Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera

Cwaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad wyborem amplitunera sieciowego. Obecnie posiadam kolumny Jamo Classic 6, które z czasem będą zastąpione czymś lepszym. Pokój z aneksem ma 18 metrów. Muzyka bardzo zróżnicowana. Od metalu, rocka po muzykę elektroniczną. Mój stary wysłuzony amplituner Kenwooda powoli się kończy, więc postanowiłem skorzystać z dobrodziejstw sieci i rozpocząć przygodę z serwisem Spotify. Budżetu wystarczy na Onkyo 8050 ale zastanawiałem się też nad Yamahą RN 301. Wiem że to dwa bardzo różne klasowo sprzęty ale:

1. Czy Yamaha nie będzie wystarczającym ampli na początek przygody z audio?

2. Czy będzie to wystarczający sprzęt na przyszłość, jeśli zmienię kolumny na coś z wyższej półki w budżecie powiedzmy około 1200 za uzywane?

2. Jakie funkcje przemawiają na korzyść Onkyo?

3. Czy jest mozliwość korzystania z Spotify mając włączony tylko amplituner bez żadnych dodatkowych źródeł typu smartfon, komputer czy tv ? Chodzi mi tu głównie o słuchanie w trybie offline. Może mi to ktoś prostym językiem wyłozy.

https://www.audiostereo.pl/topic/122921-wyb%C3%B3r-amplitunera/

Witaj,

jeśli możesz minimalnie zwiekszyć budżet, to namawiam na wyższy model Yamaha R-N500 lub najnowszy model Onkyo TX-8130. Są to amplitunery, które przy odpowiednim doborze kolumn potrafią zaoderować naprawdę przyzwoitą jakość dźwięku.

Tak naprawdę wygodną obsługę Spotify zapewnia smartphone lub tablet, natomiast możesz uruchomić odsłuch konkretnej stacji, playlista czy płyty i rozłączyć telefon, amplituner będzie do końca odtwarzał zadany materiał.

Zapraszam na odsłuchy porównawcze i prezentację możliwości urządzeń do naszego salonu. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dokładnie tak. Rożnica brzmieniowa jest nie wielka.

A i oba amplitunery wystarczą Ci na wypadek gdybyś w przyszłości zmienił kolumny.

Także polecał bym wybór pomiędzy Yamaha RN500 a Onkyo 8130.

W razie pytań lub wycen zapraszam.

Brzmieniowo nie wróżę różnic wielkich. Patrz na funkcjonalność potrzebną Ci na co dzień.

No właśnie. Jest tyle tych funkcji że czytam o jednej i zapominam już do czego poprzednia służyła :P Jak się w tym nie siedzi to cięzko ogarnąć to wszystko tak od razu. Generalnie zalezy mi główne na korzystaniu z Spotify i radia internetowego,dlatego zastanawiam się czy ta Yamaha nie będzie wystarczająca jak na moje skromne potrzeby. Nie sztuką kupić coś z wyższej półki. Pytanie tylko czy naprawdę jest mi to potrzebne. Nie siadam na kanapie i nie słucham muzyki skupiając się wyłącznie na niej, lecz zazwyczaj jest to radio grające w tle, większość czasu raczej nie za głośno, ze względu na małe dzieci. Ale zdarzają się też i chwile dla siebie ;)

Z tego co wyczytałem to 301 nie odtwarza plików bezpośrednio z USB w przeciwieństwie do Onkyo. Poza tym 8130 ma pożyteczną dla mnie funkcję przycisków BGM. Z kolei 8050 ma HDMI. Czy jest to przydatna opcja ? Czy Czy są jeszcze jakies funkcje na które powinienem zwrócić uwagę a które mogą mi się przydać podczas słuchania z sieci?

• 2 tygodnie później...

I stało się. Po długim rozmyślaniu kupiłem 8050. Podłączyłem zestaw pod terminal A. Mam pytanie jaką ustawić impedancję jeśli moje kolumny są 4 OHM-owe? W instrukcji piszą:

"Gdy podłączysz jeden zestaw do terminali A lub B lub gdy podłączasz oba zestawy oba zestawy głośnikowe do obu terminali i emitujesz dźwięk przez jeden zestaw, podłącz głośniki o impedancji pomiędzy 4 i 16 OHM i ustaw impedancję na 4 lub 6 OHM. Gdy impedancja głośników jest mniejsza niż 6 OHM, ustaw impedancję głośnikową na 4 OHM".

Dwie strony dalej piszą:

"Jeżeli używasz jednego zestawu głosnikowego podłączonego do terminali A lub B, jesli impedancja każdego głośnika wynosi od 4 OHM do mniej niż 6 OHM, ustaw impedancję na 6 OHM lub więcej."

Mam ustawić 4 czy 6 OHM?

Czy jest sens inwestować w lepszy kabel łączący router i amplituner?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.