Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2015

Gość damboo

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet jak bym był to bym tu nic nie napisał, tak po prostu mam, najwyżej! jak coś dobrze zagra to pochwalę.

O przypomniały mi się bardzo dobrze grające odgrody u kolegi Dionizosa ich stroiciela też muszę pochwalić. Na AS tak nie potrafią zagrać basu może niech wezmą na przyszłość kogoś z DIY-a :)

A Ty nie szczypiesz się?

Uffff, jak dobrze że Rafael poszedł pobiegać przed snem......

A co za skucha była w GFmod? Podobno piknie tam grało z Destination Audio, ale lampa nawaliła. Jak przechodziłęm było zamknięte.

Nic wielkiego :) Przerwa trwała 10-15min . Była okazja poopowiadać o sprzęcie :)

A tak to grało:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wielkie dzięki wszystkich naszym gościom !

post-22055-0-06847800-1447266511_thumb.jpg

post-22055-0-38761000-1447266610_thumb.jpg

post-22055-0-34826200-1447266667_thumb.jpg

post-22055-0-17447800-1447267275_thumb.jpg

post-22055-0-72779100-1447267310_thumb.jpg

post-22055-0-49770700-1447267335_thumb.jpg

post-22055-0-36928400-1447267371_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak nie chcesz żebym napisał o Martin Loganach to lepiej cicho siedź ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A tak to grało:

Nie prawda! grało lepiej; choćby Cześka Niemena tak nie wyciągało z vocalem na afisz ;)

Ja jednak stawiam jego wzmaki lampowe ponad te konstrukcje SS. Srednio mi sie podobalo, brakowalo lampowego blasku, bas tak jak opisales. Slepa uliczka mz, wymuszona niestety przez rynek.

Ale kierunek z procesorem wydaje się właściwy. Jakby jeszcze do tego lampę dołożyć i włożyć to do większego pokoju....

Ogólnie bardziej mi się to podobało niż na ostatnim odsłuchu u Pana Jaromira w Krakowie.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Nic wielkiego :) Przerwa trwała 10-15min . Była okazja poopowiadać o sprzęcie :)

A tak to grało:

Wielkie dzięki wszystkich naszym gościom !

Fajnie gralo, milo bylo porownac bo czesto slucham tej piosenki na moim przenosnym zestawie ;)

zeta zero orbital360 ( wygląd kolumn dość kontrowersyjny ale brzmienie bajeczne ! )

Dziekuje Elberoth za świetna wystawę i gratuluje sukcesu ;)

Pod ostatnim się podpisuję zwłaszcza w aspekcie Stadionu.

Tam jeśli chodzi o obsługę i wygodę- HajEnd

Co do p. Roguli i Zeta Zero : te Orbitale bardziej wyglądają niż przetwarzają ale przynajmniej bez powalania.

Rok temu w Tulipie 1edynce nie dało sie wytrzymać. Powalało ( za duża głośnosć ale tam są słabe ścianki działowe między pomieszczeniami są.

Cieszy mnie, że coś znalazłem.

Będzie a właściwie było:( Powracam do swojej obsesji co do TEGO soundu) w pokoju Skybox numer 209 gdzie była firma natural-sound.com/

Grała tam (około 14-ej w Ndz.)jakaś opera na takiej kolumnie :

Ukryta Zawartość

Cechy elektryki: driver AlNiCo or Field Coil motors

Oprócz magnesów z tła, drucików cewki napędzającej widocznie ważne i kształty i materiał obudowy (te są nawet ważniejsze :)

Nie chcę wracać do cech fizycznych magnesu stałego (gdzieś na elektroda.pl albo basoofka.net o tym dyskutowałem o pasywkach, przetwornikach aktywnych, AlNiCo vs neodym stosowany w audio od lat 80-ych ubiegłego stulecia)

Stare dzieje- wróćmy do meritum:

Alnico ma bezwzględną przewagę dzięki mniejszej bezwładności magnetycznej (ma mniej szumów)

jest subtelniejszym ferromagnetykiem - nie wymaga wielkich watów mocy.

Konkretnie: kilka razy mniejsza indukcja szczątkowa, kilkadziesiąt razy mniejsza koercja i gestość energii

m.in do nasycenia i rozmagnesowania i do realizacji tego cyklicznie.

Za to ma kolejną zaletę - 3-krotnie wyższą i najwyższą spośród stosowanych w przetwornikach audio temperaturę Curie, czyli tę, kiedy twardy magnetyk traci właściwości ferromagnetyka.

Same właściwości powodują, że jest najmilszy m.in. dla strun .

Z wad:

-magnesy są kruche.

Przejściowy brak dostaw kobaltu i niklu na skutek wojny gdzieś w Afryce spowodował zmniejszenie skali zastosowania tego materiału w audio przetwornikach.

Presja producentów pozostawiła te magnesy do hajendowych realizacji.

Segment kina domowego i budżetowego audio porzucił ten materiał na rzecz Mmocy.

To wielka szkoda. Ale cóż - 70,80-te lata pozamiatały naturalność w muzycznym przekazie.

Mało komu to było potrzebne- tylko tym, którzy tę różnicę dostrzegają. Ja - niestety tak.

A dźwięk był tam nieziemski. Naprawdę b a j k o w y.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Niezła lipa wszystkie te wpisy. Każdy w domu ma swój system i porównuje do tego jak u niego do gra i do jakiego dźwięku jest już przyzwyczajony. Jak gra podobnie to oznacza ze dobrze lub super, jak gra inaczej to znaczy ze źle bo tylko w domu gra to dobrze. Mało kto potrafi sie przyznać że jak coś gra inaczej niż u niego to nie oznacza że gra źle.

System za 7 mln- połowa pisze że super, połowa że bardzo słabo. Nie chce mi się wierzyć że grało słabo, po prostu nie wpadł w gust.

Zeta Zero- wyśmienicie lub najgorszy system. W klubie Harpie to samo piszą. Nikt się nie wypowiadał nt nowych B&W która to mają wyśmienitą opinie w czasopismach..

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Nikt się nie wypowiadał nt nowych B&W która to mają wyśmienitą opinie w czasopismach..

Ja sie wypowiedzialem. B&W to nie moje brzmienie. Nie podoba mi sie jak to gra na gorze, uszy mnie az bola. Wypychaly mnie z pokoju te dzwieki.

Niezła lipa wszystkie te wpisy.

Tak, bo kazdy bedzie pisal to co ty chcesz usluszec...

Gdybym miał doradzać komuś znajomemu zakup B&W serii 800, zrobiłbym to tylko pod warunkiem dostępności wariantu zwrotnicy jak w pierwszej serii tych kolumn (jeszcze z aluminium na tweeterze). Wysunięcie tweetera do przodu i 4-ty rząd akustyczny na pierwszym elektrycznym (filtr highpass tweetera) to proszenie się o jazgot a może nawet spalenie gwizdka wskutek jego przeciążenia, zwłaszcza jakby ktoś w dużym pomieszczeniu chciał słuchać.

No chyba że ktoś jest wyczynowym audiofilem z gatunku "10 minut krew z uszu".a nie melomanem chcącym słuchać przez dłuższy czas bez zmęczenia.

Gdybym miał doradzać komuś znajomemu zakup B&W serii 800, zrobiłbym to tylko pod warunkiem dostępności wariantu zwrotnicy jak w pierwszej serii tych kolumn (jeszcze z aluminium na tweeterze). Wysunięcie tweetera do przodu i 4-ty rząd akustyczny na pierwszym elektrycznym (filtr highpass tweetera) to proszenie się o jazgot a może nawet spalenie gwizdka wskutek jego przeciążenia, zwłaszcza jakby ktoś w dużym pomieszczeniu chciał słuchać.

No chyba że ktoś jest wyczynowym audiofilem z gatunku "10 minut krew z uszu".a nie melomanem chcącym słuchać przez dłuższy czas bez zmęczenia.

Słuchałeś ich uważnie jak grają? Ja specjalnie 3 x wchodziłem do ich salki żeby jakiejś niesłusznej opinii sobie o nich nie stworzyć.

Są mocno uspokojone na górze nie ma żadnego cykania (w każdym razie w tamtej konfiguracji)

Nikt się nie wypowiadał nt nowych B&W która to mają wyśmienitą opinie w czasopismach..

Przeczytaj moje wcześniejsze wpisy może także nie tylko moje :)

Szkoda że nie grały ich największe będące tylko na ekspozycji modele, nie wiem czy to nie był zabieg celowy?

Continuum spokoju ;) ot co :)

Cechy elektryki: driver AlNiCo or Field Coil motors

Mozesz cos wiecej na ten temat napisac podac jakies linki do tej dyskusji oktorej piszesz, znajdziesz to? Bardzo prosze.:)

Mało komu to było potrzebne- tylko tym, którzy tę różnicę dostrzegają. Ja - niestety tak.

A dźwięk był tam nieziemski. Naprawdę b a j k o w y.

Tak i owszem taki byl.

Stasiop kto by tam z fanów High End audio wchodził na elektroda.pl lepiej tam nawet nie zaglądaj bo zaraz Cię zbanują ;)

Trochę zaniedbany tu watek słuchawkowy zauważyłem że nowa wersja Bayerdynamików T1 trochę dopracowała swój model i poprawiło się trochę kreowanie przestrzeni w przód, czekam na 3 upgrade może w tedy kupię bo reszta jest całkiem OK.

Ogólnie źródła do prezentacji słuchawek poza Orfeuszem i Staxami były skandaliczne dalej , t.j wzmacniacze w niektórych setach były już na sensowniejszym poziomie do takiej prezentacji choć nie do końca słuchawki japońskiej firmy Final za prawie 20kzł mimo źródła gramofonowego były wzmacniane jakąś popierdułką z gałką na górze. Obsługa rodzinna mieszana narodowościowo bardzo sympatyczna i tyle pozytywnych wrażeń.

Sennheiser mimo szumnych zapowiedzi i buńczucznych oświadczeń miał kolejny falstart z wyprodukowaniem swoich nowych topowych słuchawek elektrostatycznych czyli po naszemu strzał we własne kolano. Dystrybutor chyba nie wie co opowiadał informował że produkt który jeszcze nie został wyprodukowany i nie wiadomo jak będzie działał kosztować ma 50'000$ ????!!!!

Panowie z Sennheisera zejdźcie na ziemię weźcie latarki i łopatki przejdźcie się na cmentarz i wykopcie starych fachowców z firmy może wam te słuchawki pomogą w końcu stworzyć!

Niezła lipa wszystkie te wpisy. Każdy w domu ma swój system i porównuje do tego jak u niego do gra i do jakiego dźwięku jest już przyzwyczajony. Jak gra podobnie to oznacza ze dobrze lub super, jak gra inaczej to znaczy ze źle bo tylko w domu gra to dobrze. Mało kto potrafi sie przyznać że jak coś gra inaczej niż u niego to nie oznacza że gra źle.

System za 7 mln- połowa pisze że super, połowa że bardzo słabo. Nie chce mi się wierzyć że grało słabo, po prostu nie wpadł w gust.

Zeta Zero- wyśmienicie lub najgorszy system. W klubie Harpie to samo piszą. Nikt się nie wypowiadał nt nowych B&W która to mają wyśmienitą opinie w czasopismach..

To zorientuj się jaką masz niczym linie papilarne własną niepowtarzalną osobistą otoemisję ślimakową.*

Bo słuch jako zmysł jest aktywny - nie bierny. Tak jest w teoriach psychoakustycznych.

Mylisz się - ja wchodzę bez uprzedzeń.

Nie zawsze jest czas na adaptację do warunków, zwłaszcza w dziedzinie kakowizji świetlnej.

Każdy gra inaczej - nie ma co się sugerować. Czytać i rozumnie do tego podejść.

Szczególnie angażuje mnie to akurat czego nie znałem wcześniej.

*na tym polega to uganianie się za uciekającym króliczkiem. żeby sobie coś dopasować i poprawiać stopniowo.

Co roku roiło się od ogromnej ilości zdjęć a w tym roku aparaty pozabierali przy wejściu:))

Mam mocne alibi, tel mi przed AS padł a baterie w rezerwowym Nikonie nie wytrzymują?! 36 klatek więc po co się wkurzać :)

Mozesz cos wiecej na ten temat napisac podac jakies linki do tej dyskusji oktorej piszesz, znajdziesz to? Bardzo prosze.:)

Gdybym pamiętał kiedy, wtedy pewnie zajarzyłbym gdzie szukać.

Na tę chwilę tu i teraz to nie da rady.

Na szukanie linków trochę czasu brak.

[spróbuj przypomnieć sobie coś, co było ponad 3 lata wstecz, albo co najmniej 5-6 lat temu. Wydaje mi się to niemożliwe.]

Tak to widzę tu i teraz.

Spróbuję sobie zadać ten trud ale jeszcze niczego nie oczekuj.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Mam mocne alibi, tel mi przed AS padł a baterie w rezerwowym Nikonie nie wytrzymują?! 36 klatek więc po co się wkurzać :)

A ja zostawilem karte pamieci w laptopie... ale sie nie przejmowalem bo myslalem ze ktos zrobi porzadna fotorelacje

A ja zostawilem karte pamieci w laptopie... ale sie nie przejmowalem bo myslalem ze ktos zrobi porzadna fotorelacje

Mamy bardzo silne alibi ;)

Tak tak, bo czasami jest nieznośny ;-) ... niech biega, dotleni się i od razu się poszczypie podczas biegania.

Z drugiej strony, pobiega, zgłodnieje i znów będzie nieznośny/marudny ;-) ... dopóki nie znajdzie sobie coś na głoda.

51215558.jpeg

Niestety jogging był krótki... Z Krakowa dochodzą znów groźne pomruki;-)

Strach lodówkę otworzyć.

Dajcie mu kebaba od araba :D

razdwatrzymojegokebababedzieszjescty.jpg

...bo inaczej groźne pomruki nie ustaną :-)

e19b0661-80a1-45ec-b659-e03aba14099c_original.jpg

O przypomniały mi się bardzo dobrze grające odgrody u kolegi Dionizosa ich stroiciela też muszę pochwalić. Na AS tak nie potrafią zagrać basu może niech wezmą na przyszłość kogoś z DIY-a :)

Dionizos ma coś wspólnego z Diogenes-em, jak tak to z Diogones-a Beyma-mi cudów być nie może. Nie jedne z AVS pogoniłyby te jego sekcje basowe, jak i wszystko co powyżej.

Cybant dobre zielsko, rozrabia a później płacze, dla tego usunął poprzednie konto, a na drugim też już miał jakieś utarczki z różnym użytkownikami, bo pewnie ich sam zaczepiał, a później płacze i prosi swego stroiciela, by napisał za niego jak już sam zostanie zablokowany.

Co tam u niego gra: 18'' Beyma CM18 (najniższy bas, w paśmie przeznaczonym dla subwooferów), 12'' Beyma MC500 (mid-bass), Sonido SFR 175A (średnie), Fountek Neo Pro 5i (wysokie).

18'' + 12'' ... prawie jak w Westlake Audio SM-1, prawie bo one mają 2x 18'' + 1x 12'' ...tyle, że Westlake nigdy nie stosowano Beymy :-)

Poza tym w paśmie średnio-wysokotonowym są drivery z wyjściem 2'' i 1''-owym + tweeter. – takie trio zmieli w pył tego Sonido i Founteka.

Stroiciel jego kolumn nazwał się Świętym Ojcem Pio. Ale musi być pogięty żeby nazwać się Father_PIO, później po wielu latach pewnie poprosił i mu ten nick zmienili na Papierwoleju (teraz w trakcie usuwania), albo bez jego prośby zmienili sami.

Z DIY-a może weź sobie Lancastera ;-)

Na 1-piętrze Blu Sobieskiego w pokoju 127 słuchałeś kolumn Cube Audio? których Lanca jest współautorem.

Wiesz taki głośniczek Full-range ze stożkowym korektorem fazy typu bullet ... podobnie jak u mnie w 075 Bullet-Tweeters.

No i w tych Cube Audio też ładnie rysowały detale i ich kontury - właśnie w nich ta góra, zarys detalu, i dobra wyrazistość wysokich, to mi się podobało.

Basu i niższej średnicy zdecydowanie mniej - wiadomo, ale jak na takie głośniczki, nie ma co za bardzo więcej wymagać - trzeba patrzeć i słuchać racjonalnie. To nie jest jeszcze finalna wersja i ich brzmienie może się zmienić, aby tylko nic nie zamulili, bo jak będą chcieli dodać więcej dociążenia, to z takich głośniczków dużo nie zyskają a więcej stracą. Niech idą w pełną szybkość - otwartość, ostrość, kontur, wyrazistość - na ile tylko się da.

Oczywiście fizyki nie da się przeskoczyć, i w żadnym aspekcie nie zagrają jak jakieś drogie i wielkie kolumny z dużymi wooferami, dwoma driverami i tweeterem.

Byłem tam w niedzielę, pan prowadzący siedział przy ścianie po lewej stronie i luzacko podrygiwał sobie w rytm muzyki :-) ... bez względu co grało.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak tak, bo czasami jest nieznośny ;-) ... niech biega, dotleni się i od razu się poszczypie podczas biegania.

Z drugiej strony, pobiega, zgłodnieje i znów będzie nieznośny/marudny ;-) ... dopóki nie znajdzie sobie coś na głoda.

Mnie się wydaje, że powinien biegać przez cały czas... Wtedy mniej czasu spędzałby na forum;-)

51215558.jpeg

Dajcie mu kebaba od araba :D

razdwatrzymojegokebababedzieszjescty.jpg

...bo inaczej groźne pomruki nie ustaną :-)

e19b0661-80a1-45ec-b659-e03aba14099c_original.jpg

Dionizos ma coś wspólnego z Diogenes-em, jak tak to z Diogones-a Beyma-mi cudów być nie może. Nie jedne z AVS pogoniłyby te jego sekcje basowe, jak i wszystko co powyżej.

Cybant dobre zielsko, rozrabia a później płacze, dla tego usunął poprzednie konto, a na drugim też już miał jakieś utarczki z różnym użytkownikami, bo pewnie ich sam zaczepiał, a później płacze i prosi swego stroiciela, by napisał za niego jak już sam zostanie zablokowany.

Co tam u niego gra: 18'' Beyma CM18 (najniższy bas, w paśmie przeznaczonym dla subwooferów), 12'' Beyma MC500 (mid-bass), Sonido SFR 175A (średnie), Fountek Neo Pro 5i (wysokie).

18'' + 12'' ... prawie jak w Westlake Audio SM-1, prawie bo one mają 2x 18'' + 1x 12'' ...tyle, że Westlake nigdy nie stosowano Beymy :-)

Poza tym w paśmie średnio-wysokotonowym są drivery z wyjściem 2'' i 1''-owym + tweeter. – takie trio zmieli w pył tego Sonido i Funteka.

Stroiciel jego kolumn nazwał się Świętym Ojcem Pio. Ale musi być pogięty żeby nazwać się Father_PIO, później po wielu latach pewnie poprosił i mu ten nick zmienili na Papierwoleju (teraz w trakcie usuwania), albo bez jego prośby zmienili sami.

Z DIY-a może weź sobie Lancastera ;-)

Na 1-piętrze Blu Sobieskiego w pokoju 127 słuchałeś kolumn Cube Audio? których Lanca jest współautorem.

Wiesz taki głośniczek Full-range ze stożkowym korektorem fazy typu bullet ... podobnie jak u mnie w 075 Bullet-Tweeters.

No i w tych Cube Audio też ładnie rysowały detale i ich kontury - właśnie w nich ta góra, zarys detalu, i dobra wyrazistość wysokich, to mi się podobało.

Basu i niższej średnicy zdecydowanie mniej - wiadomo, ale jak na takie głośniczki, nie ma co za bardzo więcej wymagać - trzeba patrzeć i słuchać racjonalnie. To nie jest jeszcze finalna wersja i ich brzmienie może się zmienić, aby tylko nic nie zamulili, bo jak będą chcieli dodać więcej dociążenia, to z takich głośniczków dużo nie zyskają a więcej stracą. Niech idą w pełną szybkość - otwartość, ostrość, kontur, wyrazistość - na ile tylko się da.

Oczywiście fizyki nie da się przeskoczyć, i w żadnym aspekcie nie zagrają jak jakieś drogie i wielkie kolumny z dużymi wooferami, dwoma driverami i tweeterem.

Byłem tam w niedzielę, pan prowadzący siedział przy ścianie po lewej stronie i luzacko podrygiwał sobie w rytm muzyki :-) ... bez względu co grało.

Cóż niektórzy mają sprzęt do wyczynu a Cybant ma do słuchania muzyki, nie byłeś nie wiesz a 18" Beyma Ci nie pasi w otwartej odgrodzie napędzana 800W na kanał? Przypominam Welstake to zamknięte kolumny i zupełnie odmienna aplikacja/

Ojciec Pio na forum mnie wkurzał ale robotę zrobił dobrą, nie rozumiem dla czego nie miał bym pochwalić czegoś co dobrze zestroił?

Co Ty się tak czepiasz? I nie bądż taki bezczelny i nie podsuwaj mi fajnych młódek to mnie rozprasza w audio ;)

Mnie się wydaje, że powinien biegać przez cały czas... Wtedy mniej czasu spędzałby na forum;-)

Wiem, wiem; tak to najlepiej zamknąć usta środowisku opiniotwórczemu ;)

Jak piszesz dobrze to masz mniejszy Fun na tym forum niż wówczas kiedy krytykujesz .Jak prawie wszystko ci się nie podoba to zaczynasz być " swój chłop " , szanowne tu audytorim pozycjonuje ciebie , twoje doświadczenie i osłuchanie w audio kilka półek wyżej. Tak mi się jakoś wymyśliło że powinno powstać kilka pokoi w których mogliby zaprezentować swoje nieskazitelne zestawy osoby którym na tegorocznym AVS prawie nic sie nie podobało . Ciekawe jakie byłyby oceny ?

Prawica wygrała, wraca cenzura i idą ciężkie czasy;-)

Tak będziesz koledze zamykał usta w "interesie" ogółu ;)

Będę Cię na spacer wyganiał, w trosce o szeroko pojęty interes. Zarówno Twój jak i ogółu;-)

Lepiej weż piesia na spacer bo pewnie już przebiera łapami ;)

Znikam chwilowo tyle mogę na razie obiecać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.