Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa TL do Scana 18W8545K00

zboruch

Rekomendowane odpowiedzi

Typowa opinia internetów, masy przemówiły. Aż się chce podjąć konstruktywna dyskusję :D

W subiektywne wrażenia (co się komu podoba, a co nie) nie ma co wnikać, wiec przejdźmy do obiektywnych konkretów. Wiele (z różnych labów) pomiarów kolumn firmy choćby PMC, zakres basowy choćby pod wzgl. równomierności SPL wypada bardzo tak sobie. Z tego co widzę jak SPL równiejszy ( w modelu PMC IB-1S) to z kolei charakterystyka impulsowa jest kiepska:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... czyli albo przyzwoita równomierność SPL , ale kiepski impuls, albo niezły impuls i kiepska równomierność SPL.

Jak symulowałem kolumnę z obudową transmisyjną w WinISD, to powstają dziwne zniekształcenia SPL, powyżej np. 500Hz (to samo przy opóźnieniach grupowych - również powstają dziwne zniekształcenia równomierności ). Ogólnie jeśli chodzi o opóźnienia grupowe w zakresie słyszalnym, to nie widzę pozytywnego wpływu zamiany bassreflex (czyli nawet nie obudowy zamkniętej) na linię transmisyjną.

Co jeszcze z THD? Tutaj możecie wrzucić jakieś porównania jeśli macie, ale sądząc po wychylaniu membrany nie będą one niższe niż w przypadku bassreflex.

Na koniec weźmy pod uwagę, że chcemy sobie zbudować kolumnę z linią transmisyjną - biorąc pod uwagę obiektywne rezultaty, a nie subiektywne wrażenia jest sens się bawić w tą problematyczną konstrukcję? No chyba, że ktoś lubi uroki TL, bo tak i koniec.

Ukryta Zawartość

to z kolei charakterystyka impulsowa jest kiepska:

Ukryta Zawartość

Co jest w niej kiepskiego? ze nie ma zgrania czasowego jak w 99% kolumn na rynku?

... czyli albo przyzwoita równomierność SPL , ale kiepski impuls, albo niezły impuls i kiepska równomierność SPL.

Ale co ma pierknik do wiatraka? Udowodnij swoje wywody jakimis pomiarami.

Jak symulowałem kolumnę z obudową transmisyjną w WinISD, to powstają dziwne zniekształcenia SPL, powyżej np. 500Hz (to samo przy opóźnieniach grupowych - również powstają dziwne zniekształcenia równomierności ). Ogólnie jeśli chodzi o opóźnienia grupowe w zakresie słyszalnym, to nie widzę pozytywnego wpływu zamiany bassreflex (czyli nawet nie obudowy zamkniętej) na linię transmisyjną.

Po 1 Winsd nie jest programem do symulacji linii transmisyjnej, po drugie jasno dajesz do wiadomosci, ze Twoja wiedza o TL jest raczej nikla.

Co jeszcze z THD? Tutaj możecie wrzucić jakieś porównania jeśli macie, ale sądząc po wychylaniu membrany nie będą one niższe niż w przypadku bassreflex.

Beda nizsze, bo prawidlowa linia transmisyna nie generuje takich turbulencji powietrza jak 99% portow BR. Duza powierzchnia na wyjsciu tunelu robi swoje.

Na koniec weźmy pod uwagę, że chcemy sobie zbudować kolumnę z linią transmisyjną - biorąc pod uwagę obiektywne rezultaty, a nie subiektywne wrażenia jest sens się bawić w tą problematyczną konstrukcję? No chyba, że ktoś lubi uroki TL, bo tak i koniec.

Obiektywnie patrzac, to trzeba w tym temacie cos wiedziec, zeby wdawac sie w dyskusje. Obudowa TL jest problematyczna, dla kogos kto chce isc na skroty i nie ma doswiadczenia.

Ukryta Zawartość

Co jest w niej kiepskiego? ze nie ma zgrania czasowego jak w 99% kolumn na rynku?

No jak Twoim zdaniem w takiej char impulsowej jest wszystko OK i wypada tak źle jak 99% kolumn na rynku, to nie mam pytań.

Ale co ma pierknik do wiatraka? Udowodnij swoje wywody jakimis pomiarami.

Dałem link do pomiarów.

Po 1 Winsd nie jest programem do symulacji linii transmisyjnej, po drugie jasno dajesz do wiadomosci, ze Twoja wiedza o TL jest raczej nikla.

Twoja raczej, bo bzdury pleciesz (pomiar impulsu który linkowałem jest tak kiepski, że tylko osoba z "nikłą wiedzą" może tego nie dostrzec)

Beda nizsze, bo prawidlowa linia transmisyna nie generuje takich turbulencji powietrza jak 99% portow BR. Duza powierzchnia na wyjsciu tunelu robi swoje.

Przecież w bassreflex też możesz zrobić wielkie pole przekroju na wylocie tunelu (ponownie Twoja "nikła wiedza" się kłania).

Obiektywnie patrzac, to trzeba w tym temacie cos wiedziec, zeby wdawac sie w dyskusje.

Też jestem zdania że tracę z Tobą czas.

Obudowa TL jest problematyczna, dla kogos kto chce isc na skroty i nie ma doswiadczenia.

Biorąc pod uwagę, że PMC ma problemy z impulsem (link do pomiaru konkretnego modelu dostałeś), to znaczy że chce iść na skróty i nie ma doświadczenia? Z równomiernością pasma też maja problemy (zafalowania SPL w zakresie basowym):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No jak Twoim zdaniem w takiej char impulsowej jest wszystko OK i wypada tak źle jak 99% kolumn na rynku, to nie mam pytań.

Zdalem Ci proste pytanie, dlaczego unikasz odpowiedzi? Nie napisalem, ze jest ok, zapytalem co jest nie tak. Tak trudno Ci odpowiedziec? Przy okazji inni uzytkownicy forum dowiedza sie czegos nowego.

Dałem link do pomiarów.

Te pomiary nie potwierdzaja Twojej tezy. Poza tym PMC to nie sa jedyne kolumny z linia transmisyjna na rynku.

Twoja raczej, bo bzdury pleciesz (pomiar impulsu który linkowałem jest tak kiepski, że tylko osoba z "nikłą wiedzą" może tego nie dostrzec)

A coz to za poziom dyskusji? Chcesz sie przerzucac moja Twoja jak w przedszkolu? Napisalem o Winisd, ktory nie jest symulatorem TL, skoro z niego korzystasz do symulacji TL, to oznacza ze niewiele wiesz w tym temacie.

Przecież w bassreflex też możesz zrobić wielkie pole przekroju na wylocie tunelu (ponownie Twoja "nikła wiedza" się kłania).

Tu nie tylko chodzi wyjscie na wylocie, ale Sd calosci tunelu. W BR zawsze jest kompromis, na ktory trzeba sie zgodzic w proporcji dlugosci rury do jej srednicy. Nawet mimo zaawansowanych tuneli BR, problem z turbulencja jest spory. Nawet w swiecie monitorow studyjnych, wielu znanych producentow nie radzi sobie z turbulencjami i "pierdzeniem" z rur BR. Dobrze to wiesz i chyba nie musze przytaczac przykladow monitorow z tymi defektami. W kazdnym monitorze PMC z TL takie zjawisko nie wystepuje.

Biorąc pod uwagę, że PMC ma problemy z impulsem (link do pomiaru konkretnego modelu dostałeś), to znaczy że chce iść na skróty i nie ma doświadczenia? Z równomiernością pasma też maja problemy (zafalowania SPL w zakresie basowym):

Ukryta Zawartość

Ja nie twierdze, ze PMC sa idealne, ale skoro mowisz, ze ma problemy z impulsem to napisz, gdzie ten problem widzisz na ich pomiarze.

Poza tym przy wolywanie tutaj DB1 jako przyklad TL jest typowa nieznajomoscia tematu. Nawet producent okresla ten tym tunelu jako transreflex, a nie TL. Gdybys cokolwiek wiedzial o obudowie TL, to bys zdawal sobie sprawe jakie ograniczenia daje naklada takie rozwiazanie, w tak niewielkim monitorze.

Dodac tylko moge tylko, ze niektore z moich projektow monitorow TL maja bardzo wyrownane pasmo, bez zadnych dziur czy rezonansow. Tylko trzeba poswiecic czas na testy i budowe, a nie teoretyzowac o TL, ktorej ani jednej samemu sie nie zrobilo.

Ukryta Zawartość

Na szczęście słucham uszami a nie sprzętem pomiarowym...i z TL nie zrezygnuje...

Tak na marginesie zrobiłem projekt akustyka na18W-8545K00 , pod wpływem różnych opinii zamieniłem obudowę 25 l. z prawie 40cm tunelem b.r. (którą niestety zniszczyłem) na inną 18 litrów z krótkim tunelem i niestety bardzo tego żałuję:(

bas nie schodzi już tak nisko jest jakoś wykastrowany z najniższych częstotliwości, nie jest przez to wcale lepiej.

Ten głośnik jest zrobiony pod br ale moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbowac TL, jestem zwolennikiem prób czy doświadczeń empirycznych w audio, gdyż czasem "lepiej" znaczy gorzej :)))))

Panowie z waszym talentem do dyskusji to do polityki a nie kolumny budować. Autor wątku stał sie zapewne jak ten obywatel rozdarty miedzy pis a po, czyli tak zle i tak niedobrze. Każdy ma dużo do powiedzenia ale nic konkretnego hahaha

jak się bawić to się bawić :)

deski są tanie zawsze można ulepić prototyp i się pobawić.

Jako inspirację i punk wyjścia potraktował bym:

5rv2b4mmwaqmd7bhpgsy_1394701807.jpg

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Nie ma jak to dobra rada melov8. Skrytykować ale nic od siebie nie dodać. Mówiłem ze trzeba rzucić moneta:)

Tiaa, tak jak myslalem. Nic sensownego nie napisales, marnujesz tylko miejsce na serwerze przez takie wpisy.

• Moderatorzy

Za duze, za dlugie, za duzy offset.

Z offsetem się zgodzę. Ale co do długości i wielkości to nie skracałbym zbytnio. Przy krótkim tunelu ciężko uzyskać równą charakterystykę a i na wypełnienie powinno być miejsce. Co prawda przy niskim Qts łatwiej o równą charakterystykę jednak osobiście wolałbym mniejszą trochę efektywność a równiejsze pasmo.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Za duze, za dlugie, za duzy offset.

Obstawiam że akurat tą obudowę robił ktoś z większym doświadczeniem od Ciebie, i mówiąc to wcale tobie nie uwłaczam.

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Obstawiam że akurat tą obudowę robił ktoś z większym doświadczeniem od Ciebie, i mówiąc to wcale tobie nie uwłaczam.

A ja obstawiam, ze ktos, kto robil te obudowe, robil ja do innego glosnika. Zeby byc precyzyjnym to jest zwymiarowany PMC twenty 24 pod ich wlasny glosnik o zupelnie innych parametrach niz SS z tematu. Myle sie?

Malo tego, taka obudowa, tylko bez pochylenia lezy wlasnie dwa metry ode mnie, jako jeden z wielu testowych modeli.

Przy krótkim tunelu ciężko uzyskać równą charakterystykę

Dlaczego ciezko? Ten glosnik ma niska dobroc.

• Moderatorzy

Przy krótkim tunelu trzeba precyzyjnie dobrać offset i ilość oraz sposób ułożenia wypełnienia. Krótka i wąska obudowa to z kolei mało miejsca na wypełnienie. Trzeba by używać gestszych materiałów.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)

akurat typ materiału wytłumiającego i jego gęstość wg moich doświadczeń maja trzeciorzędne znaczenie , przy długiej linii otrzymujemy dość niskie zejście kosztem spl , mówiąc bardzo ogólnie , nie da sie zrobić dobrej lini transmisyjnej bez kilku prototypów pomiarów i odsłuchów, poza tym offset nalezy ustawiać przecyzyjnie podczas pomiarów prototypu, oprócz tego ważniejsze od rodzaju materiału tłumiacego jest jego umiejscowienie w TL, reasumując bez przynajmniej dwóch prototypów o różnych długościach TL i wielu pomiarów oraz zabawy z rozkładem wytłumienia , umiejscowieniem głośnika , nie da sie zrobić TLki spełniającej oczekiwania konstruktora , bo założenia teoretyczne na 90% nie pokryją się z rzeczywistością

Przy krótkim tunelu trzeba precyzyjnie dobrać offset i ilość oraz sposób ułożenia wypełnienia. Krótka i wąska obudowa to z kolei mało miejsca na wypełnienie. Trzeba by używać gestszych materiałów.

Dlatego krotkie tunele, tlumi sie mocnej niz dlugie, ale to nie jest jakas zelazna zasada. Zalezy od przypadku. Mam pomiary tuneli, ktore sa krotsze niz 1m, a miejsce na tlumienia w srodku jest jeszcze duzo.

Uwazam, ze najwieksza role odgrywa offset i poprawne tlumienie. Tylko w tunelach typu taper z odpowienio dobranym offsetem uzyskiwalem rownomiernosc pasma w zakresie +-1dB, co uznaje za wynik doskonaly w przypadku TL i nie tylko TL.

akurat typ materiału wytłumiającego i jego gęstość wg moich doświadczeń maja trzeciorzędne znaczenie

Gabka i welna to dwa zupelnie inne materialy. NIe da sie ich stosowac zmiennie.

nie da sie zrobić dobrej lini transmisyjnej bez kilku prototypów pomiarów i odsłuchów, poza tym offset nalezy ustawiać przecyzyjnie podczas pomiarów prototypu,

Zgadza sie.

oprócz tego ważniejsze od rodzaju materiału tłumiacego jest jego umiejscowienie w TL

Z tym sie nie zgodze. W przypadku klasycznej linii transmisyjnej miejsce materialu nie jest krytyczne, wazniejsza jest jego ilosc. Potwierdzaja to badania i prace MJK i Augspurgera.

reasumując bez przynajmniej dwóch prototypów o różnych długościach TL i wielu pomiarów oraz zabawy z rozkładem wytłumienia , umiejscowieniem głośnika , nie da sie zrobić TLki spełniającej oczekiwania konstruktora , bo założenia teoretyczne na 90% nie pokryją się z rzeczywistością

Prawda, tym bardziej jesli konstruktor ma raczej niewielka wiedze praktyczna w temacie TL.

Gość

(Konto usunięte)

meloV8 dałbyś link do 166 stron o linii transmisyjnej , to wiele wyjaśni :)

ja robiłem kilka linii transmisyjnych do scana 18wu/4, więcej bawiłem się w linie do dużych głosników 30cm 34cm średnicy , gdzie przekroje sa naprawdę potężne i nigdy cały przekrój tunelu nie był nigdzie zapełniony materiałem tłumiącym , stosowałem gąbkę tapicerską , wełne monakora , filc gęsty i delikatny jak kocyk , na ilość i jakość basu zawsze bardziej wpływała długość tunelu oraz umiescowienie wylotu TL. mogę sie zgodzić,ze w danym konkretnym projekcie stosując rózne materiały tłumiace mozemy mieć róznice w dżwięku , lub może pozwoli to lepiej wymodelować charakterystykę :)

Ja Ci dam pomiar, ktory Ci wiele wyjasni.

Krotka TL dlugosci ponizej 100cm. Ten sam glosnik, lecz rozne tlumienie. W jednej same gabki, w drugiej tylko welna jak w klasycznej formie TL. Jest roznica? :)

Ukryta Zawartość

post-18149-0-85986600-1444245840_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Symulacje sa gdzies w temacie TL, ale mozesz zobaczysz na pomiary oryginalu Twenty 24

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

chodziło mi o symulację tematowego scana w zaproponowanej obudowiepost-28119-0-47396400-1444248047_thumb.jpg

nie wiem czy dobrze na szybko poobliczałem przekroje , ale widać po symulacji ,ze jest za długi tunel i będzie mały zysk na basie

pierwsze rozwiązanie zwiekszyć przekroje i skrócić tunel... :) i tak dalej az symulacje będą odpowiadać projektantowi , potem pierwszy prototyp i pomiary, zabawa z offsetem tłumieniem pomiary.... odsłuch i albo koniec albo następne symulacje prototypy itd, trochę to pracochłonne ale warto usłyszeć róznicę w dźwięku między tl a br , satysfakcja gwarantowana , doświadczenia bezcenne :)

Zaszla pewna, drobna pomylka. Autor tematu ma inny glosnik, model bez litery K, zatem poprzednie propozycje sa nieaktualne. Wlasciwy glosnik ma juz zupelnie inne parametry i bedzie wymagal innego podejscia.

Przepraszam wszystkich, których wprowadziłem w błąd. Oczywiście jest to wersja bez literki K (ta z lepszą średnicą-taki chciałem) niestety skleroza...dopiero jak wykręciłem go z obudowy tymczasowej wyszło.Na szczęście jest już on w dobrych rękach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.