Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, MarcinQoo napisał:

Czym łączysz BSN z Goldem?

Coax ale testowałem też optyczny. Dla mnie bez różnicy.

BSN ma wymieniony moduł zasilania i zasilacz medyczny.

Coax ale testowałem też optyczny. Dla mnie bez różnicy.
BSN ma wymieniony moduł zasilania i zasilacz medyczny.
A jaki coax masz?
Ten zasilacz to impulsowy ?

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

31 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A jaki coax masz?

Zasilacz, to zapewne SMPSU Meanwell GSM40B05 oferowany przez Pawła w komplecie z interfejsem zasilania - kupiłem dokładnie taki sam komplet.

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

A jaki coax masz?

Coax to Mogami od cyferki

Zasilacz to Meanwell. Było na tyle lepiej że nie dotarłem jeszcze do liniowego.

Co do DACaGold w stosunku do DAC  BSN  to odczucia mam podobne jak kolega z "najlepszeodtwarzacze". Jest przyjemniej. 

Poproszę o pomoc klubowiczów. Nowy BS - wyłączam przytrzymując przycisk dotykowy przez kilka sekund. Tą samą drogą nie udaje mi się jednak go włączyć. Czyżby wadliwy egzemplarz?

Poproszę o pomoc klubowiczów. Nowy BS - wyłączam przytrzymując przycisk dotykowy przez kilka sekund. Tą samą drogą nie udaje mi się jednak go włączyć. Czyżby wadliwy egzemplarz?
Włączając dotknij tylko przez chwilę.

Poszło z fona

3 minuty temu, loli_pl napisał:

Włączając dotknij tylko przez chwilę.

Poszło z fona

Dziękuję 🙂 Już się martwiłem,że muszę wymienić.

BTW Fajne urządzenie.  🙂

Pewnie gdzieś już o tym było ale nie chce mi się przewalać calego wątka 😉 . Jakie wrażenia pod kątem jakości przy połączeniu kablem ethernet vs sygnał wifi. Gram Node tylko po wifi ponieważ ma taki układ że router ma 10 metrów na innym poziomie domu. Jeśli potwierdzicie że warto.. Czeka mnie ciągnięcie lini oraz wiercenie posadzki 😖😁.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

U mnie od początku tylko WiFi i nie odczuwam chęci zmiany. Sprawdź w aplikacji Node siłę sygnału, u mnie jest "Fair" i na moje ucho jest ok. Kiedyś myślałem o dokupieniu drugiego routera, ustawienia go w tryb AP Client i połączeniu z Node skrętką, ale gra dobrze i nie kombinuję.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

5 godzin temu, Franz-007 napisał:

U mnie od początku tylko WiFi i nie odczuwam chęci zmiany. Sprawdź w aplikacji Node siłę sygnału, u mnie jest "Fair" i na moje ucho jest ok. Kiedyś myślałem o dokupieniu drugiego routera, ustawienia go w tryb AP Client i połączeniu z Node skrętką, ale gra dobrze i nie kombinuję.

Oczywiście dziękuję Ci za te informacje ale ze zrozumiałych względów chciałbym dowiedzieć się opinii osób które miały testowane obie opcje wifi/kabelek do routera. Dodam coś od siebie. Dzisiaj odkurzyłem cd Nada i użyłem go jako transportu do Daca. Porownywalem z flaca i hiresami z Tidala. O ile flacki poległy w starciu z sygnalem odczytanym z cd to już hiresy broniły się dzielnie. Tu już bym nie rozpatrywał dźwieku w kategoriach lepszy  czy gorszy. Uważam ze taki rezultat dla niedrogiego transportu jakim jest Node jako  dobry wynik.

Edytowane przez Tomek1777

6 hours ago, Tomek1777 said:

Jakie wrażenia pod kątem jakości przy połączeniu kablem ethernet vs sygnał wifi

Ja nie słyszę, żadnej różnicy. Aktualnie mam podłączony kablem ale tylko dlatego, że trochę się BSN buntował na mnogość moich sieci wi-fi. Zresztą po wi-fi powinno być teoretycznie lepiej. 

Dzięki.  Pociągne temat.  Jaka pisałem jednak cd jak źródło wygrał z flackami z Tidala podwanymi przez Node. Jakość na  korzyść srebrnego krążka była spora. Pytanie jak korzystacie z Noda i dysków zewnętrznych jak z jakością takiego grania z plików? Jak sie ma do tym samych utworów streamowanych z np. Tidala?

Ja nie słyszę, żadnej różnicy. Aktualnie mam podłączony kablem ale tylko dlatego, że trochę się BSN buntował na mnogość moich sieci wi-fi. Zresztą po wi-fi powinno być teoretycznie lepiej. 

Czemu ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dzięki.  Pociągne temat.  Jaka pisałem jednak cd jak źródło wygrał z flackami z Tidala podwanymi przez Node. Jakość na  korzyść srebrnego krążka była spora. Pytanie jak korzystacie z Noda i dysków zewnętrznych jak z jakością takiego grania z plików? Jak sie ma do tym samych utworów streamowanych z np. Tidala?

A jakie do DACA masz ?

5 minutes ago, Marcin Wielgus said:

Czemu ?

Bo do tego routera najczęściej coś jeszcze jest podpięte - może komp, inne urządzenia = kolejne zasilacze. To wszystko może siać. Tak mi się wydaje.  

7 minutes ago, Tomek1777 said:

Pytanie jak korzystacie z Noda i dysków zewnętrznych jak z jakością takiego grania z plików? Jak sie ma do tym samych utworów streamowanych z np. Tidala?

U mnie pliki hi-res, które mam na NAS Synology brzmią zdecydowanie lepiej niż Tidal / Kubuś. Nawet te, które są hi-res na tych platformach. CD już nie mam niestety więc nie porównam. 

15 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A jakie do DACA masz ?

Jakiego mam daca ?

8 minut temu, Lesheck napisał:

U mnie pliki hi-res, które mam na NAS Synology brzmią zdecydowanie lepiej niż Tidal / Kubuś. Nawet te, które są hi-res na tych platformach. CD już nie mam niestety więc nie porównam. 

Dzięki , stopniowo dorastam do  NAS i niedługo zapewne będę go kupował . Mamy pytania ponieważ jest to temat zupełnie świeży dla mnie . Dysk masz podpięty kablem do routera   i  czy od razu do Node ? Zastanawiam się jak to rozwiązać ponieważ mam router na drugim piętrze. Czy nie lepiej gdzieś wpiąć się z oddzielnym routerem ?

3 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Tomek a jakie kolumny i ciebie ?

Pytasz się o mój system ? Node to u mnie Kopciuszek 😉 .  Kolumny 4-way Audiosynergia - konstrukcja zamknięta ,  biamping Krell Vanguard zasila część "szlachetną"  Crown zasila tylko dwa głośniki subasowe, sygnał przetwarza Rockna WaveLight.

Pytasz się o mój system ? Node to u mnie Kopciuszek .  Kolumny 4-way Audiosynergia - konstrukcja zamknięta ,  biamping Krell Vanguard zasila część "szlachetną"  Crown zasila tylko dwa głośniki subasowe, sygnał przetwarza Rockna WaveLight.

No to nieźle pogratulować.

Co do NAS ja też mam sylogy wpięty w router. BSN widzilem gonpo sieci bez problemu. Kataloguje sobie pliki na NAS i jest dość szybki do nich dostęp . Streaming bez problemów I Synology dba o klienta tj często wypuszcza update firmware. Bezproblemowa współpraca.

5 minutes ago, Tomek1777 said:

Dysk masz podpięty kablem do routera   i  czy od razu do Node ? Zastanawiam się jak to rozwiązać ponieważ mam router na drugim piętrze. Czy nie lepiej gdzieś wpiąć się z oddzielnym routerem ?

NAS jest podpięty do extendera wifi. Po Twoim poście się zmobilizowałem i właśnie zlikwidowałem te walające się wszędzie kable, które miały być tylko na chwilę ... Więc aktualnie BSN jest po wifi, również do NASa. NAS jest podłączony do extendera, a do routera bezpośrednio nic. Więc sądzę, że dobry extender wifi wystarczy. 

2 minutes ago, Marcin Wielgus said:

Bezproblemowa współpraca.

Po tym jak po ostatnim upgradzie DSM zablokowali wyjście USB audio to się na nich trochę wkurzyłem mówiąc delikatnie. 

12 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

No to nieźle emoji1.png pogratulować.

Co do NAS ja też mam sylogy wpięty w router. BSN widzilem gonpo sieci bez problemu. Kataloguje sobie pliki na NAS i jest dość szybki do nich dostęp . Streaming bez problemów I Synology dba o klienta tj często wypuszcza update firmware. Bezproblemowa współpraca.

W jaki sposób dokonujesz zmian w blibliotece NAS, jak tam trafiają kupione gdzieś w sieci pliki muzyczne? Jestem zielony w tym temacie.

13 minut temu, Lesheck napisał:

NAS jest podpięty do extendera wifi. Po Twoim poście się zmobilizowałem i właśnie zlikwidowałem te walające się wszędzie kable, które miały być tylko na chwilę ... Więc aktualnie BSN jest po wifi, również do NASa. NAS jest podłączony do extendera, a do routera bezpośrednio nic. Więc sądzę, że dobry extender wifi wystarczy.

Co to jest extender i jak to razem działa?

Co to jest extender i jak to razem działa?

Kupiony czy z innych źródeł plik lub cały katalog / płytę kopiujesz na dysk sieciowy do katalogu z muzą. Później musisz z BSN odpalić tylko re-indeksacje plików na NAS i już go widzisz i grasz .

Extender łączy się z twoim routerem po wifi lub po kablu i poszerza ci zasieg sieci wifi. Możesz do niego się podpiąć jak do routera . Nie musisz ciągnąć wtedy kabli jak.masz daleko do routera

Dziękuję. Rozumiem ze podpięty o routera dysk jest widoczny z poziomu mojego kompa. W Node widzialem zakładkę "pamięć" zakładam że tam będę widział NASa?

Pytanie czy nie lepiej połączyć jednak NASa przez kabelek do routera? Czy extender nie będzie tu słabym ogniwem w transmisji danych?

11 minutes ago, Tomek1777 said:

Dziękuję. Rozumiem ze podpięty o routera dysk jest widoczny z poziomu mojego kompa. W Node widzialem zakładkę "pamięć" zakładam że tam będę widział NASa?

Pytanie czy nie lepiej połączyć jednak NASa przez kabelek do routera? Czy extender nie będzie tu słabym ogniwem w transmisji danych?

Tak - NAS jest widoczny w sieci. W BSN u mnie w zakładce "settings" 'music library" dodaje się ścieżkę do katalogu na dysku NAS. 

Co do kabelka - to oczywiście będzie bardziej stabilnie ale u mnie nie ma najmniejszych problemów i przez ścianę nie muszę się przebijać kablem. 

Edytowane przez Lesheck

Widzisz go po skonfigurowaniu dostępu jak napisał Leszek w zakładce "biblioteka".
Co do podłączenia to słuchaj Leszka
Jak go postawisz w pokoju odsłuchowym to tak będzie blisko ale dyski talerzowe (chyba że SSD zapakujesz ) szumią. Wentylator w NAS też szumi i zapewniam że wieczorową porą będzie cię to irytowało a korzyść żadna.
Co więcej potencjalnie zasilacz z nas może ci siać zakłóceniami jak tak będzie blisko.

To jest argument. Jeśli szumi i dodatkowo zasialcza może siać zakłócenia to lepiej żeby nie stał w pokoju audio. Czytałem ze ludzie do tych dysków robia zasilanie liniowe aby jeszcze poprawić czystość transferu danych.

To jest argument. Jeśli szumi i dodatkowo zasialcza może siać zakłócenia to lepiej żeby nie stał w pokoju audio. Czytałem ze ludzie do tych dysków robia zasilanie liniowe aby jeszcze poprawić czystość transferu danych.

Tomek nie obraz się ale ..... Nie wiem czy byś to usłyszał. Więc ja bym nie zawracał siebie głowy bo twoj router jak i mój ma też impulsowy , po drodze jak masz switch to też impulsowy itp itd
Każda żarówka LED ma impulsowy i zakłócenia się rozchodzą po twoim domu. Wiele innych urządzeń też - TV , satelita ....

Ja w nowym domu zrobię dedykowana linie zasilająca do audio ale teraz nawet nie myślę o tym

... I szanuje opinie tych co słyszą

15 minutes ago, Tomek1777 said:

He, he jestem jednym z tych ludzi. Przed BSN miałem NAS podłączony bezpośrednio do DACa i kupiłem sobie zasilacz do niego. Jest cały czas podłączony ale nie mam złudzeń ze to coś daje 😉 

8E5B13B4-4C83-4FF8-A067-3EC9A9158F41.jpeg

17 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Jak go postawisz w pokoju odsłuchowym to tak będzie blisko ale dyski talerzowe (chyba że SSD zapakujesz ) szumią. Wentylator w NAS też szumi i zapewniam że wieczorową porą będzie cię to irytowało a korzyść żadna.

A jak wstawiłem NAS do szafki, cisza wystarczająca i nocą dopiero słysze jak np antywirus walczy dyskami. W ciągu dnia nie ma szans usłyszeć przy szumie wszystkiego dookoła. Aha - mimo, że stoi w zamknietej szafce nie przegrzewa sie.

Co do zasilania, wiadomo liniowe, ale dobre kable sieciowe , może listwa i zmina jeszcze pchnie do przodu BSN i to minimum klasa wyżej!!!!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.