Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N602 opinie, testy, recenzje

Rekomendowane odpowiedzi

Mam R-N602 z MA Silver 2.

Zapraszam na odsłuch do Gdańska :)

Dzieki za zaproszenie, ale jednak o kilka kilometrów za daleko (Nowy Sącz) :) A jak wrażenia z takiego połączenia? Porównywałeś je wcześniej z innym zestawem kolumn?

Dzieki za zaproszenie, ale jednak o kilka kilometrów za daleko (Nowy Sącz) :) A jak wrażenia z takiego połączenia? Porównywałeś je wcześniej z innym zestawem kolumn?

Zacząłem od MA Bronze 2. Było OK, ale brakowało basu. MA Silver 2 w zasadzie w pełnie mnie zadowalają - jest bas (czasami za dużo), jest analitycznie, wokale są czyste. Mimo to rozważam zmianę, tym razem na podłogówki.

• 1 miesiąc później...

Witam,

Przymierzam się do zakupu zestawu stereo w cenie 4000-6000 zł. Rozważam zakup amplitunera yamaha r n602 z głośnikami stx foton fx 300 bądź heco aurora 700. Zestawy te posiadają moi znajomi i oba sprawiły na mnie dobre wrażenie. Zestaw będzie grał w pomieszczeniu 17mkw. Muzyka jakiej słucham to głównie hip hop i house czasem pop oraz rock. Chciałem zapytać czy to dobre połączenia oraz które z głośników są leprze jakościowo? Być może zaproponujecie także coś godnego uwagi w tej cenie.

• 2 miesiące później...

Mam pytanie, czy mając podłączony taki amplituner do TV muszę go zawsze włączyć żeby był głos? Czy możliwe jest że w sytuacji gdy nie włączę amplitunera dźwięk będę miał z głośników przy telewizorze?

• 3 tygodnie później...
W dniu 1.01.2019 o 17:20, Oficer napisał:

Mam pytanie, czy mając podłączony taki amplituner do TV muszę go zawsze włączyć żeby był głos? Czy możliwe jest że w sytuacji gdy nie włączę amplitunera dźwięk będę miał z głośników przy telewizorze?

Oczywiście, że tak. Ja mam podłączony telewizor wyjściem optycznym i nie ma problemu, jeżeli nie włączę wzmacniacza to słychać w głośnikach z tv a jak włączę wzmacniacz to mam dźwięk z głośników tv i wzmacniacza co daje dodatkowy efekt.

W dniu 1.01.2019 o 17:20, Oficer napisał:

Niestety amplituner musi być włączony

W dniu 20.10.2018 o 20:10, Gerwazy_ napisał:

Witam,

Przymierzam się do zakupu zestawu stereo w cenie 4000-6000 zł. Rozważam zakup amplitunera yamaha r n602 z głośnikami stx foton fx 300 bądź heco aurora 700. Zestawy te posiadają moi znajomi i oba sprawiły na mnie dobre wrażenie. Zestaw będzie grał w pomieszczeniu 17mkw. Muzyka jakiej słucham to głównie hip hop i house czasem pop oraz rock. Chciałem zapytać czy to dobre połączenia oraz które z głośników są leprze jakościowo? Być może zaproponujecie także coś godnego uwagi w tej cenie.

Zdecydowanie bardziej polecamy połączenie z Heco, choć w tym przedziale cenowym jest też kilka innych ciekawych propozycji.

Zapraszamy do kontaktu z nami, lub odwiedzenia naszego Salonu w Warszawie, chętnie pomożemy i przedstawimy różne opcje.

W dniu 17.09.2018 o 19:10, lewid napisał:
W dniu 14.09.2018 o 21:52, loodviq napisał:

Mam R-N602 z MA Silver 2.

Zapraszam na odsłuch do Gdańska :)

Monitor Audio są bardzo neutralnymi kolumnami, seria Silver ma zdecydowanie lepsze brzmienie niż Bronze i tak jak napisano wcześniej dolne pasmo jest zdecydowanie pełniejsze. Jeżeli szukasz czegoś bardziej wyrazistego to warto posłuchać innych opcji - Pylon, Dali, KEF, Heco

Salon HiFi System

Warszawa, Ostródzka 273

www.hifisystem.pl

[email protected]

tel. 503-157-500

• 3 tygodnie później...

Mam dylemat... Posiadam B&W 602 S3 i nie jestem pewny, czy Yamaha rn 602 będzie odpowiednia do tych kolumn :( Proszę io pomoc.

Edytowane przez Borisvian

Tak się składa ze miałem 602 s3 i R-N602 i  to zdecydowanie zły , nawet bardzo zły pomysł , no chyba ze ktoś lubi takie granie :) będzie zbyt jasno , natarczywo i sporo sybilantów. Jak dla mnie 602 s3 to taka V-ka sporo góry i dołu , a mało środka i w połączeniu z R-N602 tylko to będzie spotęgowane.

Ja osobiście bym szukał cieplejszego wzmacniacza do tych paczek :)

Edytowane przez -Mike-
9 godzin temu, Borisvian napisał:

Mam dylemat... Posiadam B&W 602 S3 i nie jestem pewny, czy Yamaha rn 602 będzie odpowiednia do tych kolumn :( Proszę io pomoc.

umów się w kilku salonach na odsłuchy. Zabierz kolumny i spróbuj kilku pieców. U nas możesz posłuchać w/w Yamahy, modelu wyżej, czyli 803, a także Nada i Rotela. Te dwie opcje wydają się sensowniejsze od Yamahy do tych kolumn. Sprawy sieciowo internetowe można załatwić dodatkowym urządzeniem; Yamahą wxad10 lub wxc50.

Zapraszamy :)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

10 godzin temu, -Mike- napisał:

Tak się składa ze miałem 602 s3 i R-N602 i  to zdecydowanie zły , nawet bardzo zły pomysł , no chyba ze ktoś lubi takie granie :) będzie zbyt jasno , natarczywo i sporo sybilantów. Jak dla mnie 602 s3 to taka V-ka sporo góry i dołu , a mało środka i w połączeniu z R-N602 tylko to będzie spotęgowane.

Ja osobiście bym szukał cieplejszego wzmacniacza do tych paczek :)

Właśnie zakupiłem Luxmana LV113 :) i jest smakowicie. 

10 godzin temu, -Mike- napisał:

• 4 tygodnie później...
W dniu 27.02.2017 o 12:23, Whiplash napisał:

To są bardzo delikatne różnice, w przypadku CD nie do wychwycenia uchem. Natomiast jeśli nie korzysta się z regulacji brzmienia to najlepiej jest aktywować tryb Pure Direct/CD Direct Amp. Po co sygnał ma nie potrzebnie po drodze przepływać przez dodatkowe układy, które sa zazwyczaj podłej jakości i generują dodatkowy szum i zniekształcenia.

Odkupuje post kolegi, bo dzis mialem okazje posluchac R-N502+CD-S300+MA Bronze 2 i wlaczajac w oby Yamahah/ch(?:)) Pure Direct, majac flat na galkach, czulem roznice. A wiec moje uszy jednak nie sa takie uposledzone :)

Przepraszam za banalne pytanie, ale nie mam gdzie tego zweryfikować.

Czy wymiar urządzenia głębokość = 392 mm jest podana łącznie z frontowymi pokrętłami i gniazdami z tyłu, czy jest to wymiar gołej obudowy. Jest to dla mnie kluczowe, czy mogę brać pod uwagę zakup tego urządzenia.

2 godziny temu, pire napisał:

Przepraszam za banalne pytanie, ale nie mam gdzie tego zweryfikować.

Czy wymiar urządzenia głębokość = 392 mm jest podana łącznie z frontowymi pokrętłami i gniazdami z tyłu, czy jest to wymiar gołej obudowy. Jest to dla mnie kluczowe, czy mogę brać pod uwagę zakup tego urządzenia.

Tak. 392 mm to głębokość z pokrętłami i z anteną wifi, która jest trochę dłuższa niż gniazda do kolumn. Jeśli podłączysz z tyłu wejścia typu chinch lub tonslik to wymiar wzrośnie o ok. 10 mm. Przed chwilą mierzyłem.

W dniu 21.01.2019 o 21:06, HiFiSystem napisał:

Niestety amplituner musi być włączony 

Nie musi. Mam podłączenie optykiem i jak nie włączę amplitunera to dźwięk mam tylko z głośników tv.

Edytowane przez lewid
  • 4 miesiące później...

Witam, właśnie zakupiłem kolumny dali oberon 7 i stoję przed wyborem wzmacniacza. Ze względu funkcjonalność(usb, bluetooth) i jakość dźwięku w stosunku do "relatywnie niskiej " ceny rozważałem rotel a12 (ew. używany nad c368 z modułem mdc ). Ktoś  jednak podsunął mi yamahę r-n602 i zaczynam poważnie ją rozważać. Moje pytanie brzmi; czy yamaha ma sens z taki kolumnami, czy jest już jakiś realny następca tego modelu, czy lepiej dać sobie spokój i zostać przy rotelu a12? Na inne pokrewne opcje też jestem otwarty...

W dniu 14.07.2019 o 11:18, young_jedi napisał:

Moje pytanie brzmi; czy yamaha ma sens z taki kolumnami, czy jest już jakiś realny następca tego modelu

ta Yamaha będzie za słaba (jakościowo) do tych kolumn. Szczerze, albo jak chcesz ampli z internetem, to wypożycz na odsłuch Yamahę R-N803D. Jest to model wyższy od R-N602 i gra duuużo lepiej. Wykorzystasz wtedy potencjał swoich kolumn. Rotela A12 też bym spróbował, bo moim zdaniem zgra się lepiej z tymi kolumnami od Yamahy, no tylko, że nie ma już funkcji sieciowych... 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 14.07.2019 o 11:18, young_jedi napisał:

Witam, właśnie zakupiłem kolumny dali oberon 7 i stoję przed wyborem wzmacniacza. Ze względu funkcjonalność(usb, bluetooth) i jakość dźwięku w stosunku do "relatywnie niskiej " ceny rozważałem rotel a12 (ew. używany nad c368 z modułem mdc ). Ktoś  jednak podsunął mi yamahę r-n602 i zaczynam poważnie ją rozważać. Moje pytanie brzmi; czy yamaha ma sens z taki kolumnami, czy jest już jakiś realny następca tego modelu, czy lepiej dać sobie spokój i zostać przy rotelu a12? Na inne pokrewne opcje też jestem otwarty...

Ma sens! Dorzuć do modelu R-N803 i będziesz szczęśliwy! Kawał dobrej roboty, 3k zł wszystko w jednym solidna obudowa brzmienie satysfakcjonujące, funkcje sieciowe, świetny MusicCast. Nic tylko grać ?

Pozdrawiam.

• 4 miesiące później...

R-N602
Brak obsługi szybkiego przewijania plików wszystkich formatów bez kompresji (flac, wav,...)
Nie działa zarówno z aplikacji na Androidzie jak i z pilota amplitunera (poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku przewijania).
Przewija bez problemu tylko pliki mp3!!!
Strasznie to denerwujące, bo to jedna z podstawowych funkcji, która powinna działać!!!
Bardzo się zawiodłem na DLNA Yamahy
Chciałem kupić jeszcze MusicCast WXAD-10 ale też pewnie nie będzie działało przewijanie.

Ponadto aplikacja MuscicCast:
1. brak przewijania plików nieskompresowanych (mp3 przewija)
2. nie oferuje funkcji wyszukiwania plików
3. aplikacja nie obsługuje plików *.cue
4. ma duże problemy z tworzeniem miniaturek plików
5. jest wolna.

Pilot do R-N602 nie ma możliwości przesuwani utworów odtwarzanych przez CD-S300 (trzeba używać dwóch pilotów!!!)
Pilot mojego starego amplitunera RX-V396 obsługiwał CD oraz magnetofon Yamahy. Stare było lepsze niż nowe?!
O dźwięku się nie wypowiadam bo to voodo.

Generalnie jestem zawiedziony współczesnością.

12 godzin temu, Adams77 napisał:

R-N602
Brak obsługi szybkiego przewijania plików wszystkich formatów bez kompresji (flac, wav,...)
Nie działa zarówno z aplikacji na Androidzie jak i z pilota amplitunera (poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku przewijania).
Przewija bez problemu tylko pliki mp3!!!
Strasznie to denerwujące, bo to jedna z podstawowych funkcji, która powinna działać!!!
Bardzo się zawiodłem na DLNA Yamahy
Chciałem kupić jeszcze MusicCast WXAD-10 ale też pewnie nie będzie działało przewijanie.

faktycznie brak możliwości przewijania. Jeśli tak bardzo Ci na tym zależy możesz skorzystać z zewnętrznej apki mconnect. Tam przewijać można.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 miesiące później...

Brak przewijania rzeczywiście troszkę irytujący ale mnogość innych zalet tego amplitunera zaciera jego brak. 

Jest to prawdziwy kombajn multimedialny i aplikacja MusicCast jest super i bardzo stabilna. 

Dziwna jest natomiast skala głośności bo siega od - 80db aż do +16,5 db!!!! Gdzie w większości tego typu sprzętu kończy się na 0 db. Jest troszkę mylące. 

Aaaa i USB nie czyta systemu plików ntfs. 

Osobiście mogę polecić ten sprzęt na początek zabawy w stereo hehe

• 8 miesięcy później...

Odkopie temat bo potrzebna pomoc.

Doradźcie jakie kolumny do R-N602

Budżet - 2k pln

Podłogowe

Salon ok 30 m

Muzyka - trance, techno, eskowa ?

Myślałem o Pylon Audio 27. Coś innego wartego uwagi?

Teraz, imbryk82 napisał:

Odkopie temat bo potrzebna pomoc.

Doradźcie jakie kolumny do R-N602

Budżet - 2k pln

Podłogowe

Salon ok 30 m

Muzyka - trance, techno, eskowa ?

Myślałem o Pylon Audio 27. Coś innego wartego uwagi?

Indiana Line Tesi 561, Mission LX-3, PSB Alpha T20 u nas do posłuchania. Yamahy przynosić na pewno nie musisz, bo każdy salon ma z pewnością na półce.

www.tophifi.pl

Indiana Line i PSB Alpha T20 niestety ponad budżet 2,7 i 3k PLN

Yamahy nie przyniosę, bo jeszcze nie mam. Dopiero zamierzam kupić ? Na r-n602 jestem zdecydowany, szukam tylko okazji. Zostają jeszcze kolumny - liczę ile $$ mogę przeznaczyć bo budżet ograniczony. A jeszcze kable...

Chyba, że sklepy wykażą się gestem na BF ?

28 minut temu, imbryk82 napisał:

Indiana Line i PSB Alpha T20 niestety ponad budżet 2,7 i 3k PLN

Yamahy nie przyniosę, bo jeszcze nie mam. Dopiero zamierzam kupić ? Na r-n602 jestem zdecydowany, szukam tylko okazji. Zostają jeszcze kolumny - liczę ile $$ mogę przeznaczyć bo budżet ograniczony. A jeszcze kable...

Chyba, że sklepy wykażą się gestem na BF ?

skoro tak, to patrz na zestawy u nas taka Yamaha R-N602 z PSB Alpha T20 kosztuje 4699 PLN: https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-r-n602-psb-speakers-alpha-t20.html

W takim razie rozpatrując zestawy zawsze wychodzi lepszy rabat.

www.tophifi.pl

• 1 miesiąc później...

Cześć,

a jak ten amplituner zagra z Cabasse Jersey MC170? Zastanawiam się nad tym aplitunerem lub wzmacniaczem a-s701 - będzie jakaś różnica w brzmieniu? I czy to jest dobry wzmak do tych kolumn?

A-S701 gra nawet trochę lepiej od Yamahy R-N803D, a od R-N602 duuużo lepiej ?

www.tophifi.pl

• 2 miesiące później...

Podpinam się pod temat, bo przeczytałem w tym wątku sporo ciekawych komentarzy. Mam zamiar kupić Yamahę R-N602 żeby zastąpić stare poczciwe Onkyo 609 pod kolumnami Jamo506. Z Onkyo w temacie kina domowego jestem zadowolony w zakresie zarówno odbioru video jak i streamu radia internetowego. Słucham 50/50 muzyki i koncertów video więc mam obawy przed tą zmianą, bo jak usłyszałem w kilku miejscach różnica w jakości odbioru muzyki będzie niewielka (krok w bok a nie do przodu) a tracę możliwości kina domowego. Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie jeśli ktoś ma takie porównanie ?. Nie mam możliwości dostawienia osobnego źródła (dodatkowy wzmacniacz+dodatkowe monitory) więc jeśli zrezygnowanie z opcji kina domowego na rzecz podobnie grającego zestawu stereo ma przynieść wątpliwy efekt to jeszcze się wstrzymam. Dodatkowo męczy mnie , że do gramofonu używam dodatkowy preamp a Yamaszka temat załatwi i na Onkyo nie mam możliwości odsłuchu przez słuchawki bt a zakup zewnętrznego adapteru zakończył się porażką odsłuchową już 2krotnie. Jestem otwarty na każde komentarze i z góry dziękuję za nie

• 7 miesięcy później...
W dniu 21.01.2021 o 13:55, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

A-S701 gra nawet trochę lepiej od Yamahy R-N803D, a od R-N602 duuużo lepiej ?

A czy 803d i s701 to generalnie nie to samo? 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi