Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, arturp napisał:

Soft strzela . Coraz ciekawiej się robi . 

z algorytmu wychodza mu dwie bardzo podobne odpowiedzi a musi podac jakies wyprowadzenia bo wtedy jest lepszy UX - wiec strzela inaczej losuje odpowiedz - czego Arturze nie rozumiesz? UX to sobie mam nadzieje wygooglujesz

Panowie, to tylko testerek nic więcej. Pomaga tym, którzy nie potrafią posługiwać się miernikiem. Niestety, wszyscy chcemy łatwiej, szybciej i jeszcze bezbłędnie. Dokładność tego testerka jest kiepska. Raczej wrzuciłbym do kategorii "gadżet", czasem pomocny a czasem wprowadzający w błąd.

Pytanie, wsadziłem wzmacniacz do obudowy z zasilaczem impulsowym. Pytanie czy są jakieś wskazania jeśli chodzi o uziemienie którego nie posiadam. Nie kopie, ale miernik mi pokazuje 110V AC (sprawdziłem, bo obudowa była dziwna w dotyku).

Zasilacz nie posiada pinu uziemienia, tylko L i N. Wzmacniacz podłączony kablem bez uziemienia na obudowie. Tak wiem, że aluminium powinno mieć uziemienie podpięte pod obudowę. Teraz rozwiązania

- Zostawić

- Podpiąć zero pod obudowę, jak być powinno. (co nic nie zmieni)

- W gniazdku mam N podpięty pod bolec, co w przypadku jeśli podepnę obudowę do uziemienia(w moim przypadku do N)

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

45 minut temu, mone napisał:

Pytanie, wsadziłem wzmacniacz do obudowy z zasilaczem impulsowym. Pytanie czy są jakieś wskazania jeśli chodzi o uziemienie którego nie posiadam. Nie kopie, ale miernik mi pokazuje 110V AC (sprawdziłem, bo obudowa była dziwna w dotyku).

Zasilacz nie posiada pinu uziemienia, tylko L i N. Wzmacniacz podłączony kablem bez uziemienia na obudowie. Tak wiem, że aluminium powinno mieć uziemienie podpięte pod obudowę. Teraz rozwiązania

- Zostawić

- Podpiąć zero pod obudowę, jak być powinno. (co nic nie zmieni)

- W gniazdku mam N podpięty pod bolec, co w przypadku jeśli podepnę obudowę do uziemienia(w moim przypadku do N)

Może ten zasilacz impulsowy ma w swojej topologi szeregowo jakiś mały kondensator na zasilaniu sieciowym i stąd Ci tak pokazuje na multimetrze? Przy wysokiej rezystancji pomiarowej miernika może tak pokazywać (połowa napięcia zasilania czyli te ok 110V) a w rzeczywistości "nie kopie" bo jest tam bardzo mały ładunek. Jesteś w stanie wizualnie to sprawdzić? Taki mój pomysł, nie koniecznie prawdziwy.

Taki problem tylko głębszy mam u siebie w pracy na autotrafo 1,5kW. Tylko tam to jest tak rozwiązane, że na wejściowym sieciowym nie ma uziemienia a na wtórnym jest i w jego obudowie są małe kondy (faza do uziemienia i neutral do uziemienia). Niestety te odkładające się tam 110V jest wystarczające żeby odczuć na sobie (różnicowkę aż wywala), parę razy już się przytrafiło przy podłączaniu czegoś na własnej skórze poczuć 😅

Edytowane przez zamar

Mone - weź sobie serwisówkę od czegoś, np. Yamaha CDX-480 i na samym początku jest opis jak zmierzyć, czy obudowa bez uziemienia jest bezpieczna. 

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

1 godzinę temu, zamar napisał:

zasilacz impulsowy ma w swojej topologi szeregowo jakiś mały kondensator na zasilaniu sieciowym

Mówisz o kondensatorze odprowadzającym zakłócenia wspólne, asymetryczne (common mode noise) wprost do masy po stronie zimnej aby zminimalizować ich wpływ na napięcia wyjściowe.

Jak nie ma sieci 3-przewodowej (z PE) to potrafi to nabruździć.

Ale w zasilaczach transformatorowych również trafo ma pojemności strony pierwotnej do wtórnej i podobnie przedostają się składowe fluktuacje z sieci na stronę wtórną...

Gniazdko mam połączone bolec (PE) z Neutralnym. Uziemiłem obudowę, tak jak to wygląda w zasilaczu komputerowym. I teraz między obudową, a mną mam 2V. Może być?

To teraz ja mam pytanie z kategorii wiedza podstawowa. Chciałbym prosić o fachowe wytłumaczenie odnośnie wyznaczania punktu pracy Q tranzystora. Muszę zrobić projekt na zaliczenie natomiast mam mierną instrukcję do nauki, która nie trafia w moje szare komórki żeby to faktycznie zrozumieć raz na zawsze.

Pacjent to NPN 2n2222 w topologii wspólnego emitera, końcówka wzmocnienia ma być x10. Wartości jeszcze nie ustawione oczywiście.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

R1 i R2 służy do regulacji wzmocnienia i punktu pracy to wiem. Według instrukcji wyjaśniającej to punkt pracy powinien się znajdować w obszarze aktywnej pracy tranzystora a prąd kolektora powinien wynosić ok. 1/2 prądu Imax a Uce będzie wynosić wtedy około połowę Ucc. Czy ten IMAX to jest prąd maksymalny collector current czyli 0,8A? Nie potrafię zinterpretować z zrozumieniem tego rysunku. Jak zapytałem chatgpt o pomoc to mi wypluwa jakieś prądy z poziomu 1-10mA

Beztytuu.thumb.jpg.bb23544bcbe604ed29d41755bb91621b.jpg

Z góry dzięki za pomoc 🙂 

Pozdrawiam,

Marek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, mone napisał:

mam 2V. Może być?

Nie może być. Ma być < 0,5 mA między obudową a "zerem" sieci oraz "fazą". A Ty wzgl. siebie nie mierz. Nie jesteś na potencjale ani L ani N. Pomiar to nie jest przytknięcie woltomierza byle gdziekolwiek i już. 

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

29 minut temu, zamar napisał:

Jak zapytałem chatgpt o pomoc

Pytaj na Forum... Zawsze ktoś doradzi jakiegoś rezystora Mundorfa i zagra...

Ale na poważnie..

1. Co jest na wejściu?

2. Jakie jest zasilanie?

3. Skąd te wartości rezystorów? 

Przecież tzw. AI, która jest tylko pobożnym życzeniem, bo na prawdę nie istnieje, na prezentacji francuskiej autorskiej wersji, polecała dla zdrowia homo sapiens jeść jajka znoszone przez krowy (tak, znam tłumaczenie twórców). 

50 minut temu, zamar napisał:

To teraz ja mam pytanie z kategorii wiedza podstawowa. Chciałbym prosić o fachowe wytłumaczenie odnośnie wyznaczania punktu pracy Q tranzystora. Muszę zrobić projekt na zaliczenie natomiast mam mierną instrukcję do nauki, która nie trafia w moje szare komórki żeby to faktycznie zrozumieć raz na zawsze.

Może chodzi o inaczej nazywane SOA? STREFA BEZPIECZNEJ PRACY.

Tak?

15 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Pytaj na Forum... Zawsze ktoś doradzi jakiegoś rezystora Mundorfa i zagra...

Ale na poważnie..

1. Co jest na wejściu?

2. Jakie jest zasilanie?

3. Skąd te wartości rezystorów? 

1. Na wejściu ma być sygnał 20mV 400Hz i ten sygnał ma być wzmocniony na wyjściu 10x- pomiary robię i do dokumentacji wklejam.

2. Zasilanie to 9V, które idzie przez R1 na kolektor.

3. Wartości miałem gotowe w pliku jako schemat (wszędzie było 10k) a ja mam to przerobić żeby to działało zgodnie z sztuką. Wstępnie zmieniłem r2 na 1k ale muszę to wyliczyć pod punkt pracy tego trana.

Reszty raczej nie mogę zmienić bo taki jest projekt do zrealizowania. Więc chodzi mi o ten punkt pracy jak to rozumieć jak to się liczy i działa 🙂

No to lecimy.

Ten prąd max w układzie równy połowie max tranzystora to jakiś absurd ale OK:

Kilka danych i założeń wstępnych wynikających z wymagań zadania:

1. Jest to wzmacniacz w klasie A.

2. Wzmocnienie będzie 10x a więc przy Ui=20mV na wyjściu będzie 200mV.

Wobec 1. i 2. wybieramy około połowy napięcia pomiędzy colektorem a emiterem.

3. Wobec 2. stosunek rezystancji w kolektorze do rezystancji w emiterze będzie w przybliżeniu 10:1. Dokładną wartość wzmocnienia można ustawić rezystorem włączonym w dwójnik  R5C1 w emiterze.

4. Prąd Ic ma być 1/2 z 800mA (tak napisałeś) co jest bez sensu (co zaraz wykażemy).

Liczymy:

Wobec Uo około 200mV pomijamy wpływ na punkt pracy.

Pierwsza iteracja:

R1=(9V/2)/0,4A=11,25oma

R2=1,1oma (około 10 razy mniej). Już widać, że korekcja wzmocnienia dałaby R5 na poziomie 10omów (zakładam korekcję w zakresie <10%) a C1 na poziomie w zależności od dołu pasma na poziomie np. 1000uF. To są absurdalne wartości.

Ale jeszcze ciekawiej i gorzej wyglądałoby to od wejścia.

Przy Ic=400mA i h21E=100, prąd bazy to aż 4mA. Co do zasady przez dzielnik w bazie powinien płynąć prąd przynajmniej 10 razy większy niż Ib. Czyli R3+R4 powinno wynosić mniej niż 9V/10*4mA= ok 220omów. Dzielimy to przez połowę i wychodzi R3 i R4 po około 110omów. C2 miałoby ponad 100uF,...

Tranzystor grzałby się mocą ponad 1,8W,...

Oczywiście w takim przybliżonym rachunku nie uwzględniamy wielu zależności. W drugiej iteracji uwzględniając je można się przybliżyć do większej precyzji. Jest ona zupełnie tu nie potrzebna  albowiem i tak korzystamy z rezystorów w określonym tzw. typoszeregu.

Dla prądów Ic na poziomie kilku mA trzeba to odpowiednio przeskalować.

Dokładne wyliczenia robi się w oparciu o model małosygnałowy tranzystora co jest tylko pracochłonną i niepotrzebną robotą... ze względu na typoszereg elementów, stosowanie wg. potrzeb elementów korygujących itd... 

PS: Czasami takie trywialne pojedyncze układy wzmacniaczy stosuje się w technikach w.cz. ale na szybszych tranzystorach... i raczej pracujące w klasie C... Czyli temat nie musi być taki abstrakcyjny... 🙂

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Prąd Ic ma być 1/2 z 800mA (tak napisałeś) co jest bez sensu (co zaraz wykażemy).

Właśnie o to chodzi, że nwm czy dobrze to zrozumiałem i czy chodzi dokładnie o te prądy (połowa z 0,8A) czy o inną wartość jako połowa iMAX? Bo to faktycznie wartość abstrakcja, raczej to powinno być kilka mA. Tylko problem w tym, że nie potrafię tego określić z dołączonej charakterystyki (zdjęcia) i uzasadnić logicznie. Mogę na pałę ustawić sztywno 10mA ale jak się mnie zapyta skąd taka wartość to nie wiem co odpowiedzieć.

Prąd ustala konstruktor na podstawie założeń:

- szumów, rezystancji wejściowych i wyjściowych,...

Połowa prądu płynie w klasie A w warunkach statycznych. "Całość" prądu byłaby dla w pełni otwartego tranzystora; ograniczają go tylko w dobrym przybliżeniu rezystory w kolektorze i emiterze.

Ten dołączony rysunek dokładnie przedstawia podobny przypadek . Nie widzę numerków przy wielkościach ale jest tam wszystko opisane.

To wykres I-U a więc prosta po której wędruje punkt pracy tranzystora oś poziomą przecina w punkcie napięcie zasilania (linia przerywana); nie płynie przez tranzystor prąd.

Na osi pionowej przerywana przecina w punkcie ograniczonym tylko rezystancjami w kolektorze i emiterze. To prąd max.

To prosta pracy statycznej. Druga krzywa pracy dynamicznej uwzględnia m.in. obciążenie. Z symboli odczytasz wpływ jakich elementów uwzględnia się tam.

Pkt pracy (Q) porusza się po tej prostej.

Trzeba uwzględnić obszar nasycenia i obszar odcięcia. Reszta to obszar pracy tranzystora.

Nie dowidzę tego rysunku ale tam zaznaczono ICmax i Uccmax więc w tych proporcjach prosta pkt pracy dotyczy dużych prądów i napięć. Oczywiście można tam wrysować dowolne inne proste przechodzące przez osie napięcia i prądu jakie sobie ustala konstruktor. To tylko poglądowy rysunek.

19 godzin temu, terminus napisał:

Przecież tzw. AI, która jest tylko pobożnym życzeniem, bo na prawdę nie istnieje, na prezentacji francuskiej autorskiej wersji, polecała dla zdrowia homo sapiens jeść jajka znoszone przez krowy (tak, znam tłumaczenie twórców). 

Może chodzi o inaczej nazywane SOA? STREFA BEZPIECZNEJ PRACY.

Tak?

Jest to bardzo niedoskonałe narzędzie wiadomo jednak czasami na jakieś proste zagadnienia (i jak się wie jak prawidłowo sformułować zapytanie) pozwala zaoszczędzić kupę czasu zamiast przeglądać godzinami internet... tylko to się skupia zazwyczaj do wyciągania suchych danych niż zmuszania do myślenia. Wtedy faktycznie wychodzą jakieś anomalie jak napisałeś.

16 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Prąd ustala konstruktor na podstawie założeń:

- szumów, rezystancji wejściowych i wyjściowych,...

Połowa prądu płynie w klasie A w warunkach statycznych. "Całość" prądu byłaby dla w pełni otwartego tranzystora; ograniczają go tylko w dobrym przybliżeniu rezystory w kolektorze i emiterze.

Ten dołączony rysunek dokładnie przedstawia podobny przypadek . Nie widzę numerków przy wielkościach ale jest tam wszystko opisane.

To wykres I-U a więc prosta po której wędruje punkt pracy tranzystora oś poziomą przecina w punkcie napięcie zasilania (linia przerywana); nie płynie przez tranzystor prąd.

Na osi pionowej przerywana przecina w punkcie ograniczonym tylko rezystancjami w kolektorze i emiterze. To prąd max.

To prosta pracy statycznej. Druga krzywa pracy dynamicznej uwzględnia m.in. obciążenie. Z symboli odczytasz wpływ jakich elementów uwzględnia się tam.

Pkt pracy (Q) porusza się po tej prostej.

Trzeba uwzględnić obszar nasycenia i obszar odcięcia. Reszta to obszar pracy tranzystora.

Nie dowidzę tego rysunku ale tam zaznaczono ICmax i Uccmax więc w tych proporcjach prosta pkt pracy dotyczy dużych prądów i napięć. Oczywiście można tam wrysować dowolne inne proste przechodzące przez osie napięcia i prądu jakie sobie ustala konstruktor. To tylko poglądowy rysunek.

O takie wyjaśnienie jak to sobie działa mi chodziło. Tutaj właśnie sam mam się w konstruktora pobawić przy użyciu tego schematu już nie wnikając w to czy jest super czy lichy. Ten rysunek działania pracy tranzystora jest niestety nieczytelny również u mnie (jakiś skan z książki raczej to jest), dlatego nie bardzo widać jakie parametry gdzie są podstawione w tych wzorach aby to wyliczyć. Teraz już bardziej klarownie to rozumiem jak to działa więc chyba sobie poradzę.

Dziękuję za wyjaśnienia i pomoc.

2 godziny temu, zamar napisał:

Jest to bardzo niedoskonałe narzędzie wiadomo jednak czasami na jakieś proste zagadnienia

W IT w rękach dobrego programisty zwiększa wydajność spokojnie 2-3x (i to jest bardzo ostrożny szacunek). Chłopaki kiedyś robili tematy 1-2tyg teraz to samo oddają po 2-3dniach. Już pomijam fakt, że mieliśmy zawodnika który udawał programistę całkiem skutecznie dzięki AI - poleciał ale co "popracował" 6 miesięcy to jego.

Owszem jest trochę niedoskonałe, ale nawet w takiej formie jest to najdoskonalsze narzędzie jakie było mi dane otrzymać, przez prawie 20 lat pracy w IT. To jak pozwala przyśpieszać pracę to jest trudne do określenia, jeszcze kilka lat i chaty będą jak smartfony, na ręce każdego, zawsze i wszędzie. 

Już pomijając bardziej zaawansowane przykłady, wczoraj szukałem manuali do bardzo starego urządzenia, nic nie znalazłem. 

"Chatu, daj mi linki do jakiejkolwiek dokumentacji serwisowej dla tego urządzenia"
Jeden link - cała instrukcja serwisowa, na jakieś stronie której w życiu nie widziałem, o tym ile mi pracy pomaga to nawet nie chcę zaczynać. 

Pytanie. Czy ktoś z osób tutaj mógłby mi polecić jakiś sklep gdzie dostanę kabel na metry?

16-18AWG silikonowy lub zwykły PVC, nie chodzi mi o prosty wybór, a coś typu głośnikowy, zasilający i w kolorach.

Oferta z opisem i w miarę szeroki wybór.

Głównie Polska.

22 godziny temu, mone napisał:

Pytanie. Czy ktoś z osób tutaj mógłby mi polecić jakiś sklep gdzie dostanę kabel na metry?

16-18AWG silikonowy lub zwykły PVC, nie chodzi mi o prosty wybór, a coś typu głośnikowy, zasilający i w kolorach.

W Radomiu w sklepie ZUTEX 😁. Ul. Żeromskiego.

Edytowane przez terminus

• 2 tygodnie później...

Chce sobie kupić jakąś używkę CD i potrzebuję wiedzy których transportów CD unikać . W tej chwili mam wybór między sony KSS 213C i sanyo SF P101N

Panowie umie ktoś pomóc co można zrobić jak próbuję uruchomić aplikację na komputerze to pojawia się taki komunikat? Próbowałem na 2 laptopach i to samo

Panowie umie ktoś pomóc co można zrobić jak próbuję uruchomić aplikację na komputerze to pojawia się taki komunikat? Próbowałem na 2 laptopach i to samo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 16.02.2025 o 20:21, pataus napisał:

Chce sobie kupić jakąś używkę CD i potrzebuję wiedzy których transportów CD unikać . W tej chwili mam wybór między sony KSS 213C i sanyo SF P101N

Moja opinia, unikaj wszystkiego powyżej Philips CDM-4. Wszelkie KSS Sony i Sanyo to nieszczęście.

Edytowane przez terminus

12 godzin temu, pataus napisał:

O, a ja myślałem że ten kss ok bo są zamienniki …

Owszem są i do tego tanie, ale jakość taka jak ich cena. Raz mi się udało trafić na przyzwoity zamiennik KSS 240. O dziwo gość to sprzedawał na OLX. W zeszłym roku nabyłem do moich Denonów. Oczywiście to nie Sony i nie wiadomo co w sumie, ale poziom napięcia RF i to co pokazał oscyloskop mnie osobiscie zdziwiło, do tego zielona patyna na tulejkach prowadnicy wskazuje, ze to bardzo stary leżak magazynowy. Po roku głowice działają ot taki ślepy traf.

Szansa, ze się coś drugi raz trafi jest naprawde bliska zeru.

CDM4 owszem mega trwała, ale jak padnie będzie problem. Kilka lat temu u Chińczyków można bylo wytargać przyzwoite uzywki. Teraz i z tym jest problem.

.....Z ciekawości poszukałem tych CDM4 i są, ale ceny w kosmosie niestety

Edytowane przez Krzych 2

CDM -4  i poniżej, nie do zdarcia. Jednowiązkowe, mimo to lepsze od KSS - 3 - wiązkowych. Mam prosty patent na spr. czy laser jeszcze żyje, woltomierz i 2 pkt. pomiarowe (dotyczy CDM - 0 do 4, nie mam praktyki w wyższych modelach).

Edytowane przez terminus

• Pokaż nowe odpowiedzi