednak może mieć pewne ograniczenia.Głównie obawiałbym się o wsparcie systemowe.

Taniej zbudujesz fajnego grajka na Rpi ,choćby z nakładką Hifiberry.

4 godziny temu, slawol75 napisał:

Deezer

Czy możesz wybrać inną platformę strimingową ? 

Pewnie tak, choć Deezer mi przypasował i cena dobra... Ale co w zamian z dobrą jakością? Total trochę drogi...Qobuz? Jest u nas dostępny?

5 minut temu, slawol75 napisał:

co w zamian z dobrą jakością?

Nie wiem jaki masz zestaw i czy jest ci potrzebna jakość jak np. z Tidal hifi ,nie wspomnę o Deezer.

Spotify ci nie wystarczy ? Na platformie Raspberry z dedykowanymi systemami ta platforma działa najlepiej dzięki usłudze Spotify Connect .

Co do jakości to wystarczy CD😉a Spotify chyba tego nie daje jeszcze. Może w końcu w Volumino będzie wtyczka do Deezer o co upominają się bezskutecznie abonenci😠

Jak to będzie z jakością po androidzie na Khadas vim3L?

Edytowane przez slawol75

Dawno nie używałem Volumio,więc się nie wypowiem co do obsługi platform strimingowych.

Jeżeli szukasz jakości,to zdecydowanie Deezer/Tidal .

Kiedyś na PC i Chromecast Audio Deezer grał dla mnie zdecydowanie lepiej niż Tidal, ale grałem z aplikacji natywnych. Teraz  na malinie z zewnętrznej apki większych różnic między Qobuz a Tidal Hifi nie widzę. Podsumowując, Tidal za 20zl/mc jest ok 👍

Kupując z lokalozacji argentynskiej
Myślałem że piszesz o tych co kiedyś na allegro i olx urzędowali a teraz do podziemia zeszli.

Z nimi był taki problem że nie zawsze zapewniali ciągłość konta. Jak ktoś miał dużo playlist i innych ulubionych , to przenoszenie było trochę upierdliwe. 

A Tidal z Argentyny to 8-9 pln za konto full wypas rodzinne , więc nie ma zbytnio o czym myśleć. Podobny case jak Netflix z Turcji 😄

Doczytałem właśnie. Trzeba trochę fikołków zrobić, pobawić się VPN żeby zarejestrować się i zapłacić za argentyński Tidal. Może kiedyś...

Volumio 3, docker, pydPiper i wyświetlacz 2 x 16 kompatybilny z HD44780.

Coś mnie podkusiło i zaktualizowałem, nie jestem pewien, ale to chyba było Volumio 2.673 zainstalowane w archiwalnym odtwarzaczu z RPi3B+, 500GB HDD i kartą Maya U5, do wersji 3.251.

Malinka obsługiwała wyświetlacz OLED kompatybilny z HD44780, podłączony nie przez I2C, za pośrednictwem dockera i pydPipera. Wszystko grało i było fajnie do momentu aktualizacji. Na wyświetlaczu ciemno. Info znalezione w sieci, pydPiper nie wspiera Volumio 3, a obecnie dostępny docker, nie dogaduje się ze starszymi wersjami Volumio opartymi na Debianie Jessie. Próbowałem podstawiać ręcznie "starego" dockera do Volumio 2...., ale nic z tego nie wyszło. Nie ma pluginu do Volumio 3 pozwalającego na obsługę wyświetlacza 2 x 16 znaków komp. z HD44780. 

Nie jest to dla mnie jakiś wielki problem, bo mam na czym słuchać strumieniowo, ale jak coś nie działa, to mnie strzyka w lewym kolanie. 🙂

Proszę o podpowiedź jak mogę uruchomić OLEDA 2 x 16 znaków HD44780 pod Volumio 3 na Malince 3B+.

Gdyby ktoś był zainteresowany CamillaDSP nie tylko na Moode to jest fajy tutorial: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam zainstalowany na malince ze Squeezelite i calkiem fajnie dziala - mozna sie pobawic 🙂

Ukryta Zawartość

Minął miesiąc jak użytkuję Pi 3B+ z podłączonym Khadas Tone Board. Na początku zainstalowane Volumio premium. Wczoraj przerzuciłem się na piCOREPlayer. NIE ŻĄŁUJĘ. Funkcjonalność prawidłowa i słychać różnicę w odsłuchu (Tidal Master i radio internetowe). Jeśli ktoś się zastanawia nad przesiadką to szkoda czasu - warto 🙂

Edytowane przez Tycobb79
15 minut temu, Tycobb79 napisał:

Minął miesiąc jak użytkuję Pi 3B+ z podłączonym Khadas Tone Board. Na początku zainstalowane Volumio premium. Wczoraj przerzuciłem się na piCOREPlayer. NIE ŻĄŁUJĘ. Funkcjonalność prawidłowa i słychać różnicę w odsłuchu (Tidal Master i radio internetowe). Jeśli ktoś się zastanawia nad przesiadką to szkoda czasu - warto 🙂

Jak steruje się Tidalem ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sterować można przy użyciu przeglądarki (wpisujesz IP Pi) bądź też na telefonie przy użyciu np. Squeezera (Android).
System zainstalowany wg. tego przewodnika -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tycobb79
1 minutę temu, Tycobb79 napisał:

Sterować można przy użyciu przeglądarki (wpisujesz IP Pi) bądź też na telefonie przy użyciu np. Squeezera (Android)

A do Tidala logujesz się na Malince ? Bez problemów ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi