Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, payong napisał:

Wytłumaczcie mi staremu głupcowi czego dotyczy powyższa aktualizacja bo mój ROCK ma chyba 1.8 i melduje, że jest aktualny.

Ja bym się cieszył z tego powodu.

Wersja 2.0 no właśnie wprowadzenie ARC i co gorsza wymaga ona stałego połączenia z netem. 

20 godzin temu, NRK napisał:

Jak podłączysz wszystko pod switch to masz to samo?

AmpliFi HD Mesh Points to jest router ubiquti?

Tak, Ubiquti. Switch to TP-Link TL-SG108e. Router z UPC to Connect Box a nie Compal.

Trochę jestem "sieciowy" i pytanie, w czym ma pomóc podłączenie do switcha zamiast routera? Zawsze myślałem, że wszystko o wyższym priorytecie używalności powinno być wpięte bezpośrednio w router a reszta do switcha.

Ale może się myliłem. Zmieniłem dzisiaj konfigurację i wszystko wpiąłem do switcha a od switcha do routera idzie CAT6e. Wszystko jest na CAT6e zresztą. Zobaczę czy pomoże.

Ja mam z UPC modem Horizon Chita potem router Draytek 2962 i switch Draytek g1282 i Access point ac912. 

Wszystko wpięte w switch i zero problemów.

W drugiej lokalizacji ubiquti Security Getaway plus dwa switche unifi i Access point Unifi Pro. Zarządzanie Unifi controller na Synology i to samo, zero problemów z czymkolwiek, tak więc uważam tą opcję za optymalną. 

7 godzin temu, NRK napisał:

wymień pastę na procku bo możesz się zdziwić pewnego dnia

Co masz na myśli mówiąc "zdziwić pewnego dnia"? Nie mam zielonego pojęcia czym jest owa tajemnicza "pasta na procku", a tym bardziej już nie wiem jak ją wymienić. Powiem więcej - chyba nie byłbym nawet w stanie wskazać, który z elementów na płytce to procesor... 😉

PS. Jak się zepsuje, pewnie po prostu kupię następny NUC. Używki można wyrwać za w miarę atrakcyjne pieniądze, a i nowe egzemplarze to nie milion monet.

Twój wybór, ja tam osobiście wolę raz na jakiś czas kupić pastę za parę złotych i ją wymienić niż kupować nowego Nuca lub składać kolejnego kompa pod Core. 

Widać na biednego nie trafiło.😃

12 minut temu, NRK napisał:

kupić pastę za parę złotych i ją wymienić

Nie napisałeś o co chodzi z tą pastą. Serio chciałbym się dowiedzieć.

Edit. Dobra, wygooglałem 😉

Edytowane przez mariuszryszard

Myślałem że sobie żartujesz.

Na procesorze znajduje się radiator który ma za zadanie odprowadzać ciepło z tego procesora by to działało potrzebna jest pasta która łączy te dwa elementy. Z czasem ta pasta poprostu wysycha i traci swoje parametry. Wtedy masz taki efekt jakbyś jechał samochodem bez oleju w silniku. Dlatego to jest takie ważne.

3 minuty temu, NRK napisał:

Myślałem że sobie żartujesz.

Musisz wiedzieć, że od 15 lat siedzę na Macach i od tego czasu nie widziałem wnętrza komputera. Przed laty, pracując jeszcze na PC, nigdy nie miałem z kolei konieczności grzebania w środku. Słuchaj, który to ten procesor w NUC-u?

W dniu 14.12.2022 o 13:05, NRK napisał:

Ja bym się cieszył z tego powodu.

Wersja 2.0 no właśnie wprowadzenie ARC i co gorsza wymaga ona stałego połączenia z netem. 

1.8 będzie cały czas dostępny czy tylko do końca roku? Bo mi ta wersja 2.0 też nie za bardzo pasuje.

W dniu 13.12.2022 o 22:57, NRK napisał:

Jak podłączysz wszystko pod switch to masz to samo?

AmpliFi HD Mesh Points to jest router ubiquti?

No niestety nic nie pomogło. Pół dnia słuchałem Rose przez natywną aplikację i było OK. Jak tylko włączyłem NUC z Roon, ten zaczął skanowanie to od razu muzyka na Rose wyłączyła się i wywaliło komunikat, że problem z siecią. 

Co za cholera z tym Roon...

• 2 tygodnie później...

No i stało się: ROCK zaktualizował się bez pytania do:

Version 2.0 (build 1182) production

Na razie w zakresie moich potrzeb (sterowanie aplikacją ROON z PC w sieci lokalnej) nic się nie zepsuło.

W dniu 14.12.2022 o 12:45, mariuszryszard napisał:

Muszę się Wam pochwalić - postawiłem wczoraj ROCK na NUC5i5 i - przynajmniej jak na razie - wszystko śmiga jak szalone 👌 Wcześniej Core miałem na MacBook Pro M1 (super szybka maszyna) i wydawało mi się to dobrym rozwiązaniem, jednak wygląda na to, że NUC5i5 (jakby nie patrzeć, komputer z 2015 roku) będzie jednak lepszy. Pierwszy wniosek po paru godzinach - wszystko działa szybciej! Nie wspomnę już, że ARC w "terenie" działa w końcu za każdym razem. Muszę jeszcze tylko schować NUC do szafy (aby mieć ciszę absolutną 😉) i naprawdę będzie fajnie.

Cześć, czy ten NUC5i5 będzie u Ciebie chodził 24/7? Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem lub NAS, ale trochę zastanawia mnie jak ogarnąć PC bez monitora. Chyba że idę w złym kierunku z myśleniem 🙂

No ale po co monitor do nuca ? Jest potrzebny w zasadzie tylko i wyłącznie przy instalacji rocka, wybierasz w biosie bootowanie z pena i to wszystko. Potem wszystko w apce roona. 

Godzinę temu, Leszek_52381 napisał:

Cześć, czy ten NUC5i5 będzie u Ciebie chodził 24/7? Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem lub NAS, ale trochę zastanawia mnie jak ogarnąć PC bez monitora. Chyba że idę w złym kierunku z myśleniem 🙂

Tak, chodzi 24/7 i sprawdza się idealnie 👌 Po zamknięciu go w szafce pod telewizorem zapomniałem o jego istnieniu, kompletnie nie słychać wentylatora 🙂

Jak wspomniał @mkk1 monitor jest potrzebny jedynie do wstępnej konfiguracji/aktualizacji BIOS. Na dobrą sprawę możesz do tego celu wykorzystać nawet telewizor (po HDMI). Moim jedynym kosztem był zakup przewodowych kontrolerów - klawiatury i myszy - gdyż od lat już takich nie używam, ale to grosze.

6 minut temu, mariuszryszard napisał:

Tak, chodzi 24/7 i sprawdza się idealnie 👌 Po zamknięciu go w szafce pod telewizorem zapomniałem o jego istnieniu, kompletnie nie słychać wentylatora 🙂

Przecież on ci się ugotuje.

Teraz, NRK napisał:

Przecież on ci się ugotuje.

Na początku miałem takie obawy, ale okazało się, że bezpodstawne. Sprawdzałem NUC kilkukrotnie: jest zaledwie letni, a w szafce zrobiłem wentylację. Zobaczymy co będzie latem, ale póki co - jest idealnie.

Mój po dwóch latach pracy 24/7 się zagotował prawie na śmierć.

Stał na szafce, coś go walnęło i nie działa jeden slot ram plus dwa porty USB w tylnej części.

Teraz podłączony jest po USB C i kupiłem mu lepszą obudowę Akkasa (fanless).

21 godzin temu, NRK napisał:

Mój po dwóch latach pracy 24/7 się zagotował prawie na śmierć.

Stał na szafce, coś go walnęło i nie działa jeden slot ram plus dwa porty USB w tylnej części.

Teraz podłączony jest po USB C i kupiłem mu lepszą obudowę Akkasa (fanless).

U mnie komputer z ROONem stoi w innym pomieszczeniu (przez strop do garażu), tam w żaden sposób nie przeszkadza, a i chłodzenie jest optymalne. Jeżeli jest taka możliwość to zawsze warto wystawić komputer do innego pomieszczenia. Chłodzenie procesora mam na wiatraku i magazyn to także dysk z tależami, który jakiś szum wytwarza. Z komputera sygnał audio wraca po 3 m kablu USB oraz drugą ścieżką po sieci wi-fi do streamera.

46 minut temu, mojave napisał:

U mnie komputer z ROONem stoi w innym pomieszczeniu (przez strop do garażu), tam w żaden sposób nie przeszkadza, a i chłodzenie jest optymalne. Jeżeli jest taka możliwość to zawsze warto wystawić komputer do innego pomieszczenia. Chłodzenie procesora mam na wiatraku i magazyn to także dysk z tależami, który jakiś szum wytwarza. Z komputera sygnał audio wraca po 3 m kablu USB oraz drugą ścieżką po sieci wi-fi do streamera.

A jak z rachunkami za energię 🙂

Może ktoś z koleżanek i kolegów pomoże rozwiązać mi 2 problemy z aplikacją ROON na PC/Windows:

1) za każdym razem jak ją uruchamiam to muszę się logować

2) po wyłączeniu aplikacji i jej ponownym uruchomieniu muszę się za logować przez Settings/Services do TIALa jeśli chcę z niego korzystać

Bardzo to upierdliwe jest.

Edytowane przez payong
31 minut temu, payong napisał:

Może ktoś z koleżanek i kolegów pomoże rozwiązać mi 2 problemy z aplikacją ROON na PC/Windows:

1) za każdym razem jak ją uruchamiam to muszę się logować

2) po wyłączeniu aplikacji i jej ponownym uruchomieniu muszę się za logować przez Settings/Services do TIALa jeśli chcę z niego korzystać

Bardzo to upierdliwe jest.

A masz zaznaczone "Zapamiętaj mnie" ?

Ja zalogowałem się raz i pamięta moje dane logowania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ROON ARC

Mam internet mobilny z T Mobile (Home Office 5g) - nie jestem sie w stanie połączyć z poza sieci domowej z serwerem ROON (na Nas Synology) = komunikat Multiple Nat Found roon daje

ktoś rozwiazał ten problem już może? z góry dzieki

10 minut temu, lukaszstach napisał:

ROON ARC

Mam internet mobilny z T Mobile (Home Office 5g) - nie jestem sie w stanie połączyć z poza sieci domowej z serwerem ROON (na Nas Synology) = komunikat Multiple Nat Found roon daje

ktoś rozwiazał ten problem już może? z góry dzieki

A niby jak chcesz to zrobić jak nie masz zapewnie publicznego adresu IP.

Płacę w T Mobile za statyczne ip - i np dostęp do serwera synology mam z poza sieci domowej - jestem laikiem, skoro mogę z poza sieci wejść w serwer Nas, puścić film na Plex, to i tak samo powinno się dać z ROON

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.