Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki do McIntosha

LorinSi

Rekomendowane odpowiedzi

Bi-amping to już wyższa szkoła jazdy - nie w tym życiu raczej...:)

A jak już dwa niezależne przebiegi od końcówki - to powinien być chyba dokładnie taki sam kabel o tej samej długości? (pojemność, rezystencja itd.?)

dobre! :)

Cóż, kazaliście jeździć i słuchać, to jeździłem i słuchałem - WA, SF, B&W, VA, JBL i jeszcze parę innych. Jakoś, mimo ceny kręcącej się koło 100 kpln, wcale mi nie zaimponowały - stary już jestem i samo świecenie znanym logo, to trochę dla mnie mało...

A później nie stąd ni z owąd pojawiła się opcja Harpia Nimbus na znakomitych przetwornikach i... nie żałuję dezycji...:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To jest ciekawy wybór, biorąc pod uwagę, że autor wątku nie jest w jakikolwiek sposób powiązany z marką Harpia. Zarzuty o lokowanie produktu w tym przypadku absolutnie chybione. Najwyraźniej w obiektywnych porównaniach Nimbusy wypadły lepiej niż zbliżona cenowa tudzież droższa konkurencja.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

To jest ciekawy wybór, biorąc pod uwagę, że autor wątku nie jest w jakikolwiek sposób powiązany z marką Harpia. Zarzuty o lokowanie produktu w tym przypadku absolutnie chybione. Najwyraźniej w obiektywnych porównaniach Nimbusy wypadły lepiej niż zbliżona cenowa tudzież droższa konkurencja.

Masz całkowitą pewność żę tak jest ?

Hmmm nie myślałem ze kiedykolwiek odwołam sie do ŚP SA jako autorytetu, ale on akurat właściwie potrafił ocenić zdolności reprodukcyjne dźwięku tego brandu. Proponuję użyć wyszukiwarki ;)

Oczywiście jeden woli synową inny tesciową.

Powiem tak - nie przepadam za tzw rozwiazaniami posrednimi, choc stosunek cena/jakosc tez gra (jeszcze) niemala role. Audio to niestety jedno z wielu moich hobby...

Poprzednie konstrukcje Harpii gdzies tam pare razy w przeszłosci slyszalem, i raczej, mimo niewatpliwie atrakcyjnej ceny, bym ich nie kupil bo znajac siebie, bym zaraz szukal czegos lepiej grajacego...

Nimbus w wersji DeLuxe nie jest natomiast, przynajmniej poki co i przynajmniej dla mnie, zadnym rozwiazaniem posrednim - to zupelnie inny poziom grania. Nie wiem ile bym musial $$$ wydac zeby cos u mnie zdecydowanie lepiej Zagralo...

To tyle na temat kolumn, wczoraj porownywalem swoje pre C48 z dzielonym C500 tranzystorowym... Bedzie bolec ten wydatek ale wyjscia chyba nie ma....:)

To tyle na temat kolumn, wczoraj porownywalem swoje pre C48 z dzielonym C500 tranzystorowym... Bedzie bolec ten wydatek ale wyjscia chyba nie ma....:)

Lampowe czy tranzystorowe ?

Tranzystor, do zonglerki lampami jeszcze nie doroslem. Nie ta swiadomosc, nie ten etap audiofiliozy...:) Moze kiedys.

lampowego wypelnienia zamierzam poszukac dopiero "u zrodla", testujac lampowe dac - AA Tube Dac, Amr-777, moze cos jeszcze...

Na ogol 2 male lampki malej mocy na wiele tys godz grania, byc moze TO uda mi sie jakos ogarnac...:)

na mega rozdzielczym wyczynowym systemie (najwyzsze klocki solution + duze hanseny) nie bylo co porownywac. Roznica z 2 klas na duzym luzie, slyszalna praktycznie od zaraz.

Moze c500 to nie jest jeszcze poziom wybitnych PRE za kilkaset kpln (typu Robert Koda) ale mi ten poziom w zupelnosci poki co wystacza.

Po swietach, jak zgromadze gotowke na kaucje, zamierzam zrobic to samo porownanie u siebie na budzetowym "systemie". Zobaczymy, ale chyba tez z C48 mokry placek raczej zostanie...:)

Po swietach, jak zgromadze gotowke na kaucje, zamierzam zrobic to samo porownanie u siebie na budzetowym "systemie". Zobaczymy, ale chyba tez z C48 mokry placek raczej zostanie...:)

To czekam na opis, tylko z ciekawości bo ja muszę powiedzieć stop, pieniądze się skończyły nie wspomnę o miejscu składowania.

C48 byłoby lepsze, gdyby miało lampy na pokładzie. W tanich preampach tranzystorowych (oczywiście pojęcie względne) słychać ograniczenia technologiczne półprzewodników;-)

słuchałem C2500 to taki brat lampowiec i .... nic nie napisze :-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

słuchałem C2500 to taki brat lampowiec i .... nic nie napisze :-)

Ale ja doskonale wiem co chciałbyś napisać;-) Akurat ten model McIntosha nie jest właściwym punktem odniesienia. Posłuchaj dobrych lampowych pre spod znaków choćby ARC, Conrad Johnson, BAT, Kondo, LAMM, VTL to zmienisz zdanie. Jest dużo więcej dobrych preampów lampowych niż tranzystorowych.

Ale ja doskonale wiem co chciałbyś napisać;-) Akurat ten model McIntosha nie jest właściwym punktem odniesienia. Posłuchaj dobrych lampowych pre spod znaków choćby ARC, Conrad Johnson, BAT, Kondo, LAMM, VTL to zmienisz zdanie. Jest dużo więcej dobrych preampów lampowych niż tranzystorowych.

Tu leżę rozłożony na łopatki, nie słuchałem.

Rozumiem. Akurat ten model Maka C2500 mówiąc najprościej trochę przymula i przynudza;-)

Dokładnie, a takie zmiany w brzmieniu zachodzą jak czegoś brakuje w pasmie, szkoda bo ładny sprzęt :-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dokładnie, a takie zmiany w brzmieniu zachodzą jak czegoś brakuje w pasmie, szkoda bo ładny sprzęt :-)

Bardzo ładny;-)

Niestety lepiej grają te brzydkie, z klasycznych SE najlepsze robi IMHO Lamm. Ze zbalansowanych ARC, BAT oraz VTL.

A wystarczy w C2500 wymienić dwie lampki . Nowe z bierzącej produkcji , żadne nosy . Gold Lion Genalexa za chyba 600pln. Sam zrobiłem ten manewr w swoim C2300 i podziękowałem za C500 który już u mnie stał. Lampki które wkłada producent nie nadają się do sprzętu tej klasy. Poczytajcie zagraniczne fora - każdy wymienia na lepsze po zakupie :-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wiec C2300 po wymianie lamp, zagral u Ciebie lepiej niz dzielone lampowe C500?

Lepiej niż lampowe raczej nie, zapewne chodzi o tranzystorowe. Blokers ma rację, te seryjnie montowane lampy nie nadają się do sprzętu hi-end.

mniej więcej tak, ale na żywo dużo lepiej - piękny fornir...

Bydluny, 70kg/sztuka...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-60138-0-34611200-1459005189_thumb.jpg

post-60138-0-70096700-1459005192_thumb.jpg

post-60138-0-88996100-1459005195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

dobre! :)

Cóż, kazaliście jeździć i słuchać, to jeździłem i słuchałem - WA, SF, B&W, VA, JBL i jeszcze parę innych. Jakoś, mimo ceny kręcącej się koło 100 kpln, wcale mi nie zaimponowały - stary już jestem i samo świecenie znanym logo, to trochę dla mnie mało...

A później nie stąd ni z owąd pojawiła się opcja Harpia Nimbus na znakomitych przetwornikach i... nie żałuję dezycji...:)

Może to mylne rozumowanie ale warto wspomnieć...

Może warto było podążać przetartym szlakiem przez śp. SA ...( nie zawracać rzeki ...).

Wybrać coś dopracowanego od podstaw / własne przetworniki / obudowa / dopracowana zwrotnica / wieloletnia wiedza ....

... i zamknąć temat na zawsze.

http://soundrebels.com/artykuly/reportaze/item/71-wrog-publiczny-nr-1

McIntosh-0036.jpg

Wiec C2300 po wymianie lamp, zagral u Ciebie lepiej niz dzielone lampowe C500?

Może nie lepiej , ale na podobnym poziomie . A doszukiwanie się różnic i dopłata 20kpln przestała mieć sens.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.