Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Piopio napisał:

W tym problem, że nie ma. Są lepsze ale zawsze prawie 2x droższe niż chiński odpowiednik.

A ja gram z PC z Roon ROCK i jest stabilnie jak skała. PC oczywiście bezgłośny. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Roon ROCK potwierdzam, jest stabilny i po prostu działa. Trzeba tylko mieć na uwadze wymagania sprzętowe Roona jeśli ktoś chce używać DSP itd.

Wiadomo nie ma Spotify, a czasem dla rodzinki to mus.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
16 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Trzeba tylko mieć na uwadze wymagania sprzętowe Roona jeśli ktoś chce używać DSP itd.

Wiadomo. Ale te małe PC są z nawet z prockami i7. Ja mam budżetowo i5 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Wiadomo. Ale te małe PC są z nawet z prockami i7. Ja mam budżetowo i5 😉 

Tak jasne, miałem na myśli w kontekście Maliny.

12 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Przykro mi bardzo ale trzeba być głuchym żeby u mnie nie słychać było różnicy. Poziom oczywistości jest tak duży jak w przypadku chiński dac vs inne. Kiedyś też chyba nie słyszałeś tej różnicy? A teraz iRdac super 😝

A jakie chińskie porównywaliście do iRdaca, tak z ciekawości?

5 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Wiadomo nie ma Spotify, a czasem dla rodzinki to mus.

Zamiast tego jest ARC, rodzinka powinna być zadowolona.

21 godzin temu, kalon napisał:

Aż musiałem tu napisać, bo jak zobaczyłem ile chcą za raspberry na allegro to prawie z krzesła spadłem.

Kupował ktoś to ostatnio czy też macie jakieś stare zapasy ?

Jaki sens ma kupowanie raspberry, skoro za 1/3 jego ceny można mieć  tvboxa o podobnych parametrach.

W zestawie za około 200zł mamy obudowę, zasilacz, wifi, lan, bluetooth,  hdmi, spdif, usb2, usb3, microsd, 4GB RAM i 32GB emmc ROM na system. 

Więc poco przepłacać za raspberry ?

nie jestem pewien o czym mówisz, ale zakładam, że o urządzeniach pokroju xiaomi mibox?

mam taki box, serdecznie odradzam zakup (często się zawiesza, gubi wifi itp)

ale wracając do audio, ma wyjście optyczne, podłączyłem do dac

no i niestety, w porównaniu do Rpi z allo digione gra jak zepsute, dużo gorsza jakość dźwięku, tu nie ma o czym mówić

1 godzinę temu, krolewicz napisał:

nie jestem pewien o czym mówisz, ale zakładam, że o urządzeniach pokroju xiaomi mibox?

mam taki box, serdecznie odradzam zakup (często się zawiesza, gubi wifi itp)

ale wracając do audio, ma wyjście optyczne, podłączyłem do dac

no i niestety, w porównaniu do Rpi z allo digione gra jak zepsute, dużo gorsza jakość dźwięku, tu nie ma o czym mówić

Ja pisałem o tvboxach które kosztują około 200zł i mają parametry zbliżone do raspberry.

Czyli 32GB ROM, 4GB RAM, Amlogic S905x4 itd.

Taki model posiadam od pół roku i niema z nim żadnych problemów.

Tyle że tam jest android 11 a nie linux i to jest jego największą wadą bo na razie nie wiem jak to ugryźć .

Nie znam xiaomi mibox, ale przypuszczam że jest to jakiś bardzo słaby tvbox w

którym dużo płacisz za certyfikaty a nie za sprzęt.

2 minuty temu, kalon napisał:

Ja pisałem o tvboxach które kosztują około 200zł i mają parametry zbliżone do raspberry.

Czyli 32GB ROM, 4GB RAM, Amlogic S905x4 itd.

Taki model posiadam od pół roku i niema z nim żadnych problemów.

Tyle że tam jest android 11 a nie linux i to jest jego największą wadą bo na razie nie wiem jak to ugryźć .

Nie znam xiaomi mibox, ale przypuszczam że jest to jakiś bardzo słaby tvbox w

którym dużo płacisz za certyfikaty a nie za sprzęt.

parametry o których piszesz nie mają żadnego wpływu na audio

17 minut temu, kalon napisał:

To po co o tym piszesz ? To się nie nadaje do odtwarzana muzyki z akceptowalną jakością. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzisiaj po taniości to tylko terminale PC, mini PC...

Jakbym miał dac z dobrym USB to bym szukał Usbridge Signature. 

15 minut temu, Ajothe napisał:

Tylko po co ? Taniej wychodzi izolacja galwaniczna USB.

Uwierzyłem w moc płytek jak zmieniłem hifiberry na digione 😁

Edytowane przez Ajothe
14 minut temu, Piopio napisał:

To po co o tym piszesz ? To się nie nadaje do odtwarzana muzyki z akceptowalną jakością. 

Bo myślałem że ktoś już przerabiał coś podobnego.

A zainteresowałem się tematem bo widziałem fajny filmik na youtube i pomyślałem że przydałoby mi się takie coś żeby jakoś lepiej zorganizować moje nagrania ale cena raspberry mnie zszokowała.

A może nie tyle cena raspberry, co stosunek ceny do jakości.

Co to znaczy " To się nie nadaje do odtwarzana muzyki z akceptowalną jakością." ?

Na razie nie mam zewnętrznego DACa żeby mieć jakieś porównanie ale na zestawie który posiadam spdif

dobrze działa.

7 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

Ja się Maliną pobawiłem i trzeba stwierdzić jedną rzecz. Otóż trzeba przy tym ciągle grzebać, coś nie wystartuje, a to aktualizacja i po restarcie nie wstanie. Złożyłem takie pudełeczko z wyświetlaczem, kartą Jcat XE i dałem córce, a po 2 tygodniach mi mówi, że coś to nie działa, jak trzeba. Spotify ma wyszarzałe w connect i nie zawsze się włącza.

To u mnie z CM4 i XE takich problemów nie ma. Serwer Roona stoi na Synology DS1621+ na SSD, muzyka na jednym z dysków 20tb HDD, całość w innym pomieszczeniu. Roon na DietPi się nie krzaczy, wszystko działa "od strzała" a słucham muzyki codziennie. Zainstalowane Raspotify, też zero problemów i brak opóźnień. CM4 mam w wersji bez WiFi, wpinam się bezpośrednio w jeden z routerów w Meshu. Z tym WiFi w malinie zawsze miałem problemy, wolę zwykły kabelek rj45 cat7 i spokój. 🙂 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Dzisiaj po taniości to tylko terminale PC, mini PC...

I byłby zonk.😄

W dniu 15.06.2023 o 12:11, Krzysiek Gda napisał:

Pytanie być może zasadniecze, który soft instalować na moje Pi4 (Pi-4B 1GB v1.1)?

moOde 8.3.3 (64-bit)Compatible with 3B, 3B+, 3A+, 4, 400, CM3, CM3+, CM4, Zero 2W
czy
moOde 8.3.3 (Legacy)Compatible with all Raspberry Pi models

Proponuję spróbować różnych wersji moOde i Volumio.

Wiem że to czasochłonne 🙂 niemniej ja po dłuuugich bojach z Volumio i MoOde zostawiłem w mojej malinie 3B+ wersję moOde release = 7.6.1 2021-12-17.

Na moje ucho najlepszy dźwięk uzyskałem z tej wersji moOde.

Nie będę pisał co mi gra 😉 ale to jak mi to gra zadowala mnie zupełnie.

9 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

Ja się Maliną pobawiłem i trzeba stwierdzić jedną rzecz. Otóż trzeba przy tym ciągle grzebać, coś nie wystartuje, a to aktualizacja i po restarcie nie wstanie. Złożyłem takie pudełeczko z wyświetlaczem, kartą Jcat XE i dałem córce, a po 2 tygodniach mi mówi, że coś to nie działa, jak trzeba. Spotify ma wyszarzałe w connect i nie zawsze się włącza.

Biorę więc reinstall i znowu działa. Oddaje jej, a ona po tygodniu przychodzi, że nie chce startować i rzeczywiście. 

Przy Malinie trzeba ciągle coś robić. Jeśli ktoś chce się tak bawić to super, ale jak ktoś chcę święty spokój to mam wątpliwości.

W końcu córka dostała mojego poczciwego Lumina u1 mini, a ja z radością i ulgą zakupiłem sobie u2 mini. W końcu urządzenia służą, a nie wymagają ciągłej służby.

Też tak miałem kiedys na Volumio, na szczęście przesiadłem się na moode audio i jest stabilnie, chyba że prądu zabraknie 😁

2 godziny temu, NRK napisał:

I byłby zonk.😄

Byłaby dobra jakość 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

O ile dobrze rozumiem o co w tym chodzi, to np. Volumio jest swego rodzaju nakładką graficzną
umożliwiającą zdalne konfigurowanie serwera audio.
Serwer to raspberry na którym jest uruchomiony mpd lub coś podobnego a Volumio
umożliwia zdalną konfigurację przez przeglądarkę internetową.
Czy nie lepiej użyć do tego ssh czy sftp ?

System operacyjny, sterowanie to sprawa wtórna 

w tych wszystkich tv boxach jest gowniany hardware, zreszta gola malina nie jest lepsza, ale z odpowiednimi nakładkami można uzyskać świetna jakość 

45 minut temu, kalon napisał:

O ile dobrze rozumiem o co w tym chodzi,

Volumio, Moode czy inne np. Roopie, Diet Pi są systemami operacyjnymi instalowanymi i działającymi na praktycznie dowolnej malinie (i na niektórych innych urządzeniach). Oparte są na Linuxie więc czasem, nie do końca może i sprawiedliwie nazywane są nakładkami graficznymi. Najprostszy i najlepszy dostęp do systemu jest po adresie IP z dowolnej przeglądarki, ale są też apki na komórki (zazwyczaj działają tragicznie i min stąd jest wiele złych opinii o malinie i jej OS-ach). Większość systemów umożliwia granie po np. UPNP, Airplay. Volumio w płatnej wersji dodatkowo posiada Tidal Connect oraz natywne aplikacje Qobuz i Tidal co umożliwia granie bezpośrednio z maline bez udziału np. telefonu, jak ma to miejsce przy protokole UPNP.

Osobiście używam albo moode (konfigurowany przez IP) z aplikacją mconnect na telefonie jako player (protokół UPNP), albo Volumio Premium i natywne aplikacje Qobuz i Tidal. Oba systemy mają swoje plusy i minusy. Minusem UPNP jest fakt że telefon jest playerem, co powoduje szybkie zużycie baterii. Jakość dźwięku jest bardzo dobra na moim systemie. Przy volumio możesz włączyć kolejke (playliste) i wyłączyć telefon - gra sama malina.

12 godzin temu, Piopio napisał:

Tylko po co ? Taniej wychodzi izolacja galwaniczna USB.

Warto obejrzeć, izolacja to nie recepta na wszystko. Pomijam już fakt że nie zawsze i nie do końca działa tak jakbyśmy chcieli - np. izolacja galwaniczna sieci Lan na każdym urządzeniu, a mimo to spory wpływ na jakość dodatkowych switchy oddzielających od routera czy zasilania do urządzeń sieciowych.

3 minuty temu, kalon napisał:

Czyli przyjmując że nie interesują mnie płatne opcje, Volumio nic mi nie oferuje ?

Jeżeli nie interesuje Cie Tidal connect czy apki wbudowane w OS to nie ma sensu płacić

Polecam moode w wersji 830

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Pomijam już fakt że nie zawsze i nie do końca działa tak jakbyśmy chcieli - np. izolacja galwaniczna sieci Lan na każdym urządzeniu, a mimo to spory wpływ na jakość dodatkowych switchy oddzielających od routera czy zasilania do urządzeń sieciowych.

W przypadku izolacji galwanicznej USB działa w 100% tak jak byśmy chcieli. Po zastosowaniu izolacji galwanicznej USB nić już nie wpłynie na dźwięk. 

19 godzin temu, krolewicz napisał:

System operacyjny, sterowanie to sprawa wtórna 

w tych wszystkich tv boxach jest gowniany hardware, zreszta gola malina nie jest lepsza

Toś mnie rozbawił.
Masz jakieś dowody na to, czy też tak myślisz i tak ma być bo chcesz mieć racje.
Z jakimiś rzetelnymi porównaniami chętnie bym się zapoznał.

19 godzin temu, krolewicz napisał:

ale z odpowiednimi nakładkami można uzyskać świetna jakość 

I znów chcesz mieć rację ale dowodów brak.
 Widziałem trochę schematów tych, jak to nazywasz nakładek dla maliny
 oraz ich uniwersalne odpowiedniki do sprzętu audio.
 I jedyna różnica jaką zauważyłem to że nakładki dla maliny są prostsze w budowie
 i wydaje mi się że mogą mieć minimalnie gorsze parametry niż te uniwersalne moduły.
 Rozwiązania uniwersalne mają stabilizowane kwarcem obwody wejściowe spdif/usb natomiast nakładki
 dla maliny bazują na złączu i2s i zegarze systemowym.

44 minuty temu, kalon napisał:

44 minuty temu, kalon napisał:

Rozwiązania uniwersalne mają stabilizowane kwarcem obwody wejściowe spdif/usb natomiast nakładki

Poproszę o przykładowy schemat dla spdif

17 godzin temu, kalon napisał:

Toś mnie rozbawił.
Masz jakieś dowody na to, czy też tak myślisz i tak ma być bo chcesz mieć racje.
Z jakimiś rzetelnymi porównaniami chętnie bym się zapoznał.

I znów chcesz mieć rację ale dowodów brak.
 oraz ich uniwersalne odpowiedniki do sprzętu audio.
 I jedyna różnica jaką zauważyłem to że nakładki dla maliny są prostsze w budowie
 i wydaje mi się że mogą mieć minimalnie gorsze parametry niż te uniwersalne moduły.

póki co to Ty nie podałeś żadnych przykładów, rzucasz tylko jakieś nic nie znaczące parametry

nie widziałem tv boxa z wyjściem usb, czasem jest słabo zrobiony TOSLINK i HDMI

więc jak chcesz z takiego sprzętu zrobić sensowne źródło do audio?

jak wspomniałem, "goła" malina też słabo nadaje się do zastosowań audio, ale możesz wypuścić dźwięk po usb do jakiegoś konwertera, możesz użyć nakładki po i2s np od Allo

Godzinę temu, krolewicz napisał:

jak wspomniałem, "goła" malina też słabo nadaje się do zastosowań audio, ale możesz wypuścić dźwięk po usb do jakiegoś konwertera, możesz użyć nakładki po i2s np od Allo

Albo najprościej użyć izolacji galwanicznej USB - działa najlepiej z wszystkich rozwiązań i jest najtańsza. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Albo najprościej użyć izolacji galwanicznej USB - działa najlepiej z wszystkich rozwiązań i jest najtańsza. 

Miałem teraz miesiąc Qutest - ma galwaniczną, z PC i z usbridge sig gra zupełnie inaczej. Kiedyś u kolegi testowaliśmy sotm 200 neo vs ifi zen stream też na Qutest. Ifi do SOtM nie miało podejścia... I to mimo tego że przecież w Usb zegar daca i izolacja galwaniczna 😋

• Pokaż nowe odpowiedzi