Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N500 czy Onkyo TX-8150

gizmo1970

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bardzo proszę o pomoc w wyborze pomiędzy tymi dwoma urządzeniami: Yamaha R-N500, Onkyo TX-8050.

Podobna funkcjonalność, podobna cena, podobne parametry.

Moje kolumny to Pylon Pearl 25, pokój 30m, muzyka bardzo różna: Pink Floyd, Kraftwerk, DM, Diana Krall, Simon and Garfunkel, Andreas Vollenweider, Marillion, klasyczna.

Pytanie do osób, które miały okazję słuchać obu amplitunerów: jaka jest różnica w brzmieniu, jakie wychodzą problemy w użytkowaniu - moje główne zapotrzebowanie to słuchanie FLACów z USB i sieci - radio internetowe mnie nie interesuje.

Pozdrawiam wszystkich :)

Chodziło mi o Onkyo TX-8050, a nie jak w tytule TX-8150 !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/122091-yamaha-r-n500-czy-onkyo-tx-8150/

Witaj,

pod względem funkcjonalności to urządzenia bardzo podobne, tak więc wyboru musisz dokonać, biorąc pod uwagę brzmienie. Yamaha jest bardziej rockowa, mocna, dynamiczna, grająca bardziej koncertowo z wyraźnymi skrajami pasma. Onkyo natomiast jest łagodniejsze, trochę cieplejsze, stawiające na analityczność, szczegółowość. Wybór należy do Ciebie, praktycznie obydwa modele dobrze sprawdzają się we współpracy z Pylon Audio, a wybór zelży od Twoich preferencji. Jeśli lubisz mocniejsze, dynamiczniejsze brzmienie, lepszym wyborem będzie Yamaha, w innym przypadku Onkyo.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Jak wspomnieli koledzy wyżej różnica w urządzeniach jest w brzmieniu. Obsługa jest w zasadzie taka sama w obu przypadkach.

W temacie pisałeś jednak o modelu 8150 to model nowszy wyposażony dodatkowo w WiFi, bluetooth oraz DAB.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Witaj tak się składa, że dzisiaj słuchałem obu tych amplitunerów. I Zdecydowanie lepszy był Onkyo, scena była o wiele szersza, i bas schodził o wiele niżej, wrażenia koncertowe ;). Co prawda słuchamy trochę innej muzyki ale Pink Floyd jest mianownikiem wspólnym i w ich utworach było niesamowite odczucie przestrzeni, można było odpłynąć. Dodam, że słuchałem na kolumnach Pylon Pearl 25 ;).

• 2 tygodnie później...

Onkyo TX-8050 zakupione - dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki :)

Dopiero godzina słuchania, ale tak jakby trochę brakuje mi nisko schodzącego basu. Kusi mnie żeby kupić Yamahę, postawić obok i 14-dni testować... Chociaż DoomBoy pisał że Onkyo schodzi z basem wyraźnie niżej, więc Yamaha tu nic nie poprawi. Inna sprawa, że jeszcze moje Pylony po kilku godzinach grania pewnie się całkiem nie "wygrzały"...

Idę słuchać dalej :)

Mam Pylony Pearl 25. Dlaczego wybrałem 8050 zamiast 8150 ? Dzięki temu zaoszczędziłem ponad 1000PLN - to był główny argument. 8150 ma więcej bajerów, których ja na pewno nie wykorzystam. No może poza WiFi - ale routerek Wifi do którego podłączę NASa kosztuje zaledwie 50PLN :)

Brzmienia nie porównywałem, ale o brzmieniu 8050 mówi się i pisze dobrze już prawie 5 lat, a o 8150 jakoś na razie nie czytałem nic wartego dopłacenia 1000PLN...

Przyznaję, że nie jestem znawcą jakimś, ale Pylon Pearl 25 w połączeniu z Onkyo TX-8050 naprawdę miało większego kopa. 3 osoby to które słuchały potwierdziły jednogłośnie po odsłuchaniu tego samego utworu najpierw na Yamaha R-N500 następnie Onkyo TX-8050, utwór to Dream Theater-Mirror słuchany z tłoka.

Natomiast z tego co wiem Onkyo TX-8150 różni się od starszego modelu poszerzoną funkcjonalnością która nie ma wpływu na słuchanie muzyki, więc kto chce kupić niech to robi szybko bo powoli się kończą te wzmacniacze. O dedykowany odtwarzacz w kolorze czarnym już dość trudno.

Z tego co pamiętam z jakiejś recenzji to występuje różnica w brzmieniu przy odtwarzaniu plików FLAC z pendrive i NASa. Muszę dziś podłączyć jakiegoś NASa i to sprawdzić organoleptycznie.

• 2 miesiące później...

Yamaha R-N500, Onkyo TX-8050

Witam serdecznie.

Nurtuje mnie to samo pytanie. A konkretnie czy ktoś z forumowiczów może mi podpowiedzieć, czy obydwa urządzenia są w stanie odczytywać pliki muzyczne z dysku sieciowego podłączonego do rutera. Dysk będzie w obudowie sieciowej bez certyfikatu DLNA.

Szczerze, nie bardzo rozumiem jak działa DLNA i czym różni się od zwykłego otwierania plików muzycznych z dysku sieciowego.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witaj,

Tak Yamaha to czyta. Onkyo też powinno. Pobieranie odbiera się na tej samej zasadzie. Tylko Certifikat gwarantuje przesył danych.

Najlepiej jest sprawdzić osobiście.

A myślisz jak w temacie nad 8150 vs RN500?

Mam onkyo 8050 i normalnie czyta z dysków sieciowych. Laptopa też widzi jako dysk i czyta z niego pliki. Obsługuje się to najwygodniej z aplikacji na telefon ale można też pilotem. Yamaha z tego co widziałem na fajniejsza ta aplikacje chociaż onkyo też teraz wypuściło nowa która niestety graficznie się nie specjalnie różni. Pod względem funkcjonalnym wszystko śmiga.

8150 w porównaniu do 8050 ma słabszy zasilacz.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie.

Mam jeszcze jedno pytanie. Z instrukcji to nie wynika, może ktoś z użytkowników mi odpowie. Czy do TX 8150 można podłączyć bezpośrednio słuchawki Bluetooth? Urządzenie obsługuje tą technologię, ale ciekawy jestem czy działa w obydwie strony i może tez wysyłać dźwięk przez Bluetooth, a nie tylko odbierać.

Skłaniam się raczej do Onkyo 8150 niż do Yamahy. Obawiam się, że jeżeli chodzi o jakość dźwięku to obydwa urządzenia mnie powalą na łopatki. Obecnie mam Techicsa z 1996 roku. :-),

8150 w porównaniu do 8050 ma słabszy zasilacz.

A co to znaczy konkretnie? Ma mniejszą moc? Wywołuje jakieś zniekształcenia?

Podepnę sie pod temat, też stoję przed podobnym wyborem.

Posiadam kolumny Klipsch r-26f, pokój 20m2, muza, rap, soul, ale czasem Norah Jones. Co doradzacie : yamaha albo onkyo, a moze hk3700 lub marantz pm6005?

Czy do TX 8150 można podłączyć bezpośrednio słuchawki Bluetooth?

Nie. Bluetooth jest tu jednokierunkowy.

A co to znaczy konkretnie? Ma mniejszą moc? Wywołuje jakieś zniekształcenia?

Maksymalny pobór pradu w 8050 to 295W natomiast w 8150 220 W niby spory regres. Jednak dźwiękowo nie odczuwalny.

Posiadam kolumny Klipsch r-26f, pokój 20m2, muza, rap, soul, ale czasem Norah Jones. Co doradzacie : yamaha albo onkyo, a moze hk3700 lub marantz pm6005?

Do Twoich preferencji Marantz może być ciekawą opcją. Gra jednak mniej dynamiczne niz wspomniane klocki. Jest słabszy mocowo.

Cena do jakości polecał bym tu NAD 326 BEE lub właśnie ONkyo 8150.

W razie pytań lub wycen zapraszam

• 4 tygodnie później...

to może ja, mam yamahe rn 500 od kilku miesięcy. Jakbym miał dwoma słowami - dźwięk jest misiowaty i ciepły. I ja taki lubię, nie znoszę sopranów wiercących ucho. Spokój, spokój, spokój, wręcz majestat na solidnym basie. Nie wszystkim będzie pasowało więc stanowczo odradzam bez odsłuchu. Funkcjonalność urządzenia jak dla mnie wzorcowa. innych wymienionych przez Ciebie nie słuchałem, to mi podeszło i nie szukałem dalej.

Obecnie rozważam zakup Yamahy rn 500/Onkyo tx 8130. Jest mnóstwo różnych pozytywnych opini za jednym jak i drugim modelem.

Onkyo ma przetwornik 32bit, czy to wpływa na wyższą jakość dźwięku?

Zastanawiam się tylko jakie kolumny wybrać, a myślę o Dali Zensor 3 lub Pylon Audio Pearl 25.Czy ktoś z was słuchał takiego połączenia, jakieś wrażenia?

Pewnie i tak czeka mnie odsłuch...

Onkyo ma przetwornik 32bit, czy to wpływa na wyższą jakość dźwięku?

Zastanawiam się tylko jakie kolumny wybrać, a myślę o Dali Zensor 3 lub Pylon Audio Pearl 25.Czy ktoś z was słuchał takiego połączenia, jakieś wrażenia?

Jak najbardziej wpływa, jeśli masz nie najlepszy odtwarzacz CD, DVD możesz wypuścić sygnał optykiem lub coaxialem do DACa w Onkyo. Wtedy odtwarzacz nie będzie korzystał ze swojego wewnętrznego daca który jest przed wyjściem RCA, tylko obrobieniem sygnały zajmie się niezły dac w tym onkyo.

To jakie kolumny zależy od metrażu, jednak dali zensor 3 małe nie są i graja bardzo dobrze, według mnie Pylon pearl 25 są bardzo przeciętnie grające i mało angażujące w brzmieniu. Mając pokój do około 16mkw wybrałbym zensory3, a jak większy szukałabym lepszych kolumn niż pearl 25, co nie jest trudne.

Posiadam kolumny Klipsch r-26f, pokój 20m2, Co doradzacie : yamaha albo onkyo, a moze hk3700 lub marantz pm6005?

Marantz 6005 jest jako taki najlepszy z tych, najlepsza scena i głębia, choć detalicznie, jednak Yamaha i Klipsch to już totalnie krew z uszu. Jak HK to jakiś wyższy model, podobnie Onkyo.

W przypadku podłączania źródeł cyfrowych przydał by się taki przetwornik. Przy podłączaniu analogowym nie ma on wpływu na dźwięk.

Do pylon Perl 25 porównaj Magnat 675 i wtedy masz dobrą konkurencję.

Marantz 6005 jest jako taki najlepszy z tych, najlepsza scena i głębia, choć detalicznie, jednak Yamaha i Klipsch to już totalnie krew z uszu. Jak HK to jakiś wyższy model, podobnie Onkyo.

Niestety nie zgadzam się.

Jeśli ktoś pisze krew z uszu przy Yamahach to znaczy że ich nie słuchał:

to może ja, mam yamahe rn 500 od kilku miesięcy. Jakbym miał dwoma słowami - dźwięk jest misiowaty i ciepły.

Tu krwi jakoś nie ma. Yamaha zmieniła swoje parametry dzwiekowe jakiś czas temu. I owszem Yamaha + Klipsch gra detalicznie ale nie ostro.

Harmana bym odpuścił bo nie przejawia sobą nic ciekawego.

Rn 500 czy 8130 oba są dobrym wyborem i tutaj weź ten ktory Ci się bardziej podoba.

Pozdrawiam

Pokój ma 20 mertów. Zresztą ja słucham spokojnej muzyki. Chciałbym, żeby przy w miarę cichym słuchaniu dzwięk był pełny, szczegółowy...

Obecnie stawiam jeszcze na Boston Acoustics a250 - w testach wypada dobrze. Czy będzie to lepszy wybór niż Pylon i Dali Z3?

Jęsli chodzi amplituner to bardziej jestem za Onkyo tx8130 - 32bit i pliki dsd.

Obecnie stawiam jeszcze na Boston Acoustics a250 - w testach wypada dobrze. Czy będzie to lepszy wybór niż Pylon i Dali Z3?

Nie. :/ bardzo mało wydajne głosnki potrzebują dużo prądu. Nie wysterujesz ich tymi amplitunerami.

No i słusznie.

Zapraszam

Pokój ma 20 mertów. Zresztą ja słucham spokojnej muzyki. Chciałbym, żeby przy w miarę cichym słuchaniu dzwięk był pełny, szczegółowy...

Witam jeżeli chodzi o jakość wyraźny krystaliczny dźwięk w kinie domowym zdecydowanie polecam yamahę Ale również w kwestii stereo wiele modeli gra wyśmienicie co do kolumn stereo warto zainteresować się kolumnami Indiana line Nota 550 lub Indiana line Tesi 560 .Ewentualnie zapraszam do indywidualnego projektu na zamówienie

W razi pytań służę pomocą

Pozdrawiam

AM Sound Design

Witam !!!

Podpinam się pod temat ponieważ nie chcę zakładać nowego. Również skłaniam się przy zakupie amplitunera sieciowego wraz z kolumnami. Muzyka jakiej będę słuchał to dosłownie wszystko aczkolwiek ulubione zespoły to Nickelback, David Guetta i wszystko co podobnie brzmi. Zależy mi na amplitunerze sieciowym i obsłudze BT gdyż większość odsłuchiwanych kawałków pochodziło będzie z serwisu Tidal z telefonu poprzez BT.

Kolumny mam wybrane i raczej nie chcę ich zmieniać no chyba że doradzicie mi coś innego. Mowa tutaj o Tonsil Siesta (słuchałem u kuzyna w porównaniu z Yamachą RX-V797 i bardzo podoba mi się w nich Bas oraz szczeółowość.

Zastanawiam się nad amplitunerem, początkowo chciałem HK3770 lecz po odsłuchu okazało się iż gra bardzo płasko. Sprzedawca polecił mi Onkyo TX 8150 lecz nie miał Tonsili na sklepie. Słuchałem na jakichś drogich kolumnach Elac bodajże model FS 58.2 oraz na Tannoyach Definition DC10 Ti.

Na elacach dźwięk bardzo płaski - naturalny, mało basu, nie dla mnie. Tannoye schodziły nieco lepiej jednak tutaj brakowało totalnie góry. Generalnie jeśli słucham muzyki to na korektorze graficznym dół pasma oraz góra są podbite natomiast średnica delikatnie wytłumiona, delikatnie bo nie chce żeby było słychać jak w tunelu.. Ma być ładny i szczegółowy dźwięk z miękkim ale niskim basem i dobrą górą.

Chciałbym żeby amplituner ładnie zagrał z tymi kolumnami i zastanawiam się nad tym Onkyo, nie słuchałem RN500 ani RN602, może ktoś poleci mi co wziąść, może jakieś inne kolumny?

Budżet jaki mam to ok 4500zł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.