Skocz do zawartości
IGNORED

jaki TV kupić 55-60 cali

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie dotyczy parametru jakość/cena. Do tej pory jako główny mam plazmę Samsunga 55 cali z przed 4 lat. Ale muszę coś kupić do drugiego pokoju i może ten co kupię stanie się głównym.

Ale nie mam bladego pojęcia na temat aktualnych TV. UHD? 3D raczej chyba nie...jaka technologia?

Nie sięgam do starszych tematów bo w ostatnich 2 latach za dużo się zmieniło technicznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/121350-jaki-tv-kupi%C4%87-55-60-cali/

...jeśli ma być to lcd, to pytanie podstawowe brzmi: czy widz będzie siedział na wprost czy raczej pod kątem, bo to obliguje do wyboru rodzaju matrycy , czyli VA czy IPS?

...widz na wprost=VA

...widz pod kątem=IPS

...gdybym ja dla siebie szukał ( głównego) tv to rozważał bym zakup oled-a...

To zostaje Ci Kolego albo używana plazma panasa 55"st60 lub st50....albo lcd...

...i w przypadku lcd pozostaje pytanie z mojego poprzedniego postu....

...widze że jesteś dużo bardziej audio niż video ;) ... czyli dokładnie moje przeciwieństwo... :)

4k? - dla kilku dem? a na co dzień? co?

ja świadomie wybrałem oled-a zamiast samsunga 4k czy sonego 4k i wierz mi nawet film w 720p bywa ucztą dla oczu

W Media Markt czy Saturn masz 30 dni na wymianę czy też zwrot - jak ci się nie będzie podobał to oddasz - ryzyko żadne

@Adamo D ma rację.... a jak w końcu pojawią się treści 4K na płytach blu-ray to cena będzie nieciekawa.... mówię tu o natywnych treściach nie remasterowanych.... a kanały tv 4K to niestety sfera marzeń... teraz mamy kanały z napisem hd i większość z nich nie ma nic wspólnego z 1080 i lub p... podobnie będzie z kanałami 4K ( jak cudownie się pojawią) będzie to niestety tylko napis...

Sprawa następna którą ciagle powtarzam...4K stworzone jest dla duzych przekątnych...

I to jest najważniejsze pytanie dotyczące technologii OLED ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Producent deklaruje 30 tys godz o ile dobrze pamiętam - ale nikt ci tego nie powie jak jest naprawdę bo TV za krótko na rynku

więc gdybanie że szybko padnie lub pogra te 30 tys godz. to sobie można w 4 litery wsadzić...

Podejrzewam że będzie tak jak jest obecnie z większością TV nie zależnie od technologii z 5 lat i do żyda... ale to moje subiektywne odczucia...

Jak się boisz tak bardzo o trwałość - zawsze możesz w tych saturnach czy media marktach wykupić jakąś dodatkową gwarancję...

A ja ci doradzam 55" Samsung JS9000.

Jedyny TV z HDR.

Matrycy 4k nie kupujemy dla video UHD. Ma inne walory.

no tak ale to już 10k.. trochę dużo jak na tv dla mnie .. myślałem o tańszych 4K versus OLED..

W saturnie co chwilę są promocje.

Trzeba śledzić na bieżąco. Można trochę zaoszczędzić. Nawet do 3k zł przy wydanej kwocie 20k zł ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Trzeba śledzić na bieżąco. Można trochę zaoszczędzić. Nawet do 3k zł przy wydanej kwocie 20k zł ;-)

Najlepiej śledzić portal Skąpiec tam prędzej czy później też będą obniżki w ramach konkurencji. Ja moje oba TV kupiłem w Redcoon. Bardzo solidna firma i bardzo solidne pakowanie. Przynajmniej taka była wtedy jak kupowałem. Są oczywiście też inne równie solidne firmy, ale nie zawsze mają sprzęt z górnej półki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Topowe TV Samsunga sprzedają tylko wybrani detaliści. Ceny są sztywne.

Ale są promocje z których można skorzystać.

W sklepie zachwalają co maja a ja nie chce wyrzucić kasy tylko kupić coś sensownego nie jestem fotografem ani tez wideofilem oglądam filmy ale obraz mam ustawiony firmowo i nie zmieniam bo w systemie najważniejszy jest dla mnie dźwięk a ustawień obrazu nie chce zepsuć i nie bawi mnie to. Kupuje tv stawiam włączam i ma byc ok.

Z bardzo dobrych modeli masz Philipsa 55PFS8209 z Androidem, poczwórnym ambilightem, Pip, Kamera skype, dual play, miracast . Ma najlepszą czerń , głębie obrazu i płynność.

jako jedyny wspiera flasha.

Kosztuje 4850 zł i to z kalibracją. Na razie faktycznie 4K za wcześnie z dobrymi modelami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tym bardziej, że japończycy nie odpuszczają 8K.

Z dobrych też masz Sony 55W809 z Androidem, Panasonica 60AS650.

Ukryta Zawartość

Nowe modele Panasonica możesz odpuścić bo Panasonic sam wie że wypuścił modele II kategorii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie można dostać w takiej cenie? Na ceneo najniżej znalazłem po prawie 8800.

Pól roku temu kupiłem za 8300zł oleda nowego w Media Markt

Praktycznie na każdym TV za ok 10 tys urywałem blisko 1 tys z ceny targując się z kierownikiem

Jeszcze raz powtarzam do znudzenia - wziąć do domu i sprawdzić i ew wymienić - w starun media markt masz 30 dni na zwrot lub wymianę - ZERO RYZYKA !!!

weź sobie np Samsunga J9000 i oleda - sam ocenisz który lepszy - jak dla mnie wybór jest oczywisty - ale ty się o tym musisz przekonać sam

Zrób tak jak Adamo Ci radzi.

HOT NEWS:

Dodam do moich sugestii Philips 55PFS7509.

Za ... 3 990 pln w EURO. W cenie masz subwofer !

Fajnie gra ale to nie KD. Coś pomiędzy KD a audio TV.

Wiem, że EURO wykupiło ostatnie 50 szt, i je ponownie ma.

To taki bestseller 2014/2015.

Albo wejdź w Hi-video-END Sama 9000.

Różnica 6 000 zeta.

Ok to już jakieś konkrety. To teraz porównując trzy typy:

Philips 55PFS8209

Panasonic TX-60AS650E

Sony KDL-55W809

OLED LG 55 930V

I teraz: warto dopłacić do OLEDA? jak chodzi o obraz? A jeśli nie to który z pozostałych żeby był choć troche lepszy niż moja plazma Samsunga z przed kilku lat?

niee oled nie, pond 10 tysi mogę zapłacić za wzmaka ale nie za tv :)

Oleda LG 55ec930 może mieć za niecałe 2k Euro :)

Czy warto dopłacić? Moim zdaniem tak! Różnica w głębi i odzworowaniu kolorów, poziomie czerni i w dynamice obrazu jest masakrująca. Oczywiście na pewno kwestia tego do czego porównasz ten ekran. Ja mam w domu 100hz Thomsona (raczej podstawowy model) i różnicę między nim a oledem widziałam oglądając Wiadomości na TVP, że już nie wspomnę o sporcie czy filmach w nocy...

Ok to już jakieś konkrety. To teraz porównując trzy typy:

Philips 55PFS8209

Panasonic TX-60AS650E

Sony KDL-55W809

OLED LG 55 930V

I teraz: warto dopłacić do OLEDA? jak chodzi o obraz? A jeśli nie to który z pozostałych żeby był choć troche lepszy niż moja plazma Samsunga z przed kilku lat?

panasonic as650 jest na matrycy IPS ( gorszy kontrast,lepsze kąty)... jest jeszcze as640 na matrycy VA ( lepszy kontrast, gorsze kąty)...

...oczywiście oled jest poza konkurencją...czyli najlepsza czerń ( nie ma lepszej, czerń nieskończona)...

...to ma być Twój główny tv więc pomyśl o fullhd oled...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.