Skocz do zawartości
IGNORED

AURALiC Aries Mini - wyjątkowy strumieniowiec?

Rekomendowane odpowiedzi

A u mnie coś bieda z dostępem do bibliotek muzycznych. Jeden pendrive 64Gb mam wpięty w mini a drugi w router. I widzi jednocześnie tylko jeden z nich. A dodatkowo właśnie dziś wieczór żadnego nie widzi i jakiś komunikat błędu pokazuje. Wszystko na wi-fi.

Z nerwów odpaliłem Tidal'a ;)

Polecam artystę Gaika. Powolne r'n'b. Ale bardzo eksperymentalne, wolne i dziwneeeee

????

A u mnie coś bieda z dostępem do bibliotek muzycznych. Jeden pendrive 64Gb mam wpięty w mini a drugi w router. I widzi jednocześnie tylko jeden z nich. A dodatkowo właśnie dziś wieczór żadnego nie widzi i jakiś komunikat błędu pokazuje. Wszystko na wi-fi.

Polecam artystę Gaika. Powolne r'n'b. Ale bardzo eksperymentalne, wolne i dziwneeeee

Zauważyłem, że dobry ruter do wifi to podstawa.

Miałem stary i miałem problemy. Kupiłem polecany przez auralica Linksys EA6900 AC1900 i problemy zniknęły.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Dla mnie podstawa to sprawdzony serwer u mnie Qnap do tego 2 dyski Wd red w RAID i hula aż miło , zresztą Linn nie bez przyczyny nie stosuje w swoich urządzeniach wifi, tylko transmisje po kablu. A dobry router to podstawa do bezproblemowego sterowania i streamingu po sieci.

Daru jakbyś miał serwer to pewnie by zniknęły kłopoty z wyświetlaniem okładek i cała reszta, tak mi się wydaje, ale może się mylę. Kazzo pewnie obsługuje Tidala i radio tylko z urządzeniami Linna tak mniemam.

Edytowane przez jarokar

Transmisję plików mam po kablu, ale na starym ruterze miałem zwiechy po sterowaniu.

Teraz podpiąłem HDD pod USB w mini i okładki wyświetla prawidłowo. Drugi WD Cloud 3TB podpięty pod router.

Czytałem tylko, że po eternecie lepiej gra niż z USB.Ciekawe czy to prawda. trzeba porobić testy.

Edytowane przez daru0105

Zauważyłem że biblioteke wybierasz tylko z jednego źródła.

Ale łatwo można przełączyć

Zauważyłem że biblioteke wybierasz tylko z jednego źródła.

Ale łatwo można przełączyć

Faktycznie. I trochę to dziwne, że nie integrują się te biblioteki.

????

Witam

mam pytania do użytkowników Aries mini:

Czy potrzeba do niego instalować Drivery DAC? Mam M2Tech HiFace DAC i pod windowsem trzeba driverów.

I jeszcze jedno:

Jeśli posiadacie iPady (IPhony) i oddzielnie DACe to po co wam MINI? Czy Aplikacje Tidal, Onkyo hf player, Media Center, które spokojnie dają rade z plikami HiRes włącznie + DAC nie wystarczają? Co daje MINI - lepszy dźwięk?

Zastanawiam się nad wydaniem kasy, ale szukam argumentów...

• 1 miesiąc później...

Dużo się naczytałem i nabyłem to cudo. Przyznaję że ogólnie jest OK, ale ma kilka ale, albo ja coś źle go używam... Poniżej moje spostrzeżenia inminus, te na plus już wszystkie chyba wypisano :)

1. Odtwarzanie losowe to jakaś pomyłka, wg mnie losuje bardzo słabo, faworyzuje w kółko kilka utworów/płyt
  2. Nie odtwarza obrazków z okładką, nawet jak jest w katalogu (mam dysk wpięty do routera i działa w trybie DLNA, nie chcę go przekładać do Aries)
  3. Jak zrobić odtwarzanie wszystkiego, tzn. losowo z wszystkich płyt które mam w bazie? Jak jestem na liście i mam wg wykonawców to muszę któregoś wybrać, a potem wybrać płytę. Ja chcę żeby losował z wszystkiego, tzn. z wszystkich wykonawców i utworów. Da się to chyba zrobić tylko jak się jest nie na wykonawcach tylko na liście utworów.
  4. Jak przy odtwarzaniu natrafi na plik którego nie da się odtworzyć (np. uszkodzony) to zatrzymuje odtwarzanie, zamiast przeskoczyć do następnego
  5. Jak utwór nie ma MetaDanych, lub cała płyta jest zrzucona z CD bez MetaDanych to nie zostanie w ogóle dodana do listy muzyki wg wykonawców lub utworów, a powinina np. pod nazwą Nieznany wykonawca i utwory z nazwami takimi jak nazwa pliku, ale niestety nie ma takich plików w ogóle
  6. Brak obsługi Gapless, lub nie wiem jak włączyć
  7. Jak usunąć z playlisty cały album, np. Wyonawca X, Album Y? Mam w playliście ok. 400 utworów i chcę wyrzucić jedną płytę z tej listy. Dodaje się łatwo, ale usuwanie?

Dużo się naczytałem i nabyłem to cudo. Przyznaję że ogólnie jest OK, ale ma kilka ale, albo ja coś źle go używam... Poniżej moje spostrzeżenia inminus, te na plus już wszystkie chyba wypisano :)

1. Odtwarzanie losowe to jakaś pomyłka, wg mnie losuje bardzo słabo, faworyzuje w kółko kilka utworów/płyt

2. Nie odtwarza obrazków z okładką, nawet jak jest w katalogu (mam dysk wpięty do routera i działa w trybie DLNA, nie chcę go przekładać do Aries)

3. Jak zrobić odtwarzanie wszystkiego, tzn. losowo z wszystkich płyt które mam w bazie? Jak jestem na liście i mam wg wykonawców to muszę któregoś wybrać, a potem wybrać płytę. Ja chcę żeby losował z wszystkiego, tzn. z wszystkich wykonawców i utworów. Da się to chyba zrobić tylko jak się jest nie na wykonawcach tylko na liście utworów.

4. Jak przy odtwarzaniu natrafi na plik którego nie da się odtworzyć (np. uszkodzony) to zatrzymuje odtwarzanie, zamiast przeskoczyć do następnego

5. Jak utwór nie ma MetaDanych, lub cała płyta jest zrzucona z CD bez MetaDanych to nie zostanie w ogóle dodana do listy muzyki wg wykonawców lub utworów, a powinina np. pod nazwą Nieznany wykonawca i utwory z nazwami takimi jak nazwa pliku, ale niestety nie ma takich plików w ogóle

6. Brak obsługi Gapless, lub nie wiem jak włączyć

7. Jak usunąć z playlisty cały album, np. Wyonawca X, Album Y? Mam w playliście ok. 400 utworów i chcę wyrzucić jedną płytę z tej listy. Dodaje się łatwo, ale usuwanie?

Użytkuję auralica mini od pól roku i tak:

Punkt:

2.Obrazki z okładką wyświetla tylko otagowane w plikach. I przez sieć po DLNA wyświetla z bardzo słabą jakością (gdy wyświetlisz taką na cały ekran ipada). Przy korzystaniu z wejścia USB w auralicu to jakość jest dobra.

5.Ja odtwarzam tylko poprzez przeglądanie folderów i wtedy gdy brak MetaDanych to normalnie katalog z muzyką pokazuje i nazwę pliku.Więc nie mam problemu.

6. Największa bolączka tego klocka:BRAK GAPLESS. Druga to brak przeglądania okładek i skanów książeczek w plikach jpg. SKANDAL!.

Ja okładki i skany sobie przeglądam z drugiego tabletu na androidzie. Steruję Ipadem

Odnośnie innych punktów się nie wypowiadam. Nie gram losowo.

Spróbuj różnych odtwarzaczy

Dla mnie Lighting DS jest najsłabszy. Głównie służy mi do Tidala i ustawień.

Korzystam z aplikacji Lumina, do przeglądania zasobów po folderach jest najlepszy.Tu wydaje mi się, że nie ma problemu z usuwaniem playlist

Spróbuj także aplikacji od Linna.

Zauważyłem że pliki po sieci lepiej grają niż z USB w auralicu. Ale po sieci jakość okładek jest słaba jak pisałem

Właśnie mi się skończył voucher na Tidal, które to kody miałem jeszcze z audioshow 2015.

Chciałem aktywować voucher z dla tidala z auralica mini, ale nie mogę się na auralicu zalogować do tidala i pobrać kod.

Na komputerach się loguję na auralicu nie mogę. Mam konto na mini i informację, że jeden voucher do 12.05.2017.

Ale nie mogę się zalogować w mini do tidala.

Po wpisaniu danych do logowania mam komunikat

-Unable to connect to Tidal

Internet działa :)

Edytowane przez daru0105

jakich alternatywnych aplikacji do sterowania Auralic używacie?

DS Lighting ma poważne ograniczenia w funkcjonalności Tidal.

jakich alternatywnych aplikacji do sterowania Auralic używacie?

DS Lighting ma poważne ograniczenia w funkcjonalności Tidal.

Tidal działa tylko na DS Lighting

A jak gra ten Aries jako DAC bo wszyscy używają go jako strumieniowca ale ciekaw jestem jak gra jako DAC bo sam go prawie kupiłem, ale ostatecznie wylądował u mnie Simple Audio Roomplayer+

A jak gra ten Aries jako DAC bo wszyscy używają go jako strumieniowca ale ciekaw jestem jak gra jako DAC bo sam go prawie kupiłem, ale ostatecznie wylądował u mnie Simple Audio Roomplayer+

Dac gra gorzej od m0ojego CEC DX71 i DAM Soekrisa, ale trzyma niezły poziom

Na komputerach się loguję na auralicu nie mogę. Mam konto na mini i informację, że jeden voucher do 12.05.2017.

Ale nie mogę się zalogować w mini do tidala.

Po wpisaniu danych do logowania mam komunikat

-Unable to connect to Tidal

Internet działa :)

Właśnie to mnie zniechęca do tych małych urządzeń z ograniczeniami..

na komputerze PC czy laptopie nie ma aż takich problemów..

.. może reset ustawień w tym mini pomoże..

powodzenia

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Właśnie to mnie zniechęca do tych małych urządzeń z ograniczeniami..

na komputerze PC czy laptopie nie ma aż takich problemów..

.. może reset ustawień w tym mini pomoże..

powodzenia

Mój mini też wymaga resetu raz na parę dni. Objawy są dwa: tidal offline oraz brak połączenia z urządzeniem.

Korzystam z aplikacji Lumina, do przeglądania zasobów po folderach jest najlepszy.Tu wydaje mi się, że nie ma problemu z usuwaniem playlist

Ściągnąłem aplikacje Lumin i wyglada bardzo fajnie, ale ona nie widzi Mini. Każe wskazać odtwarzać Lumin.

Jak zmusiłeś ja do pracy? ;)

Dac gra gorzej od m0ojego CEC DX71 i DAM Soekrisa, ale trzyma niezły poziom

Przecież mini nie ma wejście na dac.

????

Ściągnąłem aplikacje Lumin i wyglada bardzo fajnie, ale ona nie widzi Mini. Każe wskazać odtwarzać Lumin.

Jak zmusiłeś ja do pracy? ;)

Nie wiem :(

Od razu działało :)

Przecież mini nie ma wejście na dac.

Ma wyjście cyfrowe coax na daca i USB na daca z USB.

Słucham przez coax do CECa

Nie wiem :(

Od razu działało :)

Ma wyjście cyfrowe coax na daca i USB na daca z USB.

Słucham przez coax do CECa

pewnie, że ma - sam gram po usb. pisałem, że nie ma wejścia. Bo ktoś tam pisał: "jak sprawuje się jako dac". więc moim zdaniem wcale się sprawuje bo nie ma wejścia ;)

????

pewnie, że ma - sam gram po usb. pisałem, że nie ma wejścia. Bo ktoś tam pisał: "jak sprawuje się jako dac". więc moim zdaniem wcale się sprawuje bo nie ma wejścia ;)

W zasadzie to masz rację :)

Chodziło mi, że mini ze swoim daciem gra gorzej, od samego transportu z moimi dacami.

Oczywiście osobno daca w mini nie sprawdzisz, bo jak napisałeś nie ma takiego wejścia

Jak ktoś potrzebuje aplikacji na Auralic-a pod Androida to proszę tutaj. Na oficjalną wersję nowe apki pod Android/Windows itp bedzie trzeba jeszcze chwilkę poczekać, ale ta z archwium na Antka, działa pięknie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stwierdzam z pełną świadomością że Aries Mini to niedopracowany sprzęt. Co trochę aplikacje go nie widzą (testowałem rożne), nie ma problemu ze stabilnością apki tylko sprzętu. Po prostu znika :)

Jest wpięty kablem, stałe ip, sieć na 100% jest ok. Dysk NAS jest zawsze widoczny, a mini nie koniecznie. Bardzo często musze przeprowadzać ponowną konfiguracje I dodanie sprzętu... PORAŻKA

Może mam walnięta sztukę, ale po tym jak to (nie)działa, to nie polecam nikomu mini :(

Stwierdzam z pełną świadomością że Aries Mini to niedopracowany sprzęt. Co trochę aplikacje go nie widzą (testowałem rożne), nie ma problemu ze stabilnością apki tylko sprzętu. Po prostu znika :)

Jest wpięty kablem, stałe ip, sieć na 100% jest ok. Dysk NAS jest zawsze widoczny, a mini nie koniecznie. Bardzo często musze przeprowadzać ponowną konfiguracje I dodanie sprzętu... PORAŻKA

Może mam walnięta sztukę, ale po tym jak to (nie)działa, to nie polecam nikomu mini :(

Podobnie miałem na starym ruterze. Aplikacja widziała dysk z zasobami a nie chciała się łączyć z mini. Musiałem go potem restartować. Kupiłem ruter rekomendowany przez producenta auraliców i kłopoty zniknęły.To są dosyć drogie rutery.Stary ruter miał już wiele lat i tak miałem go wymieniać.

Słucham oczywiście po kablu.

Słucham po wi fi. Nie mam takich problemów :) jedyny problem był z plikami ukrytymi w podfolderach. Dawniej na naim'ie sprzęt je widział a mini nie potrafi. Max na jeden level potrafi sie zagłębić ;)

Gram od tygodnia na zasilaczu Tomanka: jest bardzo dobrze!

????

Oprogramowanie Auralic mini z gadżetami Apple współpracuje dobrze a nawet b.dobrze pod warunkiem środowiska szybkiego ,stabilnego internetu.

DAC użyty w Auralic Mini jest bardzo przyzwoity i w takiej cenie urządzenia bardzo dobry.

Auralic Mini jest za to wyśmienitym transportem i warto zainstalować do niego dysk SSD na którym robimy ripy kolekcji CD a pózniej przekazujemy do DAC-a . Osobiście auralica mam wpiętego do DAC Wadia x32 i uważam że jest wybornie. Wszelkie integry CD włącznie z Naim CDX2 poszły w odstawkę.

Edytowane przez Luk77

Auralic Mini jest za to wyśmienitym transportem i warto zainstalować do niego dysk SSD na którym robimy ripy kolekcji CD  a pózniej przekazujemy do DAC-a . Osobiście auralica mam wpiętego do DAC Wadia x32 i uważam że jest wybornie. Wszelkie integry CD włącznie z Naim CDX2 poszły w odstawkę.

Biedny ten Twój CD i gramofon, bo cały czas dajesz je w odstawkę :)

Edytowane przez ROXI

Biedny ten Twój CD i gramofon, bo cały czas dajesz je w odstawkę :)

Gramofon a raczej jest ich trzy ale cóż , człowiek z natury leniwy jest ... Po 40 stce zwłaszcza :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi