Skocz do zawartości
IGNORED

Wejście USB w telewizorze.

Krzychu72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie. Chodzi mi o jakość obrazu którą otrzymamy podczas oglądania plików jakości 720p lub 1080p ale przez wejście USB w telewizorze. Czy jakość obrazu jest dużo gorsza w porównaniu z obrazem jaki otrzymamy z tego samego pliku a odtworzony przez BD ? Drugie pytanie dotyczy odtwarzaczy multimedialnych. Czy są takie na rynku które dorównują jakością dobrej klasy odtwarzaczom BD ( w przedziale pow. 2 tys. zł) ?

Dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/122808-wej%C5%9Bcie-usb-w-telewizorze/

Gdzies czytałem , i ma to sens, że producenci celowo zaniżają jakość obrazu z wejścia USB , bo nie potrzeba by wtedy robić playerow no i by nie zarobili na innym produkcie, czy tak jest to jeszcze nie miałem możliwości porównania, poprostu szkoda mi czasu na to:-) z Blu Ray obraz rządzi ! Na drugie pytanie nie odpowiem

Opcja zaniżania jakości wydaje się bzdurna - zniekształcanie silnie skompresowanych pakietów video po stronie

cyfrowej wymagałoby osobnego procesu, także po dekompresji nie jest to tak oczywiście proste. Musisz odpowiedzieć

sobie samodzielnie dokonując bezpośrednich porównań.

Czy są takie na rynku które dorównują jakością dobrej klasy odtwarzaczom BD w przedziale pow. 2 tys. zł ?

Oczywiście. Musisz jedynie określić oczekiwaną funkcjonalność.

Przychylam się do zdania BoDeX- nie byłoby sensu wprowadzać zaniżania parametrów ze względu na komplikację algorytmów dekodowania bądź wprowadzania oddzielnych dekoderów dla usb. To podrażałoby konstrukcję tv i nie opłacałoby się producentom sprzętu.

Panas ST50 i LG BD550 jakość obrazu z ich USB zdecydowanie gorsza od obrazu z playera multimedialnego Dune HD 303-D nie wiem jak nowe TV u kolegi na Sony z 2013 roku też widać różnicę na korzyść Dune.

Ta sama zmyła od wielu lat.

Żadnych różnic nie będzie.

W pytaniu jest element czy 720p linii są lepsze od 1800i linii

KAŻDY TV robi z sygnału 1080p. Tylko z ilu linii informacyjnych ?

Oczywiste jest dla jakości obrazu dostarczenie 1080 linii zdecydowanie wygra z połową 720 linii.

Myślałem, że te dyskusje umarły 10 lat temu !

TOP Video to sygnał 60Hz / 30 fps z BD.

I nic tego nie zmieni przez parę lat,

Każdy odtwarzacz robi inną robotę, każdy ma inny kontrast, inne odzwierciedlenie barw, inne filtry itd. Same biblioteki i fizyczne dekodery też są różne... ot cała tajemnica. Tyczy się to wszystkiego, PC, TV, DB,. DVD, Telefonów itd

Odtwarzacze w TV mają problemy z prostymi błędami strumienia, kompatybilność też kuleje. Mocy obliczeniowej mają tyle co nic więc i cudów nie należy wymagać, w każdym razie w tych ze średniej półki.

Ta sama zmyła od wielu lat.

Żadnych różnic nie będzie.

W pytaniu jest element czy 720p linii są lepsze od 1800i linii

KAŻDY TV robi z sygnału 1080p. Tylko z ilu linii informacyjnych ?

Oczywiste jest dla jakości obrazu dostarczenie 1080 linii zdecydowanie wygra z połową 720 linii.

Myślałem, że te dyskusje umarły 10 lat temu !

TOP Video to sygnał 60Hz / 30 fps z BD.

I nic tego nie zmieni przez parę lat,

a co ma piernik do wiatraka ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.