Skocz do zawartości
IGNORED

Goldmund na Audio Show

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele osób zwróciło uwagę na pokój Goldmunda, który także moim zdaniem wyróżniał się na tle innych. Kolumny Goldmunda grały w pokoju bez ŻADNEJ adaptacji akustycznej:

AVS2015StadionNarodowyPietroII-07.jpg

Głośniki Goldmunda są unikalne, gdyż każdy z nich zawiera korekcję DSP, oddzielny DAC i oddzielny wzmacniacz mocy dla każdego głośnika. Jak by tego było mało, każdy głośnik może chodzić bez kabli (wireless) - do sterowania wystarczy zwykły dongle USB.

Aby grać wystarczy więc laptop. Ciekawszą opcją jest jednak moim zdaniem Aurender - koreańczycy napisali specjalny kod, który po podłączeniu dongla Goldmunda daje możliwość sterowania głośnością systemu z poziomu iPada. Czyli jedyne co potrzeba to kolumny Goldmunda, dongle oraz Aurender. Super minimalistyczny setup, trochę jednak nie dla audiofila ;)

Sly - na twoim miejscu poleciałbym posłuchać ich najwyższego modelu.

Apologue Anniversary to się chyba nazywa.

Goldmund_Apologue_Anniversry_Frame-2a0ef.jpg

10483816_779254368791956_7811107030250724737_o.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/123420-goldmund-na-audio-show/

Tak, passe. Teraz sprzedaję Goldmunda, nie słyszałeś ? Twoje ataki są tak przewidywalne i głupie, że ręce opadają.

Dla twojej informacji i tobie podobnych trolli:

- Goldmund nie ma dystrybucji w Polsce, więc nie ma co promować. Sprzedaży bezpośredniej póki co nie prowadzą (poza najtańszą linią Job)

- Podobał mi się ten dźwięk - więc piszę. Moim zdaniem to ciekawa koncepcja (DSP + aktywna amplifikacja + całkowity brak kabli)

- Tak mi się niepodobają moje S5, że zamówiłem sobie już S5 mk 2.

Bez odbioru, idź wylewać swoje żale gdzie indziej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sly - na twoim miejscu poleciałbym posłuchać ich najwyższego modelu.

Sly, nie koniecznie musisz się zainteresować kolumnami Goldmunda bo i po co ...........raz że cena kosmos dwa że kolumny

kolumnami a elektronika Goldmunda to jest to na co generalnie powinieneś zwrócić uwagę.

Adam, trochę przegapił ten moment interesując się i biorąc na warsztat cdp Goldmunda który nie do końca był kopią

Pioneera pomimo dużego pokrewieństwa , bo Goldmund wprowadził niewidoczne zmiany do układu cyfrowo - analogowego i dxwiek Goldmunda CDP jest o klasę lub nawet kilka klas lepszy od Pioneera CDP.

Nie pamiętam już modeli jednej jak i drugiej firmy więc Adamie nie przepytuj mnie proszę.

Tak się składa że mój dobry znajomy z DK jest fanem Goldmunda i przerobił wiele firm audio najwyższego lotu aż

wreszcie zdecydował się związać z Goldmundem na dłużej.

Często wspominam jego opowieść o audiofilach którzy podczas spotkań zachłystują się brandami które grają w ich systemach.Tak też się stało razu pewnego i wszyscy zaczęli przebijać się na wzajem markami które posiadają i kiedy

wszyscy powiedzieli co mają kolej przyszła na mojego frenda który zapodał że ma system Goldmunda ( prócz kolumn )

Nastała cisza której nikt już nie przerwał bo wszystko stało się jasne kto jest królem.

Elektronika Goldmunda pewnie jest i dobra, ale nie wiem czy lepsza niż innych uznanych marek. Tak więc tu z tym 'królem' bym się tak nie rozpędzał. Wszystko kwestia gustu.

Natomiast ich koncepcja aktywnej kolumny z wbudowanym DSP i oddzielnymi przetwornikami dla każdego głośnika, a do tego całkowity brak kabli, jest moim zdaniem bardzo interesująca.

Co ciekawe, układ DSP pozwala dopasować charakterystykę kolumny do pomieszczenia (ich system Protheus) i prawdopodobnie zrobili to również na Satdionie.

Nastała cisza której nikt już nie przerwał bo wszystko stało się jasne kto jest królem.

Ja jestem Cysorzem mam TĄ właściwą wizytówkę ;P

Goldmund na nowy rok przenosi się do nowej większej siedziby, kto się nie załapał z zamówieniem ten będzie sobie musiał znacznie dłużej poczekać po nowym roku na zamówiony produkt.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Adam, trochę przegapił ten moment interesując się i biorąc na warsztat cdp Goldmunda który nie do końca był kopią

Nie no to był ewidentny fuckup, jak najtańszy MBL. Zrobili tak bo dealerzy domagali się taniego DVD do najtańszej linii urządzeń. Moim zdaniem trzeba było powiedzieć - nie jesteśmy w stanie w takim budżecie przygotować własnego odtwarzacza i tyle. Albo chociaż dołożyć do środka własną płytkę za $50 z prostym stopniem wyjściowym.

I nikt by się nie czepiał.

Elektronika Goldmunda pewnie jest i dobra, ale nie wiem czy lepsza niż innych uznanych marek. Tak więc tu z tym 'królem' bym się tak nie rozpędzał. Wszystko kwestia gustu.

Uwierz ich wzmacniacz z serii Telos i Twoje kolumny i pozamiatane inne systemy (o ile nie spieprzysz sprawę kablami i pliczkami)

A co właściwie grało w pokoju Goldmunda? Tzn jak nazywają się te kolumny, zródło Ew. Wzmocnienie? I jakie są tego ceny?

Tylko te kolumny + kontroler + komputer. Kontroler był po to aby móc puszczać płyty CD z tego odtwarzacza który stał poniżej. Normalnie nic oprócz kolumn i komputera nie potrzeba. Amplifikacja i DAC są wbudowane w kolumny.

Swoją drogą - kolumny o podobnej koncepcji działania pokazała polska firma Infado w Sobieskim. Słuchał ktoś tego ?

Nie no to był ewidentny fuckup, jak najtańszy MBL. Zrobili tak bo dealerzy domagali się taniego DVD do najtańszej linii urządzeń. Moim zdaniem trzeba było powiedzieć - nie jesteśmy w stanie w takim budżecie przygotować własnego odtwarzacza i tyle. Albo chociaż dołożyć do środka własną płytkę za $50 z prostym stopniem wyjściowym.

I nikt by się nie czepiał.

Przyznam że nie pamiętam który model CDP Goldmunda ma znajomy ale z tego co słyszałem to dźwięk ma naprawdę dobry.Chciał m go nawet sprzedać ale zrezygnował już z uwgi na fakt że nic nie może znależć w sensownych $

Cena to chyba ze 200 czy 300 tys ... dużo, ale to kompletny system. Jak na AVS to była zresztą 'średnia półka' - było wiele znacznie droższych systemów.

Przyznam że nie pamiętam który model CDP Goldmunda ma znajomy ale z tego co słyszałem to dźwięk ma naprawdę dobry.Chciał m go nawet sprzedać ale zrezygnował już z uwgi na fakt że nic nie może znależć w sensownych $

Ale on może miał prawdziwy odtwarzacz Goldmunda, a nie tą tanią wydmuszkę Pioneera. Dwie inne rzeczy. Kiedyś robili taki CD 39:

369478-goldmund_mimesis_39_da2_cd_player.jpg

Tak więc tu z tym 'królem' bym się tak nie rozpędzał. Wszystko kwestia gustu.

Bardzo byś się zdziwił doskonałym soundem monobloczków Telos 250 lub 350 - lepszy środek usłyszysz tylko z lampy

ale nie koniecznie.

Podobno świetna rzecz to była. Czytałem kiedyś recenzję w Fi magazine.

Ten odtwarzacz oczywiście.

Podobno świetna rzecz to była. Czytałem kiedyś recenzję w Fi magazine.

Ten odtwarzacz oczywiście.

O którym odtwarzaczu mówisz ( zdjęcie które wstawiłeś jest obcięte ) ?

Już doczytałem - CD 39

A co właściwie grało w pokoju Goldmunda? Tzn jak nazywają się te kolumny, zródło Ew. Wzmocnienie? I jakie są tego ceny?

Z plików w Wave puszczałem sobie między innymi La Barcha d'Amore Montserrat Figueras - Hesperion XXI - Le Concert des Nations - Jordi savall La Folia Yo soy la locura. z CD. Le Sacre du printemps Igor Stravinski pod Leonardem Bernsteinem. Madleine Peroux "Bird on the wire" z płyty The Blue Room, John Zorn Bithaiveth" z płyty Masada. Count Basie Orchestra "Whirly Bird" The best of Denon Jazz.

Varus Manx-Anita Lipnicka "In spite of all z płyty Emu.

Norman napisał kilka słów na Part Time Audiophile o Goldmundzie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet zacytował coś co napisałem na zachodnim forum ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cała magia Goldmunda na Audio Show polegała na banalnej rzeczy tzn na korekcji DSP całej kolumny względem pomieszczenia. Jak się okazuje nasi audiofile nie mieli styczności z takimi rozwiązaniami poza najtańszymi różnymi Behringerami itd ale to są zabawki. Dobry procesor DSP to 10-20 tys.euro i oczywiście musi być bi lub triamping.

To samo co uzyskano z Goldmunada za ok milion złotych można uzyskać z wielu innych dobrych, dużych kolumn, tylko trzeba mieć więcej wzmacniaczy i właśnie procesor DSP...wysokiej klasy.

W przypadku systemu Goldmunda ceny są komos bo to co było na AS to ok milion złotych, a ten topowy model to ponad 2 000 000 pln. Poza tym odpada czar lampy czy użycie gramofonu bo na końcu toru audio mamy konwersję D/A. Budując system inaczej z innym procesorem DSP np Trinnovem czy Accuphase DG-58 nie trzeba wcale rezygnować z czaru lampy jeśli ktoś takowy lubi.

Bardzo byś się zdziwił doskonałym soundem monobloczków Telos 250 lub 350 - lepszy środek usłyszysz tylko z lampy

ale nie koniecznie.

Będzie chyba ciężko z lampy nawet z tych prezentowanych bezprzewodowych kolumn aktywnych sopran La Barcha d'Amore Montserrat Figueras - Hesperion XXI - Le Concert des Nations był tak perfekcyjnie zaśpiewany bez żadnych sybilantów, kawitacji znanych mi z odtwarzania na innych bardzo dobrych systemach, coś fantastycznego!

Cała magia Goldmunda na Audio Show polegała na banalnej rzeczy tzn na korekcji DSP całej kolumny względem pomieszczenia. Jak się okazuje nasi audiofile nie mieli styczności z takimi rozwiązaniami poza najtańszymi różnymi Behringerami itd ale to są zabawki. Dobry procesor DSP to 10-20 tys.euro i oczywiście musi być bi lub triamping.

To samo co uzyskano z Goldmunada za ok milion złotych można uzyskać z wielu innych dobrych, dużych kolumn, tylko trzeba mieć więcej wzmacniaczy i właśnie procesor DSP...wysokiej klasy.

W przypadku systemu Goldmunda ceny są komos bo to co było na AS to ok milion złotych, a ten topowy model to ponad 2 000 000 pln. Poza tym odpada czar lampy czy użycie gramofonu bo na końcu toru audio mamy konwersję D/A. Budując system inaczej z innym procesorem DSP np Trinnovem czy Accuphase DG-58 nie trzeba wcale rezygnować z czaru lampy jeśli ktoś takowy lubi.

Powiedzmy :)))))

Trzeba było ruszyć 4 litery i przyjechać, namiary na PW Ci dałem, tak dobrego układu odsłuchu co dla Ciebie wynegocjowałem nikt w kraju nie otrzyma i prawie godzinę dupę zawracałem, Rafael tak potrafi; znacie mnie na forum ;) Doceń to i łaskawie wyślij do nich maila.

Adam słusznie prawi nie zawracają sobie d. sprzedażą bezpośrednią, trzeba ją ruszyć do ich siedziby, posłuchać i albo Ci pasuje albo nie. W sumie ciekawa praktyka firmy :) Sprzęt zakupiony ekipa techników kalibruje później pod upodobanie słuchacza podczas montażu sprzętu.

Będzie chyba ciężko z lampy nawet z tych prezentowanych bezprzewodowych kolumn aktywnych sopran La Barcha d'Amore Montserrat Figueras - Hesperion XXI - Le Concert des Nations był tak perfekcyjnie zaśpiewany bez żadnych sybilantów, kawitacji znanych mi z odtwarzania na innych bardzo dobrych systemach, coś fantastycznego!

Powiedzmy :)))))

Trzeba było ruszyć 4 litery i przyjechać, namiary na PW Ci dałem, tak dobrego układu odsłuchu co dla Ciebie wynegocjowałem nikt w kraju nie otrzyma i prawie godzinę dupę zawracałem, Rafael tak potrafi; znacie mnie na forum ;) Doceń to i łaskawie wyślij do nich maila.

Adam słusznie prawi nie zawracają sobie d. sprzedażą bezpośrednią, trzeba ją ruszyć do ich siedziby, posłuchać i albo Ci pasuje albo nie. W sumie ciekawa praktyka firmy :) Sprzęt zakupiony ekipa techników kalibruje później pod upodobanie słuchacza podczas montażu sprzętu.

Uuuuu nie wiem co by na to powiedział Tygrys Północy - OLE VITTUS

Uuuuu nie wiem co by na to powiedział Tygrys Północy - OLE VITTUS

Towar sprzedany; co mnie to obchodzi ;)

Wszystko fajnie ale nie prosiłem ciebie o takie pośrednictwo... :-) To trochę niegrzeczne takie ustawianie czegoś dla mnie za moimi plecami.

Sorry myślałem że szukasz czegoś na kolejnym levelu ;)

Zgoda co do korekcji DSP. Tyle że Goldmund idzie znacznie dalej, bo pozbywa się zwrotnic pasywnych (które są jednym z najbardziej limitujących elementów każdej kolumny) dając oddzielne przetworniki C/A i wzmacniacze dla każdego głośnika. To daje nieporównywalnie większe możliwości niż korekcja, którą daje Trinnov czy Accuphase.

To co grało na AS to Logos Satya Wireless Speaker System. Dopytam się o cenę.

Goldmund ma tez kilka mniejszych i tańszych modeli opartych na tej samej technologii. Ale oczywiście wszystkie będą droższe niż klasyczne kolumny o tej samej wielkości, bo w cenie masz też wzmacniacze, preamp i przetwornik. To tak naprawdę kompletny system.

Jeżeli chodzi o pomieszczenie to najwięcej mozna ugrać na basie, a ten w tych pomieszczeniach stadionowych był i tak bardzo dobry.

Wiem, bo mierzyliśmy to pomieszczenia.

Cena 270000$ czyli ok 1200 000pln. Co do zwrotnic to masz rację i dlatego Trinnov ma w sobie 4-8 kanałowy crossover. Kupując taki np Altitude nie musisz używać go jako procesor kinowy, co ja zrobię w drugim systemie, ale jako preamp, DAC i własnie crossover. Wtedy możesz mieć kolumnę bez zwrotnic i Trinnov wszystko wysteruje. Możliwosci kreacji z tego co mi wiadomo najbardziej zaawansowane na świecie.

Twoje ataki są tak przewidywalne i głupie, że ręce opadają.

Jeśli pytanie

,,Czyżby teraz przyszła pora na promowanie nowej marki? Magico są passe?"

jest atakiem to faktycznie ręce opadają.

Zalecam mniejsze przeczulenie na swoim punkcie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Rafaell po indywidualnym odsłuchu stał się gorącym wielbicielem marki;-) Czyżby propozycja korupcyjna?? ;-) Teraz na serio, dźwięk był niezły, bardzo neutralny, aczkolwiek wolałem kilka innych systemów. W podobnej estetyce grają jak dla mnie kolumny Wilson Audio (różne odcienie szarości), przy czym Goldmund gra bardziej liniowo, a WA bardziej sterydowo. Być może prezentacja Goldmunda bardziej utkwiłaby mi w pamięci, gdyby grał dobry gramofon, albo ciepło brzmiący CD. Pliki niestety zabrzmiały w taki właśnie szary i bezbarwny sposób, co ma niestety wpływ na całościową ocenę brzmienia systemu. A podejrzewam, że z barwnym i ciepłym źródłem dźwięk mógłby być wspaniały.

Liniowo bo procesor DSP wyrównał wszystkie "górki" i "dołki" i wyprowadził równą linię całego pasma. To samo można zrobić na dowolnych, innych kolumnach ale musi być procesor DSP.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.