Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch R-110SW lub Klipsch R-112SW

Nordock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym zapytać się o Klipsch R-112SW oraz R-110SW.

Planuję zamienić mojego małego jamo sub210 na coś mocniejszego. Nie chodzi mi o to aby dudniło czy żeby sub zalał mnie swoją mocą/głośnością.

Potrzebuję suba, który schodzi dosyć nisko przy dobrej skuteczności, najlepiej tak jak jest zalecana. Czyli w momentach szczytowych żeby mógł zagrać 115dbSPL przy takim paśmie przenoszenia jakie jest bez żadnego problemu. Wyżej wymienione subwoofery ponoć grają... no może nie dokładnie 115db ale blisko...

I teraz pytanko do Was, czy lepiej jest kupić R-112SW gdyż schodzi do 24HZ przy 118dbSPL czy lepiej zastosować dwa subwoofery mniejsze dla uśrednienia niskich częstotliwości w pomieszczeniu?

Czy przy dwóch subach pasmo przenoszenia zejdzie jeszcze trochę w dół, a dokładniej mówiąc podniesie mi spadek częstotliwości w przypadku dwóch R-110SW przy 24HZ do +-3db? czy dwa suby spowodują mi to, że będzie więcej ciśnienia akustycznego w pomieszczeniu..? co mi w ogóle nie jest potrzebne w przypadku tych subów ponieważ jeden sub ma już bardzo wysokie, wystarczające jak dla 8m2 pokoju.

Podsumowując, chodzi mi głównie o to aby sub bez problemu poradził sobie z niskimi rejestrami bez żadnego warczenia, harczenia, i tym podobnych zjawisk...

Z obydwu subów będę bardzo zadowolony, bardzo się na nie uwziąłem po tym jak odsłuchałem R-115SW na targach AudioVideo Show 2015.

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem, za każdą odpowiedź i pomoc.

Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/123717-klipsch-r-110sw-lub-klipsch-r-112sw/

Witam, ja na podstawie moich odsłuchów mogę stwierdzić jedno mianowicie: odsłuchiwałem przez ostatnie kilka miesięcy kilka subów m.in.:

-klipsch 112

-klipsch 115

-jamo 112

-dali zensor e9/e12f

-rel t7

-dali ikon sub mk2

-velodyne eq-max10/12

I mogę z czystym sumieniem powiedzieć jedno jeśli chodzi o kino to dla mnie nr 1 jest velodyne 12. Ponieważ, pod względem mocnego i głębokiego zejścia poradził sobie naprawdę wzorowo, przy dużej ilości wybuchów oraz nagromadzenie efektów specjalnych związanych z oddaniem niskich tonów nie gubił się, nie brumił jak co nie które suby z ww., nie było efektu, że sub nie daję rady z szybkością i nie wyrabianiem się z oddaniem efektu, ba dodatkowo jeśli są w filmie sceny koncertowe sub bardzo dobrze oddaje niskie i szybki tony. Ponadto na drugim miejscu postawiłbym klipscha 115 który moim zdaniem równie dobrze oddał wszystkie efekty co velo z tym że zabrakło mi szybkości przy nałożeniu się kilku efektów w trakcie sceny i było widać że się lekko gubi.... Ale jeśli miałbym np. kolumny klipsch brałbym bym do kompletu klipscha. Jeśli nie mam kolumn z marki klipsch dla mnie nr 1 to velo, takie moje zdanie wyrobione na podstawie kilku miesięcznych odsłuchów, łącznie z zabieraniem subów do domu, z jednego salonu do drugiego aby odsłuchy były prowadzone w bezpośredniej konfrontacji itd..;-)

No niezłe zestawienie, ale chyba nie mam co liczyć na velo 12 gdyż nie mam do tego budżetu, tak samo jak na r115sw. Mogę max 2500zł przeznaczyć na suba. Ale dobrze wiedzieć na przyszłość jak będę miał większe pomieszczenie dla większego suba to wybiorę pewnie R115sw albo velo. Słyszałem jeszcze o "rel-t9?", że jest niezły.

A powiedz mi jeszcze, co możesz powiedzieć o R-112SW i R-115SW.

Proszę jeszcze innych o komentowanie, bardzo mi na tym temacie zależy.

Sercem systemu jest Onkyo TX-SR608 a głośniki to Grundig Box RL 60 (stare kolumny z konstrukcją zamkniętą, jak na pokój 8m2 są w miarę ok). Kwestia jest taka, że robię system pod tryb THX, przynajmniej bawię się z tym na razie. Nie planuję kupić suba ze znaczkiem THX bo nie ma sensu, ale taki, który spełni normy THX. Klipsch R-112SW jest bardzo zbliżony tym normom. Zresztą jak dla THX Select 2 Plus to wystarczy ciśnienie akustyczne 115dbSPL przy 24HZ. Większego suba mi nie potrzeba. I tak cały system skalibruję żeby w miejscu odsłuchowym szum wynosił dla każdej kolumny wraz z subem 75dbSPL czy 85dbSPL. Właśnie czytam na różnych forach i jedni piszą tak a drudzy inaczej... Jeśli ktoś coś wie przy okazji na ten temat proszę o komentarz.

Tak więc jeśli chodzi o kolumny to cienizna i od razu poskarżę się, że brzemienia w pokoju nie mam genialnego. Może się przyzwyczaiłem do nich i mi nie przeszkadza słabe brzmienie, albo może nie są takie kiepskie jak opisuję...?

Witaj,

Klipsch robi wybitne subwoofery do kina domowego REL do Stereo, będzie miał większą kontrole na basie ale niżej i głębiej z emocjami zejdzie Klipsch.

I czytając Twój początkowy post także zastanawiał bym się nas stosowaniem 2 subów np. R-110 czy też tańszych Magnat Sub 302A, jednak biorąc pod uwagę sprzęt który posiadasz po prostu bym nie przesadzał i zdecydował się na jeden R-112.

Jeśli będziesz zainteresowany napisz. Mamy je obecnie w bardzo dobrej cenie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.