Skocz do zawartości
IGNORED

Czystość idei czy zdrowa gospodarka? Jakie są granice interwencji państwa?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Aczkolwiek to akurat należy mocno wyakcentować. Roszczeniowa katolska mentalność to jedna z największych polskich tragedii.

Mnie zastanawia dlaczego 40 milionowe społeczeństwo nie wykształciło jeszcze elit zdolnych do poprowadzenia kraju?

W dobrym słowa znaczeniu "elit".

czas....

To wymaga naprawdę minimum 3 pokoleń... I po drodze żadne pokolenie nie może się "zbiesić" ani zostać wycięte - bo wtedy trzeba zacząć od nowa. :(

Klasy średniej jak na zachodzie nigdy nie mieliśmy - jak wspomniani wcześniej choćby Anglicy.

Jej funkcję spełniali żydzi, skutecznie dbając żeby taka polska klasa średnia nie powstała. I to nie żadna teoria spiskowa z pupy wzięta, tylko czysty biznes - nikt nie toleruje konkurencji.

Funkcję merytorycznej klasy średniej oprócz Żydów spełniali jeszcze Niemcy (którzy migrowali do Polski w dużych ilościach), Olendrzy, inne nacje zachodnio-europejskie w mniejszych ilościach, a nawet Ormianie i Cyganie. Wszyscy tylko nie Polacy. Dlatego obawiam się że przyczyna i skutek są odwrotne - to nie Żydzi nie dopuszczali do powstania polskiej klasy średniej, tylko zajęli niszę ekologiczną której miejscowi nie mieli pomysłu zagospodarować ze swoimi pogańskimi wzorcami wychowania dzieci na spasionych bullies albo zabiedzonych chytrych parobków bez szerszych horyzontów. Dlaczego Żydzi nie przeszkodzili rozwojowi klasy średniej na zachodzie Europy?

to nie Żydzi nie dopuszczali do powstania polskiej klasy średniej, tylko zajęli niszę ekologiczną której miejscowi nie mieli pomysłu

Wszędzie w Europie Żydzi byli zmuszeni do zajmowania tylko tych nisz, do których ich łaskawie dopuszczono.

Dlaczego Żydzi nie przeszkodzili rozwojowi klasy średniej na zachodzie Europy?

W skrócie, bo tam nie było sarmackiego stylu życia, bo tam wygrywała reformacja, bo tam była ekspansja kolonizatorska do Ameryki, Afryki i Azji. Itd.

W skrócie, bo tam nie było sarmackiego stylu życia, bo tam wygrywała reformacja, bo tam była ekspansja kolonizatorska do Ameryki, Afryki i Azji. Itd.

Zbytnie uproszczenie. Zachodnie kraje katolickie też nie mają się czego wstydzić - Bawaria, północ Włoch. Reformacja to można by powiedzieć przyszła na gotowe. Podstawy a więc mentalność, wzorce wychowawcze, etyka, czy instytucje zostały dopracowane wcześniej.

Zachodnie kraje katolickie też nie mają się czego wstydzić

Bawaria konkurowała z ewangelicką północą, ale do dziś pozostała rolnicza. Włochy i Hiszpania odstają od reszty Zachodu. Północ Włoch znajdowała się w kręgu kultury niemieckiej. Czynniki były złożone, niewątpliwie jednak katolicyzm hamował rozwój gospodarczy.

Bawaria ma PKB per capita jeden z najwyższych w Niemczech i to pomimo sporego sektora rolniczego. Natomiast północ Włoch jest przykładem że nawet lud romański wyznający religię katolicką może przodować w przemyśle i rozwoju.

Główny sukces protestantyzmu (plus anglikańskich schizmatyków) polegał na tym, że żarli się między sobą i zwyczajnie wygonili do Ameryki znaczną ilość przedsiębiorczych ludzi, tylko dlatego że wyznawali oni inną religię. Potem nieco mniej cackali się z Indianami w odróżnieniu od choćby katolickiego Quebecu czy nawet brytyjskich władz kolonialnych (anglikańskich a więc nie protestanckich).

Funkcję merytorycznej klasy średniej oprócz Żydów spełniali jeszcze Niemcy (którzy migrowali do Polski w dużych ilościach), Olendrzy, inne nacje zachodnio-europejskie w mniejszych ilościach, a nawet Ormianie i Cyganie. Wszyscy tylko nie Polacy.

Ten wątek był już wielokrotnie poruszany, chodziło o to że Polska elita jak ognia bała się rozwoju Polskiej klasy średniej, dlatego sprzyjała sprowadzaniu się zagranicznych rzemieślników, fachowców itp a także większość potrzebnym im towarów starano się sprowadzać z zagranicy żeby nie dać swoim zarobić bo by się wzbogacili i urośli we wpływy, Polskie zamki i pałace też zostały zaprojektowane przez sprowadzonych z zachodu fachowców a meble do nich też nie były Polskie lub były projektowane przez sprowadzonych mistrzów. Na zamkach i dworach wstydem było posługiwanie się językiem Polskim, w modzie był Francuski i Czeski.

Polscy podwładni mieli się (niemal wyłącznie) zająć niewolniczą produkcją plonów rolnych (i absolutnie żadnego dostępu do szkół dla plebsu), mięsnych, drzewnych itp za sprzedaż których żyła elita kupując niemal wszystko z zachodu. Jednocześnie księża z ambon na mszach dla podwładnych na wielką skalę przestrzegali przed myślami o rzeczach materialnych, (chodziło o to że jak ktoś się będzie bogacił to kiedyś może się stać opozycją dla istniejących elit lub w przypadku nabycia wiedzy wykazać im niegospodarność i niekompetencję z powodu której inni żyją w nędzy i niewolnictwie, no ale przecież poza konsumpcją i wymuszaniem haraczu i niewolniczej pracy tak na prawdę do niczego innego się nie nadają) przekonywano do samobiczowania i wkładania pod ubrania drażniących i raniących skórę przedmiotów, jednocześnie w szkołach dla dzieci z elit w żadnym razie nie uczono takich rzeczy i nie propagowano takich przekonań. Młodzież z plebsu karano za onanizm kiedy na wielką skalę porywano co ładniejsze dziewki na zamki i pałace i gwałcono na najbardziej wyrafinowane sposoby.

EDIT:

Jeszcze bym zapomniał, szczególnie były tępione (można było za to zostać zabitym) wśród tzw plebsu zainteresowania sztukami walki i sposobami poprawy kondycji i tężyzny fizycznej, np w rodzaju boksu a nie mówiąc już o nauce obrony przed profesjonalnym uzbrojeniem. Do dzisiaj wśród pewnych kręgów uważa się że społeczeństwo wysoko usportowione to społeczeństwo faszystowskie.

Gdyby wyszkolenie kmieci na coś więcej niż parobków było możliwe, byłaby to strategia wygrywająca dla pana który by ją zastosował. Cały problem w tym że mentalność samych kmieci czyniła takie przedsięwzięcie nieopłacalnym. Vide ich niezwykły, ośli wręcz upór w trzymaniu się swoich pogańskich zwyczajów. Nasi nie byli w tym zresztą tacy najgorsi, Galindowie, Prusowie i ogólnie Bałtowie mieli to w stopniu jeszcze wyższym, i niewiele z nich zostało.

PS. Kler początkowo próbował z tym walczyć, jednak później polski kościół dostosował się do miejscowych zwyczajów - trochę jak ci proboszczowie którzy dłużej przeżyli w Dębince Dworskiej z opowiadania Andrzeja Pilipiuka.

...jednak później polski kościół dostosował się do miejscowych zwyczajów...

Ponoć wtedy księża to był najlepszy wywiad dla elit, przy spowiedzi mogli zapytać o wszystko i zawczasu wyczuć czy się szykuje jakiś bunt, pewnie dlatego księża byli tacy grubi bo byli wypasani przez panów, książęta, królów i kogo tam jeszcze z wpływowych osób.

Dość często zdarzały się też przypadki ćwiartowania chłopów czy parobków wyłącznie dla zwyrodniałej zabawy a potem przy pijackim rechocie obrzucano się nawzajem ich wnętrznościami, na pamiątkę tego pozostało powiedzenie ''rzucać mięsem'' które ma teraz nieco inne znaczenie (było o tym kiedyś pisane w dzienniku Polskim). Pytałem o to niedawno pewnej osoby co jest w temacie i ma wiele znajomości wśród osób mających wiedzę i dostęp do różnych danych czy to prawda i ta osoba powiedziała że nie chce mi mówić dokładnie co i jak ale że pod tym względem jest to prawda i że nawet było jeszcze wiele gorszych rzeczy ale nie będzie tego tematu rozwijać.

Ponoć wtedy księża to był najlepszy wywiad dla elit, przy spowiedzi mogli zapytać o wszystko i zawczasu wyczuć czy się szykuje jakiś bunt, pewnie dlatego księża byli tacy grubi bo byli wypasani przez panów, książęta, królów i kogo tam jeszcze z wpływowych osób.

Jeżeli tak rzeczywiście było, nie ma to nic wspólnego z prawdziwym chrześcijaństwem i jest poparciem mojej tezy.

Dość często zdarzały się też przypadki ćwiartowania chłopów czy parobków wyłącznie dla zwyrodniałej zabawy a potem przy pijackim rechocie obrzucano się nawzajem ich wnętrznościami, na pamiątkę tego pozostało powiedzenie ''rzucać mięsem'' które ma teraz nieco inne znaczenie (było o tym kiedyś pisane w dzienniku Polskim). Pytałem o to niedawno pewnej osoby co jest w temacie i ma wiele znajomości wśród osób mających wiedzę i dostęp do różnych danych czy to prawda i ta osoba powiedziała że nie chce mi mówić dokładnie co i jak ale że pod tym względem jest to prawda i że nawet było jeszcze wiele gorszych rzeczy ale nie będzie tego tematu rozwijać.

Dyskutowaliśmy o tym, prosiłem o jakiekolwiek źródła, nie dostałem.

Polska elita jak ognia bała się rozwoju Polskiej klasy średniej

A czy czasem nie było tak iż za zajmowanie się pewnymi rzeczami można było pozbyć się szlachectwa z urzędu nie jako ??? ;P

Domyślam się iż pod pojęciem elit masz na myśli szlachtę ? Bo Natalii Siwiec jeszcze chyba wtedy nie było - ale głowy nie dam. Hmmmm....

Otóż ta szlachta w większości była niepiśmienna z rozbujanym ego i inteligencją wiejskiego burka.

Misiomor i to cenię w ludziach inteligentnych (czyli w Tobie i pisze na serio, boże broń bez ironii)

Jak już walną tezę to klękajcie narody...

Ta przez Ciebie lansowana iż w Polsce jest źle bo przez wieku nie dorośliśmy do chrześcijaństwa zbija z nóg nie gorzej niż rzucone przez Pudziana 60 kg mięsa o którym wspomina Kolega powyżej....

Kurde różne rzeczy tu czytałem, ale ta...... Szacun za oryginalność. Szkoda że usunęli kolejki - stawiałbym Ci do końca roku !!!!

No dobra, żeby o nas nie zaczęli plotkować i żeby zachować opinię wrednego Ogra zalecam co następuje:

a/ Zmniejszać co tydzień z obecnych 9 godzin dziennie o jedną oglądanie telewizji TRWAM

b/ To samo - też z początkowych 9 i też o 1 tygodniowo z radiem Maryja

Po pół roku odzyskasz ostrość widzenia i nie tylko....

Bez urazy mam nadzieję ? ;P

Serdeczności dla Wszystkich Was i Bogu dzięki za bocznicę - najlepszy polski wynalazek XXI wieku :)

P.S. To o cyganach jako klasie średniej też fajne - sorki nie zauważyłem :)

Tutaj państwo interweniowało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właściwie dla nas to dobry układ - zagranica kupuje sery, potem je niszczy, apiać kupuje, niszczy, kupuje, niszczy, kupuje itd.

(wkleiłem w/w link też w innym wątku, żeby lepiej było widzieć, jak prezydent Putin dba o obywateli.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta przez Ciebie lansowana iż w Polsce jest źle bo przez wieku nie dorośliśmy do chrześcijaństwa zbija z nóg nie gorzej niż rzucone przez Pudziana 60 kg mięsa o którym wspomina Kolega powyżej....

Jest to trudne do pojęcia, ale dobrze zgadza się np. z obserwacją Romana Dmowskiego odnośnie dominacji pierwiastka żeńskiego w polskiej mentalności, co kosztuje nas srodze po stronie wybitnych wynalazków chociażby. Albo firm wygrywających ekonomicznie z najlepszymi na świecie. Czy wartych czegokolwiek wojskowych planistów i strategów. Ogólnie merytoryki na światowym poziomie.

Odnośnie sugestii z RM i jego telewizyjną przybudówką - to oni właśnie w dużej mierze są bastionem polskiej religii ludowej, przebranej za chrześcijaństwo. Zrozumiałem to w Licheniu - który można przyrównać do Złotego (a właściwie to Pozłacanego) Cielca tejże religii.

P.S. To o cyganach jako klasie średniej też fajne - sorki nie zauważyłem :)

A nie słyszałeś o tym że Cyganie trudnili się onegdaj objazdowym kowalstwem, bieleniem kotłów itp. rzemiosłami poza pojęciem polskiego kmiecia a nawet szlachcica?

Próbuję przebić się z moją tezą, że niezależnie od rozwiązań gospodarczych - libertarianizm vs protekcjonizm itd. Polacy zmarnują każdy zysk z optymalizacji systemu na roszczeniowość, wyrywnie sobie ochłapów, tarcia wewnętrzne i wzajemne podgryzanie. To jest problem a nie wybór systemu.

Bardzo to pesymistyczne. Ja patrzę na świat zawsze z optymizmem, więc nie chcę się z Tobą zgodzić. :)

Bo jeśli mam Ci uwierzyć, to pomysł Kondominium Rosyjsko-Niemieckiego Pod Żydowskim Zarządem Powierniczym wcale w tej sytuacji nie wydaje mi się taki zły! :)

Ale na poważnie: historia nauczycielką życia. Był czas, że Polacy dawali przykład Europie jako potężne i groźne, do tego obłędnie bogate państwo wolnych ludzi.

I wydaje mi się, że to właśnie WOLNOŚĆ jest słowem - kluczem. Na rozwiązaniach socjalistycznych, które z natury swojej wolność ludzką ograniczają przymusem - daleko nie zajedziemy. A raczej zajedziemy, ale prosto w przepaść.

Ale na etapie przejściowym od komuny do pełnej wolności - państwowy interwencjonizm i protekcjonizm nie wydają mi się być złym pomysłem.

Chodzi o budowę Polski dla Polaków a nie dla towarzystwa z Afryki jak o się dzieje w Szwecji.

Ich ten socjalizm zadusi i to już niedługo...

A co do wątku, żeby autor nie był smutny. Przykro mi ale świat nie dzieli się na czarnych, żółtych, komuchów, prawicowców, itd.

Są to podziały wymyślone wyłącznie dla zajęcia prostych ludków (tak delikatnie napiszę) żeby miały się te ludki czym zajmować, emocjonować, itd.

Świat naprawdę ma tylko jeden podział na biednych i bogatych. Na drapieżniki i ofiary. Inne podziały to zwykły dym w oczy...

To jest myśl prawdziwie głęboka. Bez ironii.

Myśl potwierdzająca moje instynktowne przeczucie, że cel uświęca środki.

I że trzeba zarabiać kasę, a w d*** mieć ideolo.

Bo tak, jak mówisz - lepiej być w łańcuchu pokarmowym wyżej, niż niżej.

Zatem - interwencjonizm i protekcjonizm jak najbardziej, jeśli służy ogólnemu wzrostowi dobrobytu! :)

I nieważne, co pięknoduchy o tym sądzą - liczy się SKUTECZNOŚĆ.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

. z obserwacją Romana Dmowskiego odnośnie domin

a ten dmowski to jak to zaobserwował??I udowodnił.

Myśl potwierdzająca moje instynktowne przeczucie, że cel uświęca środki.

no no no to juz prawie artyzm intelektualny..Adolfek tez tak miał...

i ten instynkt potwierdzał dmowski i przecietna małpa z lasu.Na gałezi.

na wczesnym etapie rozwoju bo potem jednak zaczeła myslec.

Roman Dmowski wiecznie żywy!Dobre sobie.Z taką mentalnością mamy konkurować z innymi w XXI wieku?

Roman Dmowski wiecznie żywy!Dobre sobie.Z taką mentalnością mamy konkurować z innymi w XXI wieku?

W XXI wieku to możemy konkurować co najwyżej z Górną Woltą. Ale jeśli zatrzymamy kolonialną eksploatację naszego kraju i pozwolimy się rozwijać polskiemu biznesowi to w XXII wieku zaczną nas się bać.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Górnej Wolty to już dawno nie ma,jest Burkina Faso.Z mentalnością pana Romana to na pewno do niej jest nam bliżej.

ię rozwijać polskiemu biznesowi to w XXII wieku zaczną nas się b

polski biznesem ma szlaban...Czeka w ukryciu na wyjscie a ty kup sztandar i czekaj razem znim przy ..dziurze.Damy znac...

.Z mentalnością pana Romana to na pewno do niej jest nam bliżej.

Kolonie Polsce się należą jak psu zupa. Powstanie nowa Liga Morska i Kolonialna, na czele doktorek z synowcem siędzie i jakoś to będzie.

Górnej Wolty to już dawno nie ma,jest Burkina Faso.Z mentalnością pana Romana to na pewno do niej jest nam bliżej.

Do Górnej Wolty jest nam coraz bliżej z mentalnością niewolnika.

Mentalność Dmowskiego to była mentalność człowieka wolnego.

Mentalność Dmowskiego to była mentalność człowieka wolnego.

aczkolwiek lekko durnowatego .Masz cós z tego tyle ze wolnosci mniej.

bo to irlandczyk ci renke wsadza w spodnie.

Na Kowno,na Kowno!

Dmowski już w swoich czasach był anachronizmem.Myślenie o państwie w kategoriach plemiennych było aktualne za Attyli.

Ale oni uważają się za awangardę polskiej myśli politycznej.A tkwią w średniowieczu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.