Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Jaro_747 napisał:

Moderacja podziela twoje zdanie?

A ten znowu czegos sie doszukuje. A cisza zapadla( twoje pytanie), bo nikt normalny nie siedzi tu 24h na dobe.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

44 minuty temu, Lech36 napisał:

Widzę, a czy Ty nie widzisz inflacyjnego impulsu wynikającego z 500+ rozdawanego na lewo i prawo a nie tylko tym autentycznie potrzebującym? Problem w tym że 500+ nie wszystkich dotyczy a impuls inflacyjny dotyczy wszystkich, ale w PiS liczy się tylko propaganda sukcesu.   

P.S. Co do inflacji to fakt że np. staniały twarde dyski w stosunku do poprzedniego roku, czyli jest coś pozytywnego w tej dziedzinie, ale pewnie wynika to z gospodarki rynkowej bo w tej sterowanej ręcznie to raczej niemożliwe.

Lechu sprawdź czy lokomotywy tez staniały...pomóżmy pisowcom ...

35 minut temu, jezz napisał:

No i ujawnił się kolejny kryptopisowiec,

o sobie mówisz ?no to  teraz pojechał po bandzie ... ale nie zaprzeczę

Godzinę temu, jezz napisał:

Chwilunia, wedlług twojej i nie tylko twojej teorii wydawania pieniędzy, z 500+ to powinny rosnąć tylko ceny alkoholu

Nie wiesz o tym że alkohol to monopol państwa. Państwo tym narzędziem musi się posługiwać ostrożnie żeby nie stracić głosów "ciemnego ludu".

Godzinę temu, jezz napisał:

A teraz pytanie, ile kupujesz pietruszki, bo patologia za te 500+ zaczęła chyba kupować ją dziesiątkami kilogramów. Oczywiście oprócz alkoholu.

Patologia kupuje miedzy innymi alkohol. Jej możliwości silnie wzrosły.
W moim przypadku kupuję dużo truskawek i dlatego zauważyłem duży wzrost ceny od ubiegłego roku, ale jak wspomniałem wyżej ceny twardych dysków spadły. Będę kupował twarde dyski zamiast truskawek. A najciekawsze jest to że Glapcio zdaje się nie zauważać wzrostu inflacji która jest już dwa razy wyższa niż procenty ustalane przez Glapcia. Pewnie chodzi o to żeby zubożyć tych co mają oszczędności. Glapcia i jego asystentów to nie zaboli bo przyznają sobie wysokie nagrody lub premie. W końcu im się należy. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

50 minut temu, asterix1 napisał:

o sobie mówisz ?no to  teraz pojechał po bandzie ... ale nie zaprzeczę

Zróbcie sobie w kodzie jakieś kursy czytania ze zrozumieniem bo na kursy inteligentnej riposty nie jesteście targetem.

Dyski zamiast truskawek?

Smacznego, Lechu.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

5 godzin temu, jezz napisał:

"Drożyzna w Polsce? Raczej prawdziwa taniocha. Do europejskich cen nam daleko"

Cepie? To chyba do siebie wtedy pisałeś? Tłumaczył Bob, tłumaczyłem ja. Jeśli będziemy tyle zarabiać, co w innych krajach zachodu, byłaby "taniocha".  Lecz, tak nie jest.

Co za głąb. Módlmy się o rozum (kto wierzy) dla kolejngo gościa...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

10 minut temu, Lech36 napisał:

Nie wiesz o tym że alkohol to monopol państwa. Państwo tym narzędziem musi się posługiwać ostrożnie żeby nie stracić głosów "ciemnego ludu"

I chcesz mi wmówić, że ceny piwav w browarach też ustala państwo.

Lechu, jesteś jednak cienkim partnerem  w dyskusji.

5 minut temu, jezz napisał:

Zróbcie sobie w kodzie jakieś kursy czytania ze zrozumieniem bo na kursy inteligentnej riposty nie jesteście targetem.

Ale Szanowny Kolega nie jest też sourcem tych inteligentnych ripost.

Jestem Europejczykiem.

4 minuty temu, jezz napisał:

Lechu, jesteś jednak cienkim partnerem  w dyskusji.

Piwo chyba nie podlega pod monopol spirytusowy państwa.

P.S. Zapomniałem się zapytać, są jakieś informacje z centrali w sprawie samochodu elektrycznego Morawieckiego?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

16 minut temu, Lech36 napisał:

Nie wiesz o tym że alkohol to monopol państwa.

Chodzi ci o polmos?

Jeśli tak uważasz to zatrzymałeś się w konunie.

Teraz, jezz napisał:

Chodzi ci o polmos?

Jeśli tak uważasz to zatrzymałeś się w konunie.

Możesz piwo produkować na własne potrzeby? A czy wódkę lub spirytus możesz produkować na własne potrzeby? 

5 minut temu, jezz napisał:

W dużej mierze tak. W dużym browarze sama akcyza to około 1,20 - 1,30 zł. za litr. A gdzie inne podatki? Koszty wyprodukowania jednego litra piwa są zdecydowanie niższe, niż sama akcyza.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

12 minut temu, zukzukzuk napisał:

Cepie? To chyba do siebie wtedy pisałeś? Tłumaczył Bob, tłumaczyłem ja. Jeśli będziemy tyle zarabiać, co w innych krajach zachodu, byłaby "taniocha".  Lecz, tak nie jest.

Co za głąb. Módlmy się o rozum (kto wierzy) dla kolejngo gościa...

Ty nie jesteś w stanie nawet tytułu artykułu przeczytać.

Reszte pretensji miej do eurostatu i wyborczej za tendencyjny artykuł.

"Rząd chce podnieść akcyzę na mocny alkohol. Zrównania stawek podatku chcą producenci wódki. Znacznie wzrosłyby wtedy ceny piwa i wina. Jeśli rządzący wprowadzą podwyżki, czekać nas może ogromny wzrost cen w sklepach z trunkami."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Jaro_747 napisał:

Ale Szanowny Kolega nie jest też sourcem tych inteligentnych ripost.

Ale ja pójdę na darmowy kurs do centrali jak będę się dobrze wywiązywał z zadań  na rocznicy, a tobie pozostanie tylko kontrolowanie czy żona nie ogląda za dużo tvp.?

Widzę, że galijski rycerzyk potrzebuje wsparcia.

5 minut temu, d-t-x napisał:

W dużej mierze tak. W dużym browarze sama akcyza to około 1,20 - 1,30 zł. za litr. A gdzie inne podatki? Koszty wyprodukowania jednego litra piwa są zdecydowanie niższe, niż sama akcyza.

O tym chyba wie każdy producent.

3 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Centrala robi świetne kursy - to fakt. Kiedyś nawet pisałem kto je prowadzi.

No i proszę, ujawnił się absolwent.?

15 minut temu, Lech36 napisał:

Możesz piwo produkować na własne potrzeby? A czy wódkę lub spirytus możesz produkować na własne potrzeby? 

W Bieszczadach w dużych ilościach?

13 minut temu, jar1 napisał:

"Rząd chce podnieść akcyzę na mocny alkohol. Zrównania stawek podatku chcą producenci wódki. Znacznie wzrosłyby wtedy ceny piwa i wina. Jeśli rządzący wprowadzą podwyżki, czekać nas może ogromny wzrost cen w sklepach z trunkami."

Ukryta Zawartość

A jak na dodatek wzrosną ceny chmielu, jęczmienia, kartofli.

Ukryta Zawartość

Tutaj coś dla tego trolla pisowskiego a propos cen

Ukryta Zawartość

i jedna z poniżej wypowiedzi :

"Panie premierze nich Pan nam nie daje naszych pieniędzy. Bo to co Pan zekomo daje to nasze pieniądze. Nich Pan się zastanowi jak powstrzymać szaleją e podwyżki. A to ziemniaki były 0,40 zł a są 3 no 4 zł, pietruszka za kg 23 zł, marchew 4 zł.seler i inne warzywa i owoce zaczyna drozrc mięso i wędliny, śmieci, woda. Nie chcę podwyżek i drozyzny o której Pan premier zapomniał. Nie dajmy się nabrać na parę groszy. Pan premier może przez te kilka miesięcy ustabilizowal ceny żywności, media, czynsze. Co Pan na to. Wtedy emeryci renciści zyskają a nie na grosz owych podwyżka h na 13 pensji"

a teraz zamiast interesować sie innymi na pole truskawki doglądać

Ukryta Zawartość

Ciekawe też  jest też, że VAT naliczany jest już po akcyzie. Czyli dwukrotne opodatkowanie. 

Wiecie ile by bez tego kosztowała małpka? 

5 minut temu, asterix1 napisał:

Panie premierze nich Pan nam nie daje naszych pieniędzy. Bo to co Pan zekomo daje to nasze pieniądze. Nich Pan się zastanowi jak powstrzymać szaleją e podwyżki. A to ziemniaki były 0,40 zł a są 3 no 4 zł, pietruszka za kg 23 zł, marchew 4 zł.seler i inne warzywa i owoce zaczyna drozrc mięso i wędliny, śmieci, woda. Nie chcę podwyżek i drozyzny o której Pan premier zapomniał. Nie dajmy się nabrać na parę groszy. Pan premier może przez te kilka miesięcy ustabilizowal ceny żywności, media, czynsze. Co Pan na to. Wtedy emeryci renciści zyskają a nie na grosz owych podwyżka h na 13 pensji"

Np jak to jak.

Emerytom marzą się ceny ustalane przez państwo, jak dawniej, a nie przez rynek.

8 minut temu, asterix1 napisał:

teraz zamiast interesować sie innymi na pole truskawki doglądać

Jakimi znowu innymi, upał?

Truskawki dogląda sąsiad, ja sobie tylko zbieram sobie?

40 minut temu, Lech36 napisał:

Piwo chyba nie podlega pod monopol spirytusowy państwa.

Lechu, jaki monopol spirytusowy?

To wszystko już dawno sprzedane.

57 minut temu, Lech36 napisał:

Patologia kupuje miedzy innymi alkohol

A ty kupujesz, czy tylko  truskawki?

9 minut temu, jezz napisał:

Lechu, jaki monopol spirytusowy?

To wszystko już dawno sprzedane.

I nie trzeba mieć licencji od państwa ani nic z nim uzgadniać w kwestii produkcji wódy?

11 minut temu, jezz napisał:

A ty kupujesz,

Tak, kupuję :-). Nawet teraz spożywam ;-).

44 minuty temu, Lech36 napisał:

Zapomniałem się zapytać, są jakieś informacje z centrali w sprawie samochodu elektrycznego Morawieckiego?

Nie ma ale jak tylko będą to ci przekażę.??? 

Teraz, jezz napisał:

Nie ma ale jak tylko będą to ci przekażę.??? 

Nie interesuje mnie czy i co przekażesz, interesuje mnie odpowiedź centrali lub osobiście Morawieckiego.

1 minutę temu, jar1 napisał:

A będzie stówa na krowę? 

Prezes nie ma krowy, ale mój sąsiad ma, choć chyba się rozwodzi ;-).

Edytowane przez Lech36

10 minut temu, Lech36 napisał:

nie trzeba mieć licencji od państwa ani nic z nim uzgadniać w kwestii produkcji wódy?

I na sprzedaż trzeba mieć. Piwa też.

Nawet w Bieszczadach.

Wiele razy przechodziłem tę procedurę.

12 minut temu, Lech36 napisał:

Tak, kupuję :-). Nawet teraz spożywam ?

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Patologia kupuje miedzy innymi alkohol

I wszystko jasne.

"Brytyjska sędzia upoważniła lekarzy do przeprowadzenia aborcji u kobiety z zaburzeniami rozwojowymi, pomimo sprzeciwu matki kobiety i niej samej. Kobieta jest w 22 tygodniu ciąży"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.