Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Może być jeszcze kwestia wyłączenia upnp w routerze

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Może być jeszcze kwestia wyłączenia upnp w routerze

Sprawdziłem. W routerze jest aktywowane UPnP.

35 minut temu, Mori napisał:

Sprawdziłem. W routerze jest aktywowane UPnP.

Spróbuj moode do wersji 830 (nowsze się sypią), tylko tam renderer upnp jest domyślnie wyłączony, trzeba włączyć z menu

Na poprzednich wersjach też używałem UPnP (Moode)  i nie było problemu.

Edytowane przez jar1
W dniu 25.06.2023 o 13:41, darek2313 napisał:

Mam taki problem , w malinie 2b zmieniłem nakładkę  z HiFi bery pro na allo digione i na plikach z próbkowaniem 82 kHz mam bardzo duże zniekształcenia, na 96 jest ok. Kartę odkupiłem więc podejrzewam uszkodzenie l

Co do opcji dotyczących UPnP w Volumio jest tylko ta w sekcji "Źródła->UPnP Renderer" ale ją mam włączoną i pomimo tego malinka mi się w Mconnect nie pokazuje na liście "Play to".

Może jednak potrzeba pełnej wersji Mconnect a nie tylko Lite?

Edytowane przez Mori
38 minut temu, Mori napisał:

Może jednak potrzeba pełnej wersji Mconnect a nie tylko Lite?

Nie, grałem chwilę z Lite

11 godzin temu, jar1 napisał:

Czy to dotyczy tylko Tidala? Czy też, jak chcesz odtwarzać pliki, np. z telefonu czy z serwera?

Nie chodzi o samego Tidal-a tylko o program Mconnect w którym podłączyłem konto Tidal-a i chcę z niego stream-ować muzykę do malinki. 

Sam Mconnect podłącza mi się do innych urządzeń (np. do streamer-ów Arylic). Nie mam też żadnych problemów aby podłączyć się do malinki zarówno programem Volumio z telefonu (w trybie sterowania) jak i Spotify z telefonu (w trybie stream-owania).

Może warto wypróbować jakiś inny program niż Mconnect? 

11 minut temu, Mori napisał:

Może warto wypróbować jakiś inny program niż Mconnect? 

Jest bubble, ale spróbuj też moode zamiast volumio

45 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jest bubble, ale spróbuj też moode zamiast volumio

To musi być u mnie coś lokalnie w samym Volumio lub sieci. Użyłem Bubble ale też nie wyszukuje malinki.

Chyba "nie chcem ale muszem" potestować znowu Moode. Odpuściłem go kiedyś, bo wciąż sprawiał mi kłopoty. Zmieniał szybkość odtwarzania, trzaskał między utworami, itp. Po kolei likwidowałem problemy grzebiąc w ustawieniach ale Volumio robiło wszystko poprawnie od czystej instalacji i dlatego używam je od dawna.

U. Mnie poprawnie działa 830 i chwalone też jest 761. Nowe moode nie mają usera i trzeba go stworzyć 

Na Moode i BubbleUPnP też mi czasem zaniknie wybór w Bubble UPnP malinki. 

Na ogół wystarczy z poziomu Moode uruchomić opcją Restart UPnP.  Nieraz dodatkowo jeszcze trzeba zamknąć Bubble i otworzyć ponownie. 

Dwa tygodnie temu dotarł do mnie nowy I2SoverUSB FIO.Jest już trochę wygrzany i mogę powiedzieć że szacun dla bułgara

O ile poprzednia wersja była świetna to FIO podnosi poprzeczkę trochę wyżej.

Oprócz plusów starej wersji separacja,scena ilość detali wszystko jest łagodniejsze , bardziej dźwięczne przy zachowaniu świetnej dynamiki.

Polecam.

• 2 tygodnie później...

Witam, mam rpi3b+oraz dac smsl su-9, połączenie po usb,tidal,niekiedy na gęstych palikach mqa z tidala mam przycięcia,czy wymiana na rpi 4 usunie ten problem?. połączenie po lan z routera.

Edytowane przez zibi69

Ja mam usbridge signature na 3+ i przycinał dopiero na 192 przy włączonym DSP. Może czysty system? Aktualnie mam Tidala Hifi na 16/44,1 bez emkuła i w połączeniu z Moode +Mconnect to chyba najlepsze co udało mi się z Tidala wycisnąć... 

Przy okazji - mqa a gęste pliki to 2 inne światy...

Edytowane przez marcinmarcin

Mam taki problem , zmieniłem malinę 2 b na 4 b 4 GB ramu i po podpięciu zasilania niby się uruchamia - diody świecą ,ale nie widzę jej w sieci - podpięta kablem łan system moode, na 2b wszystko działa

A system nowy? Od 830 moode trzeba instalować obraz z oficjalnego raspberry imager i w trakcie włączyć ssh oraz dodać usera i hasło. 

4b nie działa ze starszymi obrazami niż 8 chyba

Mam moode w wersji gdzie było można doinstalować hitide do tidala

Teraz, darek2313 napisał:

Mam moode w wersji gdzie było można doinstalować hitide do tidala. Teraz tego nie sprawdzę bo dalem znajomemu malinkę do sprawdzenia

26 minut temu, darek2313 napisał:

Mam moode w wersji gdzie było można doinstalować hitide do tidala

Zainstaluj 830 64bit, stara nie pójdzie na 4b. Do tego włączasz Upnp, direct hw, volume na 0dB (fixed) - chyba że sterujesz głośnością z maliny, wtedy lepiej nie 🤪 bufor na 16Mb i Mconnect na komórce. Troche upierdliwy się Mconnect na początku wydaje ale jakościowo poki co najlepsze co z maliny wyciągnąłem - mam Volumio Premium, a ostatnio nie korzystam z niego... 

Edytowane przez marcinmarcin

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Zainstaluj 830 64bit, stara nie pójdzie na 4b. Do tego włączasz Upnp, direct hw, volume na 0dB (fixed) - chyba że sterujesz głośnością z maliny, wtedy lepiej nie 🤪 bufor na 16Mb i Mconnect na komórce. Troche upierdliwy się Mconnect na początku wydaje ale jakościowo poki co najlepsze co z maliny wyciągnąłem - mam Volumio Premium, a ostatnio nie korzystam z niego... 

Mam identyczny setup 🙂

Pytanie trochę od czapy, ale nie ma sensu wątku w tej sprawie zakładać. Wczoraj o tej porze około 19-20 strasznie mi tidal ciął. Dzisiaj jest to samo. Buforuje i buforuje, kółeczko się kręci. Nieważne czy streamer, czy po prostu na telefonie czy komputerze. Zupełnie jakby zasięgu nie było. A jest pełna prędkość ze światłowodu. Wszystkie inne rzeczy typu youtube, Netflix śmiga aż miło. Poza tidalem. Coś wiecie? Jakieś prace serwisowe?

Wczoraj około 22 chodziło już wszystko normalnie, ale dzisiaj znowu muli okropnie. Normalnie jak Nasza Klasa dziesięć lat temu tak to chodzi. Jakby jakieś straszne obciążenie serwera było. Ma ktoś problemy oprócz mnie z tidalem?

No dokładnie. Nieważne czy to streamer czy komputer czy telefon. Speed test pokazuje maxa, blisko 600Mbs,więc to nie problem mojej sieci. Dzięki za odpowiedź bo zacząłem dziwne rzeczy podejrzewać i już byłem o krok od robienia głupot.

22 minuty temu, tomash napisał:

Ja i kolega mamy ten sam problem, Tidal tnie nawet na telefonie.

U mnie tez ten problem. Napisałem zgłoszenie, zobaczymy co odpowiedzą. 

jak pisałem przyszła odpowiedź, rzekłbym standardowa:

Przepraszamy za problem z zatrzymaniem lub buforowaniem muzyki. Czy mógłbyś być tak uprzejmy i podjąć te podstawowe kroki, aby spróbować rozwiązać problem?

Wyloguj się i zaloguj.
Zrestartować ustawienia sieci.
Przejdź do ustawień iPhone'a.
Przejdź do opcji Ogólne > Przenieś lub zresetuj [urządzenie] .
Resetuj > Resetuj ustawienia sieciowe.
Przetestuj jeszcze raz.
Wykonaj czystą instalację:
Przejdź do Ustawień urządzenia, a następnie stuknij Ogólne.
Stuknij Pamięć iPhone'a.
Wybierz TIDAL z listy aplikacji.
Stuknij „Odciąż aplikację” i potwierdź.
Następnie dotknij Usuń aplikację i potwierdź.
Po usunięciu aplikacji naciśnij i przytrzymaj przycisk boczny/górny oraz dowolny przycisk głośności, aż pojawi się suwak wyłączania.
Przeciągnij suwak, aby całkowicie wyłączyć urządzenie.
Po wyłączeniu urządzenia poczekaj kilka minut.
Ponownie naciśnij i przytrzymaj górny (lub boczny) przycisk, aż włączy się wyświetlacz.
Ponownie włącz urządzenie
Zainstaluj TIDAL z App Store.
Przetestuj jeszcze raz.

Aby przywrócić zawartość offline:
Przejdź do „Mojej kolekcji”.
ustawienia (koło zębate).
Moja treść.
Przewiń w dół do opcji „Przywróć zawartość offline”.

Daj nam znać, jeśli to załatwi sprawę!

Jeśli problem będzie się powtarzał, pomóż nam go jak najszybciej zbadać, podając następujące informacje:

Jakiego urządzenia używasz?
Kiedy po raz pierwszy zauważyłeś takie zachowanie?
Czy stało się to po aktualizacji do najnowszej wersji aplikacji TIDAL?
Czy stało się to po aktualizacji do najnowszej wersji systemu operacyjnego?
Jak często zdarza Ci się, że muzyka jest zatrzymywana?
Czy istnieje wzór?
Czy ten problem występuje podczas odtwarzania utworów w jakości Master, Hifi, High lub Normal?
Czy na innym urządzeniu jest tak samo, jeśli masz szansę to przetestować?
Czy w przypadku wystąpienia tego problemu masz połączenie z urządzeniem zewnętrznym, takim jak system audio, głośnik lub przetwornik cyfrowo-analogowy? Lub nawet jeśli nie jest podłączony do żadnego urządzenia zewnętrznego (to znaczy, gdy grasz na wbudowanych głośnikach urządzenia)?
Z jakiego urządzenia zewnętrznego korzystasz?
Jeśli jest to przetwornik cyfrowo-analogowy, proszę określić.
Jak się z nim łączysz — przez Bluetooth czy przewodowo?
Jaki masz dostęp do internetu?
W jaki sposób Internet dociera do Twojej lokalizacji? Czy przez kabel, światłowód, DSL, bezprzewodowy internet, satelitę itp.? Proszę sprecyzuj.

Edytowane przez krzysztof.filipak
  • Pokaż nowe odpowiedzi