Skocz do zawartości
IGNORED

Świat High Endu przy okazji zwiedzania...świata... :-)

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

O k**wa ....!!!!!

Własnie włączyłem Adele ( żona lubi ;((

Czy to było nagrywane w piwnicy przez jakiegoś dzieciaka na tablecie .....przez mikrofon z iPhone ?????

Zguba nam Audiofilom....

Najlepszy jest bas ;))))

Choć trzeba przyznać , że Adele śpiewa jak " gruba Murzynka " i to jest komplement .

W realizacji ECM lub Chesky byłoby nawet zjadliwe ...

Ty w realu jesteś przystojny , a w awatarze prawie jak Ona ;))

No wiesz..... nie wiem? Może nasze małżonki były by zadowolone, więcej wolnego czasu dla nich i takie tam ;))))

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam,

wracając do zwiedzania świata i szeroko rozumianej muzyki.

Tydzień temu wróciłem z Osaki i Tokio. W Japonii jest dosyć specyficzne podejście do high endu. W każdym większym centrum handlowym gdzie jest elektronika (najczęściej pięrto lub dwa) można znaleźć stanowisko ze sprzętem, a także pokoje odsłuchowe.

W Tokio po dotarciu do dzielnicy elektroniki (Akihibara) świat się zmienił!!!! Sklepów z używanym oraz nowym HI-Fi, High-End… czy jak to nazywać, jest mnogo. Oczywiście głównie elektronika Japońska: Esoteric, Luxman….. ale również spory wybór z reszty świata. Do tego setki sklepów dla miłośników DIY.

Na koniec ceny. Wszystko co z Japonii jest znacznie (!!!!!!) tańsze niż w Polsce czy Europie. W niektórych przypadkach taniej jest 10 krotnie: np.: Acrolink!!! Płyty również, np.:6 SACD Hybr: "6 Great Jazz: Sonny Rollins vol. 2 / Blue Train / Cool Struttin' / Somethin' Else / Moanon' / Maiden Voyage"

- w Polsce 1699 PLN,

- w Japonii 700 PLN (płacone kartą przy niezbyt korzystnym kursie USD).

Jak tak popatrzyłem na ceny i dostępność towarów, to doszedłem do wniosku iż zamiast przepłacać w Polsce, chociażby za kable, DAC, Pre to warto zrobić sobie wycieczkę zakupową wraz ze zwiedzaniem drugiego końca świata!!

A jeszcze pyszne jedzenie!!!!

Pozdrawiam.

Byłem w Japonii kilka razy i to najdroższy kraj świata w kwestii jedzenia, ciuchów, butów i kosmetyków markowych itd. Sprzęt nowy jest trochę tańszy niż w Polsce ale też robiony na 100V. Sklepy z używkami widziałem też w Osace. Fakt że duży wybór vintage sprzętów ale wszystkie na 100V i koszty wysyłki do kraju wraz z opłatami przekraczają całą operację o ok 50-60%. No i dochodzi potem problem zasilania. Przeróbka jest ryzykowna. Natomiast to co można wsadzić do bagażu w samolocie jest ok, np płyty CD. Wybór ogromny. Natomiast ceny plyt zbliżone do cen w UE. Kupowałem kilka razy w Tower Records. Jakieś oferty promocji były ale niewiele. Nie wiem jak wygląda tam wtórny rynek płyt CD.

"w Japonii kilka razy i to najdroższy kraj świata w kwestii jedzenia, ciuchów, butów i kosmetyków markowych"???

Ceny z zeszłego tygodnia: shushi (dużo bo lubię jeść)+piwo=1000-1200JPY czyli 34-40 PLN. To raczej nie dużo, a tym bardziej nie najdrożej na świecie. Z ubraniami i kosmetykami (np.: shiseido) mam wrażenie że jest podobnie.

Lecąc do Japonii po raz pierwszy też słyszałem takie opinie "najdroższy kraj świata". Teraz byłem po raz drugi i nie mogę si z tym zgodzić.

Jeśli chodzi o CD to jak dla mnie jest taniej. Wystarczy porównać ceny wydrukowane na płytach z tymi w Polskiej sprzedaży.

Rynek wtórny jest również spory, a ceny, np.: w Osace The Beatles (Revolver, Rubber Soul) + Derek and the Dominos "The Layla Sessions: 20th Anniversary Edition" (3CD)= 3000JPY = 102PLN. Wszystko wydania Japońskie, stan jak nowe.

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Delegacja na Tajwanie. Po zwiedzaniu fabryki odwiedziliśmy specjalny pokój dla gości. Dodam tylko, że jestem fanem i posiadaczem motocykli :)

Pliki w załączniku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-60644-0-63019400-1454669950_thumb.jpg

post-60644-0-92866800-1454669959_thumb.jpg

post-60644-0-29452400-1454669968_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

To jest pokój audio przy fabryce? Co tam produkują?

To jest fabryka w której produkują przekładnie planetarne itp. Na ostatnim piętrze taki bajer :)

obiektywnie o audio

Jak to co? Przekuwają ideę jak połączyć Ducatti z SME żeby wyrugować z rynku Harleya i jego nie zdecydowanych użytkowników;)

Harley jeździć po piasku i zgrzyczeć głośno-dobrze! Igła w gramofonie jeździć cichutko po rowku źle! ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bo to jest zabawa dla myślących. W HD celem są dodatkowe dźwięki wydobywające się z silnika. A w gramofonie wręcz przeciwnie, stąd próbuje się z tym walczyć ale wyeliminować się tego nie da. W HD dopłaca się, że dźwięki silnika były słyszalne, a w gramofonie płaci się coraz więcej, żeby trzasków i pykań słychać nie było. Teraz zrozumiał? Czy za trudne?

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Jak to co? Przekuwają ideę jak połączyć Ducatti z SME żeby wyrugować z rynku Harleya i jego nie zdecydowanych użytkowników;)

Harley jeździć po piasku i zgrzyczeć głośno-dobrze! Igła w gramofonie jeździć cichutko po rowku źle! ;)

Raffa sorry, ale to nie jest SME,nawet ramię to unipivot.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Bo to jest zabawa dla myślących. W HD celem są dodatkowe dźwięki wydobywające się z silnika. A w gramofonie wręcz przeciwnie, stąd próbuje się z tym walczyć ale wyeliminować się tego nie da. W HD dopłaca się, że dźwięki silnika były słyszalne, a w gramofonie płaci się coraz więcej, żeby trzasków i pykań słychać nie było. Teraz zrozumiał? Czy za trudne?

Mnie jak policja odebrała dowód to zrozumiałem....że trzeba na przegląd wymienić wydech :)))

Sylwek ...daj spokój już gramofonom , bo pitolisz znów ;)))

Delegacja na Tajwanie. Po zwiedzaniu fabryki odwiedziliśmy specjalny pokój dla gości. Dodam tylko, że jestem fanem i posiadaczem motocykli :)

Pliki w załączniku.

Piękne .....Ducati ...

Mnie jak policja odebrała dowód to zrozumiałem....że trzeba na przegląd wymienić wydech :)))

Sylwek ...daj spokój już gramofonom , bo pitolisz znów ;)))

Piękne .....Ducati ...

No Ducati zrobiło wrażenie niezłe, motocykle w domach, mieszkaniach robią generalnie większe wrażenie niż na zewnątrz. Kiedyś jak wstawiłem mojego KTM Super Duke do domu to siedziałem z godzinę i się w niego wpatrywałem, taki był piękny :D

obiektywnie o audio

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.