Skocz do zawartości
IGNORED

AURALiC Aries Mini - wyjątkowy strumieniowiec?

Rekomendowane odpowiedzi

np moj komp stacjonarny z foobarem asio, mój interface do rejestrowania muzyki, moj terminal daphile, auralic aries, aurender, zoptymalizowany komputer

kazdy gra inaczej i kazdy wypuszcza bit perfect

na słuch sie nie da ale moze przemek wie jak

To powiedz jak ty to robisz. Bo oczywiście wszystkich jesteś pewien że grają BP.

Proszę w tym wypadku o szczegóły.

W jakim systemie jakie daci jakie sterowniki.

No i jak sprawdzałeś BP.

Edytowane przez Przemysław_51508

kazdy gra inaczej i kazdy wypuszcza bit perfect

na słuch sie nie da

Zaprzeczasz sam sobie.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

chyba zartujesz :)

moje urządzenia na 1000% wypuszczaja bit perfect - teraz handluj z tym bo odwracasz kota ogonem

moje pytanie brzmi w takim razie dlaczego graja inaczej?

Zaprzeczasz sam sobie.

jesli chciales blysnac to sie nie udalo a teraz sio

Widzę że koledzy trochę mieszają pc z maliną.

W skrócie malina to platforma oparta o procesory ARM.

TV box z intelem to tak naprawdę mały pc z procesorem x86.

Jak nie jesteście w stanie zainstalować Daphile to rzeczywiście zostaje wam tylko produkt gotowy. Ale uwaga tam też trzeba zainstalować apkę do sterowania np. na telefonie. ;)

A mógł byś wymienić te problemy i co je powoduję?

Tak w skrócie żeby wszyscy zrozumieli.

Zatem proponuję, poczytać wątek o Daphile (też w sekcji PC Audio). Nawet i tu ludzie piszą że mają problemy z dźwiękiem.

Nie wspominam o tym, że twórca tego systemu wspominał, ze już nie ma czasu na jego rozwój i nie ma co się spodziewać nowości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu jest ciekawy wątek w ktorym autor opisuje wyzszość transportów cyfrowych nad komputerami audio

Ukryta Zawartość

Zatem proponuję, poczytać wątek o Daphile (też w sekcji PC Audio). Nawet i tu ludzie piszą że mają problemy z dźwiękiem.

Nie wspominam o tym, że twórca tego systemu wspominał, ze już nie ma czasu na jego rozwój i nie ma co się spodziewać nowości.

Konkretny post gdzie ktoś ma problem z dźwiękiem.

Tworca systemu dalej wypyszcza kolejne wersje. Wprawdzie są to wersje beta ale zawsze. ;)

Ja Daphile używam od ponad roku i jakoś problemów z dźwiękiem nie miałem ale może mam sszczęście.

To jak Kolega biniek84 sprawdzasprawdzał to 1000% bp?

była komisja informatyków i zgodnie stwierdziła że wszędzie jest bit perfect a w aualic aries i aurander producent mnie zapewnil ze jest BP i co teraz?

serio chcesz dyskutowac wmawiając mi co mam a czego nie mam? na tyle Cie stac?

Edytowane przez biniek84

była komisja informatyków i zgodnie stwierdziła że wszędzie jest bit perfect a w aualic aries i aurander producent mnie zapewnil ze jest BP i co teraz?

Ja na to że co do bp to może mają lub nie pewność ci informatycy. Ty co najwyrzej morzesz im wierzyć na słowo.

Jak się coś autorytarnie uznaje za pewnik to warto coś wiedzieć. Na przyklad to że możesz opierać się tylko na zapewnieniach inych.

a jesli mam racje to z czego wynikają roznice?

a moze nie dopuszczsz czyjejs racji bo masz na nią monopol?

No właśnie z oprogramowania. Może ono "dodawać od siebi" np. dithering, wyrównywanie pozimow głośności i wiele innych. Nie ma prostego sprawdzenia bp bo wiele programów robi poza wiedzą użytkownika dlatego pytałem o sposób w jaki to sprawdzales.

ale zakladamy ze wszsytkie urządzenia są bit perfect i nic od siebie nie "dodaja" a brzmią róznie na tym samym dacu - gdzie jest pies pogrzebany?

chyba że idąc Twoim tokiem rozumowania BP jest wtedy kiedy wszystko brzmi tak samo bo nie ma prawa grac inaczej

jest kolejna recenzja i kolejny głoś że auralic gra lepiej po wyjsciu usb od squeezboxa a wbudowany dac gra na poziomie DAC za 1000 euro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek84

BP jest wtedy gdy dane nie są zmieniane w żaden sposób. Czyli prościej co weszło to i wyszło bez upiększania.

producent mnie zapewnil ze jest BP

Autor programu JPLAY też twierdzi, że jego cyfrowa regulacja głośności jest bit-perfect. I co z tego?

Nic. Bo "Bitperfect Volume" w rzeczywistości nie jest bit-perfect. Sam sprawdziłem.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Sprzet ma grac czy mamy za wszelką cenę sprawdzic czy jest koszerny?

Grać mają muzycy a komputer to ma przesłać niezmieniony zapis cyfrowy tego co zagrali i zrealizowano w studio do daca.

Dobrze jeszcze jak komputer jest przyjazny w użytkowaniu. Ideał to taki, o którym zapominamy że gdzieś jest.

Edytowane przez Przemysław_51508

zeby uslyszec to co nagrali muzycy to musialbys posluchac na monitorach na ktorych dokonywany byl mix

kazdy sprzet audio to przerobi bo to rynek konsumencki i przekaz jest poddawany roznym sztuczkom i podbarwieniom :)

zeby uslyszec to co nagrali muzycy to musialbys posluchac na monitorach na ktorych dokonywany byl mix

kazdy sprzet audio to przerobi bo to rynek konsumencki i przekaz jest poddawany roznym sztuczkom i podbarwieniom :)

Zgoda ale zabawa danymi na etapie odtwarzania zapisu cyfrowego to degradacja dźwięku, której nie cofniesz już nigdy nie mówiąc że jest to operacja na ślepo bo każda realizacja jest inna i nie ma szans by sprawić by wszystkie poprawić. Co w jednym wypadku zagra subiektywnie lepiej w drugim będzie totalną porażką. Edytowane przez Przemysław_51508

Audiofila mały Auralic nie zadowoli z trzech powodów:

1. Nie da się na tej maszynce postawić Windows Server

2. Nie da się zainstalować Jplay

3. Nie da się zainstalować karty USB do audio np. JCat

Poziomu taśmy matki i Hi-Endu nie będzie :(

Edytowane przez marekzawa

Powtarzajace sie glosy ze gra lepiej po wyjsciu cyfrowym niz squeezbox i macbook sa wystarczajaca rekomendacja zeby go kupic. Jak dolozymy do tego glosy ze wbudowany dac niewiele ustepuje buffolllo czy wadii to juz jest hit i trzeba go miec

Powtarzajace sie glosy ze gra lepiej po wyjsciu cyfrowym niz squeezbox i macbook sa wystarczajaca rekomendacja zeby go kupic.

Na spdif?

przemek komputery sa do internetu, excela pracy i grania a urzadzenia typu aurender i auralic do odtwarzania muzyki - jesli tego nie rozumiesz a co gorsza nie chcesz zrozumiec to nie masz czego szukac na tym forum

Błąd, auralic to też komputer, nowe telewizory, to też komputery, tak samo telefony komórkowe. Przeznaczenie komputerów jest niewyobrażalnie szersze niż napisałeś.

Po usb

Zopmytmalizowany to z przystosowan softem i karta usb ale nie pamietam konfiguracji trgo uzytkownika i nie chce mi sie trgo sprawdzac. Nie lap mnie za slowka :)

Po wyjsciach usb byly porownywane sygnaly bo jedynie sb touch takim dysponuje

Ale terminal za 50zl z egranym softem to nadal ch*jowy komp nie majacy z audio nic wspolnego

ale zakladamy ze wszsytkie urządzenia są bit perfect i nic od siebie nie "dodaja" a brzmią róznie na tym samym dacu - gdzie jest pies pogrzebany?

w sygnale, który może być zaśmiecony przez zasilanie z portu usb w komputerze.

Idac Twoim tokiem myslenia to rezonans magentyczny to tez komputer tylko taki za 5 baniek :)

Spytaj Przemka co to zasmiecony sygnal z usb

• Pokaż nowe odpowiedzi