Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do muzyki klasycznej

marcin1985

Rekomendowane odpowiedzi

Takie ładne, gdzieś na południu;-)

A to tam. Nazwa sugeruje, że dalej na południe być powinna, niż jest.;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Weź się dobrze zastanów, albo to jeszcze raz.......

No to się pogubiłem - stawiałem na "Omertę". To zdradź proszę, gdzie to?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

(..) przemyśl(..)

Nie no. Aż tak?! A kiedy tam byłeś? Jeśli oczywiście dobrze trafiłem.;-)

Witam.

Chciałbym prosić o pomoc w złożeniu zestawu do muzyki klasycznej, kolumny + wzmacniacz, transport to laptop i pliki przez USB, DAC Hegel HD25.

Pokój 20m2, muzyka głównie koncerty fortepianowe, z orkiestrą lub bez. Budżet maksymalny 30.000,00 zł.

W kręgu moich zainteresowań są Audio Physic Tempo VI oraz KEF R700, słuchałem u znajomych i byłem usatysfakcjonowany, jednak nie była to muzyka klasyczna, głównie elektroniczna.

AP grały z Heglem H160, KEF-y z Naimem XS-2 i było to fajne granie ale nie wiem czy takie zestawy sprawdzą się w muzyce klasycznej.

Serdecznie proszę o jakieś wskazówki, porady.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Skąd jesteś?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dźwięk fortepianu to wymagająca "rzecz". Mam nadzieję, że unikniemy w tym wątku kolejnych wywodów o trudności prawdziwego zarejestrowania jego brzmienia. W 20m kwadratowych można już coś fajnego zdziałać z odtworzeniem jego nagrań. Stefek bardzo dobrze radzi co powinieneś począć. Moim zdaniem, założony budżet pozwala Ci także na zmianę źródła. Jeśli słuchasz głównie fortepianu, to laptok nigdy tak naprawdę ( z mojego doświadczenia) nie pozwoli Ci na odtworzenie natury brzmienia tego instrumentu, od tzw. ciężaru klawiszy począwszy.

Musisz się trochę "nałazić" na odsłuchy.

Innej rady nie ma...

Dżwięk fortepianu jest wymagającą rzeczą dla tych audiofeeli, którzy z fortepianem obcują na żywo i mają korbę na punkcie jego brzmienia w realu. Ci co słuchają z płyt i nie grają live, są zwolnieni z obowiązku posiadania oryginalnego dżwięku - przecież i tak nikt nie wie jak to brzmi w oryginale... tak, czy nie? Generalnie dżwięk fortepianu jak i innych instrumentów głośniki nie są w stanie odtworzyć w proporcji 1:1... i zgadzam się z moim zdaniem.

Myślę Marcinie1985, że nie powinieneś się przejmować nieoryginalnością brzmienia fortepianu i innych instrumentów - skoncentruj się na pięknie brzmienia domowego stereo i już... te chwile będą najpiękniejsze w Twoim audiożyciu.

Chyba był już podobny wątek w przeszłości, ale być może coś mi się pokręciło we łbie. Tradycyjnie polecę do klasyki CJa z Meridianem 508.24 i B&W802 Matrix III - do tego okablowanie Transparenta, może być Ultra - ten setup odtwarza klasykę na wysokim poziomie i nawet kosmiczne hiendy mogłyby się zdziwić i cmokać z zachwytu.

Problemem będzie dostępność w Polsce Conrada Johnsona jako 2nd hand. Na przyklad taki Premier 16LS...? Można go kupić za 3kilo$y - ART w jednej obudowie, a roboty robi tyle, że klasyka brzmi jak niebo... Trzydzieści tysięcy to niemała kwota na domowe stereo...

Parker's Mood

dajcie spokój - na nich co najwyżej można rozpić flaszeczkę, to niestety w kategorii <instrument> straszne badziewia były....

Chyba mocno przesadzasz. Na temat Calisii rozmawiałem kilka razy z kilkoma stroicielami pracującymi dla bardzo znaczących instytucji. Były Calisie tragiczne ale i porządne. Wszystko zależało od rocznika, a nawet miesiąca ich produkcji. Takie generalizowanie, że cała ich produkcja to badziew jest mało poważne i szkodliwe...

Były Calisie tragiczne ale i porządne. Wszystko zależało od rocznika, a nawet miesiąca ich produkcji

A czy jest gdzieś dostępna jakaś dokładna rozpiska co do rocznika i miesiąca?

A czy jest gdzieś dostępna jakaś dokładna rozpiska co do rocznika i miesiąca?

Pogadaj z jakimś rzetelnym stroicielem, to może sprawę Tobie wyjaśni...:-)

Oj, to nie będzie tak łatwo, jak z francuskimi winami...;-)

Winko francuskie to można sobie popijać gdy mamy taki sprzęt w domu...i gratulować sobie tego, że Elton John gra LIVE w naszym salonie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

A jakie są Twoje ulubione bez orkiestry (poza włoskim Bacha i Schumanem - bo to każdy chyba zna;-)

To raczej nie do klasyki i nie do fortepianu...

Tak, lub za mniejszą kasę Tempo 2.

A wiesz jak ciężko go dobrze nagrać?? ;-)

tego nie rozumiem, mógłbyś rozwinąć?

A to również polecam!

Nie był, nie jest, i jeszcze długo nie będzie;-)

Posłuchaj Starszego Kolegi...

Twoim zdaniem się nie nadają...ja dwa miesiące temu słuchałem zestawienia Leak,Klipschorn i gramofon Garrard 301 z belką SME i wkładką Ortofon.Na talerzu leżał Mahler,potem Mozart. Daj Boże każdemu,tak nienadającego się do klasyki zestawu. Poza tym napisałem na przykład. Do odsłuchu klasyki można też podejść do Tannoy.

Są różne drogi... może akurat ten proponowany przez Ciebie zestaw grał b. dobrze....

Chyba mocno przesadzasz. Na temat Calisii rozmawiałem kilka razy z kilkoma stroicielami pracującymi dla bardzo znaczących instytucji. Były Calisie tragiczne ale i porządne. Wszystko zależało od rocznika, a nawet miesiąca ich produkcji. Takie generalizowanie, że cała ich produkcja to badziew jest mało poważne i szkodliwe...

Cóż, pozostanę przy swoim zdaniu. Nie dlatego, że rozmawiałem ze stroicielami (swoją drogą nie znam żadnego, który wypowiadałby się dobrze o tych fortepianach) tylko dlatego, że miałem wątpliwą przyjemność grać na kilkudziesięciu różnych egzemplarzach i na dobry nie dane mi było trafić;-(

Są różne drogi... może akurat ten proponowany przez Ciebie zestaw grał b. dobrze....

Cóż, pozostanę przy swoim zdaniu. Nie dlatego, że rozmawiałem ze stroicielami (swoją drogą nie znam żadnego, który wypowiadałby się dobrze o tych fortepianach) tylko dlatego, że miałem wątpliwą przyjemność grać na kilkudziesięciu różnych egzemplarzach i na dobry nie dane mi było trafić;-(

Moja uwaga dotyczyła pianin marki Calisia...o fortepianach z polskich fabryk się nie wypowiadam...zapewne w odniesieniu do marki Steinway polskie wyroby były badziewią...

Ale było o fortepianie tej firmy i o nich pisałem....

Z pianinami faktycznie nie było tak źle i jako instrumenty ćwiczebne nie najgorzej się sprawdzają..... sam mam polski instrument, choć "lekko modyfikowany", ale to już nie w temacie....

Steinway to inna bajka, ale też ceny "dość wysokie"

Od razu widać, że Przemyśl. Popatrz na zdjęcia Ziom... ;)

I (Szw)ejka....

Tak jest. Wygrałeś kufel generała;-)

Moja uwaga dotyczyła pianin marki Calisia.

Aaaa! To proszę Pana trzeba było uściślić! Mi samemu, dawno, dawno temu trafił sie porządny egzemplarz, na którym tłukłem w domu. I faktycznie, stroiciel był zdziwiony, że tak długo trzymał w miarę właściwe "parametry".

O, prawie dubel w odpowiedziach...;)

A w temacie - Dynki i Proaki polecam do klasyki, zwłaszcza do odtwarzania dźwięku fortepianu ;-)

...na Dynkach S25se zawsze brakowało mi masy, dociążenia dzwięku, one grały dość szczupło

i fortepian brzmiał jak jakaś pianolka taki jakiś malusi

...na Dynkach S25se zawsze brakowało mi masy, dociążenia dzwięku, one grały dość szczupło

No co Ty tam jest 20 cm woofer, powinien dociążać że hej...

Na moim Auditorze woofer 15 cm ostatnio tak dociążył Możdżer że sąsiad walił w rury:)

Dynkach S25se zawsze brakowało mi masy, dociążenia dzwięku, one grały dość szczupło

Nietypowa ocena brzmienia Dynek, może w Twojej konfiguracji tak było.....

z Herbatkami pewnie jest znacznie lepiej;-)

..na Dynkach S25se zawsze brakowało mi masy, dociążenia dzwięku, one grały dość szczupło

no co ty....chyba jaja sobie robisz......kolega ma w połączeniu ze wzmakiem accuphase i jest bardzo dobrze

To co jest u licha - red. Kłos w recenzji S25 pisze, że te Dynki są stworzone do muzyki fortepianowej ???

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

A ja mówię, że C1 są lepsze we fortepianie niż S25, choć S25 też pięknie odtwarzają muzykę w domowym stereo. Jeszcze lepiej odtwarzają ten instrument B&W N802... z masą i objętością. Zapewne wszelkie plastry i parawany też pięknie fortepianują... Czy ktoś coś jeszcze mówi? Które zestawy są poprawne, a które niepoprawme we fortepianie?

Parker's Mood

No co Ty tam jest 20 cm woofer, powinien dociążać że hej...

Na moim Auditorze woofer 15 cm ostatnio tak dociążył Możdżer że sąsiad walił w rury:)

Nie pisze się walił w rury tylko walił w rurę a w porywach egzaltacji stroił rurę ;)

Moreno przyznaj się co Ty tam wtedy faktycznie słuchałeś? Bo jakoś przypomniała mi się SMS owa rozmowa z pewnym realizatorem dźwięku który brał udział w nagraniu koncertu fortepianowego. Odpisał mi następująco, Trochę to jeszcze potrwa bo wykonawca męczy jeszcze fortepian.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.