Skocz do zawartości
IGNORED

Koncept Utopia

Gość Paweł Skurzewski

Rekomendowane odpowiedzi

Inne pre już mnie nie interesuje, zapewne na wiele lat. Dobrałem pre najlepsze do Amplifonów jakie mogłem dobrać z tego do czego miałem dostęp.

I tak może być, że lepiej już nie będzie.

Przepraszam , ze sie wtrace, ale ja sie stanowczo sprzeciwiam sprzedazy Utopii do czasu, az ich nie poslucham u Sly.

Jak to tak, sprzedawac bez pytania sasiada o zgode?!

Żenujące jest to,że forum jest mizernie zabezpieczone. particka można cmoknąć w nos,bo wystarczy mu aplikacja tapatalk i bany ma w ...

Sugeruje skorzystanie z opcji " ignoruj" - bardzo skuteczne w stosunku do trolli.

Konto w trakcie usuwania

Spoko marslo. To że mnie kusi jakaś zmiana na coś jeszcze lepszego, to nie znaczy, że taką zmianę zrobię. Przede wszystkim nie za bardzo wiadomo na co warto by wymienić. Jest kilku pretendentów ale to zbliżony poziom. Może będzie trochę inaczej ale wątpliwe czy lepiej. Nawet na horyzoncie nie widzę pewniaka. To przypuszczalnie będzie dopiero następna Grand Utopia za kilka lat. Tylko że wtedy cena pewnie sięgnie 7 cyfr i ewentualna dopłata nie będzie warta 10% poprawy w dźwięku. To tylko moja durna natura poszukiwacza i kolesia ciekawskiego świata każe mi prowadzić takie rozważania samemu z sobą. A stare przysłowie mówi, że lepsze jest wrogiem dobrego... :-)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Sugeruje skorzystanie z opcji " ignoruj" - bardzo skuteczne w stosunku do trolli.

Tak zazwyczaj robię,ale jako gospodarz tego wątku,czuję się odpowiedzialny za swoich Gości. W przypadku particka narzędzie ban nie działa a dostałem sporo próśb o ucywilizowanie kolegi. Mnie partick nie będzie przeszkadzał do momentu,kiedy nie zacznie trollować. Do dyskusji,jak każdy ma prawo.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ale on od zawsze tylko trolluje. Nigdy nigdzie nie napisał nic merytorycznego. To tym bardziej co może napisać w tym wątku? Co on może wiedzieć o Utopiach?

O Utopii wiele ....utopia .....

Co on może wiedzieć o Utopiach?

Po prawdzie, to większość moze sobie o nich tylko popitolić, bo jak wiemy system, to nie tylko kolumny, ale i elektronika, pokój geometria, adaptacja, zasilanie, okablowanie, wibroakustyka...

Twojego systemu czytaj Utopii, niewielu słuchało, więc to co tu uprawiamy, wydaje się takim sobie wieczornym pitu, pitu. Mniemam, ze Utopie u Ciebie, to nie znak równości = z brzmieniem na wystawach różnorakich.

Jak zatem doradzać, gdy się nie słuchało systemu? A może to czego szukasz nie leży po stronie kolumn?

Ania Wyszkoni ;)

:))

Mysza Hatun,

Wystarczy kilka razy przycisk ZGŁOŚ,i dostanie bana od moderacji,i chyba wtedy nawet tapatalk mu nie pomoże.

Kto to jest ten tapatalk?

Jakiś wpływowy gość chyba co nie?

Skoro Kamil obsługuje "sprzętowo" Sylwestra, to w czym problem, że wystawia ze swojego konta kolumny na AM?

Często dystrybutor u którego chcemy kupić nową zabawkę bierze w rozliczeniu stary sprzęt i nie ma w tym nic złego.

Do obsługi swojego sprzętu) wole dziewczyny

Dziekuję

Milimetr

Ciebie natomiast obsługuje Sebastian-prawda?

ps.

Kto nie nie ma pobrzękaczy to i nie ma posługaczy

Kto to jest ten tapatalk?

Jakiś wpływowy gość chyba co nie?

Prawdopodobnie guru moderatorów :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Panowie, przepraszam ale o co chodzi w tym wątku? Zgubiłem się...

Tomek ...jakoś nie wierzę , że się pogubiłeś ....przecież Ty jesteś bardzo inteligentny ...

Znów ściema czy ????

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Generalnie dalej nie wiem o co chodzi w wątku. Miałem onegdaj Divy Be, bardzo dobre kolumny do ciepłej elektroniki. Sylwek i Jarek mają Diablo Utopie więc absolutny top głośnikowy. Jak się to dobrze napędzi i poskłada rozsądny, plastycznie brzmiący tor to ma się system na całe życie. O co biega?

Generalnie dalej nie wiem o co chodzi w wątku. Miałem onegdaj Divy Be, bardzo dobre kolumny do ciepłej elektroniki. Sylwek i Jarek mają Diablo Utopie więc absolutny top głośnikowy. Jak się to dobrze napędzi i poskłada rozsądny, plastycznie brzmiący tor to ma się system na całe życie. O co biega?

O do diabła... :-)

Ja jestem zadowolony z tych kolumn , Sylwek jest również zadowolony ale... inni są niezadowoleni, że my jesteśmy zadowoleni.

Ot i caly problem ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ja jestem zadowolony z tych kolumn , Sylwek jest również zadowolony ale... inni są niezadowoleni, że my jesteśmy zadowoleni.

Ot i caly problem ;)

Ale ja teź jestem zadowolony ;), że Wy jesteście zadowoleni ...

To jest jakaś patologia , chyba :)))

Napisano 17.10.2015 - 08:21

Wiele wylano atramentu opisując różne ikony HiEndu,ale chyba nigdy nie mieliśmy wątku dotyczącego tej koncepcji. Zapraszam wszystkich użytkowników i nie użytkowników wszystkich serii(Utopia)Dlaczego je kupili?co ich zachwyciło/zniechęciło,w jakim grają torze?okablowanie?jakiej muzyki słucha się na nich czarodziejsko i czy jest taka,której słuchać się nie da? Czy potrzebny jest elektromagnes,lampa,czy piasek? Ja osobiście Utopii tych największych"słuchałem" na AS a poważnie: set mono D'Agostino,Meridian 800 series,druty Tary. Grało świetnie!

Wątek idzie jak przecinak, chociaż merytorycznych wpisów mało, ale jak ma być dużo, jeśli tylko garstka obcuje tak naprawdę z tymi wypasami? Pierwszy kontakt z Grande Utopiami miałem chyba zaraz na początku lat dziewięćdziesiątych, być może w 1994, albo 95...? Zapamiętał mój mózg ten dżwięk, bo był to dżwięk znakomity - pamiętam jakiś latynoski jazz, który te głośniki odtwarzały i wywarło to na mnie wielkie wrażenie - niesamowita swoboda, skala dżwięku, detal... nawet przy niskich poziomach głośności. Zabijcie mnie, ale za chiny nie pamiętam z jaką elektroniką były Utopie spięte. Tak się napaliłem, że chodziłem do tego sklepu (dawna lokacja ABT Electronics w Motron Grove na przedmieściach Wietrznego Miasta) chyba co tydzień podziwiać szafy grające kosztujące wtedy chyba z 70 kilo$ów, albo i więcej... aż tu pewnego dnia zostały wystawione za dwanaście tysięcy kilobaksów... (ktoś zniszczył tweetery) - zresztą przeceniali je z miesiąca na miesiąc, ale i ten tuzin kilobaksów, to nie było wtedy mało. Nawet o nich myślałem, ale perspektywa posiadania czołgu w dwudziestu metrach na piętrze szybko ostudziła moje wybryki.

Z nowymi Grandami, czyli takimi jakie posiada sly30, miałem kontakt na Axponie 2013 - dżwięk potężny, usta wokalu i struny gitary były wysokości żyrafy, a tłustość dżwięku przypominała gabaryty hipopotama z nosorożcem - wielki, tłusty i obszerny dżwięk. Quintessence Audio wystawiło ten sprzęt w bardzo dużym pokoju i było bardzo dobrze, chociaż ja lubię bardziej kameralne dżwięki z domowego stereo, ale prawda jest taka, że ciężko pobić ten sound. Podczas słuchania odniosłem wrażenie, że mogę wejść do pudła gitary klasycznej, która to była przedstawiana jako materiał z winyla na jakimś cudaku gramofonie za wielką kasę, i tam zatańczyć. Wzmacniała i przedwzmacniała Utopie topowa ściana elektroniki Passa, na którą trzeba mieć i miejsce, i oczywiście centralną klimatyzację, choć ta druga to w US jest praktycznie standardem.

Jednak większe wrażenie zrobiła na mne prezentacja Utopii Scala z topową elektroniką BATa Rex II, Esoteric K-05 / DAC, oraz gramofonem Avid Acutus Reference z phono stage Pulsar II. Prezentacja należała do chicagowskiego dealera o złej renomie: Music Direct - był to jeden z najlepszych dżwiękow tamtej wystawy: transparentny, detaliczny, dokładny i zarazem bardzo kameralny - naprawdę super. To były moje doświadczenia z Utopiami.

Generalnie mówimy o jednych z najlepszych zestawów głośników domowego stereo na świecie. Podobne wrażenia miałem z Dynaudio Evidence Master z elektroniką ML No.33, No.32 i referencyjnego transportu oraz DACa - ale to było jeszcze w latach dziewięćdziesiątych - konkretnie w 1999.

Parker's Mood

To niezły czubek musi być. Co to jego obchodzi? Sprawdzałem i kolumny są 4 letnie. Ogłoszenie było pisane dość dawno stąd zawarta w nich informacja, że 3 letnie. Przy okazji poproszę żeby to poprawiono.

Co TY wiesz o swoich kolumnach?)

ps. mowili w wiadomościach ,ze jednak maja 2 lata.

Dzień bez wazeliny to dzień stracony;-)

Wczoraj uzywałem jak akumulator zmieniałem

Wazelina była śliczna-taka scricte techiczna.

Sylwek i Jarek mają Diablo Utopie więc absolutny top głośnikowy

Diablo to jest Włodarczyk.

Najlepsze są w/g Harpie-nawet potrafia te najwyższe zagrać z amplitunerem.

Można to śmiało porownać do wpisu w wątku ze znakomitym Wigry rowerem

Częsty błąd przy prezentacjach Grande Utopii polega na tym, że błędnie ustawia się je szeroko oceniając po gabarytach. Z reguły wstawia się je do dużej sali, no bo są duże. Wiadoma sprawa. A gdy sala jest duża to wchodzi dużo osób, duźo krzeseł. A skoro tak to kolumny rozstawia się bardzo szeroko np 5m. I wtedy mamy wszystko zbyt duże. A powinny stać tak jak inne kolumny 2.5 do max 3.5m miedzy tweeterami.

Częsty błąd przy prezentacjach Grande Utopii polega na tym, że błędnie ustawia się je szeroko oceniając po gabarytach. Z reguły wstawia się je do dużej sali, no bo są duże. Wiadoma sprawa. A gdy sala jest duża to wchodzi dużo osób, duźo krzeseł. A skoro tak to kolumny rozstawia się bardzo szeroko np 5m. I wtedy mamy wszystko zbyt duże. A powinny stać tak jak inne kolumny 2.5 do max 3.5m miedzy tweeterami.

Żartujesz?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A jak jest pomieszczenie akustycznie zrobione takie z60 kwadratow to tak jakby miało ze 150 co nie,a wtedy jaki rozstaw jest wlasciwy?)

ps. mowili w wiadomościach ,ze jednak maja 2 lata.

Z taśm się wszystko okaże! Kulczyk ich nie miał dla tego bardzo chciał je kupić z Ciechem, Radek wiedział ze Sly miał ale nie powiedział no i afera znów ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.