Skocz do zawartości
IGNORED

Koncept Utopia

Gość Paweł Skurzewski

Rekomendowane odpowiedzi

W Monachium Utopie z Soulution grały całkiem ok, choć zdania i tak były podzielone. Nie wszyscy lubią amplifikacje Soulution. Z drugiej strony źródło Soulution zagrało bardzo dobrze ale z gęstą, soczystą amplifikacją Tenor Audio.

No cóż u mnie kolumny hulają nawet z 870mW wzmacniacza słuchawkowego to w sumie dobrze czy źle?

Brak mi wtedy podstawy basowej no ale może wtedy za dużo wymagam ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Jesli podlaczy sie slabe zrodlo do jednak neutralnego wzmacniacza jakim jest Soulution i jeszcze zle dobierze sie kable i sygnal pusci sie na Utopie i system bedzie ostry i meczacy. To swiadczyc to bedzie jak najbardziej dobrze o glosnikach i ich neutralnosci. Utopie musza miec zestrojona dobrze elektronike i kable wtedy z tych glosnikow mozna uzyskac bardzo neutralny dzwiek. W innych przypadkach glosniki odtworza wiernie to co dostaja, swiadczy to tylko o klasie tych kolumn.

A co wtedy kiedy źródłem też było Soulution? To co napisałeś to piękna teoria a w teorii wszystko jest możliwe,ja bym Cię prosił abyś podał realny system z Utopiami,który słyszałeś i który spełnia kryteria top hiendu.

Moim zdaniem seria Utopia nie jest żadną ikoną Hi-Endu. Wystarczy podłączyć jakikolwiek neutralny wzmacniacz ( np. jak ktoś tu wspominał Solution ) i mamy ból uszu ( lub jak ktoś to nazywał darcie mordy ). Dlatego posiadacze Utopii tak bardzo muszą kombinować ze wzmacniaczami. Dla mnie koncepcja by ratować dźwięk wadliwych kolumn za pomocą wzmacniacza jest nie akceptowalna. Niestety nawet lampa nie zawsze pomaga ( flagowy Unison Research ) co można było usłyszeć na kilku AS. Krew się z uszu co prawda nie lała , ale grało to szaro, ostro i bezbarwnie. Najlepsze Utopie to dla mnie oczywiście dawno już nie produkowany model Mini, które jak pamiętam z dawnych lat w połączeniu z flagowymi monoblokami Jadis Ja80 dawały się słuchać , choć uszy trochę bolały od wysokich tonów z głośnika tytanowo-tioxidowego. I to jest jedyny model JMLaba który od biedy można uznać za ikonę Hi-Endu. Obecnie Focal jest zarządzany przez jakiś fundusz inwestycyjny i można przypuszczać, że ukształtowali brzmienie i wygląd współczesnych Utopii pod gusta azjatyckiego klienta przez co dla większości słuchaczy w Europie ten dźwięk jest ogólnie niestrawny.

TUX

Ikona to w naszym sporcie coś, co odcisnęło piętno w całym światku hi end,wyznaczyło nowe kierunki pokazało techniczne i laboratoryjne możliwości,taka power demonstration. Moim zdaniem, tak w przypadku Utopia Grande bez wątpienia jest. Pytanie brzmi,co zrobić,żeby zagrały na miarę swoich aspiracji?

Pytanie brzmi,co zrobić,żeby zagrały na miarę swoich aspiracji?

Dać im budy choćby z takiego materiału jaki stosuje Wilson Audio?

Przede wszystkim muszą mieć dobrą amplifikację. Wzmacniacze muszą podawać na kable głośnikowe odpowiednio mocny sygnał.

Dać im budy choćby z takiego materiału jaki stosuje Wilson Audio?

Taki czy inny materiał nie ma znaczenia. Co by to miało zmienić? Rezonansów i tak nie ma.

A co wtedy kiedy źródłem też było Soulution? To co napisałeś to piękna teoria a w teorii wszystko jest możliwe,ja bym Cię prosił abyś podał realny system z Utopiami,który słyszałeś i który spełnia kryteria top hiendu.

Zrodlo Soulution to nie jest dobre zrodlo, wzmaki ich sa znacznie lepsze. Utopie slyszalem w wielu roznych zestawieniach to bardzo popularne glosniki i wielu ludzi je posiada jak i wiele dobrych sklepow rowniez..

Najlepsze zestawienie Grand Utopii slyszalem ze wzmiaczami VTL + caly 4 czesciowy dcs Vivaldi, zagralo bardz fajnie, ale czy to byl szczyt szczytow nie sadze, na tym poziomie tez jest cos za cos i czasami pewne systemy jak n.p. Audio Tekne potrafia miec swoje duze plusy, to samo dotyczy grania z drogich gramofonow tez maja duza przewage na najdrosza nawet cyfra.

Ale Utopie to z pewnoscia bardzo dobre glosniki jak sie je dobrze zestawi, slyszalem tez kilka razy zle grajace utopie, czesto tak jest na wystawach ze na szybko to zestawia z tym co maja, ale i po domach ludziom to roznie gra, tutaj moze chodzic o preferencje ze sa kolesie co lubia jak im gora w Utopiach mocno cyka ...no coz taki gust ;) To jest wszystko sprawa zestawienia. W kazdym badz razie nawet jak jest zle zestawiona elektronika to i tak slychac potencjal tych glosnikow.

Taki czy inny materiał nie ma znaczenia. Co by to miało zmienić? Rezonansów i tak nie ma.

Jak mają być rezonanse w mało sztywnej budzie ;)

W kazdym badz razie nawet jak jest zle zestawiona elektronika to i tak slychac potencjal tych glosnikow.

Bardzo ciekawe stwierdzenie, czasem słucham przechodząc obok jakiejś budowy betoniarki i słyszę potencjał jaki mają nasze elektrownie.

Gdyby było tak jak piszesz to szkło byłoby najlepszym materiałem na obudowy kolumn. W końcu jest twarde i sztywne. Ale praktyka pokazuje, że szklane kolumny, a są takie na rynku, nie grają dobrze. To samo obudowy z kamienia. Było kilka takich projektów i zagrały bardzo kiepsko.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Zrodlo Soulution to nie jest dobre zrodlo, wzmaki ich sa znacznie lepsze. Utopie slyszalem w wielu roznych zestawieniach to bardzo popularne glosniki i wielu ludzi je posiada jak i wiele dobrych sklepow rowniez..

Najlepsze zestawienie Grand Utopii slyszalem ze wzmiaczami VTL + caly 4 czesciowy dcs Vivaldi, zagralo bardz fajnie, ale czy to byl szczyt szczytow nie sadze, na tym poziomie tez jest cos za cos i czasami pewne systemy jak n.p. Audio Tekne potrafia miec swoje duze plusy, to samo dotyczy grania z drogich gramofonow tez maja duza przewage na najdrosza nawet cyfra.

Ale Utopie to z pewnoscia bardzo dobre glosniki jak sie je dobrze zestawi, slyszalem tez kilka razy zle grajace utopie, czesto tak jest na wystawach ze na szybko to zestawia z tym co maja, ale i po domach ludziom to roznie gra, tutaj moze chodzic o preferencje ze sa kolesie co lubia jak im gora w Utopiach mocno cyka ...no coz taki gust ;) To jest wszystko sprawa zestawienia. W kazdym badz razie nawet jak jest zle zestawiona elektronika to i tak slychac potencjal tych glosnikow.

Źródło Soulution to nie jest dobre źródło,dodaj Twoim zdaniem,rozumiem,że to twierdzenie na podstawie wystaw?ok szanuję to,ale słuchałem obu ich modeli,raz z amplifikacją Soulution,raz z D'Agostino i moim zdaniem to są kosmicznie dobre źródła. Grande z VTL słuchałeś na show?

Źródło Soulution to nie jest dobre źródło,dodaj Twoim zdaniem,rozumiem,że to twierdzenie na podstawie wystaw?ok szanuję to,ale słuchałem obu ich modeli,raz z amplifikacją Soulution,raz z D'Agostino i moim zdaniem to są kosmicznie dobre źródła.

Jesli chodzi o najnowsze zrodlo Soulution to faktycznie sluchalem tego w Monachium na wystawie, Gral tam caly system Soulution z Magico, juz nie pamietam jaki to byl model ale jakis wysoki. Ten system drastycznie obnazyl suchosc i nienaturalnosc zrodla. A jak puszczono The Wall z duza glosnoscia wyszedlem zdegustowany z wystawy. Przygladalem sie tez dlugo wnetrznosciom nowego DAC-a bo gorna pokrywa byla z pleksi-glassu i optyczne ogledziny konstrukcji jak i slyszalem co mowil na temat konstrukcji chyba jego konstruktor to dosc szybko stwierdzilem ze Soulution nie ma pojecia o budowaniu dobrych zrodel. To jest zrodlo budowane w.g wymogow niskie THD, niski TIM niski Jiitter i ma zagrac. No i efekt jest taki ze to zrodlo naladowane elektronika absolutnie nie gra za te pieniadze

Grande z VTL słuchałeś na show?

Nie, w studio sklepowym.

Gdyby było tak jak piszesz to szkło byłoby najlepszym materiałem na obudowy kolumn. W końcu jest twarde i sztywne.

Szkło jest cieczą

i moim zdaniem to są kosmicznie dobre źródła. Grande z VTL słuchałeś na show?

Ja tez jak najbardziej szanuje, ale polecalbym tak dla otrzezwienia posluchac drogiego gramiaka w stylu Air Force One, niskiego modelu Audio Note n.p. DAC2.1 pozniej wybranie sie na koncert na zywo i posluchanie tego samego materialu na jakims zrodle Soulution.;)

Ja tez jak najbardziej szanuje, ale polecalbym tak dla otrzezwienia posluchac drogiego gramiaka w stylu Air Force One

Co to musi być aż tak drogi gramiak? To nie CD żeby bez tak dużych nakładów sensownie grało, Stasiop zejdź na ziemię :)

StasioP wiem jak grają gramofony AF1 i 2,ale nie chcę tego topicu przekształcić w kolejną nawalankę na źródła.

Tak Jak pisałem Utopie mają masę fajnych rzeczy w sobie ale z lepszą obudową np z Trespy stosowanej przez Wilson Audio zagrały by lepiej niż z pażdzierza.

Słuchałem ostatnio takich średnich Wilsonów. W sumie fajnie grały mimo, że mają szmaciany tweeter. Ale do Utopii jednak daleka droga.

System Sly gra a nie same kolumny, sam to przerabiasz i przerabiasz, co to ostatnio zamiast Utopii chcesz nabyć Wisdom Audio ;)

Na którejś wystawie ale nie ten najwyższy. Natomiast mój znajomy ma Infinity, które były prekursorem Genesis. Składa się to z 4 wież. W 2 są wstęgi i w dwóch sekcja basowa. I moim zdaniem dobrze to gra.

Fajna dyskusja.

Kolumny takie czy siakie grają do dupy "wiem bo słuchałem ... 15 min na wystawie".

I to piszą ludzie uważający się za audiofilów.

Brawo ! Moje gratulacje.

P.S.

Jak będziecie kiedyś chcieli kupić samochód to proponuję stanąć na moście nad autostradą i wybrać sobie jakiś model z przejeżdżających pod nim samochodów.

Jazda próbna nie ma sensu. Strata czasu.

Co się dziwisz. Coś pisać trzeba, a okazji na poważny odsłuch nie było bo gdzie? Przecież nie na wystawie. Ale niektórzy to już takie absurdy piszą, że głowa boli. Wpis TUX-a to totalne mijanie się z prawdą. Jest dokładnie odwrotnie niż on tam pisze. Ale jak się okazuje zgadza się z nim forumowy ekspert milimetr... :-) ..smieszno i straszno... :-)

Generalnie w audio trudno o obiektywne oceny z wielu względów. Raz, że mało kto ma możliwości odsłuchu różnych sprzętów w kontrolowanych warunkach. Opowiadać można wiele, ale prawda jest jaka jest. Dwa, że wszystko zależy od systemu i tu mamy tysiące możliwości, nie zawsze optymalnych. Pokazy na wystawach to gra losowa. Trzy, wiele zależy od akustyki. Cztery, jak się ma wiele lat jeden system i lubi się go, to wszystko co zagra inaczej nie będzie się nam podobać. To jest normalne. I po piąte, każda Pliszka swój ogonek chwali i trudno obiektywnie ocenić inne systemy/sprzęty. Łatwiej o obiektywizm, gdy miało się wiele systemów i gdy nie ma przywiązania do konkretnej marki. Bo to zawsze ogranicza postrzeganie szerszej perspektywy oferty rynkowej.

Czym więcej słucham różnych sprzętów tym mam coraz większy dystans do całego rynku audio. Pewne firmy szanuję i lubię bardziej, inne mniej ale do żadnej nie jestem przywiązany. Sprzęt to tylko sprzęt i nie ma co robić z niego audio-fetyszy. Dziś masz taki, jutro możesz mieć inny, też fajny, a może i lepszy.

proponuję stanąć na moście nad autostradą

Można także wsiąść do nowej S-klasy jadącej właśnie na lawecie z Niemiec,i potem dookoła twierdzić,że:

wiem jak to źródło gra,tfuu,jak te auto jeździ :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

. W tym roku ponoć mają zagrać z topowymi monoblokami lampowymi Unison Research 100W SET w klasie A

Z Grand Utopiami?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Co się dziwisz. Coś pisać trzeba, a okazji na poważny odsłuch nie było bo gdzie? Przecież nie na wystawie. Ale niektórzy to już takie absurdy piszą, że głowa boli. Wpis TUX-a to totalne mijanie się z prawdą. Jest dokładnie odwrotnie niż on tam pisze. Ale jak się okazuje zgadza się z nim forumowy ekspert milimetr... :-) ..smieszno i straszno... :-)

Coś ci się Sly pomyliło. Nie jestem na tym forum expertem. Ty za to jesteś na tym forum expertem i to od wszystkiego. Zapomniałeś już?

Owszem, zgadzam się z TUXem, podobnie uważam, że ostatnia seria Utopii, która mi się podobała to była pierwsza seria, a szczególnie Mini Utopie.

Z tym, że nie piszę, że Focale są złe, nie to nie tak. One mogą być fantastycznie zaprojektowane i wykonane, tylko MNIE nie podoba się jak grają.

Gdzie ich słuchałem?

Pierwszą serię Utopii wielokrotnie w Artis Audio.

Następnie zadałem sobie trudu by ruszyć się na specjalnie zorganizowany pokaz Trimexu w warszawskiem hotelu Hyatt. Prezentowany był model Grande Utopia Beryllium w bardzo dużym pomieszczeniu. To był rok 2003 - o ile się nie mylę ty w tym czasie byłeś jeszcze w stadium mocno przedaudiofilskim?

Dalej słuchałem Utopii na wszystkich wystawach AS na jakich były - jeśli odsłuchy na wystawach są nie miarodajne by wyrobić sobie chociaż wstępną opinię o charakterze brzmienia sprzętu - to po co je organizować?

Z mojego doświadczenia jeżeli na wystawie sprzęt gra w sposób, który mi się zupełnie nie podoba, to nawet w najlepszych warunkach nie zagra tak by mnie zachwycić.

Pomimo powyższych doświadczeń dałem tej marce jeszcze raz szansę w 2009 roku gdy wymieniałem głośniki. Ściągnąłem wtedy Diablo Utopie do domu i też mi się nie spodobały.

Ale ok - to jest moja opinia.

Wyobrażam sobie, że Tobie te kolumny ktoś sprzedał "na wagę", na zasadzie im większe i droższe tym lepsze - bo przypuszczam, że twoja zdolność do oceny brzmienia high-endowego była mniej więcej na takim poziomie te kilka lat temu.

Teraz masz te kloce, więc trzeba bronić ich honoru.

A może się mylę - może wybór był świadomy i to jest max tego co cię satysfakcjonuje.

Dla mnie to jest obojętne - w każdym razie nie czepiaj się proszę cenzorze z trzeciego rzędu, jeśli pod czyjąś wypowiedzią postawię plusika.

Pooproszę na niego namiary, ja będę wiedział jak ich użyć. BAT gra chłodem i z wieloma łagodniejszym kolumnami też się nie spisuje, a co dopiero z przezroczystym i zadziornym Focalem.

To BAT gra chłodno? Ciekawe .A który to model taki zimny?

Teraz masz te kloce, więc trzeba bronić ich honoru.

Akurat na twoim miejscu byłbym ostrożny z takimi opiniami. Ja mam i miałem sprzęt przeróżnych marek i od wszystkich chyba dystrybutorów. Wybrałem to co mi się najbardziej podobało. Nie muszę niczego bronić. Mogę kupić inne kolumny bez problemu. Nie jestem więc subiektywny jak ty, gdzie nie jest tajemnicą, że jesteś znanym w całym kraju naganiaczem tylko jednego dystrybutora. Cała audio-W-wa ma z tego polewkę, tylko może nikt nie chce tobie tego w oczy powiedzieć. Nie ma takiej opcji by jeden dystrybutor miał wszystko najlepsze. O ile można lubić Jadis, bo w sumie te sprzęty choć mają swoje wady, to grają przyjemnie, to trudno zrozumieć miłość do kolumn Ktema, które w zasadzie oficjalnie są uważane w świecie audio za wadliwie skonstruowane. Wystawienie przetworników basowych w tył, podczas gdy reszta pasma promieniuje w przód powoduje okrutne zniekształcenia fazowe co znów zaburza budowanie sceny i przestrzeni. O rozdzielczości tych kolumn nawet nie warto mówić.

I mogę zrozumieć, że tobie nie podobają się Focale. Ale trudno mi zrozumieć, że podobają się tobie kolumny wadliwe!! Ale wiadomo jak to jest. Dobrze, że twój zaprzyjaźniony dystrybutor nie ma w swojej ofercie lodówek, TV i zmywarek. A może szkoda?... :-)

Nim rzuci się oskarżenie czy też zarzut wobec kogoś innego to warto spróbować rzucić okiem z dystansu na siebie i własne poczynania oraz decyzje zakupowe... :-)

Sly, nie rozczarowałeś mnie.

Wiedziałem, że napiszesz coś o Jadisie. To taki odruch Pawłowa.

Nie wiem czy zauważyłeś ten wątek nie jest o Jadisie i ja sam nic o tej marce nie pisałem.

Co do Ktemy to zdziwię cię, ale bas tam nie promieniuje do tyłu, pomimo, że głośniki są umieszczone na tylnej ściance. Promieniują one bezpośrednio na sztywną odgrodę. To jest autorska koncepcja Serblina. Jeśli twierdzisz, że ten gość projektował wadliwe kolumny to wybacz... zmień doradcę, który ci podszeptuje do ucha.

Może przyjrzyj się następnym razem - będą na najbliższym AS (to reklama w ramach naganiania, biegną sprawdzić, czy wpłynęło mi coś z tego tytułu na konto).

Czy mam wszystko z Grobel Audio? Jak zwykle jesteś niedoinformowany - nie mam od nich wkładki gramofonowej, ramienia gramofonowego, stolików audio i akcesoriów, nie mam od nich nawet jednego kabelka - choć wszystko to mają w ofercie. Nie kupiłem tam nawet odtwarzacza CD, tylko wybrałem z rynku wtórnego. Czy to świadczy o byciu naganiaczem? Zażyj tabaki.

Ja mam z ciebie polewkę, choć wcale mi na tym nie zależy. Wolę stary dobry polski kabaret.

Pogadaj z konstruktorami kolumn np w Monachium. To ciekawe doświadczenie. Jak się dobrze pogada, to sporo można się dowiedzieć. Stosowałem taktykę lekkiego podpuszczenia jednych, na projekty drugich. Wtedy się pięknie otwierali i można było dowiedzieć się rzeczy, o których pewnie normalnie niechętnie mówią. Ktemy uważa się, za wadliwe i kiepsko grające. Sam ich nie słuchałem bo nie interesowały mnie. Masz rację, że wolę wielkie smoki. Trudno do 55m2 wstawiać małe kolumny.

Co do Ktemy to zdziwię cię, ale bas tam nie promieniuje do tyłu, pomimo, że głośniki są umieszczone na tylnej ściance. Promieniują one bezpośrednio na sztywną odgrodę.

To pewnie dlatego mają tak duże zniekształcenia fazowe. Bo część basu gra w jedną stronę, ale część siłą rzeczy bezpośrednio z przetworników gra w przeciwną stronę. Nigdy nie zgłębiałem tematu tych kolumn bo nie było mi to potrzebne, ale teraz rozumiem dlaczego uważa się je za wadliwe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.