Skocz do zawartości
IGNORED

Nakładki na niewykorzystane gniazda RCA ( RCA caps...)

kenaj

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc w temacie zatyczek, nakładek... i ich wpływu na dżwięk - jakich ściereczek audiofilskich używacie do odkurzania kurzu z domowego stereo? Kiedyś zamówiłem z Nowego Jorku (bardzo dawno temu) komplet czterech ściereczek - japońskich ściereczek Etsumi Photo&Video. Mam je w dwóch kolorach do dziś, cztery sztuki - zielonym i jasno-beżowym, czyli po parze na zmianę. Można zuważyć, że po wytarciu kurzu jasno-beżową szmatką Etsumi, dżwięk z audio staje się bardziej tak jakby otwarty, z większą ilością planktonu, większą rozdzielczością - wydaje mi się, że do systemów ciemnogrających pasuje jak najbardziej Etsumi w jasnym beżu. W przypadku zielonej szmatki, można dostrzec zaraz po odkurzaniu, że dżwięk się uspokaja i wędruje w ciemniejsze rejony, co automatycznie kwalifikuje i klasyfikuje tę szmatkę do systemów jaśniejszych. Jakich szmatek używacie do wycierania kurzu ze swoich wspaniałych klamotów, moi drodzy? Myślę, że temat równie pasjonujący i ciekawy co zatyczki i w sumie co tu dużo mówić, temat stojący blisko siebie - wszak zarówno zatyczki jak i szmatki służą jednemu celowi - wpływowi na dwięk i jego poprawie.

21KQ3ZTYVDL._SL210_.jpg

Nie wiem jak działają szaro-niebieskie, ale wiem, że klimat ściereczkowy lajt-beż i zieleń ze stajni Etsumi robi robotę i jest to gra warta świeczki. Za komplet tych ściereczek (szt.4) zapłaciłem kiedyś $100.00, więc zupełnie niedużo, biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny hi-endu, a efekt poprawy dżwięku może co niektórych audiofilów zaskoczyć na maksa!

Jaja sobie robisz, ale czyszczenie styków co jakiś czas ma sens. Albo raz porzadnie i nałożyć Furutech Nano Loquid i spokój na lata.

Sly30,

Twój sceptycyzm jest nieuzasadniony. To działa. Po prostu ściereczka pozbawia obudowy nie tylko kurzu ale przede wszystkim ładunku elektrostatycznego. Jeżeli w torze jest gramofon, to jest to środek wręcz niezbędny. Lp strasznie są naelektryzowane od niewłaściwych kopert i to przenosi się na pozostałe urządzenia.Używam płyn antystatyczny jak również specjalną miotełkę to omiatania całego sprzętu łącznie z kablami. Nie wolno stosować na kondycjonery. Zmiany na korzyść są wyraźnie słyszalne, dokładnie tak jak to opisał Chicago. Poniżej zdjęcia. Nie trzeba wydawać aż 100 dolców. Kupiłem będą w USA za jakieś grosze, a jest ich tam 24 sztuki.Kupiłem to głównie do odkurzania obrazów.Ładunek ujemny na miotełce przyciąga silnie kurz więc produkt jest bardzo skuteczny w dbaniu o swoje grające

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18481-0-73230100-1449471406_thumb.jpgpost-18481-0-79614400-1449471423_thumb.jpgpost-18481-0-24943400-1449471457_thumb.jpggraty i ozdoby ścienne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nosz kuzwa ... jaki baran produkuje wzmacniacz w taki sposób aby wejscia pozostałe miały jakikolwek wpływ na dzwięk ????!!!???? wszak przy słuchaniu np. CD -pozostałe są ODCIĘTE ! sam jestem konstruktorem i doprawdy dziwię jak taka zatyczka moze wplywac na dzwięk ??? Hmm.. widocznie stary a głupi jestem a moje uszy juz niczego nie rozrózniają :-/

Prawdopodobnie masz racje, tylko co ja mam zepsute? a mianowicie dlaczego na wzmacniaczu mam przesłuchy na wejściach do których nie mam nic podlaczonego

przykaldowo podlanczam tuner do gniazda tuner, tuner gra, ale przy dość dużym wzmocnieniu mogę tez go "sluchac" np. na wejściu od cd idac dalej podlanczam cd dalej słucham z tunera i mam przesłuchy na wejściach z wylaczoniem cd- bo tam mam już cos podlaczone...

Pewnie masz zintegrowaną płytkę z wejściami chińskiej marnej produkcji bo z takich korzystają

markowi "Producenci" nie tylko tanich wzmacniaczy.

Albo coś z potencjometrem przełącznika szczotkowego na tej płycie np.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

wzmak to denon pma-1055R niby wszystko działa przelancza fajnie, ale mam problem z potencjometrem od wzmocnienia, wiec może i selektor wejść wymaga przeczyszczenia, swoja droga myslalem ze panaceum na to będą takie zatyczki, ale troche to drogie

Gość

(Konto usunięte)

Prawdopodobnie masz racje, tylko co ja mam zepsute? a mianowicie dlaczego na wzmacniaczu mam przesłuchy na wejściach do których nie mam nic podlaczonego

przykaldowo podlanczam tuner do gniazda tuner, tuner gra, ale przy dość dużym wzmocnieniu mogę tez go "sluchac" np. na wejściu od cd idac dalej podlanczam cd dalej słucham z tunera i mam przesłuchy na wejściach z wylaczoniem cd- bo tam mam już cos podlaczone...

To jest normalne zjawisko...nic nie jest uszkodzone...

Gość

(Konto usunięte)

To jest normalne zjawisko...nic nie jest uszkodzone...

Kup sobie zaślepki zwarciowe i będzie cicho...

http://audiostyl.pl/cardas-audio-rca-c-sp-ss-zwarciowe-zaslepki-gniazd-rca.html

Zepsute raczej nic po prostu masz bardzo kiepski wzmacniacz skoro takie zjawiska występują, z ciekawosci podaj marke i model

Jak pisalem wyzej denon pma-1055r,

Ten cardas drogi na alle..o znalazlem podobne za 6,40 za sztuke, tyle moge zainwestowac, tylko boje sie tego zwracia :) nic tak sie nie zepsuje ?

Gość

(Konto usunięte)

Zepsute raczej nic po prostu masz bardzo kiepski wzmacniacz skoro takie zjawiska występują, z ciekawosci podaj marke i model

Bumpalump...jak podepniesz źródła do pozostałych wejść też słyszysz cokolwiek...?

Gość

(Konto usunięte)

Jak pisalem wyzej denon pma-1055r,

Ten cardas drogi na alle..o znalazlem podobne za 6,40 za sztuke, tyle moge zainwestowac, tylko boje sie tego zwracia :) nic tak sie nie zepsuje ?

Nie...żadnych zaślepek ... żartowałem...nic nie masz uszkodzonego ani kiepskiego...jak podepniesz wszystkie źródła z włączonym zasilaniem będzie cisza...

"Denon 1055r" ... toż to chwilkę po Bolku Chrobrym ... troche technika poszła naprzód ... ;-)

Zwarcia na wejściach sygnałowych nie ma się co obawiać. Po prostu sygnał jest zwierany do masy i nic się nie dostaje dalej.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

I obudowa gra razem z interkonektem i uziemieniem sieci :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

I obudowa gra razem z interkonektem i uziemieniem sieci :-)

...luzujemy śrubki, masy gdzie można odcinamy...

albo zamordyzm i tłumienie kapslami, zamykanie i zwieranie energii.

ps

likwidujcie naprężenia - wszedzie! :-))

Ogólnie - odprowadzajcie drgania

Energię trzeba rozpraszać, przekazywać do innych ośrodków

zwieranie powoduje kumulacje :-)

Ale czasem jest tak, że coś nie może "pływać" na gumie bo się zadusi :-)

Wtedy jak się dobrze przykręci i ściśnie - okazuje się że sztywne połączenia szybciej przekazują energię niż rozpraszające kulki.

Ale to o kapslach, nie o kulkach :-)

Jaja sobie robisz, ale czyszczenie styków co jakiś czas ma sens. Albo raz porzadnie i nałożyć Furutech Nano Loquid i spokój na lata.

Stosowalem. Reson licon jest lepszy.No i takie wynalazki nie zapobiegaja kurzowi .

KOLEGO! WYŁANCZNIK MASZ POPSUTY:x

Ps. (PIS)ownia zamierZONA :x a tak powaznie to selektor wejsc do dupy skoro robi cos takiego ,ze słychac z innego wejscia -prawidłowo powinna być CISZA absolutna ! i zadne zatyczki przeciw zakłóceniom nie pomogą :)

Kup jeszcze na niewykorzystane gniazda głośnikowe jak nie korzystasz z Bi-wire.

Najlepiej działają, kiedy niema układów przeciw zwarciowych ;))))))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.