Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie chińskie DACi

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie mocno znanych już aplikacji PCM1794+AK4118 właśnie nabyłem takie coś :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobre komponenty, układ 2xPCM1794 symetrycznie. Ciekaw jestem co może taka aplikacja, wygląda na najbardziej dopracowaną z "gotowych", choć transformator zasilający tylko jeden. Ale w tej cenie nie mam pytań ;)

Do tego ew. gustard U12 jako konwerter usb/spdif już czeka.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Sam stoje przed dylematem zakupu ale bije sie z myslami pomiedzy pcm1794 lub es9018. Zobaczcie co znalazlem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chinczyk sie pieprznął i najdrozsza wersja amareno jest najtansza

Ukryta Zawartość

Chyba jednak szybko to naprawili.

Tylko niemal w tej samej cenie masz na 9028pro

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Naprawili,ale kupiłem bez wpłacania kasy... Napisał,że musze dopłacić 50$ ale tak kupiłem to może uda sie za 140$ z przesyłką,, Patrzyłem też na te XiangSheng DAC 05A ale są dwie wersje.. Dwa różne fronty,, nie wiem o który chodzi. Skończy sie zapewne na PCM...Tylko do własnej obudowy

• 3 tygodnie później...

testował ktoś z Was klony znanych wzmacniaczy z Aliexpress? mozna tam kupić za 2% wartości oryginałów porządnie wyglądające na zdjęciach klocki

ja się trochę boję ale ciekaw jestem i kusi mnie zakup

Naprawili,ale kupiłem bez wpłacania kasy... Napisał,że musze dopłacić 50$ ale tak kupiłem to może uda sie za 140$ z przesyłką,, Patrzyłem też na te XiangSheng DAC 05A ale są dwie wersje.. Dwa różne fronty,, nie wiem o który chodzi. Skończy sie zapewne na PCM...Tylko do własnej obudowy
Bo jest wersja z Xmos bez diod i wersja z tenorem z diodami. Polecam wersję z Xmos

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Polecam XiangSheng DAC 05A

Petarda absolutna w cenie około 250 usd

Zachęcony dobrymi recenzjami XiangSheng DAC-05a oraz krótkim i ciekawym doświadczeniem z prostą wersją na 2xPCM1794 zamówiłem rzeczonego DAC-05a właśnie. Tam są na pokładzie przyzwoite opampy nawet na początek (LM4562NA w sekcji I/V oraz OPA2604AU w filtrze). Ciekaw jestem szczerze mówiąc tego co się teraz będzie działo ;) znalazłem sporo pozytywnych opinii.

Zachęcony dobrymi recenzjami XiangSheng DAC-05a oraz krótkim i ciekawym doświadczeniem z prostą wersją na 2xPCM1794 zamówiłem rzeczonego DAC-05a właśnie. Tam są na pokładzie przyzwoite opampy nawet na początek (LM4562NA w sekcji I/V oraz OPA2604AU w filtrze). Ciekaw jestem szczerze mówiąc tego co się teraz będzie działo ;) znalazłem sporo pozytywnych opinii.

Ja chodzę wokół tego DACa od kilku tygodni. Taki brak zaufania do chińskich "producentow" a raczej do jakości zastosowanych elementów. Chyba pójdę w stronę Soekris. Jednak ciekaw jestem jak to gra, szczególnie kategorii barwy. Nigdy nie słuchałem PCM1974. Ciekaw jestem recenzji.

Sent from my Xperia using Tapatalk

Ja chodzę wokół tego DACa od kilku tygodni. Taki brak zaufania do chińskich "producentow" a raczej do jakości zastosowanych elementów. Chyba pójdę w stronę Soekris. Jednak ciekaw jestem jak to gra, szczególnie kategorii barwy. Nigdy nie słuchałem PCM1974. Ciekaw jestem recenzji.

Barwa była dla mnie zaskoczeniem w przypadku "małej" wersji którą do niedawna posiadałem na 2xPCM1794 . Remastery 24bit(Master) z Tidala starych nagrań jazzowych brzmiały bardzo fajnie. Jestem wyczulony na "ostre" granie wielu nowych konstrukcji gdyż dla mnie ideałem jest jednak granie sprzętów sprzed lat :)

Zastanawiam się jeszcze czy nie lepsza byłaby nowa wersja klasyka w tej kwestii,m.in. ze względu na 2 transformatory (nie wiem również jak te trafa Bingzi stoją w stosunku do naszych odpowiedników , np z toroidy.pl).

Ukryta Zawartość

Ponoć właśnie jakość transformatorów jest kluczowa - jak podano tu np.

Ukryta Zawartość

Pytanie oczywiście jeszcze w tym momencie zawsze o jakość opampów , może warto pokusić się o wymianę na chińskie dystkretniaki, jak tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja również zachęcony dobrymi recenzjami oraz krótką wymianą maili z venom200 postanowiłem zakupić tego DAC'a. Został już kupiony, teraz czekam na przesyłkę. Koszt to 950 pln, pewnie dojdzie jeszcze cło wiec koszty powinny zamknąć się w granicach 1300 pln. Za tą cenę wydaje się wyjątkowa okazja.

Jak na razie mam duże oczekiwania co do brzmienia i mam nadzieję, że się nie rozczaruję ( oczywiście po wygrzaniu urządzenia).

Ja również zachęcony dobrymi recenzjami oraz krótką wymianą maili z venom200 postanowiłem zakupić tego DAC'a. Został już kupiony, teraz czekam na przesyłkę. Koszt to 950 pln, pewnie dojdzie jeszcze cło wiec koszty powinny zamknąć się w granicach 1300 pln. Za tą cenę wydaje się wyjątkowa okazja.

Jak na razie mam duże oczekiwania co do brzmienia i mam nadzieję, że się nie rozczaruję ( oczywiście po wygrzaniu urządzenia).

Koniecznie daj znać jak to zagra to i ja może potestuję.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jak ostatnio kupiowałem jakieś produkty (w cenach do ok 100 USD, niewielkie paczki) to nie płaciłem cła. Rozumiem że teraz ryzyko zapłaty cła jest większe - wartość, gabaryt?

Jak ostatnio kupiowałem jakieś produkty (w cenach do ok 100 USD, niewielkie paczki) to nie płaciłem cła. Rozumiem że teraz ryzyko zapłaty cła jest większe - wartość, gabaryt?

Tym razem kwota przekracza 200 $ wiec cło mam jak w banku, ale trzeba być konsekwentnym. Jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B …

zobaczymy jak to wszystko się skończy, dwa tygodnie czekania mam za sobą.

Oczywiście poinformuję czy było warto. Myślę, że nie jestem jedynym który chciałby przetestować tego DAC'a.

Barwa była dla mnie zaskoczeniem w przypadku "małej" wersji którą do niedawna posiadałem na 2xPCM1794 . Remastery 24bit(Master) z Tidala starych nagrań jazzowych brzmiały bardzo fajnie. Jestem wyczulony na "ostre" granie wielu nowych konstrukcji gdyż dla mnie ideałem jest jednak granie sprzętów sprzed lat :)

Zastanawiam się jeszcze czy nie lepsza byłaby nowa wersja klasyka w tej kwestii,m.in. ze względu na 2 transformatory (nie wiem również jak te trafa Bingzi stoją w stosunku do naszych odpowiedników , np z toroidy.pl).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie oczywiście jeszcze w tym momencie zawsze o jakość opampów , może warto pokusić się o wymianę na chińskie dystkretniaki, jak tu :

Ukryta Zawartość

Ja martwię się tylko jakością zaimplementowanych elementów. Czy, aby chińczyk nie użył samych podróbek. No i żeby te niebieskie kondensatory, cokolwiek to jest, nie wydarzyły się gdzieś na linii sygnału. Bo potem to już nie ma czego wzmacniać dobrymi wzmacniaczami dyskretnymi. Jeśli chodzi o transformatory to dobre pytanie. W sumie można by je wymienić i posłuchać. Nawet można by dorobić jakiś ciekawy stabilizator napięcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja sie od dawna nosze nad malym upgrade daca tylko co w nim zrobic. Na poczatek myslalem o kondach i trafo lepszym. Choc naprawde z Minasami Cayinem a70 z odpowiednimi lampkami i malina jako transport jest lepiej niz zajefajnie i to wszystko w dobrej cenie. Daca mam od lipca nic zlego sie nie dzieje. A nawet lepiejtaz gra bo sie wygrzał dobrze. Generalnie wiekszość ludzi chwali sobie zakup ,ale spotkałem sie z opinniami że w niektorych systemach jest troszkę ostrawo. Nawet nad stopniem lampowym się zastanawiałem ale obawiam się utraty dynamiki bo Xiangsheng jest jednym z najbardziej dynamicznych daców i to bez wzdlędu na cene

Wysłane z mojego TbooK 16 Power(M5F8) przy użyciu Tapatalka

Ja sie od dawna nosze nad malym upgrade daca tylko co w nim zrobic. Na poczatek myslalem o kondach i trafo lepszym. Choc naprawde z Minasami Cayinem a70 z odpowiednimi lampkami i malina jako transport jest lepiej niz zajefajnie i to wszystko w dobrej cenie. Daca mam od lipca nic zlego sie nie dzieje. A nawet lepiejtaz gra bo sie wygrzał dobrze. Generalnie wiekszość ludzi chwali sobie zakup ,ale spotkałem sie z opinniami że w niektorych systemach jest troszkę ostrawo. Nawet nad stopniem lampowym się zastanawiałem ale obawiam się utraty dynamiki bo Xiangsheng jest jednym z najbardziej dynamicznych daców i to bez wzdlędu na cene

Wysłane z mojego TbooK 16 Power(M5F8) przy użyciu Tapatalka

Można się ewentualnie pokusić o opampy dyskretne albo chociaż w sekcji I/V szybkie a w sekcji filtra jakieś płynnie grające, np.LT1361/LT1364/LM6172 + AD744/OPA111AM -w metalowych obudowach.

No i w przypadku grania z USB bardzo ważna jest jakość konwertera

(w wyższej klasie te standardowe wpinane w płytkę to jednak uproszczenie), ja mam Gustarda U12 i jest dobry.

Można się ewentualnie pokusić o opampy dyskretne albo chociaż w sekcji I/V szybkie a w sekcji filtra jakieś płynnie grające, np.LT1361/LT1364/LM6172 + AD744/OPA111AM -w metalowych obudowach.

No i w przypadku grania z USB bardzo ważna jest jakość konwertera

(w wyższej klasie te standardowe wpinane w płytkę to jednak uproszczenie), ja mam Gustarda U12 i jest dobry.

Ja gram z maliny z coaxial out

Ukryta Zawartość

to nie jest imo kluczowy element choć poprawa jest słyszalna, moim zdaniem ważniejsze jest pozbycie się grania przez spdif -czyli granie przez i2s (zdaje się, że nie wszystkie aplikacje w prosty sposób potrafią), wymiana bądź elementów części analogowej bądź zastąpienie jej czymś lepszym (analogówka lampowa bądź pasywka), należy też po wymianie elementów na dobre jakościowo zastosować dyskretne elementy zamiast wzmacniaczy operacyjnych, polecam Staccato (uwaga na właściwą wersję), wtedy dopiero zobaczycie co ten DAC potrafi, do i2s można kupić dobry interfejs, najlepiej z galwaniczną izolacją typu cmi6631a, wavio , można też zapewne grać z Maliny

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie zgadzam sie z powyzszym ze trafa nie sa kluczowe choc wazne.

Probowalem toroidy.pl w swoim DAC Gustard X20 i straszna kupa wyszla. Nie polecam ich!

Dzwiek totalnie przymulony, waska scena i rozlazly bas. Fabryczne chinskie w tym wypadku duzo lepsze.

Sprobowalbym kolejny raz ale potrzebuje pewniaka tym razem.

Np moze "jamestransformers" z chin robi na drucie z miedzi OFC i ludzie chwala.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Witam

przeczytałem juz cały internet ..... uff i jutro zamówię płytkę - PCM1794 + DAC AK4118 - kołata mi się jednak jeszcze jedna opcja oparta o te same podzespoły jednak z podwójnym PCM1794

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

przeczytałem juz cały internet ..... uff i jutro zamówię płytkę - PCM1794 + DAC AK4118 - kołata mi się jednak jeszcze jedna opcja oparta o te same podzespoły jednak z podwójnym PCM1794

Ukryta Zawartość

Miałem to i polecam. Podpięte do Gustarda U12 bardzo fajnie grało. To zwróciło moją uwagę na potencjał rozwiązania (PCM1794+AK4118).

Ukryta Zawartość

Ja czekam niecierpliwie na takie cóś, do tego zamówiłem trafo r-core również od tego goscia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem to i polecam. Podpięte do Gustarda U12 bardzo fajnie grało. To zwróciło moją uwagę na potencjał rozwiązania (PCM1794+AK4118).

właśnie to i opis ze strony najlepsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zdecydował o wyborze rozwiązania.

Tylko ze zastosowanie podwojonej kości pcm1794 i opisywane teoretyczne parametry strasznie kuszą

Ukryta Zawartość

Ja czekam niecierpliwie na takie cóś, do tego zamówiłem trafo r-core również od tego goscia

Ukryta Zawartość

Właśnie ten układ chyba może być najfajniejszy. Dawaj znać co i jak. Ale tam chyba trzeba dać dwa trafa.

Ukryta Zawartość

Właśnie ten układ chyba może być najfajniejszy. Dawaj znać co i jak. Ale tam chyba trzeba dać dwa trafa.

ale czemu być lepszy od

Ukryta Zawartość

glowne kondy i tak wymieniamy opy tez na dyskretne

Ukryta Zawartość

świetne urządzenie jeśli chodzi o układ to

Ukryta Zawartość

bardzo wszechstronne z ciekawie zaprojektowanym zasilaniem itp

------------------

ja jednak budżetowo zdecyduje się na rozwojową płytkę

Ukryta Zawartość

-----------------

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale czemu być lepszy od

Ukryta Zawartość

glowne kondy i tak wymieniamy opy tez na dyskretne

część związana ze stabilizacją zasilania to jakaś parodia o reszcie nie ma co śie rozpisywać. Te klocki xxxx Breeze to taniość i podrobione elementy o wartościach odbiegajacych od tych, ktore sami wpisują na PCB. Miałem 3 sztuki z różnymi DACami na każdym było coś nie tak i po niedługim obcowaniu chciało się coś więcej.

Jeżeli chcecie coś sensownego tylko bez obudowy do polecam produkty HIFIDIYHNK trzeba tylko samemu polutować. W mojej ocenie dobry stosunek cena jakość. Gość bez podpowiadania wie co wpisać na przesyłce aby nie było dodatkowych opłat :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Układ stabilizacji w tym DACu jest niezbyt wysokich lotów zatem czy to będzie china_trafo czy super wykon z toroidy to różnicy nie będzie, tzn będzie w portfelu, ewentualnie zostanie Ci lepsze trafo do innego, czytaj lepszego układu.

Jeżeli masz jakąś minimalną więdzę na temat czytania schematów to popatrz np. na projekty Waldiego w dziale DIY i porównaj ze schematami, które serwują "my friendy" i zrozumiesz, że lepsze trafo to jak leczenie syfa pudrem.

Co do zasady to na własnej skórze czy też uszach potwierdzam, że im lepsze zasilanie tym lepiej się słucha muzy.

Miałem te same dylematy jak większość z tu piszących/czytających, zaczynałem od tanich chińczyków AK4490/4495, PCM5102/Amanero Traxmana, jakiegoś PCM DIYINHNK, miałem też Soekrisa, a obecnie od dłuższego czasu AK4490 by Waldi i ten ostatni zagościł na dłuuugo i szybko nie wyląduje na jakimś portalu.

Z chińczyków najbardziej byłem zadowolony z konfiguracji AK4490/AK4418/XMOS ale dopiero jak wlutowałem poprawne wartości elementów notabene wpisanych na PCB, chińczyk wlutował to co miał w szufladzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ostro - pewnie dużo racji w tym jest ale nie do końca.

Ja na przykład nie maż żadnego wykształcenia elektronicznego i nie polutuje takiej płytki - na pewno gdzieś się pomylę, mogę wylutowywać z 10 kondów i przylutować inne to max.

kasy też na kilka dac-ów nie mam więc zdaje się na kolegów wiedzę z całym szacunkiem dla wyżej wymienionego Waldiego i wielu innych.

Nie oczekuje złotych gór, ale np udało mi się dzięki tej wiedzy zrobić interkonekt koszt 110 pln a położył wszystkie firmówki do 1200 mi znane, fajne kable itp....

Ukryta Zawartość

z tego co rozmawiałem z elektronikiem w teorii podobno bardzo ciekawe rozwiązanie, dwie wydzielone masy osobne układy itp + do zrobienia fajne zasilanie i pewnie zagra

ja już wiem że zdecyduje się na sprawdzone rozwiązanie PCM1794 + DAC AK4118 lub to powyżej.

niestety dac-a Waldiego pewnie nie dostane a płytki nie polutuje bo nie było by to bezpieczne ;)

Ukryta Zawartość

DAC z linku, który podałeś vs ten z Breeze Audio ma sensowniejsze zasilanie. Jak przyjrzysz sie dokładnie to niezależnie od kości DAC jest praktycznie ta sama płytka z tym samym rozkładem elementów, poprostu koledzy z chin robią kopię kopii. Te same płytki kupisz na Alli, ceny są deczko niższe niż na ebayu bo nie ma wysokich opłat.

Z doświadczenia mogę doradzić, że zanim podepniesz taką płytkę do wzmacniacza, a nie posiadasz miernika to proponuję na wyjście RCA podpiąć jakieś stare słuchawki lub głośniczek, celem weryfikacji czy na wyjściu nie pojawia się jakieś stałe napięcie. Niby na wyjściu toru chinole dają kondensatory ale lepiej to samemu zweryfikować niż popaść w dodatkowe koszta.

Co do sensownych DACów zbudowanych lokalnie polecam dział sprzedam w dziale DIY, wcześniej czy później coś się nudzi i pojawiają się oferty odsprzedaży.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.