Skocz do zawartości
IGNORED

Interconnect własnej roboty.

energy

Rekomendowane odpowiedzi

Zresztą ten Albedo Blue , to najlepsza srebrna propozycja za 180~270 zł na rynku . W odpowiednio dobranym systemie gra "" jak kable za 1000 zł .

nie wiem czy wiesz, ale ten albedo obecnie wyceniany jest na ok. 1k pln. za max 100 pln zrobisz samemu srebrny interkonekt diy.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Ostatnio na Allegro widywałem takie ic za ok 200-250 zł , te starsze typy z drutu srebrowego w całości , obecnie ponoć są tylko posrebrzane ?

Jeden z kolegów był kiedyś zachwycony , zestawem z pokazów Audio / jako cena do możliwości / Był tam wzmacniacz Pana Sikory , jakieś rewelacyjne " monitory na francuskich głośnikach współosiowych PHL ( które ostatnio staniały ! za granicą ) od Akkusa , i właśnie był tam też niby niepozorny " kabelek Albedo . Całość grała niesamowicie , a monitory zrobiły piorunujące wrażenie na słuchaczach , szkoda że są tak niszowe .

Oczywiście można po taniości coś " ukręcić , ale za ceną też idą dobre jakościowo ( i słuchowo ) komponenty , i czasem nie da się tego przeskoczyć .

Opisany Pro Linc przeskakuje to z nadwyżką . Za 15 zł / m ( tyle ostatnio kosztował ) . I barwowo jest ciekawszy od srebra !

Ostatnio na Allegro widywałem takie ic za ok 200-250 zł , te starsze typy z drutu srebrowego w całości , obecnie ponoć są tylko posrebrzane ?

Jeden z kolegów był kiedyś zachwycony , zestawem z pokazów Audio / jako cena do możliwości / Był tam wzmacniacz Pana Sikory , jakieś rewelacyjne " monitory na francuskich głośnikach współosiowych PHL ( które ostatnio staniały ! za granicą ) od Akkusa , i właśnie był tam też niby niepozorny " kabelek Albedo . Całość grała niesamowicie , a monitory zrobiły piorunujące wrażenie na słuchaczach , szkoda że są tak niszowe .

Oczywiście można po taniości coś " ukręcić , ale za ceną też idą dobre jakościowo ( i słuchowo ) komponenty , i czasem nie da się tego przeskoczyć .

Opisany Pro Linc przeskakuje to z nadwyżką . Za 15 zł / m ( tyle ostatnio kosztował ) . I barwowo jest ciekawszy od srebra !

nic do albedo nie mam i kibicuje im z calych sil, zeby rozwijali sie tak jak sie rozwijaja, ale myslisz, ze to dzieki temu kabelkowi tak wszystko sie udalo?

Przepraszam , że się mądruję , ale przerabiałem to wszystko i nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi " , choć wiem że każdy na własnych błędach musi się nauczyć . Może też pojawić się nagle jakiś czarny koń " ( kabel za 1 zł , ze srebra ...też takie miałem ) i zagra to jak milion dolarów w złocie !

Trzeba szukać ! Nadzieja potrafi wznosić wysoko ...leci ... i daje pole do wszelkiej fantasmagorii .

A co do srebrnego kabla za 100 zł ...to idziemy do złotnika , kupujemy srebrny drut tzw tysiączkę" 0,75 lub więcej , poddajemy go obróbce termicznej , ubieramy we wtyki i oploty tudzież silikon , i już mamy całkiem przyzwoity kabel ze srebra . Powiem więcej , nawet będzie miał lepsze barwy od innych srebrowych . Przestrzeń , rozdzielczość i szczegółowość ...ale lepiej od A. Blue ( dla mnie ) nie zagra . Będzie cienki " w miejscach gdzie powinien być nasycony itd ... Dlatego A. B. wygra . A jeśli będziemy chcieć więcej barw złotej miedzi " , to spokojnie może wtedy wygrać ; P.L.

0,75 lub więcej , poddajemy go obróbce termicznej

a czemu taki gruby?

.ale lepiej od A. Blue ( dla mnie ) nie zagra . Będzie cienki " w miejscach gdzie powinien być nasycony itd ... Dlatego A. B. wygra . A jeśli będziemy chcieć więcej barw złotej miedzi " , to spokojnie może wtedy wygrać ; P.L.

ciekawa teoria

nic do albedo nie mam i kibicuje im z calych sil, zeby rozwijali sie tak jak sie rozwijaja, ale myslisz, ze to dzieki temu kabelkowi tak wszystko sie udalo?

Główną gwiazdą były te monitory , bez wzmacniacza tez by nie zagrały ...a biżuteria , jak niektórzy określają kable ...dodawała uroku /?/

Ja wiem jedno , sprzęt jest jak surowe mięso w kuchni , dopiero kucharz , przyprawy i umiejętności , czynią z niego smakowitą potrawę i ucztę dla zmysłów . Podobnie jest w sprzęcie audio , ustawiając system możemy znacznie kontrolować efekt finalny ( o ile wiemy co robimy ) . Wtedy systemy za kilka tys zł , potrafią zagrać porównywalnie do sprzętów za dziesiątki tysięcy . Umiejętnie zrobione / zaprojektowane / kable , potrafią wnosić tyle ile np kupiony nowy lepszy wzmacniacz / wręcz / , ale to już spore ceny i wysokie komponenty . Budowanie takich systemów czasem trwa latami , aby uzyskać efekt który chcemy . Ostatnio audiofile korzystają z różnych Forów z opiniami , kiedyś były tylko własne uszy i dobrze było by powrócić do tego weryfikatora .

a czemu taki gruby?

ciekawa teoria

...a czemu taki gruby ? ...np w Albedo jest jeszcze grubszy .

...ciekawa teoria . .... To nie teoria , tylko obserwacja i porównanie , nie wymyślam , tylko piszę o wrażeniach jakie były dostępne podczas odsłuchów .

Naga prawda ! , nie ukrywam się za tymi majteczkami .... tyko rozbieram kabelki i odsłaniam ich uroki . ( żartobliwie )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Napisano dziś, 13:13

W kwestii kabli cinch-cinch

Osobiście wykonałem parę sztuk wg następującego przepisu:

4 x wtyczki REAN by NEUTRIK

2x 0,5 srebra o czystości 999, średnica 0,7mm

Pierwszy etap – drut srebrny wsadzam do odpowiednio dobranej rurki termokurczliwej, aby przylegała jak najmocniej po zmniejszeniu obwodu. Oczywiście drut trzeba porządnie wytrzeć i uważać na dotknięcia ręką, palcami, aby potem nie śniedział. Można użyć rękawiczek albo przez gruby ręcznik papierowy.

Drugi etap – owinięcie grubą taśmą teflonową całego przewodu dwa razy (tak na krzyż żeby wyszło)

Trzeci etap – założenie drugiej rurki żeby teflon siedział stabilnie i jej podgrzanie.

Czwarty etap – założenie ekranu i dociśnięcie aby dobrze przylegał – miedziana plecionka, to chyba najtrudniejsze.

Piąty etap – założenie ostatniej rurki i grzanie nad gazem całego kabla.

Szósty etap – po wystygnięciu powyginać delikatnie, aby nabrał elastyczności.

Siódmy etap – lutowanie wtyczek cinch.

Ósmy etap – podłączenie i słuchanie – jest efekt albo i nie.

Koszt całej inwestycji to około 100 zł. Jak będzie efekt to dobrze, a jak nie to mało stracisz. Zrobiłem tak kilka kabelków i jakoś żaden na razie nie wrócił. NIE PROWADZĘ DZIAŁALNOSCI GOSPODARCZEJ więc podaję cały przepis.

Głośnikowe też kiedyś popełniłem z miedzi posrebrzanej o średnicy 0,8 mm, też w rurkach termokurczliwych (oploty kabli nie grają) i wysokie, średnie były bardzo ładne. Co do basu to nie wiem, ale chyba miałem odczucie, że stał się bardziej kontrolowane i trochę szczuplejszy. Wtyczek żadnych nie używałem.

Należy pamiętać, że dom to nie fabryka i laboratorium, więc robisz to na własną odpowiedzialność. U mnie działa.

To tyle w kwestii wykonania drutów do audio. A teraz piszcie, co chcecie.

Pozdrawiam bardzo serdecznie.

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

Naga prawda ! , nie ukrywam się za tymi majteczkami .... tyko rozbieram kabelki i odsłaniam ich uroki . ( żartobliwie )

za tymi majtkami to kryja sie tajemnice, o ktorych nie snilo sie producentom kabli, w tym najwieksza, tajemnica zycia ;-)

Budowanie takich systemów czasem trwa latami , aby uzyskać efekt który chcemy

zebys tylko zdazyl z ta budowa zanim ogluchniesz ;-)

Pierwszy etap – drut srebrny wsadzam do odpowiednio dobranej rurki termokurczliwej, aby przylegała jak najmocniej po zmniejszeniu obwodu. Oczywiście drut trzeba porządnie wytrzeć i uważać na dotknięcia ręką, palcami, aby potem nie śniedział. Można użyć rękawiczek albo przez gruby ręcznik papierowy.

Drugi etap – owinięcie grubą taśmą teflonową całego przewodu dwa razy (tak na krzyż żeby wyszło)

w tym miejscu dalbym lepiej teflonowe rurki

W kwestii pierwszego etapu chodzi o graniczenie dopływu powietrza więc rurka teflonowa odpada ze względu na większą średnicę nić drut.

Po drugie drut jest unieruchomiony w całej długości kabla.

Po trzecie łatwiej jest owinąć dodatkowym izolatorem grubszy przewód niż cieńszy i nie dotykać do bezpośrednio.

Po czwarte tak to sobie wymyśliłem i zrobiłem.

Po piąte koszty, jak co nie wyjdzie nie ma dramatu.

Ale podsumowując, efekt jest. I to nawet ja - sceptyk kablowy - słyszę na swoim tranzystorze a na lampie nie.

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

Interconnect własnej roboty ... Sygnał nie korzysta z metalu, bo metal jest ... metaliczny.

Ukryta Zawartość

post-34863-0-33867500-1460132416_thumb.jpg

post-34863-0-06816100-1460132417_thumb.jpg

post-34863-0-90570300-1460132493_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie można kupić taki metalowy oplot ??? Jakie przewody wykorzystałeś ? ...może masz jakiś znany przewód audiofilski dla porównania ? Chętnie poczytamy o wrażeniach .

Oplot miedziany cynowany. Firma chyba www.porzadekwkablach.pl czy jakoś tak. Sekcja 'oploty'. Mają też czyste miedziane ale mniejsze przekroje. Ten mój miedziany cynowany 25mm lub 30mm.

Przewody niemetalowe.

Szukaj na aukcjach "rowing węglowy". 12k lub 24k w zależności od średnicy ... rurki teflonowej oraz bawełnianej liny ze sklepu żeglarskiego lub z aukcji. Szukaj "oplot lina bawełn*".

Końcówki lutownicze: kliny ze srebrzanki o ODPOWIEDNIEJ średnicy względem teflon rurki. Docisk klina z zewnątrz rurki drutem srebrnym wrappingowym 0.3mm. Lutuj mieszanką cyny 50%/50%: a). Chamska ołowiowa cynel niebieska 60%Sn40%Pb i b). Cyna ze srebrem 3% - 4%.

Czas pojedynczego lutowania nie dłużej jak 1 sekunda. Pamìętaj: węgiel lubi płonąć :)

Porównania: xlr mam na razie jeden mono. Praca w toku. Natomiast od dawna używam takie w standardzie RCA. Jestem zadowolony. Już raczej nie porównuję. Kiedyś komuś pożyczyłem ... to nie chciał oddać. Coś o ekwiwalencie w pieniądzu proponował. Takie kable bardzo łatwo "nóg dostają".

czemu akurat taka mieszanka? :) anie np jakiś stop eutektyczny?

Bo TAK. :)

... chodzi o temperaturę zapłonu węgla. EutekCO? :)

Spawdzone. Działa. Moje hobby to słuchanie muzyki a nie habilitacje z mieszanin eutektycznych. Możesz kombinować z innym składem. Podziel się wrażeniami. Celem jest uzyskanie cyny która będzie a) błyskawicznie zwilżać srebro b) miała bardzo niską temperaturę topnienia c) będzie "muzykalna" ;) d) wraz z klinem i wrappingiem będzie super radiatorem.

Możesz kombinować z innym składem

jeszcze sie za lutowanie nie zabrałem ale zamierzam poeksperymentować również z tym 50/50 po co wyważać otwarte drzwi ;))

Kalafonia: roztwór spirytusowy

a taki zwykły topnik do smd?

Linka oplot bawełniana. Po sromotnej bitwie z 6mm rzuciłem walkowera i poszedłem na łatwiznę: fi 8mm. Bawełna ma "fajną" stałą dielektryczną. Fajowską wręcz (o ile nie zamoknie). Rdzeń ze środka oczywiście usuwasz. Każdy teflon ma bawełniane majteczki. Grube. Gęste. Zimowe. Zupełnie nieseksowne. Taki antykondensator.

... topnik smd też chyba będzie OK ... o ile węgla nie zeżre. Kalafonia to żywica. Żywica lubi drewno. Drewno to w zasadzie węgiel. Wszystko gra i bucy.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Sygnał nie korzysta z metalu, bo metal jest ... metaliczny

czy w takim razie sygnał z węgla nie jest zbyt... węglowy ;) Możesz coś więcej napisać o brzmieniu ? Ja zrobiłem swego czasu kable z czystego srebra i tak sobie myślę, że można by to porównać, mogę Ci je np. podesłać do przetestowania

Piotr

czy w takim razie sygnał z węgla nie jest zbyt... węglowy ;) Możesz coś więcej napisać o brzmieniu ? Ja zrobiłem swego czasu kable z czystego srebra i tak sobie myślę, że można by to porównać, mogę Ci je np. podesłać do przetestowania

Moje kable z czystego srebra leżą w szufladzie i już ta-aaaaaaaa-ka warstwa kurzu się na nich zebrała.

Nie wiem jak te Twoje ... Moje srebrne były ze zwyczajnego srebra 99,99%, od kolegi Zelimchan z alle*ro. W tulejkach teflonowych. Patrząc w retrospekcji na to srebro, z punktu widzenia tego węglowego brzmienia, w którym się po prostu zakochałem, to mógłbym rzec, że interkonekty srebrne były analityczne, precyzyjne, z bardzo wyrazistą i ostrą górą, z bogactwem szczegółów. Wydawałoby się, że super, no nie ?

No ... nie. Spróbuj tego srebra posłuchać 10 godzin non-stop.... Ten super analityczny, precyzyjny, wyrazisty detal, ta ostra góra, będzie niczym ostre żyletki na Twoich uszach. Po prostu po 10-ciu godzinach zwariujesz. Albo ściszysz. Albo wyłączysz.

Tymczasem węgiel, jak posłuchasz go, to pierwsze wrażenie jest takie, że to wszystko o czym piszę wyżej ... też jest ... ale jakby ciut mniej? Po godzinie słuchania dojdziesz do wniosku, że nie. To nie jest ciut mniej. Wszystko jest na swoim miejscu. Analityka, detal, precyzja, obrazowania, jeśli Twój system na to pozwala, to nawet i holografia. Wszystko jest. Tyle tylko, że Ci krew z uszu nie płynie. Węgiel pozwala zachować harmonię pomiędzy analityką i precyzją, a łagodnością i ciepłem. Nie chciałbym trywializować, ale z racji na niechęć do pisania długich wypracowań, powiem krótko i lakonicznie: Węgiel w brzmieniu ... to jest takie "Analityczne Srebro LAMPOWE". Taki srebrny SET. Różnica jak między DAC buforem lampowym, a buforem na opamp'ach.

O przyczynach tego stanu rzeczy, pewną podpowiedź znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle, że najłatwiej zwalić te wina na Tuska ;-)))

ZAWSZE trzeba pamiętać o reszcie systemu; przy moim neutralnym wzmacniaczu,

pędzonym CD na OPA 2304 BB doskonale sprawdził się zarówno drut srebrny, srebrzanka,

jak zwykły solid 24 AWG jako IC.

Ośmielam się pisać o wzmacniaczu neutralnym, bo porównanie było robione na gnieździe

słuchawkowym z przełącznikiem i dwoma wtykami; jeden był w CD, drugi we wzmacniaczu.

Różnic nie stwierdziłem. Do tego miękka kopułka w kolumnie łączona 24 AWG.

Jest tak, jak JA lubię i uważam za naturalne. Srebro pewnie się nie sprawdzi przy takich

elementach toru, które wymagają wygładzenia; szczególnie twarde membrany, wzmacniacze

dające jazgot, nawet nieduża agresywność CD'ka itd itp.

Konkursy wygrywają super kondzioły na 1,5 kV itp pewnie też z powyższych powodów, tylko nikt

nie chce się do tego przyznać, że kopułka blaszana, albo wzmacniacz wywołuje krwotoki...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 miesiące później...

Może nie jestem Julo, ale podpowiem. To przewód coax, czyli masz jedną żyłę i ekran. Żyła do pinu centralnego, ekran do masy. Z drugiej strony identycznie.

Może nie jestem Julo, ale podpowiem. To przewód coax, czyli masz jedną żyłę i ekran. Żyła do pinu centralnego, ekran do masy. Z drugiej strony identycznie.

Ten ałdiofilski coax ma 2 ekrany oddzielone od siebie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.