Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, czester15.30 napisał:

Wobec SG i pozostałych zamaskowanych na twarzy służb . 

A jak wielka jest skala tego braku poszanowania własnego państwa?

8 minut temu, Zyzol napisał:

A jak wielka jest skala tego braku poszanowania własnego państwa?

Mniejsza niż w stanie wojennym .

2 minuty temu, czester15.30 napisał:

Mniejsza niż w stanie wojennym .

Najwyraźniej jest to skutek tego o czym napisał Witold Repetowicz czyli wojny informacyjnej mającej na celu spolaryzowanie opinii społecznej w państwie zaatakowanym migrantami: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jak widać w przypadku Polski w tego rodzaju ataki wpisuje się działalność polskojęzycznych mediów działających na jej terenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zyzol tam ludzie mają dosyć patrzeć na łapanki , po prostu pomagają jak mogą i nie dają zastraszyć się , że to nielegalne . Niektórzy oczywiście donoszą , a część nie wychyla się .

Co innego siedzieć w ciepłym w Warszawie i pisać  , a co innego być tam i widzieć to . 

Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, Amator 2b napisał:

Wolna Europa he he.

Na anglojęzycznej stronie internetowej Radia Wolna Europa ukazał się tekst rozczulający się nad problemami imigrantów, którzy od kilku dni przy użyciu przemocy atakują granicę Polski z Białorusią.

Można dowiedzieć się z niego również o udziale działaczy „organizacji pozarządowych” w przemycie oraz ukrywaniu osób nielegalnie przebywających na terytorium naszego kraju.

Rozgłośnia finansowana przez Kongres Stanów Zjednoczonych przygotowała reportaż dotyczący sytuacji w polskiej strefie przygranicznej. Przesłanie tekstu zdradza już sam tytuł: „Na granicy Polski z Białorusią trwa desperacka walka syryjskiego uchodźcy o ratowanie swojej rodziny”. Bohaterem artykułu jest więc syryjski imigrant Raqi Srour wraz ze swoją rodziną.

On sam od 2016 roku posiada status uchodźcy w Niemczech. Chciała więc dołączyć do niego jego sześcioosobowa rodzina, która przebywała „w polskiej dziczy” przez blisko dwa tygodnie. Ostatecznie miała jednak zostać wypchnięta z powrotem na Białoruś przez funkcjonariuszy polskiej Straży Granicznej.

Srour wciąż próbuje ściągnąć swoją rodzinę na terytorium Unii Europejskiej. Radio Wolna Europa zdradza, że Syryjczyk przebywa w Hajnówce i wciąż próbuje przeszmuglować przez polsko-białoruską granicę grupę swoich rodaków. W tym celu może liczyć na pomoc „lokalnych aktywistów”, którzy „”ryzykują więzienie za pomoc uchodźcom”.

Wspomniani „lokalni aktywiści” w rozmowie z podmiotem finansowanym przez Amerykanów nie ukrywają nawet, że prowadzą akcję dywersyjną na terytorium własnego kraju. Mają między innymi sprawdzać czy w okolicy nie ma polskich funkcjonariuszy, mogących przeszkodzić im we wspomnianym już szmuglowaniu nielegalnych imigrantów.

Domagają się oni zresztą wpuszczenia do Polski imigrantów atakujących naszą granicę. Rozmówca Radia Wolna Europa, niejaki Andrzej Kwiatkowski, twierdzi wręcz, że „możemy i musimy wpuścić tych ludzi”.

Na podstawie: rferl.org

Kowal zawinił Cygana powiesili , jak mówi bardzo stare powiedzenie . Łukaszenka z Putinem mają niezły ubaw.

Edytowane przez Gość
12 minut temu, czester15.30 napisał:

Zyzol tam ludzie mają dosyć patrzeć na łapanki , po prostu pomagają jak mogą i nie dają zastraszyć się , że to nielegalne . Niektórzy oczywiście donoszą , a część nie wychyla się .

Co innego siedzieć w ciepłym w Warszawie i pisać  , a co innego być tam i widzieć to . 

Nie mam takiej wrażliwości, jak ci ludzie o wielkich sercach i dużo mniejszych umysłach. 

34 minuty temu, Zyzol napisał:

Nie mam takiej wrażliwości, jak ci ludzie o wielkich sercach i dużo mniejszych umysłach. 

Ja bym nie stawiał bezwzgłędnie znak równości między wrażliwością , a małym umysłem który nie potrafi przewidzieć dalekosiężne skutki obecnych działań .

To nie jest skierowane do Ciebie .

To nie jest skierowane do Ciebie .

Nie martw się. 😉 Wcale tego tak nie odbieram.

Ja bym nie stawiał bezwzgłędnie znak równości między wrażliwością , a małym umysłem który nie potrafi przewidzieć dalekosiężne skutki obecnych działań .

Mały umysł tych ludzi uwidacznia się tym, że nie do końca zdaja sobie sprawę w jakiego rodzaju grę się mieszają. I pomijam tu kwestie polityczne. 

Oni, powiedzmy przez swoją dobroć, wspomagają proceder przemytu ludzi. Przecież wiadomo, że osoby nielegalnie przekraczające polska granicę nie przedzierają się samodzielnie do Niemiec czy do Szwecji, tylko czekają na pomoc wyspecjalizowanych grup przestępczych.

Nie można też potępiać ludzi, którzy informują służby państwa polskiego o takich nielegałach. Raz, że jest postawa propaństwowa, a dwa, że boją się o siebie i o swoich bliskich. Przykład: "Po próbie siłowego przejścia granicy w Kuźnicy rodzice dzieci uczących się w pobliskiej szkole postanowili wcześniej odebrać swoje pociechy. Nauka skończyła się około godz. 13. Trwają uzgodnienia, czy zajęcia będą wznowione w kolejnym dniu. - Boimy się i musimy zadbać o bezpieczeństwo dzieci - powiedziała WP Bogusława Januszkiewcz, dyrektorka miejscowej szkoły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Amator 2b napisał:

Ostatecznie miała jednak zostać wypchnięta z powrotem na Białoruś przez funkcjonariuszy polskiej Straży Granicznej.

I prawidłowo! BRAWO STRAŻ GRANICZNA!!! 🙂

2 godziny temu, Amator 2b napisał:

W tym celu może liczyć na pomoc „lokalnych aktywistów”, którzy „”ryzykują więzienie za pomoc uchodźcom”.

Faktycznie - za przemyt ludzi jest więzienie. Dlatego dziwię się że celebryta Stuhr jeszcze po wolności chodzi.

xlarge

FD8Du_JXsAA6_ZU?format=jpg&name=900x900

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Już wiadomo w którą stronę to pójdzie. Łukaszenko dostarczył chłopakom kałachy i teraz pisze że to transport z Donbasu. Jasne...

FD7vTQcXsAEiD_1?format=jpg&name=medium

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ukryta Zawartość

To moze stać sie szybciej niz Korwin przewidział 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, costa brava napisał:

To moze stać sie szybciej niz Korwin przewidział 

Wysłanie wojsk ruskich na polską granicę to decyzja Putina. Przecież nie jego pachoła Baćki.

Kupujcie ryż i kaszę. Przyda się.

2 minuty temu, costa brava napisał:

I prawdziwy zielony ład nam zafundują  

Raczej czerwony. Ja żyłem w PRL to jestem przyzwyczajony.

Ale młodym przypominam: ktoś pod ruską okupacją zechce Wam sprzedać cwaniaka, to chodzi o salceson. Za komuny nazywaliśmy salceson cwaniakiem, bo jako jedyny umiał dać dyla z transportu do ZSRS. 🙂

14 minut temu, il Dottore napisał:

Raczej czerwony. Ja żyłem w PRL to jestem przyzwyczajony.

Tak wiem. Żyłeś w PRL, jak w obozie koncentracyjnym, a twój ojciec był zawodowym oficerem LWP. Weź przestań robić z siebie ofiarę tamtego systemu.

A innym wodę z mózgu.

2 minuty temu, Zyzol napisał:

Tak wiem. Żyłeś w PRL, jak w obozie koncentracyjnym, a twój ojciec był zawodowym oficerem LWP. Weź przestań robić z siebie ofiarę tamtego systemu.

A innym wodę z mózgu.

A skąd. Pracował w UB. 🙂 Do dzisiaj pracuje. 🙂

I tak. Żyłem jak w obozie koncentracyjnym. Kto tego syfu nie pamięta - niech się nie odzywa.

7 minut temu, il Dottore napisał:

A skąd. Pracował w UB. 🙂 Do dzisiaj pracuje. 🙂

I tak. Żyłem jak w obozie koncentracyjnym. Kto tego syfu nie pamięta - niech się nie odzywa.

Niedawno jeszcze przyznawałeś się do tego, że był oficerem LWP. Skoro tu zwodzi cię pamięć, to jak możesz dobrze pamiętać czasy PRL. Mówienie, że w PRL żyło się jak w obozie koncentracyjnym to tania propaganda. Syf zaczął się robić, od 1980 roku od kiedy Solidarność zaczęła się kochać z PZPR.

1 minutę temu, Zyzol napisał:

Mówienie, że w PRL żyło się jak w obozie koncentracyjnym to tania propaganda.

Żadna propaganda. Ja pamiętam te czasy. Cały kraj żył w skrajnym upodleniu. Na własne oczy widziałem jak ludzie łamali sobie kończyny w kolejkach po śmietanę czy masło. Nie było niczego dostępnego normalnie.

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Na własne oczy widziałem jak ludzie łamali sobie kończyny w kolejkach po śmietanę czy masło.

Dzisiaj umierają, bo nie można się dostać do lekarza. A już niedługo będzie jak w PRL. Z ta różnicą, że zamiast Lenina będzie Lech Kaczyński.

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Żadna propaganda. Ja pamiętam te czasy. Cały kraj żył w skrajnym upodleniu. Na własne oczy widziałem jak ludzie łamali sobie kończyny w kolejkach po śmietanę czy masło. Nie było niczego dostępnego normalnie.

Ja też widziałem te kolejki, ale daleko im do kolejek do komór gazowych. Dziś rano też stałem od 6.00 do 7.30 w kolejce, aby zapisać się do lekarza pierwszego kontaktu, bo przez telefon nie mogłem tego zrobić przez ok. tydzień. I nie czuje się upodlony, ani że żyję w obozie koncentracyjnym. Teraz najwięcej narzekają ci, którym wówczas żyło się lepiej od ogółu.

FD-1BaoXIAwzDRm?format=jpg&name=small

1 godzinę temu, Zyzol napisał:

I nie czuje się upodlony,

A powinieneś. Bo jak zamawiam wizytę swojemu psu, to odbierają, umawiamy się i tyle.

Czyli jesteś traktowany gorzej niż mój pies. A przecież też płacisz za to - składka zdrowotna to nie przelewki.

A dlaczego jesteś tak traktowany? Bo system ochrony zdrowia odziedziczyliśmy po PRL. Jedna wielka patologia.  Więc nie pojmuję - najpierw wychwalasz PRL a potem narzekasz że komunistyczne gówno nie działa. Więcej konsekwencji.

FD2100rXMAg0_Cw?format=jpg&name=small

16 minut temu, il Dottore napisał:

A powinieneś. Bo jak zamawiam wizytę swojemu psu, to odbierają, umawiamy się i tyle.

Czyli jesteś traktowany gorzej niż mój pies. A przecież też płacisz za to - składka zdrowotna to nie przelewki.

A dlaczego jesteś tak traktowany? Bo system ochrony zdrowia odziedziczyliśmy po PRL. Jedna wielka patologia.  Więc nie pojmuję - najpierw wychwalasz PRL a potem narzekasz że komunistyczne gówno nie działa. Więcej konsekwencji.

Takie chłopie czasy. W PRL nigdy nie miałem problemów z dostaniem się do lekarza rejonowego czyli obecnego pierwszego kontaktu. Z dentystami też było lepiej, bo leczyć można było na koszt państwa wszystkie zęby, a nie tylko te z przodu. I robiono to znacznie lepiej - plomby nigdy nie wypadały po 6 miesiącach. To po 1989 roku liczą się procedury, a nie pacjent oraz rachunek ekonomiczny i to jest głównym powodem zapaści.

Wiem od znajomych, ze dzisiaj trudno nawet zapisać się na pełnopłatna wizytę, bo lekarze w większości wolne sobie pobrali. Przed 11 listopada jedna moja znajoma zapisała się do lekarza specjalisty w prywatnej przychodni na taka wizytę. Siedziała w ciasnej poczekalni pełnej pacjentów przez ponad godzinę. Nie weszła o wyznaczonej, bo lekarz  przyjmował jednocześnie pacjentów z listy NFZ i pełnopłatnych, czym wprowadził bałagan, opóźnienie wizyt i zagrożenie dla zdrowia pacjentów. Tego dnia przybyło ok. 19 000 zakażonych Covid-em. W Polsce zbyt wielu lekarzy traktuje pacjenta jako zło konieczne.

A do każdego mojego psiego przyjaciela weterynarz zawsze przyjeżdżał pod sama budę. Dbałem o ich komfort.

Gdzie jest socjalizm, tam są kolejki. W Kanadzie czy UK wprowadzili socjalistyczną służbę zdrowia i narzekają dokładnie na to samo.

Za to kiedy u nas zrezygnowano z socjalizmu w dostarczniu dóbr konsumpcyjnych, kolejki i kartki się skończyły.

2 minuty temu, misiomor napisał:

Gdzie jest socjalizm, tam są kolejki. W Kanadzie czy UK wprowadzili socjalistyczną służbę zdrowia i narzekają dokładnie na to samo.

Oczywiście. W IRL czas oczekiwania na wizytę do rodzinnego to teraz minimum tydzień, niedawno było 2 tygodnie w niektórych praktykach.

Jest dla mnie szokujące że ludzie mówią o tym skandalu jak o rzeczy NORMALNEJ.

Edytowane przez il Dottore

9 minut temu, il Dottore napisał:

Oczywiście. W IRL czas oczekiwania na wizytę do rodzinnego to teraz minimum tydzień, niedawno było 2 tygodnie w niektórych praktykach.

Czyli tu i tam jest to normalność.

10 minut temu, il Dottore napisał:

Jest dla mnie szokujące że ludzie mówią o tym skandalu jak o rzeczy NORMALNEJ.

I szokuje to tylko emigrantów. U nas też zresztą - o czym pisałem w tym wątku wczoraj.

11 minutes ago, Zyzol said:

Czyli tu i tam jest to normalność.

Jednak dobrze że odeszliśmy od tej "normalości" w dostępie do papieru toaletowego.

TU JEST POLSKA!

FD68KMIXMAkvULc?format=jpg&name=900x900

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.