Skocz do zawartości
IGNORED

Koncowka mocy do marantz sr7007

lopez2233

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam amp marantz sr7007 oraz kolumny mission mx5

Chce kupic koncowke mocy i tu potrzebuje pomocy;) jaka ,moc itp

Salon ma jakies 30m i wydaje mi sie ze marantzowi troche brakuje mocy

No i najwazniejsze czy koncowka poprawi jakosc dzwieku znaczaco ?

bo mysle ze jest na forum kilka osob co mialo doswiadczenia amp+ koncowka

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/122578-koncowka-mocy-do-marantz-sr7007/

Witaj,

oczywiście zawsze dobra końcówka mocy poprawi brzmienie Twojego systemu, biorąc jednak pod uwagę konfigurację, dużym ograniczeniem jakości są kolumny. Moim zdaniem zastosowanie nawet bardzo dobrej końcówki mocy nie przyczyni się znacząco do wyraźnego poprawienia brzmienia. Pomyśl o zmianie kolumn, spokojnie na początek nawet bardziej wymagające konstrukcje będą prawidłowo wysterowane przez Twój amplituner.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na czym polega brak mocy ? Czym się objawia ? Twój wzmacniacz ma 125 W na kanał - mało jest końcówek które ma więcej. Kolumny mają 90 dB / 8 Ohm - nie są trudne do wysterowania, nie potrzebują dużo mocy. O co chodzi ?

Te 125W/kanał to może jest, ale przy jednym wysterowanym. Miałem kiedyś tego Marantz'a i przy więcej niż 5 głośnikach u mnie robiło się już bardzo kiepsko. Wyraźnie amplituner dostawał zadyszki. Dołożyłem Rotela RMB1075 i dźwięk zdecydowanie się poprawił... przede wszystkim wróciły niskie tony.

Te 125W/kanał to może jest, ale przy jednym wysterowanym. Miałem kiedyś tego Marantz'a i przy więcej niż 5 głośnikach u mnie robiło się już bardzo kiepsko. Wyraźnie amplituner dostawał zadyszki. Dołożyłem Rotela RMB1075 i dźwięk zdecydowanie się poprawił... przede wszystkim wróciły niskie tony.

tak jest to idealna konfiguracja,te wszystkie amplitunery to bardzo słabe popierdziawki,i lepiej służą jako procesory.

Mam to samo

Gość numik

(Konto usunięte)

ampli działają specyficznie, miałem też niby niezłe kino, a odczucia podobne.

Tak, końcówka mocy poprawi brzmienie, ale jaka to już wybór autora, wybór jest bardzo duży. Kierunek zacny. Oczywiście można stworzyć odrębny system audio w stereo, ale to tylko wybrańcy mogą tak robić ;p.

Fajną opcją jest skorzystanie z front pre-out do 2 wzmacniaczy (które znam, moze jest ich więcej) z fajnym wejściem "main in" powiedzmy, to Audiolab i Roksan. Oba dobrze grają i mogą służyć jako końcówki mocy dla frontów w kinie, wtedy ampli obsługuje tylko pozostałe głośniki, a stereo już leci ze wzmacniacza po "czinczach" lub coaxialu w nowszych modelach pewnie (z DAC) ze źródła. Świetne rozwiązanie, wg mnie optymalne.

AMC ma chyba ciekawe końcówki wielokanałowe, ale końcówek dobrych jest wiele, trzeba posłuchać i wybrać, ja polecam jednak skorzystanie z front pre-out do przystosowanych wzmaków

i jak q21 - kolumny do wymiany

Kolumn raczej nie bede wymienial a co braku mocy mam podobne odczucia jak kolega pacman niskie tony zanikly wiem ze kolumny sa jakie sa ale bez przesady sa tam 2 17na basie i powinno byc lepiej moge przeznaczyc okolo 3 tys prosil bym o jakis kierunek od czego zaczac poszukiwania

I chyba zostane przy koncowce mocy .

Gość numik

(Konto usunięte)

Kolumn raczej nie bede wymienial a co braku mocy mam podobne odczucia jak kolega pacman niskie tony zanikly wiem ze kolumny sa jakie sa ale bez przesady sa tam 2 17na basie i powinno byc lepiej moge przeznaczyc okolo 3 tys prosil bym o jakis kierunek od czego zaczac poszukiwania

I chyba zostane przy koncowce mocy .

od odsłuchów :), na przykłąd 1 sesja 2 godziny w q21 :), nie pracuję tam i nie mam powiązań, po prostu często...jeżdżę, za 2 dni też.

Roksan jest fajny :), Audiolab, Xindak, Vincent, Quad, może to Exposure lub NAD rozbuja Twój system. Napisz do nich, porównaj, ale....daj też sobie podłączyć choć 2 lepsze kolumny z ich sugestii, przekonaj się sam, tak jest najlepiej, naprawdę głównym ograniczeniem Twpjego systemu są kolumny i tego nie przeskoczysz

Gość numik

(Konto usunięte)

o to to :), ja właśnie przerabiam ten motyw, Dali Zensor 5 są dobre w ich cenie, ale mają swoje ograniczenia. Wiem, że jeśli mam pójść wyżej z piecem (mam Audiolaba 8000s) to muszę wymienić kolumny, które zmienie również jeśli zostanie Audiolab. Chodzi o to by wykorzystać w pełni możliwości wzmacniacza

Chyba ze np kupie koncowke i jak dalej bede nie zadowolony wtedy sprzedam kolumny moze

Kolumny maja kilka miesiecy i troche szkoda ich sprzedac znajomy ma jakiegos nada i wlasnie te missiony i mi sie dzwiek podoba pozycze od niego i podlacze i wtedy podejme decyzje

Gość

(Konto usunięte)

Kup Klipsch RF82 II. Miałem jakiś czas pod SR6007, teraz z pewnych powodów zamieniłem na podstawki, zresztą też Klipsch. Te głośniki to torpeda (nawet te podstawki). Łatwe do napędzenia, bas potężny, mięsisty i szybki. Jeden minus to góra, trochę czasami wierci dziurę w uchu, ale ogólnie wg mojej oceny warte swej ceny. Myślę, że przy tych głośnikach sub będzie zbędny, należy tylko pamiętać, aby w menu amplitunera wykonać odpowiednie ustawienia.

Gość numik

(Konto usunięte)

to raczej duży minus :), ja wszystko rozumiem, Klipsche są atrakcyjne, ale.....Pylony Sapphire to już wg mnie dużo lepsze granie, Dali Zensor 7 też, AA Phoebe czy Hyperion, jest trochę używanych Audio Physic na allegro. Klipsche? Byłbym ostrożny

Gość

(Konto usunięte)

Minus, z którym można sobie odpowiednim okablowaniem poradzić.

Po za tym zakładam, że kolega używa tego amplitunera do kina, ponieważ wg mnie słuchanie muzyki z takiego urządzenia to lekkie nieporozumienie. Do kina sprzęt super, wówczas Klipsche jak najbardziej. Jeśli to ma służyć do słuchania muzyki, to nie doradzam nic, ponieważ każdy słyszy inaczej i trzeba po prostu odsłuchać trochę głośników.

Co do AA Hyperion IV to zgadzam się, że to świetne głośniki, w górze pasma znacznie przewyższające te Klipsche. Swego czasu, był to mój faworyt

Gość numik

(Konto usunięte)

w zasadzie czasem mam ochotę wszystkim pytającym powiedzieć "posłuchaj i wybierz", nie kumam innej możliwości, ale skoro ktoś chce kupować na podstawie cudzych doświadczeń ok :). Dziś słuchałem VA Mozart grand i było grand

Tak się składa, że mam Mission'y w salonie (salon około 40m2). Co prawda nie MX5 a M35 i jeśli chodzi o brzmienie, to niskich im na prawdę nie brakuje - a czasem wydaje mi się nawet, że jest ich za dużo. Z recenzji wynika, że MX5 też raczej grają dołem.

Więc moim zdaniem, albo amplituner nie wyrabia, albo kiepska akustyka pomieszczenia...

Kolego pacman a ty masz amp czy wzmacniacz

Zależy w którym pokoju ;) Z Mission'ami mam podłączony amplituner Marantz'a SR6006, ale to instalacja w salonie, w zasadzie dla dzieciaków - jak coś sobie chcą posłuchać lub TV puścić głośniej i mam kolumny podłączone tylko dwie - więcej nie potrzeba, a i żonę przekonać było by trudno na głośniki tylne.

W pokoju zaadaptowanym mam obecnie końcówki Primare, procesor Emotiv'y i kolumny inne...

No i sie pochwale koncowka zakupiona i podlaczona marantz mm7025 no i powiem jak narazie jest bardzo dobrze czuc moc;) a i dodam wszystkie ulepszacze wylaczone audussey wylaczone ,tone control off i chyba narazie tak zostawie , ale roznica jest znaczna z koncowka;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.