Skocz do zawartości
IGNORED

ciekawy news: pierwsze od 30 lat nowe prasy do winyli wyprodukowane

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"The vinyl resurgence continues apace, as Tesco announces it will begin selling more vinyl records in its stores and new pressing plants are opening in America.

Following a presumably successful trial selling Iron Maiden’s latest album, The Book of Souls, on vinyl, Tesco is adding more vinyl to more stores - as well as turntables. Some 20 new vinyl albums will be available in 40 Tesco stores around the country. The albums will cost between £12 and £20 and include Coldplay’s new album A Head Full Of Dreams, ELO Alone in the Universe, David Gilmour Rattle That Lock and The Beatles Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

It’s also been reported this week that first new vinyl presses in 30 years have been produced and subsequently installed at Third Man Records - the record label owned by Jack White of The White Stripes and The Dead Weather. The 10,000-square-foot production plant should begin pressing new vinyl records in spring 2016 and will have a viewing window for visitors to see how a record is made."

Ukryta Zawartość

" Kochanie jak będziesz w Tesco to najlepsze kurczaki są po prawej a The Beatles Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band na vinylu po lewej."-----Kocham ten zwariowany i popieprzony świat.

Świetnie! Ciekawe kiedy w PL to wejdzie. Nie ma co demonizować żę w Teskaczu to winyle z kurczakiem i kartoflami będą kupowane :-) ja tam chętnie bym kupił płyty w cenach niższych niż w epikach i innych saturnach.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

A znacie tą reklamę? Cena Czyni Cuda?

Mówiąc poważniej: niech tylko te mastery będą dobrze zrobione, bo co mi po nowych prasach?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Najpierw zrobimy wykastrowane nagranie "DD", a potem,

żeby się nikt nie czepiał, dodamy na kopercie jako trzecią literkę "A".

Pewnie i tak lepsze będą płyty CD ze znaczkami AAD.

Prawdziwy analog skończył się już 35 lat temu i ciekawe,

czy ktoś jeszcze coś na to poradzi.

Ale kasę zawsze można utłuc - "lud to kupi" cytując świeżego klasyka ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dzisiejszych czasach najpierw musimy się dowiedzieć

1.kto nagrał

2.gdzie nagrał

3.po co nagrał

4.na czym nagrał

5. jaki mastering

6.jaka kompresja

7.jaka wytwórnia

8.jaki inż dźwięku

9.itd itd

czyli Panowie nowa zasada audiofila : Trzeba czytać co słuchać ;)

Szczerze mówiąc daaaawno temu jak byłem młody (czyli jak mówią moi synowie..wtedy kiedy jeszcze żyły dinozaury) życie melomana było prostsze.

Było proste i zdecydowanie smaczniejsze...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A tak z innej beczki:słuchał ktoś tych płyt nagranych na nowych prasach?Krytyka odgórna jak widać już jest,tylko czy wynika ona z odsłuchu czy raczej z widzi mi się, ze tak będzie?Jak zwykle w tym kraju.Jeszcze drzewa nie posadzono a decyzja o jego wycięciu już jest.

Mnie wystarcza jakość nowych/współczesnych aut, pralek i lodówek.

Wniosek jest prosty: nowe prasy będą równie kiepskie.

Zresztą - ludzie którzy umieli to robić albo wymarli, albo już im się nie chce.

A tak z innej beczki:słuchał ktoś tych płyt nagranych na nowych prasach?Krytyka odgórna jak widać już jest,tylko czy wynika ona z odsłuchu czy raczej z widzi mi się, ze tak będzie?Jak zwykle w tym kraju.Jeszcze drzewa nie posadzono a decyzja o jego wycięciu już jest.

Oczywiście, że z "widzi mi się". Wystarczy przeczytać news wklejony w pierwszym poście, pierwszy zakład produkujący płyty analogowe w oparciu o prasy Newbilt rozpocznie działalność w przyszłym roku.

Z newsu na stronie Third Man Records wynika, że będzie to połowa przyszłego roku

Ukryta Zawartość

Strona Newbilt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Wniosek jest prosty: nowe prasy będą równie kiepskie.

Zresztą - ludzie którzy umieli to robić albo wymarli, albo już im się nie chce.

Bzdura.W latach 70-tych tłoczono jedne z najlepszych płyt.Ileż to lat minęło?Wszystkie znane w tamtych czasach(wcale nie tak odległych)są znane do dzisiaj.Brak nowych matryc,to raczej brak sponsora a nie wiedzy technicznej.

Do tego dochodzą jeszcze prawa autorskie.

Jeśli w 70' były świetne, to fachowiec z pewnym doświadczeniem

choćby w masteringu, mający wtedy 30 lat, po 40-tu latach jest już

na emeryturze, albo na nią zaraz przejdzie, zanim wyjadą

pierwsze egzemplarze "świetnych realizacji" z nowych tłoczni :-(

O innych fachowcach jakoś nie chce mi się już nawet pisać...

Bezlitosna Niusia ma rację; jak w polityce "lepiej to już było"...

a najgorsze, że "to se już ne vrati" ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Modzrewek - nie baw się w forumowego idiotę, Samolota i skoro cytujesz - rób to dokładnie.

O płytach winylowych mi nic nie mów, po przez czterdzieści lat, odkąd zacząłem słuchać i kolekcjonować, przeszło ich przez me ręce i gramofony dziesiątki tysięcy.

W sklepie "nie dla idiotów" to już są ceny z najdalszej galaktyki.

Nie do konca,czasem da rade kupic tanio:6 ostatnich slayerow kupilem po 34.99 za sztuke lp,wydanie back to black,nienajlepsze ale sie kreci i gra muzyka.

W dzisiejszych czasach najpierw musimy się dowiedzieć

1.kto nagrał

2.gdzie nagrał

3.po co nagrał

4.na czym nagrał

5. jaki mastering

Kupując wszelkie wznowienia tak można robić i tak się robi, jest pewien wybór.

Jednak czekając na nową płytę jakiegoś artysty, nie mamy czasami wpływu jak jest nagrana, wydała ją konkretna wytwórnia w konkretnej formie, na konkretnym sprzęcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.