Skocz do zawartości
IGNORED

TV 65 cali z najlepszym obrazem na rynku

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie wskazania? Cena bez specjalnego znaczenia.

Myślałem o Sony X90 (bez głośniczków w przeciwieństwie do X93) ew. LG OLED (ale widzę że nie są dostępne w sprzedaży)

Z góry dzięki za pomoc

OLED ma najlepszy obraz ale może się wypalać.

Potem Samsung 65JS9500. Zdecydowanie najlepszy LCD.

A potem, moim zdaniem, Samsung 65JS9500/65JS8500.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dodam że przedmiotem konsumpcji obrazu jest głównie nc+ (rzadko BRD) więc główne pytanie dotyczy odbioru w najlepszej jakości z tych właśnie źródeł

Zdecydowanie coś z oferty Sony, na przykład X85 - jakość obrazu ta sama co z X90 a sporo tańszy. Co do Samsunga to te ich JS mają dużo gorszą gradację barw niż uhd Sony i są badziewnie wykonane. Poza tym Samsungi są zakrzywione przez co optymalnie nadają się do oglądania przez 1 osobę ponieważ na taki tv trzeba patrzeć siedząc centralnie pośrodku.

Zdecydowanie coś z oferty Sony, na przykład X85 - jakość obrazu ta sama co z X90 a sporo tańszy. Co do Samsunga to te ich JS mają dużo gorszą gradację barw niż uhd Sony i są badziewnie wykonane. Poza tym Samsungi są zakrzywione przez co optymalnie nadają się do oglądania przez 1 osobę ponieważ na taki tv trzeba patrzeć siedząc centralnie pośrodku.

Widzę kolega nie ma doświadczenia z zakrzywionym TV o rozmiarze 65 cali ...

Spokojnie wszyscy siedzący na kanapie przed TV mają duży komfort oglądania. Krzywizny się w ogóle nie widzi.

Sony też jest dobre ale ja osobiście wolę Samsunga.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Widzę kolega nie ma doświadczenia z zakrzywionym TV o rozmiarze 65 cali ...

Spokojnie wszyscy siedzący na kanapie przed TV mają duży komfort oglądania. Krzywizny się w ogóle nie widzi.

Sony też jest dobre ale ja osobiście wolę Samsunga.

Otóż doświadczenia mi nie brakuje ponieważ od kilku lat zajmuje się sprzedażą telewizorów. Zakrzywione ekrany to typowy zabieg marketingowy Samsunga w czym ta firma jest mistrzem. Poza tym testowałem ostatnio Sony S85 i Samsunga JS9500 (Sony jest o 25% tańszy !) i jeżeli chodzi min. o gradacje barw, nasycenie kolorów to Sony wypadł dużo lepiej.

Sprzedawać TV można też w sklepie internetowym ;-)

A tak na serio to siedząc na kanapie przed TV krzywizny nie widać. Mówię tu o rozmiarze 65 cali. Przy mniejszym TV faktycznie krzywizna może przeszkadzać.

Moim zdaniem wybór między Sony a Samsung to kwestia preferencji. Topowe TV obu marek są dobre. Seria JS Samsunga ostatnio potaniała i jest bardzo atrakcyjna cenowo.

Poza tym z JS9500 to trzeba porównać X93, który kosztuje 15.000.

Nie wiem czy kolega śledzi recenzje TV ... Samsung JS9500 jest uważany za najlepszy obecnie TV LCD ...

Całe życie kupowałem topowe modele Sony. Jednak teraz mam Samsunga z serii JS Padlo na model 65JS9000 który jest telewizorem lepszym niż obecne modele Sony. Jest bardzo dobrze zrobiony. Dwa tygodnie oglądałem testowałem rożne modele TV. Najlepszy byłby Oled LG ale jeszcze za wcześnie na ta technologie. Do Sony może wrócę za parę lat. Poniżej parę linków z testów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie jestem w pracy na swoim sklepie (stacjonarnym nie internetowym) i porównuje sobie 55X85 i 55JS8500 i niestety Samsung nie ma za dużo do powiedzenia. Co więcej nawet podstawowe modele Sony świecą lepiej niż znacznie droższe tv Samsung.

Mi tak w Sony te białe placki zamiast czerni przeszkadzają na czarnym ekranie. No i procesor w Sony jest produkcji Samsunga nie mówiąc o matrycy.Po wprowadzeniu systemu Android nowe modele zamiast mieć inaugurację na wiosnę dotarły dopiero w lipcu do sklepów ze względu na problemy z systemem. Sony trochę przespało ostatnie lata bardzo lubię tą firmę ale nie na obecne czasy.Z resztą nie tylko ja tak myślę.

Właśnie jestem w pracy na swoim sklepie (stacjonarnym nie internetowym) i porównuje sobie 55X85 i 55JS8500 i niestety Samsung nie ma za dużo do powiedzenia. Co więcej nawet podstawowe modele Sony świecą lepiej niż znacznie droższe tv Samsung.

Sony daje wyższą marżę ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zainteresuj się Panasem 65AX900. Topowa produkcja z zeszłego roku w debiucie kosztował chyba ponad 20tzł.

W saturnie do wzięcia nówka za 10500. I to może być słuszna koncepcja.

Co do Sony poczytaj temat o warunkach ich gwarancji. Wiesz, że mogą Ci TV naprawić ,, nie nowymi częściami''?

Mało tego mogą na wymianę dać inny TV też nie nowy? I nie dowiesz się ile godzin ma ten wymieniony nalatane?

Nie najlepszy czas na nowy tv. Najlepszy będzie oled ale dopiero za przynajmniej 2-3 lata to będzie mistrzostwo a teraz to wciąż wersja testowa. Pozostaje LCD topowe modele samsung ew sony ale to nie jest rewelacja.

chwilowy brak działalności w audio.

Nie najlepszy czas na nowy tv. Najlepszy będzie oled ale dopiero za przynajmniej 2-3 lata to będzie mistrzostwo a teraz to wciąż wersja testowa. Pozostaje LCD topowe modele samsung ew sony ale to nie jest rewelacja.

Philips 65PUS7600?

Sony daje wyższą marżę ?

Wbrew temu co sugerujesz nie mam żadnego prywatnego interesu w promowaniu Sony czy też innej marki, szczególnie na tym forum. W pracy polecam różne firmy w zależności za co są prowizje.Tak to niestety wygląda, dlatego nie warto sugerować się opinią sprzedawcy ponieważ poleca się to za co jest kasa a nie to co jest dobre.

Mi tak w Sony te białe placki zamiast czerni przeszkadzają na czarnym ekranie. No i procesor w Sony jest produkcji Samsunga nie mówiąc o matrycy.Po wprowadzeniu systemu Android nowe modele zamiast mieć inaugurację na wiosnę dotarły dopiero w lipcu do sklepów ze względu na problemy z systemem. Sony trochę przespało ostatnie lata bardzo lubię tą firmę ale nie na obecne czasy.Z resztą nie tylko ja tak myślę.

Nie wiem skąd masz takie śmieszne informacje jakoby Sony korzystało z procesorów Samsunga. Sony ma swój autorski procesor X1, który właśnie powoduje, że ich telewizory świecą tak dobrze. Podobnie z matrycami - Samsung już ich nie produkuje (tylko korzysta z matryc chińskiego TCL) więc w jaki sposób miałby je sprzedawać Sonemu ?

W dniu 30.10.2015 o 20:48, gość napisał:

Tylko nie to.

Poczytaj recenzje choćby na forum HDTV czarnym. Tylko nie tytuł o doskonałości tylko opinie użytkowników. Niestety problemy z softem są cały czas.

Jeszcze moim zdaniem za krótko jest na rynku by stawiać na nim krzyżyk. Dopiero gdy sprzeda się w większej ilości będzie można stwierdzić czy problemy mają charakter masowy. Poza tym myślę, że wszystkie problemy prysną wraz z aktualizacją do 6.0. :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 31.10.2015 o 12:26, qasd napisał:

Jeszcze moim zdaniem za krótko jest na rynku by stawiać na nim krzyżyk. Dopiero gdy sprzeda się w większej ilości będzie można stwierdzić czy problemy mają charakter masowy. Poza tym myślę, że wszystkie problemy prysną wraz z aktualizacją do 6.0. ?

Nie zgodzę się z tym. W tym przypadku jak sam piszesz TV jest króciutko na rynku, czyli mało tych TV kupili klienci, a jednak na forach już jest pełno bardzo negatywnych opinii użytkowników tych telewizorów.

Tym gorzej to o nich świadczy. Skąd przekonanie, że mimo iż firma po raz kolejny wypuściła bubla z niedopracowanym softem, którego przez ostatni rok, dwa nie udało się dopracować, naraz wypuści aktualizację 6.0 która będzie lekiem na całe zło?

Myślisz, że jak coś nie działa u 10-ciu użytkowników, to u innych zadziała? Myślisz, ze to nie jest problem masowy, tylko jednostkowy? Firma wypuszcza TV z różnym softem dla różnych klientów?!

Stanisław od dwóch lat używam m.in. Sony Bravia 65X9000.

Mam jeszcze Panasonica 47" i inny ( nowszy TV Sony 49 " ) , miałem Samsungi i jeżeli chodzi o odwzorowanie kolorów czy dźwięk to Samsung czy Panasonic jest po prostu słabszym telewizorem.

Uważam ,że jeżeli musisz teraz kupić TV to brałbym TV Sony.

P.S.

Oczywiście aby wiedzieć co potrafi telewizor - kalibracja obowiązkowa ;)

To, że Ty nie kupujesz nie oznacza automatycznie ,że nikt nie kupuje.

Ja nie mam żadnych uprzedzeń ani preferencji jeżeli chodzi o elektronike w przeciwieństwie do niektórych gentlemanów na tym forum.

Miałem i mam rozne tv i obiektywnie rzecz ujmując Sony ma najlepszy obraz i dźwięk .

Samsung jest też niezły natomiast nie rozumiem zachwytów nad LG.

Tylko czemu jak tak jest nikt Sony nie kupuje.

Sony kupują ci którzy mają otwarte oczy i własny rozum a nie kierują się tylko sloganami w stylu " Panie, w Sony to się płaci za firmę i nic poza tym "

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 31.10.2015 o 23:34, niki666 napisał:

Sony kupują ci którzy mają otwarte oczy i własny rozum a nie kierują się tylko sloganami w stylu " Panie, w Sony to się płaci za firmę i nic poza tym "

Niezłe.

Wiesz może jak Sony traktuje klientów w Polsce?

Wiesz, że zastrzegli sobie prawo do tego, że mogą Ci naprawić TV ,, nie nowymi'' częściami? Że mogą Ci dać na wymianę całkiem inny TV też nie nowy. I nie pozwolą Ci na uzyskanie informacji ile ten wymieniony TV ma roboczogodzin za sobą? A jak Ci wymienią na nowy to mogą ( i to robią) dać Ci TV o kilka tysięcy tańszy niż był Twój. Bo nie mają zapisu, ze ten wymieniony ma być o podobnej wartości? Że nie będziesz mógł się nie zgodzić na ich sposób załatwienia sprawy, bo Sony chyba jako jedyna znana marka z branży RTV nie ma osobowości prawnej prawnej przed naszym wymiarem sprawiedliwości? Że do sądu trzeba iść z nimi na Wyspach Brytyjskich?

Jak mi padł topowy TV to kazali mi sobie samemu go zawieźć do serwisu. Musiałem wypożyczyć auto do którego to wejdzie i jak podjechałem, to mimo że widzieli że przyjechałem z drobną dziewczyną, to kazali nam sobie samym go wnieść. Jak to zrobiłem to poprosili mnie o pomoc przy wyjmowaniu go z pudła.

Fakt, trzeba mieć otwarte oczy i własny rozum żeby się dobrowolnie w coś takiego pakować.

Z tymi sądami to nie do końca tak jest. Ważne jest tu znaczenie jurysdykcji sądów polskich. Działa tutaj prawo europejskie i kwestia pozostaje w rozróżnieniu podmiotu pozywanego. To co piszesz powinno odnosić się do osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą. Wtedy taki przedsiębiorca może zostać pozwany przez właściwy sąd zgodny z miejscem zamieszkania /nie obywatelstwa/ . W przypadku osób prawnych jeśli siedzibą jest kraj człnkowski UE poza Polską to jest możliwe pozwanie osoby prawnej przez sąd polski jeśli czynność , zobowiązanie zostało dokonane na terenie Polski. Co do wymiany jak napisałeś na model tańszy , inny etc. to z całym szacunkiem Sony może sobie pisać co chce, ale w sądzie nie wygra takiego działania.

Sony nie jest jedyne w jakości serwisu. TV sharpa naprawiano mi2 razy , za trzecim serwisant w moim mieście potwierdził usterkę, ale jak zaczęło się robić 4 tygodnie to przekazali że pojechał do innego miasta. Tam odrzucono reklamację i kazano mi odebrać samemu TV. Oczywiście próba buntowania się przeciw takiemu rozwiązaniu skutkowało przysłaniem mi wezwania do odbioru z wyszczególnieniem opłat za składowanie za zwłokę w odbiorze. Serwis też poinformował że jemu nie zależy żebym odebrał , kary będą cały czas naliczane. Skończyło się wynajęciem busa i wyjazd 80 km po TV :)

A co do TV wybrałem sony 65x9005b.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 1.11.2015 o 11:36, Risto napisał:

Z tymi sądami to nie do końca tak jest.

Na forum HDTV czarnym mieliśmy przykład kolegi który chciał ich postawić przed sądem. Nie udało się. Nasz sąd krajowy odrzucił pozew z powodu jaki podałem powyżej. Pozwany nie ma osobowości prawnej przed naszym wymiarem sprawiedliwości. Nie piszę tego czysto teoretycznie, tylko na podstawie praktyki i to kosztownej bo kolega zapłacił i za prawnika i za pozew.

Jak znasz jakiś przykład z praktyki kiedy to klientowi udało się postawić Sony przed naszym sądem, to byłaby to cenna informacja.

W dniu 1.11.2015 o 11:36, Risto napisał:

Co do wymiany jak napisałeś na model tańszy , inny etc. to z całym szacunkiem Sony może sobie pisać co chce, ale w sądzie nie wygra takiego działania.

O ile można by ich przed sądem postawić to raz a dwa gwarancja jest dobrowolną deklaracją producenta, mogą sobie zapisać tam co chcą i sąd będzie rozpatrywał tylko czy dochowali warunków gwarancji, czyli swoich zapisów.

Nie masz racji. Można oczywiście stosować Ustawę a nie gwarancję, ale to zupełnie inny temat i nie ma zastosowania przy rozpatrywaniu roszczeń gwarancyjnych.

W dniu 1.11.2015 o 11:45, gość napisał:

Nie masz racji. Można oczywiście stosować Ustawę a nie gwarancję, ale to zupełnie inny temat i nie ma zastosowania przy rozpatrywaniu roszczeń gwarancyjnych.

Oczywiście że nie mam racji w zakresie gwarancji. Wystarczy zadzwonić do biura rzecznika praw konsumenta żeby przekonać się iż tam po kilku zdaniach na temat gwarancji proponują inne rozwiązania, mając świadomość instytucji gwarancji.

Jako ciekawostka podam że wszystkim wydaje się że naprawa poza autoryzowanym serwisem od razu grozi utratą gwarancji /tym bardziej że jak napisałeś jest dobrą wolą/ Są natomiast konkretne wytyczne Komisji Europejskiej i wyroki sądów które uznają że producent musi udowodnić że nieautoryzowany serwis bądź nieoryginalne częsci spowodowały usterkę.

A co do prawa i odpowiedniego sądu nie jestem prawnikiem, wszystkiego nie wiem, nie wiem co tam użytkownik innego forum zrobił nie tak, ale ja znam to z praktyki. Dwa lata temu wniosłem pozew przeciwko dostawcy maszyny do firmy. Co ciekawe pierwszy pozew odrzucono i prawnik napisał coś w formie zażalenia, czy zaskarżenia, nie pamiętam. Ponadto w umowie zakupu wpisany sąd właściwy był za granicą, ale i to ominął powołując się znowu na jakieś przepisy.

Na szybko znalazłem coś co jasno rozwiewa kwestię siedziby firmy co do zasady , jest tam tez wzmianka nie tylko o relacjach między firmami ale zdawkowo wspomniany też konsument/firma. Ale pewnie żeby skutecznie coś ekzekwować trzeba wynająć dobrego prawnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.