Skocz do zawartości
IGNORED

POLSKI HI-END - czy istnieje?

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpytywałem czy można zrobić u nas coś ekstremalnie dobrego, ale nikt nie podjął rękawicy. Zresztą podobnie było z super serverem do PC Audio. Wszyscy wymiękli mimo, że nie ograniczałem budżetu. Najwyraźniej nasi specjaliści nie mają wiedzy i doświadczenia koniecznego do wyjścia ponad poziom przeciętności.

A to już niech się ewentualny przyszły właściciel wypowie. W końcu on będzie tego słuchał. Tylko nie wiem, czy będzie w stanie coś napisać.

Zresztą podobnie było z super serverem do PC Audio.

Jak wszyscy są tej klasy co ten, który doradzał Fikusowi, to się nie dziwię, że wymiękli.

Słusznie, kolumny powinny być duże i ciężkie by uniknąć wibracji. Ale na razie niczego nie szukam. Jak będę miał miejsce na nowe kolumny to będę się zastanawiał.

Wcale się nie dziwię.

Wiesz jakby Sylwek wyglądał przy monitorach?

Jak T-Rex na spacerze z Chihuahua ;)

Jarek a u Ciebie już ta wylewka wyschła i przeniosłeś się? Bo jak tak to może kolumny byś od Sly po dobrej forumowej cenie nabył na te godziwsze metry?

Słusznie, kolumny powinny być duże i ciężkie by uniknąć wibracji. Ale na razie niczego nie szukam. Jak będę miał miejsce na nowe kolumny to będę się zastanawiał.

Co tu duzo kombinować wydłubać Focale i wstawić do wiekszej obudowy, szczególnie tą 18" i będziesz miał Welstake w najnowszej wersji ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zdecydowanie większe jest prawdopodobieństwo, że sam jesteś chińczykiem!!!

Widziałeś mnie przeca w realu i nie potrafisz wytypować jakiej jestem rasy?

Natomiast co do wysokotonowego to może mi się pomyliło,więc proszę o sprostowanie,czyli co tam na wysokotonówce jest?...i zamykamy temat.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Myślę, że jako super hiper mega expert nie będziesz miał problemu z określeniem co to za głośnik.

Masz 10 minut :)

p.s. są na tym forum ludzie którzy już po renderingach pisali o jego konstrukcji pytając czy to wersja ze "szklanym" czy aluminiowym karkasem.

post-13845-0-15334800-1439928376_thumb.jpg

post-13845-0-08633200-1439928802_thumb.jpg

(...) Piękne wokale mają mieć wokalistki, a świetną barwę z instrumentu ma wydobywać muzyk, a nie kolumny. Dokładnie znam te 'świetne barwne" kolumny, ugrzecznione, wygładzone, gdzie biała wokalistka brzmi niemal jak murzynka a skrzypce jak viola. Sprzęt ma odtwarzać dźwięk, a nie go tworzyć drgającymi ściankami.(...)

Robercie,

a powiedz mi, tak szczerze, kiedy byłeś ostatnio na koncercie muzyki klasycznej?, lub kiedy miałeś okazję posłuchać koncertu bez wzmocnienia, choćby jazzu, by się wsłuchać w talerze, zapamiętać ich ciężkość, zwrócić uwagę jak potrafią brzmieć różnorako ze względu na technikę, punkt i moc uderzeń.? Jak brzmi tak naprawdę kontrabas w realu, ile struny potrafią mieć faktur w wybrzmieniach, co też uzależnione jest od techniki grania. A trąbka? Kiedyś, nie tak dawno temu napisałeś, że potrafi "ciąć" uszy. To nieprawda w realu. Nie wiem, czy wiesz, ale dźwięk nie tylko z trąbki, ale i „pokrewnych” wydobywa się, z całym szacunkiem dla czytających mojego posta, pierdząc a nie stricte dmuchając w ustnik. Stąd ten aksamitny dźwięk, taki można rzec oksymoron przyczynowo-skutkowy.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

To jest ten nowy głośnik do między innymi Marcusów ?

Prawie tak.

Ten jest ceramiczny i jest zaaplikowany w monitorach Jantar.

W Marcusie jest magnezowa wersja tego przetwornika bo po prostu lepiej pasuje do projektu.

post-13845-0-14055400-1439929245_thumb.jpg

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Witek.

W Jantarze jest głośnik ceramiczny a w Marcusie magnezowy.

To głośniki tej samej firmy o zbliżonej konstrukcji.

Dodatkowo trochę je modyfikujemy.

Różnią się nieznacznie ale każdy jest sensownie dobrany do kolumny w której gra.

Gość passer

(Konto usunięte)

Rozpytywałem czy można zrobić u nas coś ekstremalnie dobrego, ale nikt nie podjął rękawicy. Zresztą podobnie było z super serverem do PC Audio. Wszyscy wymiękli mimo, że nie ograniczałem budżetu. Najwyraźniej nasi specjaliści nie mają wiedzy i doświadczenia koniecznego do wyjścia ponad poziom przeciętności.

To mniej więcej tak jak Ty, nie byłeś zapewne u p. Zawady aby posłuchać jego No. 9.

Są w odpowiednio dobranym systemie ekstremalnie dobre, a do tego, co jak mniemam b. ważne, duże i ciężkie.

Mają tylko jedną wadę ( dla części odbiorców ) są polskie.

Enerr ale robione za zamówienie. Taki indywidual. To cały system zasilania pod 2 systemy. W tym kondycjonery pasywne z filtrami nanokrystalicznymi i DC blockerami oraz innymi bajerami, do tego listwy zasilające z tymi samymi bajerami, kable Enerr Transcenda Ultimate oraz kilka kondycjonerów separujacych z jeszcze innymi bajerami. Łącznie kilkanaście pudełek i tyle samo kabli. Jestem bardzo zadowolony.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Witek.

W Jantarze jest głośnik ceramiczny a w Marcusie magnezowy.

To głośniki tej samej firmy o zbliżonej konstrukcji.

Dodatkowo trochę je modyfikujemy.

Różnią się nieznacznie ale każdy jest sensownie dobrany do kolumny w której gra.

Moje pytanie zmierzało do wyjaśnienia (wyjaśnienia mi oczywiście) czy to jest ten nowy wysokotonowy głośnik, który ma być instalowany w nowej wersji Marcusa (bo pojawiły się "przecieki" o nowym Marcusie z nową/inną kopułką) o ile jest to prawda w sensie komercyjnym - nie doświadczalnym - sorry jeśli coś nieopatrznie (czytaj bezmyślnie) przedwcześnie ujawniam.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Wszystko OK.

Powstają właśnie pierwsze pary Marcusów z magnezowym głośnikiem wysokotonowym firmy................................... (z modyfikacją przeprowadzaną u nas).

Z nazwą firmy czekam jeszcze na SA :)

• Użytkownicy+

Robercie,

a powiedz mi, tak szczerze, kiedy byłeś ostatnio na koncercie muzyki klasycznej?, lub kiedy miałeś okazję posłuchać koncertu bez wzmocnienia, choćby jazzu, by się wsłuchać w talerze, zapamiętać ich ciężkość, zwrócić uwagę jak potrafią brzmieć różnorako ze względu na technikę, punkt i moc uderzeń.? Jak brzmi tak naprawdę kontrabas w realu, ile struny potrafią mieć faktur w wybrzmieniach, co też uzależnione jest od techniki grania. A trąbka? Kiedyś, nie tak dawno temu napisałeś, że potrafi "ciąć" uszy. To nieprawda w realu. Nie wiem, czy wiesz, ale dźwięk nie tylko z trąbki, ale i „pokrewnych” wydobywa się, z całym szacunkiem dla czytających mojego posta, pierdząc a nie stricte dmuchając w ustnik. Stąd ten aksamitny dźwięk, taki można rzec oksymoron przyczynowo-skutkowy.

Muzyka klasyczna? Aaa, chodzi Ci o o to zatęchłe muzealnictwo muzyczne? Byłem parę razy, zasnąłem i nic nie pamiętam. A tak serio, to dość dawno nie byłem, ze trzy miesiące będzie. Min. Wittold grał Chopina w nowo wyremontowanej sali, fajnie grał! Było wiele instrumentów akustycznych, to był koncert zachęcający do zapisania dzieci do szkoły muzycznej. Córa się dostała (przyjęto jakieś 50% dzieci), mam nadzieję, że wytrwa.

Prawdopodobnie znasz trąbkę graną klasycznie. Idź na koncert free jazowy to pogadamy. Fryty pociągają mnie coraz bardziej, tutaj coś się dzieje. Klasykę wciąż odkładam na później, nowoczesną chciałbym lepiej poznać. Trochę liznąłem minimalistów, tutaj upatruję jakąś szansę. Tradycyjne melodyjki już mnie nie ruszają, jedynie stary dobry rock jeszcze we mnie nie umarł. Coraz częściej kręci mnie to, co u innych powoduje chęć wyskoczenia przez okno z obłędem w oczach i krzykiem na ustach :) Kilkukrotnie usłyszałem słowa, że gdybym tego posłuchała/posłuchał dłużej, dostała/dostałbym depresji... Kurcze, a mnie to zaciekawia, reszta jest zbyt przewidywalna.

Z klasyki lubię to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Z nazwą firmy czekam jeszcze na SA :)

Misiomor już śpi i telefonu nie odbierze, powiedz w końcu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość passer

(Konto usunięte)

Nie mam nic przeciwko polskim firmom, a wręcz przeciwnie. Mam polskie zasilanie, kilkanaście polskich kabli, polskie koncówki mocy.

I dlatego chyba piszesz - nasi specjaliści nie mają wiedzy..., nie zapoznając się nawet z ich dokonaniami.

(...) Idź na koncert free jazowy to pogadamy. (...)

No to pogadajmy. Pisałem o trąbce bez wzmocnienia. Jak ona tnie uszy, to…

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

• Użytkownicy+

No to pogadajmy. Pisałem o trąbce bez wzmocnienia. Jak ona tnie uszy, to…

Ok. luz. Tak czy inaczej, ludzie lubią zaokrąglenia w dźwięku. Sam miałem lampy, ale próbowałem to równoważyć resztą. Amare robi świetne wzmacniacze, właśnie dość neutralne jak na tą technologię. mam nadzieję, że wkrótce się z chłopakami zobaczę i posłucham ich nowych rzeczy. Zapomniałem tym razem wspomnieć o Martonie, zapewne zasługuje na miano hi-end. Może wkrótce uda się go znowu posłuchać. Inna sprawa, że wycena jest dość wysoko, znacznie poza możliwości wielu osób. Gdyby jeszcze Vittorio zaczął stałą produkcję Bi-Arta, dodałbym go do mojej listy krajowych producentów Hi-End. Niestety, nie ma na to widoków. Szkoda.

Chcę niedługo zrobić spotkanie, na którym zagra kolega muzyk na akordeonie guzikowym. Trzeba tylko przygotować aparaturę do nagrywania i zobaczymy, jak daleko jest sprzęt za oryginałem. Obawiam się jednak, że właśnie nagranie materiału to największa trudność i obniżenie jakości. Będzie już ze dwa lata jak z nim po raz pierwszy o tym rozmawiałem, trzeba w końcu spróbować.

Z "klasyki", może jeszcze coś takiego:

Poczuj Kujaw wiatr :)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

..Jarek dokładnie to ująłeś

kolumny kupiłem ,, do delikatnego plumkania czy subtelnego pierdzenia,,

słucham spokojnej muzyki a piękny wokal i barwa instrumentów są dla mnie priorytetem. W tej muzyce Harbethy m40.1 są znakomite

Mirek, kłaniam się w pas ( nie Pass;) za szczerość .

Teraz szanuję pierwszego właściciela Harbethów , który napisał prawdę .

To są dokładnie takie głośniki ;)

Pozdrawiam ..z beczki oczywiście ;)

Mirek, kłaniam się w pas ( nie Pass;) za szczerość .

Teraz szanuję pierwszego właściciela Harbethów , który napisał prawdę .

To są dokładnie takie głośniki ;)

Pozdrawiam ..z beczki oczywiście ;)

...to nie jest chyba żadne odkrycie z mojej strony....40.1 mają piękną średnice i dlatego do mojej muzyczki pasują jak ulał

mają również cholernie mocny i niski bas co w połączeniu z fantastyczną średnica może dać przyjemny efekt podczas słuchania

ostrego Rocka.....kolega który lubi szarpidrutów przesłuchiwał u mnie płyty Led Zeppelin i AC/DC i był pod wrażeniem

ale najbardziej był zachwycony wzmacniaczem....z jaką swobodą i lekkością prowadził kolumny

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.