Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer używany do 500zł CANTON AS 65 SC

MieH

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Pytanie mam takie: Czy sensowne jest kupowanie tego subwoofera, czyli CANTON AS 65 SC za 350zł. Sprzęt niby w 100% sprawny.

Link do specyfikacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parametry techniczne

Type - Active subwoofer system

Engineering Principle - Bass reflex system

Nominal/musical output - 60 / 120 watts

Frequency response - 33...200 Hz

Crossover frequency - 80...200 Hz (adjustable)

Woofer - 1 x 200 mm (8''), Aluminum (Wave surround)

Dimensions (WxHxD) - 23 x 39.5 x 36 cm

(9.1'' x 15.6'' x 14.2'')

Weight - 9.2 kg

Color 1 - Decor black

Color 2 - Silver decor

Special features - Adjustable crossover frequency

Adjustable bass level

SC-technology

Sprawa wygląda tak, że mam salon ok. 30m2 i brakuje mi suba w zestawie...a miałem zamiar go kupić od dawien dawna ;)

Mój Amplituner to H/K 265 + Mission m33i + mht 5,0

Przeznaczenie to tylko filmy. Nie słucham na kinie domowym za bardzo koncertów... sprzęt nie chodzi nawet za bardzo głośno, bo mam 5 miesięcznego syna :)

Te 60W RMS to bardzo mało, ale pytanie brzmi czy w tej cenie(350zł) to będzie dobry zakup jako sprzęt przejściowy... Inną opcją jest wyłożenie trochę większej kasy(+300zł) np na wersję 85.2 CANTONA

Ukryta Zawartość

A najlepszą opcją CHYBA byłoby kupienie subwoofera Mission MS8 za 800zł w kolorze moich kolumn tj orzech ;) Tylko wtedy nic innego bym już raczej nie kupił.

Kabel kupiłem Prolinka 3m 2rca-1RCA

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i chęć podzielenia się wiedzą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Canton robi bardzo dobre subwoofery ! Polecam modele AS-25 SC, 30, 50. Większość tańszych subwooferów ma taką moc jak ten Canton, moc nie jest tu problemem - chyba że słuchasz ekstremalnie głośno. Nie jestem pewien czy musisz dopłacać do droższego.

Co do suba Mission - to raczej byłby krok wstecz.

justas32 Wielkie dzięki za odpowiedź! Potrzebowałem właśnie takiego "błogosławieństwa" od doświadczonego użytkownika :)

Ten AS 65SC mam z odbiorem osobistym, więc plusem jest to, że go sobie jeszcze przesłucham przed zakupem. Jakby było słabo to ewentualnie później kupiłbym mocniejszego brata czyli AS 85.2 SC.

Dzięki tez za info odnośnie MS-8. Myślałem, ze to lepsza konstrukcja od tych CANTONów.

justas32 Wielkie dzięki za odpowiedź! Potrzebowałem właśnie takiego "błogosławieństwa" od doświadczonego użytkownika :)

Ten AS 65SC mam z odbiorem osobistym, więc plusem jest to, że go sobie jeszcze przesłucham przed zakupem. Jakby było słabo to ewentualnie później kupiłbym mocniejszego brata czyli AS 85.2 SC.

Dzięki tez za info odnośnie MS-8. Myślałem, ze to lepsza konstrukcja od tych CANTONów.

Czasem bywają w tej cenie 25 SC - to dużo lepszy subwoofer. Generalnie do kina to nie masz się czym przejmować - problemy z wyborem zaczynają się gdy subwoofer ma służyć tylko do stereo. Lepiej żeby głośnik miał 25 albo 30 cm - ale w tej cenie naprawdę nie ma co wybrzydzać. Poczytaj sobie jeszcze jak wyregulować subwoofer.

Właśnie- dobra regulacja to podstawa. Czesto zdarza się, że niektórzy wypisują niestworzone bzdury po ptzesluchaniu niezgranego z resztą sprzętu subwoofera, a potem inni powtarzaja je i dany sub ma złą opinię. Pprawda jest taka, ze jak są jakieś wątpliwości, subwoofer powinien być przesłuchany w swoim systemie bo bez starannego zestrojenia nie można być do końca pewnym czy dobrze zadziała. Xa dużo tu zmiennych.

Panowie, może mi nawrzucacie za to co napiszę ale jak bym miał wybrać suba do filmów w kwocie do 500 jak to pisze autor postu, to szukałbym Harmana z serii hkts 11. Swego czasu miałem owy sprzęt i wspominam dobrze z tego zestaw jedynie suba. W filmach odgrywał kluczową rolę. Do muzyki zupełnie się nie nadawał........ Regulacja była tam dość ograniczona ale zadanie swoje spełniała.

CANTON MOVIE 125MX wystawiam obecnie na olx. Jeśli chcesz mieć pewność, że nie wtopisz to polecam. Dla kolegów z As wysyłka w cenie :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Mam Cantona w gościnnym, pracuje z Sony 2400ES i BR Sony.

I tak jak pisze Kolega @justas32 jest OK.

(sam czasami tam obejrzę jakiś film, bo kobieta niektórych gatunków nie lubi i jest naprawdę OK)

Hej

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Subwoofer odebrałem i wczoraj podłączyłem, i na szczęście gra... czemu na szczęście? Bo jak go przywiozłem to chciałem go przetrzeć ścierką.... i im dłuzej przecierałem tym ścierka była brudniejsza! Brzmi normalnie... ale jak przetarłem to samo miejsce po chwili to na szmatce było jeszcze więcej "czerni" Hahaha Wniosek? Sub jest przesmarowany chyba PASTĄ DO BUTÓW! Co za patent! Masakra!

Przez ten trick sub tak dobrze wyszedł na zdjęciach ;)

Ukryta Zawartość

Teraz miałbym pytanie odnośnie kalibracji, bo szukałem artykułów i coś tam znalazłem... np na innym forum:

Autor: Whiplash

1. Ustawiamy głośność w samym subwooferze na połowę skali (np. godzina 12. Po kalibracji sub nie powinien być mocno ścięty, np. -6, czy -12 dB. Jeśli zostanie ścięty, zmniejszamy Volume na subie i powtarzamy kalibrację by uzyskać poziom najbliższy "zeru") a crossover na max, ewentulanie wylączamy filtr w subwooferze, faza - 0

2. Ustawiamy go w miejscu gdzie brzmi on najlepiej. Jednym ze sposobów jest ustawienie subwoofera w miejscu gdzie będziemy siedzieć, a my "czołgając" sie po pokoju znajdujemy miejsce gdzie subwoofer jest najlepiej słyszalny, następnie ustawiamy w tym miejscu Subwoofer. Następnie próbujemy ustalić w jakiej fazie sub gra bardziej "mięsiście"

3. Włączamy proces kalibracji z poziomu amplitunera. Czasami mimo, że kolumny mamy podłączone prawidłowo system wyświetla błąd fazy. O ile kolumny mamy podłączone prawidłowo nie zwracamy na to uwagi.

4. Po przeprowadzonej kalibracji wprowadzamy poprawki:

a.) ustawiamy wszystkie kolumny jako SMALL

b.) ustawiamy crossover DLA WSZYSTKICH KOLUMN w amplitunerze na 80 Hz

c.) ustawiamy crossover dla kanalu LFE (w zależności od amplitunera różnie sie ta opcja nazywa, najczęściej LPF for LFE) czyli subwoofera na 120 Hz bo tyle pasma jest zapisane dla niego na płycie. Ustawiając poniżej tej wartości de facto pozbywamy sie części pasma (80-120 Hz). Na szczęście w niektórych amplitunerach ustawienia tej funkcji są zablokowane.

d). Bass Mode ustawiamy LFE (nie LFE plus MAIN, BOTH itp)

e.) Poziomy poszczególnych kolumn jak i odległości (opóżnienia) powinny byc ustawione prawidłowo, aczkolwiek dla pewności zalecam sprawdzenie.

Odnośnie odcięcia: W moim Harmanie AVR 265 nie ma wszystkich takich opcji, ale wygląda to tak, że po kalibracji ustawiam suba na LFE, a fronty są w tym momencie ustawione na LARGE. Jak ustawie fronty na 80Hz (czyli small) to subwoofer przeskakuje mi w jakiś dziwny tryb SUB i nie mam już opcji edycji tego trybu. Resztę głośników automatycznie ustawiło na 80Hz

Nie wiem jak jest lepiej czy fronty na LARGE + sub na LFE, czy fronty na SMALL i subwoofer na SUB. Pewnie muszę potestować ;)

Samego CANTONa ustawiłem tak jak w poradniku tj głośność na "godzinę 12"(-6dB) i odcięcie na MAX(200Hz)

Jeszcze inny poradnik to ten:

Ukryta Zawartość

W ustawieniach Harmana nie mam opcji ustawienia odcięcia na subwooferze - mam tam tylko opcję wybranie rozmiaru głośnika: 8",10",12",14" Po kalibracji ustawiła się wartość PRESENT i jej nie zmieniałem

Muszę teraz zapuścić jakiś film z dużą ilością wybuchów, ewentualnie koncert Metallici ;) i potestować nowy nabytek. Jakbyście mieli jeszcze jakieś rady co do kalibracji to dajcie znać :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.