Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Morawiecki wybełkotał coś ,że rząd jak zwykle uprzedził wypadki i jest za zaostrzeniem kar za pedofilię.To przejaw jego specyficznego poczucia humoru.Bo po pierwsze primo nie uprzedził bo jest trochę spóźniony jakieś dwa tys. lat.A po drugie primo w tej kwestii nie ma potrzeby zaostrzać  kary.Wystarczy ją zacząć wreszcie egzekwować.

Dokładnie, i wystarczyłoby wprowadzić kwalifikowany paragraf dotyczący bezpośrednio recydywistów, urzędników państwowych i duchownych oraz tych którzy mają bezpośredni kontakt z dziećmi. Kara wyłącznie bezwzględnego więzienia z pewnością ostudziłaby niektórych chore zapędy. A po odbyciu wyroku, nie wcześniej, obowiązkowe leczenie w szpitalach psychiatrycznych w wymiarze miesięcznym, gdzie decyzję o zwolnieniu pacjenta podejmowałby wyłącznie ordynator ośrodka z zakresu psychiatrii.

W ten sposób państwo wreszcie zaczęłoby dbać o bezpieczeństwo własnych obywateli.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość glazior

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Adalbert95 napisał:

Łżesz bezczelnie jak zwykle. Sąd decyduje o umieszczeniu lub nie w rejestrze tylko w przypadku wyroków wydanych po wejściu rejestru w życie ( 2017), wszyscy którzy zostali skazani przed tą datą z automatu mieli się w nim znaleźć  Nie ma żadnego rozróżnienia na przestępstwa bardziej lub mniej brutalne.  Co więcej, w jawnej części rejestru nie ma ANI JEDNEGO księdza. Wystarczy sobie w googla wpisać hasło "rejestr przestępców seksualnych księża" i o tym haniebnym zachowaniu Ziobry, wprost kryjącego degeneratów w sutannach poczytać. To nie żadne zaniedbanie, a celowe działanie mające na celu ich obronę. Teraz będzie zaostrzał prawo w sprawie przestępstw pedofilskich, a do tej pory pedofili w koloratkach osłaniał. Obłuda, bezczelność, zakłamanie i cynizm to najlżejsze z określeń jakie się cisną na usta. Nie tylko zresztą w stosunku do zera, ale całej tej pisiarskiej bandy.

Do rejestru sprawców przestępstw seksualnych trafia się automatycznie, podstawą jest kwalifikacja prawna przyjęta przez sąd - zapewnia resort sprawiedliwości. Wyjaśnia, że w rejestrze nie ma nazwisk osób skazanych na podstawie przepisów sprzed czerwca 2010 r., bo nie odnosiły się one bezpośrednio do małoletnich.

Chodzi o rejestr sprawców przestępstw na tle seksualnym, który ruszył 1 października 2017 r. Zgodnie z przepisami składa się z części z dostępem ograniczonym i z rejestru publicznego. W pierwszej zamieszczane są dane osób prawomocnie skazanych za przestępstwa na tle seksualnym – m.in. pedofilów i gwałcicieli, których ofiary nie miały więcej niż 15 lat. Do tej części mogą też trafić gwałciciele, których ofiary miały mniej niż 18 lat, ale przysługuje im prawo do złożenia wniosku o wyłączenie z rejestru z dostępem ograniczonym. Nazwiska najgroźniejszych sprawców trafiają też do rejestru publicznego. 

Do pierwszej części dostęp mają przedstawiciele organów ścigania i wymiaru sprawiedliwości, a także instytucji zajmujących się opieką nad dziećmi.

Kluczem wiek osoby poszkodowanej

To kto trafił do rejestru jawnego od samego początku budzi zainteresowanie mediów. Co pewien czas pojawiają się doniesienia, że wśród znajdujących się tam sprawców nie ma m.in. księży. "Gazeta Wyborcza" przywołała ostatnio przykład księdza,  który - jak podała - "przez 10 lat molestował i zmuszał do seksu ministrantów, a następnie został za to prawomocnie skazany". Według niej w rejestrze nie figuruje. 

Do sprawy odniósł się resort sprawiedliwości. Wiceminister Marcin Warchoł podkreślił, że o tym kto trafia do rejestru decyduje jedynie kwalifikacja prawna przyjęta przez sąd w wyroku. Dodał, że przytoczny przez gazetę przykład dotyczy osoby skazanej na podstawie przepisu obowiązującego przed czerwcem 2010 r. - który nie uwzględniał wieku ofiary. 

- Mamy dwa stany prawne do i od czerwca 2010 roku. Wcześniej kodeks karny nie widział małoletniego jeśli chodzi o opis znamion czynu zabronionego. Istniał jedynie przepis mówiący o zgwałceniu drugiej osoby. I gwałty na małoletnich były w ten sposób kwalifikowane - wyjaśnił. 

Dodał, że umieszczenie w rejestrze, w przypadku gwałtów na osobach małoletnich jest automatyczne.  - Kłamstewem jest to, że jakiekolwiek grupy zawodowe nie są kwalifikowane w tym rejestrze i, że książa nie są w nim ujęci. Rejestr jest automatyczny i ślepy na wszystkie względy dotyczące zawodu, dotyczące zdarzenia prawnego. Rejestr automatyczny obejmuje tylko kwalifikację. A nie jest rolą Ministerstwa Sprawiedliwości wskazywanie sądowi takiej czy innej kwalifikacji, tego czy innego paragrafu - powiedział. 

https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/ksieza-pedofile-nie-sa-celowo-pomijani-w-rejestrze-przestepcow,295425.html

Odnoszę się tutaj do meritum sprawy - obecność w rejestrze , a nie do samych spraw - pedofilii.

"Profesja sprawcy nie ma znaczenia"

W rejestrze nie ma też ks. Romana B., skazanego za długoletnie molestowanie 13-latki. Na początku roku protestowano przed zakonem w Puszczykowie, w którym zamieszkał skazany ksiądz. Nawet, jeśli przestępstwa, za które go skazany kwalifikują go do obecności w rejestrze, mógł złożyć wniosek o nieupublicznianie jego danych i wizerunku. Ustawa daje taką możliwość przez 2 miesiace od jej wejścia w życie. Brakuje też ks. Wojciecha G., oskarżonego o molestowanie nieletnich podczas posługi na Dominikanie. Duchowny sam poddał się karze i spędzi w więzieniu 7 lat.

"Profesja sprawcy przestępstwa nie ma znaczenia. Są wszyscy, którzy zgodnie z prawem mieli się w rejestrze znaleźć według danych Krajowego Rejestru Karnego" - przekonywał w sieci wiceminister sprawiedliwości Michał Woś, który odpowiadał za stworzenie rejestru. W odpowiedzi na przesłane przez nas pytania resort wskazuje, że "dla wpisania do rejestru wystarczy, by tylko jedno z popełnionych przestępstw było objęte ustawą z 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym".

Rejestr pedofilów ma też część niejawną, do której dostęp będą mieli szefowie placówek sprawujących opiekę nad dziećmi (szkół, przedszkoli, ośrodków kultury). Tam zapewne są opisani powyżej księża. Jednak opinia publiczna nie dowie się o jego zawartości, bo za ujawnienie danych tam zawartych grozi areszt lub grzywna.

https://wiadomosci.wp.pl/w-rejestrze-przestepcow-seksualnych-nie-ma-skazanych-ksiezy-tak-ale-zgodnie-z-prawem-6205725019834497a

Edytowane przez glazior
10 minut temu, glazior napisał:

muje tylko kwalifikację. A nie jest rolą Ministerstwa Sprawiedliwości wskazywanie sądowi takiej czy innej kwalifikacji, tego czy innego paragrafu - powiedział. 

- alarmuje fundacja ofiar księży pedofilów. I rzeczywiście, nie ma tam żadnego z głośnych medialnych przypadków z ostatniej dekady. Problem w tym, że wszystko w świetle prawa, bo publiczny rejestr obejmuje jedynie najcięższe przestępstwa                                                                                                                                                                                                                        .no patrz glazior to oni tego nie mogli  zmienic jedna nocom tylko juz dwa lata sie tlumacza a ty jak idiota za nimi.To jak widac tez jest na reke kieckowym.Wszystko zeby tylko nie mieli gorzej.Bo najciezsze to ilosciowo najmniejsze.Kapujesz glaziorek ten numerek?A teraz beda komisje robic szybciutko/A ty za nimi udawadniasz ze wszystko jest w porzadku, ze rejestr jest ale go nie ma.

Edytowane przez muls
Gość glazior

(Konto usunięte)
9 minut temu, glazior napisał:

Dodał, że przytoczny przez gazetę przykład dotyczy osoby skazanej na podstawie przepisu obowiązującego przed czerwcem 2010 r. - który nie uwzględniał wieku ofiary. 

- Mamy dwa stany prawne do i od czerwca 2010 roku. Wcześniej kodeks karny nie widział małoletniego jeśli chodzi o opis znamion czynu zabronionego. Istniał jedynie przepis mówiący o zgwałceniu drugiej osoby. I gwałty na małoletnich były w ten sposób kwalifikowane - wyjaśnił. 

Muls przeczytaj dokładnie co wkleiłem.

poczytaj co wkleilem.Stan prawny juz dawno mogł byc zmieniony.Wina Tuska?Spis jest ale go nie ma i o to chodzi glaziorek.

18 minut temu, glazior napisał:

prawy odniósł się resort sprawiedliwości. Wiceminister Marcin Warchoł podkreślił, że o tym kto trafia do rejestru decyduje jedynie kwalifikacja prawna przyjęta przez sąd w wyroku. Dodał, że przytoczny przez gazetę przykład dot

a tu wina sadu rzecze warchoł.I znowu mamy cacy.Bo sedziowie to sku y.Ale sedziowie wykonuja wyroki wedlug prawa ktore ustali warchol.

Edytowane przez muls
Gość glazior

(Konto usunięte)

Tak , masz racje stan prawny powinien być zmieniony pod kapłanów katolickich.

Nie ma to jak sprawiedliwość i równość wszystkich wobec tegoż.

Prawda Muls ?.

To ja może od razu  zaproponuje zmianę ustawy o trybunale stanu że tak powiem  pod Tuska...

Jesteś za ?

Edytowane przez glazior
3 minuty temu, glazior napisał:

prawny powinien być zmieniony pod kapłanów katolickich.

nie ....pod wszystkich.Gdzies tak napisalem czy ty tak wolisz?Czy rzniesz znowy nieswiadomego.Bo jak sie okazuje nagle teraz bedzie zmiana prawa ..gwaltowna.Pod ksiedza?to cos nieladnie glaziorek.Pod ksiedza?

nie zajmuj sie tym juz glaziorek bo to na ciebie za trudne jest.

Edytowane przez muls
3 minuty temu, glazior napisał:

ym nieograniczonym dostępem każdego do katalogu zastrzeżonego.

nie wymyslaj glaziorek.Ten problem juz dawno na swiecie rozwiazano tylko ty nie potrafisz.I dlatego PO nie poparła durnoty.Udajacej rozwiazanie.

Edytowane przez muls
Gość glazior

(Konto usunięte)
1 minutę temu, muls napisał:

nie wymyslaj glaziorek.ten problem juz dawno na swiecie rozwizaano tylko ty nie potrafisz.I dlatego PO nie poparła durnoty.

Proszę o rozwinięcie myśli

Edytowane przez glazior
25 minut temu, glazior napisał:

Tak , masz racje stan prawny powinien być zmieniony pod kapłanów katolickich.

Nie ma to jak sprawiedliwość i równość wszystkich wobec tegoż.

Prawda Muls ?.

To ja może od razu  zaproponuje zmianę ustawy o trybunale stanu że tak powiem  pod Tuska...

Jesteś za ?

Skoro księży-pedofilów jest całkiem sporo, skazanych księży pedofilów również mamy, to jakoś ciężko mi uwierzyć, że akurat oni nie trafili do tego rejestru przez przypadek. No chyba, że da się to tłumaczyć działaniem opatrzności bożej, czy jak to się nazywa.

No bo skoro nie jest to wynikiem działalności człowieka, to widać Bóg tak chciał. Tertium non datur.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Pisowcy -przestańcie mataczyć

w szeregach koscielnych ukrywanie przenoszenie zbokow z miejsca na miejsce było tajemnica poliszynela 

Rzygac mi sie chce na tego gościa ktory jest ode mnie i jeszcze ma czelność sie odzywać "nie oglądam byle czego"

woła o pomste do nieba...tych ludzi na czele z tym człowiekiem papież Franciszek powinien rozgonić na cztery wiatry ...może po tym instytucja zwana kościołem niegodnie reprezentowanym przez gnidy takowe moze odzyska część straconego 'honoru"

sojusz kleru z politykami pisowskimi to pokłosie tego burdelu czego jesteśmy swiadkami

towarzysz PISOWSKI PIOTROWICZ to wasz idol pisowcy ....to wasz idol kaczyski jeszcze 5 dni temu Gomulkowsko Cyrankiewicz owskim stul darł gębę ze nam cos upier....

k**wa mac czytałem te idiotyzmu wasze pisowcy ostatnich kilku stron ...bełkot i bzdety do kwadratu ...jeszcze macie czelność podskakiwać ...

pisze gdyz jeszcze 2 lata temu  nie wiedziałem ze ta instytucja jest tak zakłamana  ("wspaniała" koegzystencja z pisem -pasują do siebie ) miałem mała rozmowe ze swoim probeszczem na tematy polityczne ....zakłamanie i fałsz ,włazidupstwo rzadzącej ekipie było i jest nagminne

jeszcze raz rozgonić episkopat na cztery wiatry....

Rubikon został przekroczony ...osobiście nigdy az tak nie wybuchłem ...granica została przekroczona

Edytowane przez asterix1
Gość glazior

(Konto usunięte)
17 minut temu, asterix1 napisał:

k**wa mac czytałem te idiotyzmu wasze pisowcy ostatnich kilku stron ...bełkot i bzdety do kwadratu ...jeszcze macie czelność podskakiwać ...

Uspokój się panie polityk, kościół istnieje od 2000 lat, przetrwa tez twój wybuch.Jedno mrugnięcie czasu - ciebie już nie ma on będzie stał.

Panie polityk jak można głosować w wyborach na Gościa któremu wszystko kojarzy się z tylna częścią ciała ?

Jestem młody, jestem homoseksualistą, tępię Kościół  i dam każdemu co chcę.Tylko mnie wybierzcie.

To jest dopiero idiotyzm.

Edytowane przez glazior
5 minut temu, glazior napisał:

Uspokój się panie polityk, kościół istnieje od 2000 lat, przetrwa tez twój wybuch.Jedno mrugnięcie czasu - ciebie już nie ma on będzie stał.

Panie polityk jak można głosować w wyborach na Gościa któremu wszystko kojarzy się z tylna częścią ciała ? To jest dopiero idiotyzm.

kapciowy prezesa sie odezwał....sms ik z nowogrodzkiej dotarł z kolejnym przekazem ?

Gość glazior

(Konto usunięte)
24 minuty temu, asterix1 napisał:

Rubikon został przekroczony

images.jpg

4 minuty temu, asterix1 napisał:

kapciowy prezesa sie odezwał

Panie polityk a gdzie Twoja Babska Gwardia ?

Jesteś sam? Atakujecie zawsze w chmurze.

Edytowane przez glazior
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Jeśli tego nie odszczekasz i nie przeprosisz - nie, nie mnie- czytelników, oświadczam ci że będę cię gnębił na Forum strasznie i bez końca.

Nie do śmiechu mi jest z wielu powodów, zatem potraktuj tę ofertę i prośbę z rozwagą.

Jacek Ł.

Poproszę o konkretne zarzuty za które Twoim zdaniem powinienem przepraszać

najlepiej w punktach by łatwiej było sie odnieść

21 minut temu, glazior napisał:

estem młody, jestem homoseksualistą, tępię Kościół  i dam każdemu co chcę.Tylko mnie wybierzcie.

kurdupel?

8 minut temu, slawek.xm napisał:

kretne zarzuty za które Twoim zdaniem powinienem przepraszać

slawus zarzut jest jedyny ale sluszny...jestes..............

21 minut temu, glazior napisał:

kościół istnieje od 2000 lat

W historii Wszechświata to nie jest nawet pierdnięcie, więc się tu za bardzo nie napinaj...

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

my nie obarczamy wszystkich katolików winą za księży pedofilów

2 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

to i wasza wina slawek

zdecyduj się ?

9 minut temu, slawek.xm napisał:

decyduj się ?

a ty nie moglbys?sa katolicy ktorzy juz pomstuja od lat a sa tacy jak ty ktorym sie wszystko podobało.Jak majowie..I gdyby nie Sekielski dalej by sie podobało.Noooo ale teraz juz nie wypada zeby sie podobało.Co nie slawus.Bo co dzieci powiedza.O masturbacji i tych skurwysynach gejach to mozecie caly rok.O in witro i tych pieprzonych feministkach caly rok.A przeciez talerze moga umyc dzewczynki a potem wziasc do buzi.Tutaj cale lata majowa i paru podobnych nekalo nas swoimi wynurzeniami katolickimi broniac kazdego gnoja.Moze by teraz PRZEPROSILI>

Edytowane przez muls
11 godzin temu, bubusia napisał:

Kosciol to nie tylko zwyrodniali ksieza i hierarchowie, to tez zwykli ludzie

Zgadza się.  I dlatego powinni mieć takie same prawa i obowiązki jak każdy obywatel i żadnych ekstra przywilejów.

Porzucając na chwilę temat niedopranych czrnych sukienek...  Miałem dziś przyjemność obserwować jak Greenpeace ośmiesza policyjną obstawę siedziby PiSu.  Akcja full profeska.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

kościół istnieje od 2000 lat, przetrwa tez twój wybuch.Jedno mrugnięcie czasu - ciebie już nie ma on będzie stał.

Ale to już tylko budynki, a w środku knajpy czy ścianki wspinaczkowe
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.