Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa TL do Scana 18W8545K00

zboruch

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy ten głośnik nadaje się do tego typu obudowy?Posiadam ww głośnik od jakiegoś czasu gra w obudowie "tymczasowej" wraz z Wawecorem TW 030wa08-01 Szukam projektu optymalnej obudowy dla tego scana najlepiej TL

https://www.audiostereo.pl/topic/122359-obudowa-tl-do-scana-18w8545k00/

nie bardzo ponieważ bas będzie bardzo szczupły, mozna spróbować podwyższyć Qts stosując cewkę zwrotnicy o dużej rezystancji lub bardziej inwazyjnie można podwyższyć Qts zwiększając masę membrany, oczywiście w takim przypadku skuteczność i rezonans głośnika ulegnie obniżeniu.

do TL'ki odpowiedni byłby scan 8535. Aczkolwiek "grał" będzie także twój, coprawda bez tak spektakularnego efektu.

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

• Moderatorzy

Ja gram na TLkach w których są głośniki o niewiele większym Qts ale to układ 2,5 drożny. Na dwu drożnym basu mniej ale za to jak gra. Jeśli lubisz posłuchać kontrabasu, gitary basowej czy innych instrumentów grających nisko (nawet gitara akustyczna zaczyna strojenie od 80Hz) to ze swojej strony zachęcam do budowy TLek na przetwornikach o niskim Qtsie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Wg moich doświadczeń to barwowo będzie bardzo dobry do przetwarzania basu (oczywiście strojony do Fs), problemem będzie efektywność - wyniesie wg mojej orientacji ok. 81dB/1W przy 8omach oraz niewielka wytrzymałość mocowa - jeśli chcesz coś z niego fajnego zrobić to daj do jednej obudowy dwa takie głośniki i połacze je równolegle - wtedy wzrośnie SPL, Sd oraz wychylenie objętościowe - pozdr Wlodasss

Kazdy glosnik nadaje sie do TL, roznice w parametrach T-S decyduja to ksztalcie tunelu, jego dlugosci i sposobie tlumienia. Jesli glosnik jest dobry do BR, to nie ma powodu, dla ktorego mialby nie zagrac w odpowiednio dobranej linii transmisyjnej.

Kazdy glosnik nadaje sie do TL, roznice w parametrach T-S decyduja to ksztalcie tunelu, jego dlugosci

to wyższa szkoła jazdy tak dobrać tunel aby bas nie był jakościowo skrajny.

Jaki wysoki byście mi do tego scana polecili? wawecor jest tymczasowo? myślałem o jakimś seasie albo audaxie?

zbyt mało danych

Jeśli lubisz posłuchać kontrabasu, gitary basowej czy innych instrumentów grających nisko (nawet gitara akustyczna zaczyna strojenie od 80Hz) to ze swojej strony zachęcam do budowy TLek na przetwornikach o niskim Qtsie.

rozwiń myśl?

Dla głośników z niskim Qts rozwiązaniem jest połączenie obudowy BR z TL. Objętość komory dobierasz tak jak do BR a następnie średnicę i długość kanału robisz tak żeby nastroić to jako obudowę BR i równocześnie długość kanału jest taka jakby to była obudowa TL. Problem polega na tym żeby dobrać odpowiednie częstotliwości strojenia dla obydwu rodzajów. Osobiście nigdy czegoś takiego nie próbowałem ale podobno jest to bardzo dobry kompromis między obydwoma obudowami.

W Hobby HIFi stosują jeszcze inny rodzaj obudowy. Nazywają to Fuzzy TL. Zasada jest podobna do skrzyżowania BR z TL tylko zrobione jest troszeczkę inaczej.

Mi osobiście wydaje się że jak się robi TL na głośniku z niskim Qts to trzeba uwzględnić to że kanał poza tym że jest kanałem jest również pewną objętością która ma wpływ na dobroć układu obudowa-głośnik a to ma wpływ na sam bas. Wydaje mi się że gdy robi się TL z głośnikiem o niskim Qts to trudno jest pogodzić odpowiednią objętość obudowy dla konkretnych parametrów TS z wystarczającym przekrojem i długością kanału TL która muszą być wystarczająco duże.

• Moderatorzy

rozwiń myśl?

W moich doświadczeniach w zabawach DIY z TLkami zauważam, że głośniki o niskim Qts lepiej oddają drobne różnice w brzmieniu np. instrumentów strunowych (czy dętych) grających nisko (takich jak sposób szarpnięcia struny czy jej wygasania). Potrafią też na scenie przesunąć te instrumenty bliżej słuchacza i np. wyciągnąć zza perkusji.

Dla głośników z niskim Qts rozwiązaniem jest połączenie obudowy BR z TL. Objętość komory dobierasz tak jak do BR a następnie średnicę i długość kanału robisz tak żeby nastroić to jako obudowę BR i równocześnie długość kanału jest taka jakby to była obudowa TL. Problem polega na tym żeby dobrać odpowiednie częstotliwości strojenia dla obydwu rodzajów. Osobiście nigdy czegoś takiego nie próbowałem ale podobno jest to bardzo dobry kompromis między obydwoma obudowami.

TL dzieli sie z grubsza na ksztalt tunelu, czyli TL ze stalym przykrojem, zwezajacym sie taper i linia z komora sprzegajaca. NIe ma znaczenia jakiego wariantu uzyje sie do glosnika z niskim qts czy wysokim. Waznie jest to, jak sie dobiera ich dlugosc, pojemnosc i sposob wytlumienia.

Juz dosc dawno powstaly pewne arkusze kalkucyjne ( np Aguspurgera ) jak rowniez MJK dzieki ktorym mozna latwo obliczyc klasyczna obudowe TL dla kazdego glosnika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mi osobiście wydaje się że jak się robi TL na głośniku z niskim Qts to trzeba uwzględnić to że kanał poza tym że jest kanałem jest również pewną objętością która ma wpływ na dobroć układu obudowa-głośnik a to ma wpływ na sam bas. Wydaje mi się że gdy robi się TL z głośnikiem o niskim Qts to trudno jest pogodzić odpowiednią objętość obudowy dla konkretnych parametrów TS z wystarczającym przekrojem i długością kanału TL która muszą być wystarczająco duże.

Niezupelnie. Najpierw trzeba dokladnie zbadac glosnik, ktory zamierzamy uzyc w TL. Przeprowadzic symulacje, sprawdzic zalecenia producenta co do wielkosci obudowy. W przypadku tego tematu mamy tu przetwornik, ktory zaprojektowano do pracy w niewielkich obudowach monitorowych. To ze Fs glosnika jest polozony bardzo nisko, wcale nie oznacza, ze musimy tak samo stroic obudowe TL. Wrecz przeciwnie! Dla zestawow dwudroznych trzeba pamietac o tym, aby obudowa miala wlasciwa efektywnosc i wytrzymalosc mocowa. Zestrojenie dlugim tunelem glosnika o niskiej dobroci, spowoduje oslabienie basu i niska sprawnosc. Dobroc calego ukladu bedzie zbyt niska.

Czasami stosuje sie takie strojenia ale dla subwooferow, pod warunkiem ze glosnik bedzie przewidziany do pracy w duzej pojemnosci. Glosniki z ekstremalnie niskimi dobrociami byly wykorzystywane w konstrukcjach jednego z mistrzow linii transmisyjnych czyli Bud'a Irvin'a Fried'a, ktory mial bezposredni wplyw na powstanie takich firm jak IMF oraz projektow TL z KEF'ie czy dawnym TDL.

Ukryta Zawartość

Czyli najważniejsze to trzymać się litrażu- do br zalecają 18l, linię obliczyłem ze wzoru L =340/(4x28) to ja kieś 3metry /2 to wysokosć skrzyni conajmniej 1,6 trudno będzie to w 18l zmieścić

• Moderatorzy

W TLce litraż jest nieistotny. Przy niskim Qts możesz zrobić odrobinę krótszy tunel. Ale jego przekrój nie powinien być mniejszy niż powierzchnia membrany głośnika. Możesz zrobić stożek zwężający się od 2 Sd do 1 Sd. Zastosować offset w granicy 1/5-1/4 tunelu. Oraz zastosować wewnątrz rezonator Helmholtza strojony na 1/2 długości tunelu. A jeśli dysponujesz budżetem możesz jak radził kolega Wlodasss zastosować dwa głośniki (choć ja bym robił wtedy układ 2,5 drożny).

W TLce litraż jest nieistotny.

Jest istotny.

Zastosować offset w granicy 1/5-1/4 tunelu. Oraz zastosować wewnątrz rezonator Helmholtza strojony na 1/2 długości tunelu.

Po co rezonator jak proponujesz offset?

dodam jeszcze że na efektywności mi nie zależy gdyż posiadam zwrotnicę aktywną (gra on do 3.5khz), oraz na ekstremalnym zejściu pomagam sobie subem (fakt że służy mi on głównie do kina ale w stereo też czasami go używam)na razie na SLS10 (80l br),a na dniach ma przyjść

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Jest istotny.

Powinienem napisać nie jest priorytetowy tak jak w BR.

Po co rezonator jak proponujesz offset?

Offset i rezonator działają na odmiennej zasadzie i dają trochę odmienny efekt.

ekstremalnym zejściu pomagam sobie subem (fakt że służy mi on głównie do kina ale w stereo też czasami go używam)

Zależy czego się słucha. Przy utworach, w których np. gitara basowa jest przesunięta w jedną stronę a perkusja w drugą subwoofer nijak to będzie grał. Planując takie podłączenie zastanawiam się czy jest sens pakować się w TLkę.

Powinienem napisać nie jest priorytetowy tak jak w BR.

Tak juz lepiej, choc nadal bardzo istotny. Pojemnosc tunelu to slup powietrza o okreslonej masie, ktory "doklejony" do membrany glosnika zwieksza calkowita mase ruchoma. Glosnik caly czas musi sie z ta masa zmagac i nie mozna mowic, ze ta pojemnosc i jej masa nie ma znaczenia. Ma znaczenie bardzo duze. Dodatkowo dochodzi efekt dopasowania impedancji. Szczegolnie w obudowach z duzym taper np 3-4 sd do 1 sd glosnik musi wykonac duza prace, aby sprezyc duza pojemnosc za magnesem.

Offset i rezonator działają na odmiennej zasadzie i dają trochę odmienny efekt.

Jesli za pomoca offsetu i jego idealnego dopasowania, otrzmyjesz rowne pasmo, to po co jeszcze rezonator?

Ps. Zgrywanie TL'ki z subem BR to jakiś koszmar i nie chce za nic działać.

TLka inaczej kręci fazą niż BR, jak w połączeniu osiągniesz dodawanie to poza nim będzie ci się odejmowało, nigdy nie gra tak jak by człowiek chciał i zamiast słuchać, kręci potencjometrami i mierzy, mierzy, mierzy, niby w pomiarach wyjdzie ci już płasko ale gra "z dup.." i zaś na słuch dalej coś ucho męczy :D

łączyłem PMC twenty 23 z Morduant Short avant 309 i Epos ELS Sub. Obecnie słucham bez suba. Tak wg mnie jest "dobrze" (o ile bas z 13stki tak można nazwać ;) )

suma sumarum, łączenie satelity z TL z Subem BR to "pain in the ass", o dziwo odwrotnie odbywa się to bez problemu...

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Moim zdaniem najgorsza.

bo nie słuchałeś albo masz kulawe ucho

Szczegolnie w obudowach z duzym taper np 3-4 sd do 1 sd

matko boska kto używa takiego tapera

a co sądzicie o obudowie tubowej dla ww głośnika jak u troelsa TQWT?

a nie lepiej sprzedać głośnik i nie cudować bo na siłę nie da się zaaplikować głośnik który został stworzony do BR

Moim zdaniem najgorsza.

Typowa opinia internetów, masy przemówiły. Aż się chce podjąć konstruktywna dyskusję :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.