Skocz do zawartości
IGNORED

Hiendowy sprzet do sluchania plikow - transport i DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nie możesz mieć zdania w kwestii porównania, którego nie zrobiłeś. Porównywałeś S10 z twoim DAC vs Linn, którego miałeś tylko 2h i tylko jako odtwarzacz, a nie jako transport CD. Ja miałem oba ponad tydzien czy nawet dwa i oba jako transporty do tych samych DAC-ów. Raz oba do Esoterica, a potem oba do Accustic Arts. Rozumiesz różnice czy nadal nie?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Mnie z kolei interesuje , jak odbierasz dzwiek z N10 kiedy muza grana jest z wbudowanego dysku z w stosunku do grania z Nasa.

Co do Akurate i S10 to omawialismy juz to wiele razy i to kilka lat temu, nie chce wracac do tej dyskuji, niech kazdy pozostanie przy swoim zdaniu.

Daj se luz Grzesiu, mysmy sie juz z SA opamietali, czego Ty nie zauwazyles. Napisz lepiej, jakich plikow u siebie sluchales, bo na pewno choc raz probowales, prawda?

Nie słuchałem u siebie plików .

Słuchałem , ale nie u siebie .

Po doświadczeniach ( przykrych ) gra winyl i CD .

Tymczsem niepotrzebne mi 3 źródło ....

Tyle :))

Nie kradnę muzy , tylko ją kupuję ...

Czekam na najnowszego Roguckiego ...:)))

Pozdrawiam

Ale nie możesz mieć zdania w kwestii porównania, którego nie zrobiłeś. Porównywałeś S10 z twoim DAC vs Linn, którego miałeś tylko 2h i tylko jako odtwarzacz,

I to mi wystarczylo, plus fakt, ze nie spotkalem na forach nikogo , kto uzywal Linna tylko jako streamera.

Najwazniejsze, ze Ty jestes z niego zadowolony, ja go do niczego nie potrzebuje.

Reszta to "golono-strzyzono".

Konto w trakcie usuwania

Pomijam już fakt, że sprzęt cyfrowy musi powinien być podłączony min dobę do sieci AC żeby ocenić jak gra. Podłączenie czegoś na chwilę i ocenianie po 2h jest bez sensu i zupełnie niemiarodajne.

nie spotkalem na forach nikogo , kto uzywal Linna tylko jako streamera

Redaktor niemieckiego "Audio" używał (a może nadal używa?), wprawdzie tylko Sneaky, ale tym bardziej wierzę w możliwości Akurate w tym względzie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

I to mi wystarczylo

To błąd. Jeśli tak myślisz to się dziwię. Teraz kiedy masz W20 to faktycznie Linn potrzebny tobie nie jest. Ale akurat od S10 jest znacznie lepszy, a ty wyciągnąłeś odwrotne wnioski bez należytego odsłuchu i jeszcze uważasz, że taki odsłuch był OK. Ale sam za taki sam błędny sposób myślenia masz co do niektórych pretensje, że nie posłuchali tego czy tamtego sprzętu, a już go skreślają na podstawie przypuszczenia, że być może jest chiński.

Widać im wystarcza, że jest chiński i nie muszą go słuchać. To oczywiście moim zdaniem błędna logika w obu przypadkach.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Stare źródła, w szczególności przetworniki były na to strasznie czułe. Klasycznym przykładem choćby Theta, która po wyłączeniu momentalnie przestawała dobrze grać a rozgrzewała się ze dwie godziny. Współczesne źródła są chyba w tej materii bardziej wybaczające.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To może najbliższe starcie " Wieśniackigo Koła Audiofilów w Koźmicach Małych "

Czyli WKAKM odbędzie po hasłem plików,

Zapraszam w kolejny weekend , sobota po 17 ,00 .

Tylko plikowcow proszę o poważne potraktowanie , bo tor CD i winyl będzie poważny ;)))

opisze jak do działa :)

Czy możesz napisać coś więcej? Transceivery SFP są podłączone bezpośrednio do NAS/Serwera audio x2/Routera czy używasz optyczny switch i konwertery od strony urządzeń (zgaduję, że nie skoro to dedykowane urządzenia budowane między innymi pod to rozwiązanie)?

Jeszcze mam pytanie o NAS: SSD czy normalne dyski talerzowe? Jestem na kupnie NAS i dlatego zbieram informację w co warto iść.

To oczywiście moim zdaniem błędna logika w obu przypadkach.

Sly, przeciez ten spor jest o musztarde po obiedzie . Daj spokoj, ta sprawa jest dawno nieaktualna. Twoje rozumowanie mialoby jakies podstawy, gdybym ja w ogole tego sprzetu nie sluchal. Bylo jednak inaczej. Byc moze , ze w innej roli byl lepszy, ale to dzis nie ma najmniejszego znaczenia. Juz wiecej o tym nie bede dyskutowal, nawet jak napiszesz , ze sie calkowicie we wszystkim myle.

Konto w trakcie usuwania

Transceivery SFP są podłączone bezpośrednio do NAS/Serwera audio

połączenie bezpośrednie można by to tak ująć :) router jest tylko jeden

co do dysków to talerzowe ze względu na wielkość

Gość

(Konto usunięte)

połączenie bezpośrednie można by to tak ująć :) router jest tylko jeden

co do dysków to talerzowe ze względu na wielkość

Marcin...spróbuj jeszcze wysłać z serwera pliki lpcm ... Będzie jeszcze lepiej...

Cyrylica:)?

A jakże Cyrylica i Metodyca).......na dodatek

A kto to ustalil, ze to jest dobra rada ?

Od takiej rady wole dobre slowo i grzecznosc. W zwiazku z czym serdecznie pozdrawiam.

Wzajemnie sobie dajemy dobre rady w audio-taki drobiazg.

Nikt Tobie nie narzuca woli słuchania dobrej rady-taka dyskretna uwaga.

ŚLĘ POZDROWIENIA.

Poczekam, az zacznie obsmiewac kolege w kazdym swoim poscie i trollowac kolegi sprzety, wtedy wrocimy do tej rozmowy. Szymon to jest taki uzytkownik ,ze jak ktos nie podporzadkowuje sie jego sugestiom to niszczy czlowieka bez zadnych skrupulow i bez ogladania sie na srodki. Kolejny raz widac , ze punkt widzenia zalezy ...itd.

Proponuje powrot do tematu transportow , dakow i plikow. Jak juz wyzej pislaem, kwestia , czy ktos jest zbanowany czy nie, to decyzja moderacji. Prosze nie ciagnac dalej tej sprawy w tym watku.

MARSLO

Czy jestes w stanie przestać być cenzorem.................dla mnie jesteś nieznośny z tym mitygowaniem dorosłych,jakby byli bez rozumu.

Wytłuszczasz poza tym SWOJE ZŁOTE MYŚLI-po co?.............to powinny zostać stricte wyłącznie TWOIMI ZŁOTYMI MYŚLAMI-to tyle.

Bezwzglednie zyczliwy dla Ciebie-doceń ten wpis.

Zbanowanie Szymona to duża strata dla forum. Wpisy doświadczonych forumowiczów to skarb i powinno się ich hołubić.Formę jego wypowiedzi nie odbierałem jako chamską. Trzeba tolerować tę formę dla dobra forum bo na bazie tak bardzo bogatych doświadczeń można się uczyć i samemu w przyszłości nie popełniać kosztownych błędów.Czy forum musi być Wersalem gdzie wszyscy sobie tylko potakują z fałszywym uśmiechem? Czy takie forum będzie wtedy miało jakąś wartość? Czy to ma być spęd towarzystwa własnej adoracji?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mnie z kolei interesuje , jak odbierasz dzwiek z N10 kiedy muza grana jest z wbudowanego dysku z w stosunku do grania z Nasa.

Mariusz, na litość Boską... co Ty wypisujesz?

Nic nie gra z żadnego dysku.

Streamer pobiera dane do swojego bufora i dopiero z niego plik jest odtwarzany. Dla dźwięku nie m a to żadnego znaczenia skąd dane są pobierane do bufora. O audiofilskich kablach lan i usb tez przez grzeczność nie wspomnę.

Daj se luz Grzesiu, mysmy sie juz z SA opamietali, czego Ty nie zauwazyles. Napisz lepiej, jakich plikow u siebie sluchales, bo na pewno choc raz probowales, prawda?

Wszystko prawda tylko nalezałby się opanować w stosunku do tych co nie mogą teraz odpowiedzieć-byłoby to najuczciwszym rozwiązaniem.

Chyba jaśniej już nie mogłem tego ująć.

Streamer pobiera dane do swojego bufora i dopiero z niego plik jest odtwarzany. Dla dźwięku nie m a to żadnego znaczenia skąd dane są pobierane do bufora. O audiofilskich kablach lan i usb tez przez grzeczność nie wspomnę.

Jesli dobrze pamietam , N 10 ma wersje. z wbudowanym dyskiem 1TB. O to pytam. Chyba , ze myle z N100, to prosze mnie sprostowac. Mozna wiec sciagac pliki na SSD albo z NAS przez siec domowa, albo z wbudowanego HDD. Kazdy z tych rodzajow skladowania danych ma swoich zwolennikow i przeciwnikow. Zakladam, ze daja dzwiek , ktory sie nieco rozni ze wzgledu na sume zaklocen EMI/ RMI , rozna dla obu przypadkow.

Po co takie wielkie slowa? Czy ja musze znac na pamiec wszystkie modele streamerow ?

P.S Ze strony Aurendera :

" With 4TB of (2TBx2) internal hard disk drives and one 240GB solid-state drive cache for playback, the N10 is the perfect solution for even the most extensive high resolution music collections."

Co Ty na to Maciek?

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jesli dobrze pamietam , N 10 ma wersje. z wbudowanym dyskiem 1TB. O to pytam. Chyba , ze myle z N100, to prosze mnie sprostowac. Po co takie wielkie slowa?

Wszystko jedno czy i jaki ma ten dysk wbudowany. Jeśli jest wbudowany to tylko po to żeby nie bawić się w zewnętrzne dyski i serwery. Czyli dla wygody albo dla ułomnych informatycznie. Nie dla poprawy brzmienia.

Wbudowany dysk także jest tylko magazynem danych i plik nie jest z niego bezpośrednio odtwarzany. Zawsze jest buforowany w pamięci wewnętrznej.

Maciek, poczytaj sobie najpierw na Computer Audiophile dyskusje na temat tego ,co sadza uzytkownicy tego portaflu o NAS kontra dysk wbudowany w transport, potem wroc.

Ja sie az tak nie znam ,zeby byc pewnym ,ze nie ma zadnych roznic. Dlatego pytalem o wrazenia Sly, ktory moze to u siebie porownac na tych samych plikach w tym samym systemie.

No chyba , ze Ty masz w domu zarowno NAS jak i serwer z wbudowanym HDD i pamiecia SSD i mozesz nam napisac o swoich doswiadczeniach.

Wroce do watku jutro.

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Maciek, poczytaj sobie najpierw na Computer Audiophile dyskusje na temat tego

Nie muszę czytać Computer Audiophile żeby to wiedzieć/

Jeśli masz zewnętrzny dysk lub serwer to puść sobie jakąś płytę, poczekaj aż zacznie grać i odepnij dysk lub serwer to będziesz wiedział bez czytania głupot ;)

Odtwarzacze z wbudowanym dyskiem działają dokładnie tak samo.

A potem wróć :))))))

" With 4TB of (2TBx2) internal hard disk drives and one 240GB solid-state drive cache for playback, the N10 is the perfect solution for even the most extensive high resolution music collections."

Co Ty na to Maciek?

A ja na to...

A co to jest dysk SSD? Wiesz?

To jest ten bufor właśnie. Niektórzy producenci odtwarzaczy plików ładują bezpośrednio kości pamięci flash na płytę główna a niektórzy wkładają dyski SSD, w środku których jest co? Ano pamięci flash, takie same jak ci pierwsi zamontowali bezpośrednio na płycie głównej :)

I jedyne o czym możemy (jeżeli już) rozmawiać to o jakości tychże kości pamięci flash (też baaardzo wątpię aby miały wpływ na efekt brzmieniowy - bo niby z jakiego powodu?) a nie o dyskach do przechowywania danych.

Kończ waść, wstydu oszczędź ;)

250px-2008_Intel_Developer_Forum_Taipei_Showcae_Samsung_muSATA_128GB_SSD.jpg

No chyba , ze Ty masz w domu zarowno NAS jak i serwer z wbudowanym HDD i pamiecia SSD i mozesz nam napisac o swoich doswiadczeniach

Wiesz doskonale, że miałem N10 i bezpośrednio go porównywałem do odtwarzacza korzystającego z zewnętrznego NAS.

Tylko przez myśl mi nie przeszło porównywanie dysków bo to nie to gra jak wyżej to opisałem.

Wystarczy czy brniemy w to dalej?

Computer Audio to się jednak bardzo na doświadczeniu opiera. Teoretyzowanie ma tu bardzo ograniczoną użyteczność. Chyba, że w zakładce PC-Audio, ale tego byśmy tu nie chcieli.

Tu niema czary mary , ekran lan jest połączony z masa routera nasa i cały syf cyfry impulsowych zasilaczy idzie na serwer np s10 i poprzez usb idzie na daca wzmak etc odłącz ekrany od rj45

Dla dźwięku nie m a to żadnego znaczenia skąd dane są pobierane do bufora.

Obawiam się, że się mylisz :)

O moich doświadczeniach można poczytać w kilku moich postach, jeżeli jesteś zainteresowany bez problemu powinieneś je znaleźć bo całkiem niedawno o tym ponownie pisałem.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Dla dźwięku nie m a to żadnego znaczenia skąd dane są pobierane do bufora.

Piszę to jako drugi informatyk z równie długim stażem :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

odłącz ekrany od rj45

Oczywiście, że używam RJta NAS - odtwarzacz bez ekranu.

Tak?

To bardzo proszę o informację Panów informatyków jaka marka dysków lepiej zagra - WD? A może Toshiba czy też może Samsung?

A jaki interfejs do jazzu polecacie SATA czy SCSI?

Piszę to jako były pracownik SUN Microsystem a później Oracle Polska ze średnio długim (9 lat) stażem. Pozdrawiam kolegów :)

Oczywiście, że używam RJta NAS - odtwarzacz bez ekranu.

Tak?

To bardzo proszę o informację Panów informatyków jaka marka dysków lepiej zagra - WD? A może Toshiba czy też może Samsung?

A jaki interfejs do jazzu polecacie SATA czy SCSI?

Z tym usypianiem dysku to trochę bym się spierał ,że to tak działa.

Tak różowo nie jest dodam tylko ,że na aurenderze dział to mega szybko Sadzisz że dysk zdąży się wybudzić ?

Pojadę klasykiem nie wydaje mi się :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Z tym usypianiem dysku to trochę bym się spierał ,że to tak działa.

Tak różowo nie jest dodam tylko ,że na aurenderze dział to mega szybko Sadzisz że dysk zdąży się wybudzić ?

To pewnie zależy od użytego bufora. Skoro Aurender stosuje jako bufor SSD 250GB to nie dziwne, że działa bardzo szybko.

U mnie w T+A bufor (nie wiem jaka jest pojemność) mieści ok 1 minuty muzyki we FLAC. W Linnie jest podobnie.

Z reszta nie twierdzę, że dyski usypiają. Twierdze, że nie maja absolutnie wpływu na brzmienie a jeśli maja to bardziej w sposób, który ma na myśli wyżej sly czyli zakłócenia. Tyle, że wątpię aby ktokolwiek to mógł usłyszeć.

To pewnie zależy od użytego bufora. Skoro Aurender stosuje jako bufor SSD 250GB to nie dziwne, że działa bardzo szybko.

U mnie w T+A bufor (nie wiem jaka jest pojemność) mieści ok 1 minuty muzyki we FLAC. W Linnie jest podobnie.

Z reszta nie twierdzę, że dyski usypiają. Twierdze, że nie maja absolutnie wpływu na brzmienie a jeśli maja to bardziej w sposób, który ma na myśli wyżej sly czyli zakłócenia. Tyle, że wątpię aby ktokolwiek to mógł usłyszeć.

Ja jestem daleki na czary mary zatyczki na rca to widać na oscyloskopie jak to sieje

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dlatego tak samo jak sly jestem zwolennikiem trzymania dysków z daleka od odtwarzacza.

Pamiętam jak kiedyś uruchamialiśmy serwer Netra 240 dla szczególnego klienta.

Był to serwer używany w bardzo specyficznych warunkach. W Netrze siedziały dwa dyski. Nie przeszły testów odbioru bo siały na inne urządzenia pomiarowe w labie. Dyski wówczas miały 146Gb. SSD nie mogliśmy zastosować bo nie było jeszcze takich pojemności.

Skończyło się na wyprowadzenie dysków na zewnątrz serwera.

Także sieja. Tylko czy to ma wpływ na audio?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.