Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz używany do 1tyś

Japiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko kwestia lokalu tj miejsca i monitorów. Te ktore ja mam to naprawdę duze i solidne monitorki i graja równo i potężnie zwkaszcza jak na swoje gabaryty.

Są monitory które potrafią zagrać na basie tak, że szczena opada, ale z pewnością nie są to budżetowe kolumienki za 1-2 tyś! tylko coś z przedziału 10-15tyś nie można wrzucać wszystkiego do jednego wora. Do tego dochodzą preferencje i rodzaj słuchanej muzyki.

No pewnie sa, ale nawet najbardziej zaawansowany glosnik nie przeskoczy praw fizyki i nie ruszy takiej ilsoci powietzra co duza membrana

Wszystko kwestia lokalu tj miejsca i monitorów. Te ktore ja mam to naprawdę duze i solidne monitorki i graja równo i potężnie zwkaszcza jak na swoje gabaryty.

Nie bądź taki tajemniczy i napisz jakie to monitory.

Bmn b2. Monitory robione przez p Bogdana z Bydgoszczy. W swojej cenia jak i nieco wiekszej bez konkurencji. Bija napewno w calej rozciaglosci monitory dynaudio dm 2/7. Charakter brzmienia raczej neutralne z naprawdę fajna barwą niskim kontrolowanym basem i wyraźną lecz aksamitna górą i srednica. Brzmienie ciutke ciutke ocieplone lecz caly czas o charakterze neutralnym. Co ciekawe glosnik z20cm membraną nie jest filtrowany w ogóle. Jest tu zastosowana jakas opcja szczelinowki. Nie jest to br i nie brzmi jak typowe br.

Dla mnie C356BEE z modem gra na poziomie Denona PMA-2020AE a ten Denon dosłownie wciągnął jednym gniazdem Krella S300i zarówno brzmieniem , funkcjonalnością czy budową . O innych nie będę się wypowiadał .

Masz może demo egzemplarz do wypożyczenia? To, że u Ciebie Twój mod gra na poziomie PMA-2020AE to nie znaczy że u kogoś innego będzie tak samo - inne źródło, inne okablowanie, akustyka pomieszczenia itd. Teoretycznie może okazać się że wyjdzie mała kupa a nie mega wypas.

Masz może demo egzemplarz do wypożyczenia?

Nie i na razie nie będzie . Wystarczy mi to co przychodzi na bieżąco .

to nie znaczy że u kogoś innego będzie tak samo - inne źródło, inne okablowanie, akustyka pomieszczenia itd. Teoretycznie może okazać się że wyjdzie mała kupa a nie mega wypas.

Dlatego jak ktoś jest zainteresowany to dobieram konkretny model a i to jest oczywiste że przy zmianie wzmacniacza może trzeba będzie zmienić kable czy inaczej ustawić kolumny .

Do tej pory wiem o dwóch przypadkach kiedy taki wzmak i model który poleciłem nie spodobał się właścicielom .

Jeden w jego miejsce wstawił Unisona a drugiemu było mało basu .

Na ilość sztuk które są u nas w kraju to bardzo dobry wynik .

Bmn b2. Monitory robione przez p Bogdana z Bydgoszczy. W swojej cenia jak i nieco wiekszej bez konkurencji. Bija napewno w calej rozciaglosci monitory dynaudio dm 2/7. Charakter brzmienia raczej neutralne z naprawdę fajna barwą niskim kontrolowanym basem i wyraźną lecz aksamitna górą i srednica. Brzmienie ciutke ciutke ocieplone lecz caly czas o charakterze neutralnym. Co ciekawe glosnik z20cm membraną nie jest filtrowany w ogóle. Jest tu zastosowana jakas opcja szczelinowki. Nie jest to br i nie brzmi jak typowe br.

No to jeszcze do pełnego obrazu brakuje tylko model Twojego ES. W ten sposób będzie można odnieść się do Twojej opinii po zmianie na Audiolaba.

Każdy wyraża swą opinie tylko odnośnie tej konfiguracji w jakiej posiada sprzęt lub słuchał. Nie można generalizować że zmiana np wzmacniacza Sony na Audioab spowoduje w każdej konfiguracji takie same zmiany.

Dlatego jak ktoś jest zainteresowany to dobieram konkretny model

Na jakiej zasadzie dobierasz model?

Czy jeśli chciałbym uzyskać brzmienie bardzo zbliżone do konkretnego modelu Sony ES to też jesteś w stanie wyczarować to modyfikując konkretnego NADa?

Pisząc że Twój Mod gra równie dobrze jak 2020 dla kogoś kto nie słyszal ani jednego ani tym bardziej drugiego to jest jedna wielka iluzja i wiecej w tym autosugestii że musi być dobrze bo ktoś rzucił hasło że tak ma być.

Stąd moje pytanie o egzemplarz DEMO.

Na jakiej zasadzie dobierasz model?

Pierwsze pytanie co gra teraz i ile można wydać .

Wielkość pomieszczenia , akustyka , kolumny .

Źródło , preferencje i kable .

Czy jeśli chciałbym uzyskać brzmienie bardzo zbliżone do konkretnego modelu Sony ES to też jesteś w stanie wyczarować to modyfikując konkretnego NADa?

Czegoś takiego nie robię . Staram się wyciągnąć jak najwięcej z danego egzemplarza a nie czarować .

Pierwsza wersja C320BEE była robiona ze wzorcem w postaci wzmacniacza NAIM XS . Nie osiągnęła tej jakości ale później były dwie poprawki i trzeba by teraz zweryfikować to na nowo .

Czasem jak ktoś robi komplet CD + wzmak to mogę nieco pójść w danym kierunku .

A jak ktoś potrafi jeszcze lutować to do całości podpowiadam jak samemu zmodyfikować sobie do kompletu kolumny .

Wszytko po kolei oczywiście .

Pisząc że Twój Mod gra równie dobrze jak 2020 dla kogoś kto nie słyszal ani jednego ani tym bardziej drugiego to jest jedna wielka iluzja i wiecej w tym autosugestii że musi być dobrze bo ktoś rzucił hasło że tak ma być.

Tak samo jak czytanie jakiejkolwiek tu opinii .

Znam wiele wzmacniaczy i czasem klient miał lub ma taki wiec mogę jedynie opisać różnice do tego modelu . Faktem jest że za około 1000zł wychodzą z tego wzmacniacze grające jak dużo droższe które znajdziemy na sklepowych półkach . Na forum są opinie kto i z czym porównywał .

Zostaje jedynie zainteresowanemu samemu sprawdzić i wyrobić sobie zdanie .

Być może będzie taka opcja ale na razie skupiam się nad czymś innym a związanym z tym tematem .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Być może będzie taka opcja ale na razie skupiam się nad czymś innym a związanym z tym tematem .

Czyli nad złapaniem następnego " jelonka " :)

@Muda44

Dzięki za konkretne i rzeczowe wyjaśnienie tematu Twoich modyfikacji.

Nadal szukam Sony 670ES, 730ES w 100% sprawny technicznie (z gwarancją rozruchową) i bardzo ładnym stanem wizualnym.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ja cale zycie gralem na monitorach i oszukiwalem siebie ze ze wzgledu na 15m2 pokoj tak musi byc, jak przytargalem pierwsze podlogowki kilka lat temu a byly to dali 104 chyba juz kultowe kolumny dla poczatkujacych to byl szok, i teraz nie wyobrazam sobie wrocic spowrotem do monitora. Idac dalej w kierunku jakosci uznaje juz tylko konstrukcje zamkniete.

jak sobie przypomne dzwiek np Tannoy M2 w bass reflexie do tego co mam teraz to mozna plakac nad tym jak bardzo bass reflex kaleczy dzwiek

Dla mnie szokiem było przejście z kiepskich podlogowek za 1000zl na Ikony które kosztowały mnie tyle samo. Bzdura jest że monitor nie daje skali czy basu. Gdy ma się nieograniczony budżet oczywiście można kupić i podlogowki tyle że nie do 9 m. Przy ograniczonym budżecie w tej samej cenie podstawki będą lepsze. Tyle że jeśli komuś nie zależy na jakości tylko o ruszeniu membran czy tylko na basie.... to nic nie poradzi. Szkoda mi tych wszystkich którzy zamiast dobrych monitorów kupują podłogowe które nie dadzą dobrego dźwięku w tej samej cenie. Nie wiedzą co traca.

No i o to mi chodzi :), czy taki Nakamichi SR 3 bez problemu obsłuży kolumny 4 omowe? Ile można za to dać żeby nie przepłacić?

Co do Rotel RA-10 to czy miałeś może z nim przyjemność?

Wybaczcie wykopalisko, dopiero teraz przeglądając temat zauważyłem, że nie odpowiedziałem.

Obsłuży, ale generalnie te Nakamichi nie przepadają za niskimi impedancjami.

Nie, nie uszkodzi się, nie popali, czytałem wątki na diyaudio, gdzie właściciele twierdzą, że nie idzie zajechać tej końcówki, ale ciężej mu idzie granie ogólnie.

Co do cen - wynikają one ze słabej dostępności tych sprzętów na rynku. Realnie SR-3 wart jest ok.500zł, TA-3 myślę, że do 800zł, ale serii TA nie polecam, ze względu na awaryjność. Produkowana była już w Chinach i cierpi na zimne luty powodujące najczęściej wejście w tryb protection, albo inne unieruchomienie amplitunera, ew. przerywanie dźwięku.

SR zazwyczaj grają bez jakichkolwiek problemów.

Pamiętaj, że Nakamichi prawie zawsze zaniżało swoje parametry, SR-3 realnie ma myślę z 55W, a kolumny napędza lepiej niż niejedna 100W integra.

Wypalone wyświetlacze to w nich standard - świecą, ale nie porażają swoim blaskiem. Jedyny sposób to wymienić wszystkie diody, ale nie jest to konieczne, nawet na wypalonym elegancko widać w ciągu dnia wszystko.

Ogólnie polecam.

Przy ograniczonym budżecie w tej samej cenie podstawki będą lepsze.

To jest taki sam przyklad jak ten twoj z tymi kiepskimi podlogowkami za tysiaka i ikonami, mozna kupic dobre podlogowe za 2 kafle a mozna kupic kiepskie podstawki za 3 kafle

Tyle że jeśli komuś nie zależy na jakości tylko o ruszeniu membran czy tylko na basie

Bas tez jest wazny, w teorii to tylko maly % calego pasma, ale w rzeczywistosci od basu wiele zalezy

@Muda44

Dzięki za konkretne i rzeczowe wyjaśnienie tematu Twoich modyfikacji.

Nadal szukam Sony 670ES, 730ES w 100% sprawny technicznie (z gwarancją rozruchową) i bardzo ładnym stanem wizualnym.

Ja zakupiłem c350 jakiś czas temu i oczywiście wysłałem go do Muda44 nie powiem troszkę się bałem bo wiadomo wysłałem do innego miasta innej osoby która coś gwarantuje ale tylko na forum.

W sumie to nigdy bym nie kupił C350 gdyby nie wątki o Muda.

Jak zawsze w życiu bywa są osoby które coś robią,a i są tacy co to podważają z jakiegoś powodu nie konieczne racjonalnego.

Wracając do sedna C350 przed modem grał bez przestrzeni i co się najbardziej rzuciło na uszy zabrudzony dźwięk ,ciężko mi to opisać.

Po modzie jest naprawdę ok jest przestrzeń , dynamika i jest jakość prędzej grał wzmak z MA RX8 , teraz z Kefr300 i jest o wiele lepiej.

Porównanie ale na MARX8 robiłem z Maratnz SR7008 , Pm7004, audiolab 8200 było naprawdę ok i końcówkę mocy miałem 8000m.

I NAD C350 by Muda gra najlepiej ot co.

Niedługo powinienem mieć u siebie Hegel H80 i wtedy coś napiszę jak będę po, ale jak słuchałem H100 tylko nie u siebie, to wydaje mi się że C350 z modem wcale nie jest na straconej pozycji

W Soniakach tez bym mogl pogrzebac ale tam nie ma co grzebac oprocz wymiany kondensatorow wejsciowych, preamp jest pasywny, na drodze sygnalu jest tylko selektor i potencjometr

Robisz błąd .

Popytaj kogoś na forum i posłuchaj nawet fabrycznego NADa C350 a później takiego Sony albo poczekaj , dołóż i kup coś innego .

Niedługo powinienem mieć u siebie Hegel H80 i wtedy coś napiszę jak będę po, ale jak słuchałem H100 tylko nie u siebie, to wydaje mi się że C350 z modem wcale nie jest na straconej pozycji

Twój C350 będzie inaczej grał od H100 i tu kwestia preferencji . H100 bym bardziej porównywał z C356BEE + mod .

Robisz błąd .

Popytaj kogoś na forum i posłuchaj nawet fabrycznego NADa C350 a później takiego Sony albo poczekaj , dołóż i kup coś innego .

Sonego słuchałem i mi jak najbardziej podpasował. Wcześniej słuchałem dużo droższych klocków ( Marantz 14SE, Hegel 160) i niestety ale było bardzo kiepsko w tym rodzaju muzyki, dlatego postanowiłem spróbować niedrogiego, używanego sprzętu.

Sonego słuchałem i mi jak najbardziej podpasował. Wcześniej słuchałem dużo droższych klocków ( Marantz 14SE, Hegel 160) i niestety ale było bardzo kiepsko w tym rodzaju muzyki, dlatego postanowiłem spróbować niedrogiego, używanego sprzętu.

Hegle to dobre wzmacniacze pomijając burczące trafa . Twoje źródło musi być suche albo zbyt żywa akustyka i razem z tymi Focalami wyszło jak wyszło dlatego właśnie poleciłem grającego barwnie C350 .

Nie chce mi się już tego więcej drążyć ale tak pomyśl że skoro naprawdę dobry H160 nie zagrał dobrze to czy wyjściem jest zamulający Sony ?

Po to wydajesz niemałą kasę żeby tłumić czy wyciągnąć najlepsze co się da?

Powodzenia w szukaniu .

Twoje źródło musi być suche albo zbyt żywa akustyka i razem z tymi Focalami wyszło jak wyszło dlatego właśnie poleciłem grającego barwnie C350 .

Znowu piszesz o czymś o czym nie masz najmniejszego pojęcia. Jakieś swoje imaginacje traktujesz jak prawdy nad prawdami. Akurat tych wzmacniaczy słuchałem w sali odsłuchowej. Sam pracownik sklepu przyznał że to połączenie te wzmacniacze + te kolumny w tym repertuarze nie zagrały.

Znowu piszesz o czymś o czym nie masz najmniejszego pojęcia. Jakieś swoje imaginacje traktujesz jak prawdy nad prawdami. Akurat tych wzmacniaczy słuchałem w sali odsłuchowej. Sam pracownik sklepu przyznał że to połączenie te wzmacniacze + te kolumny w tym repertuarze nie zagrały.

A zagra Sony ES za 1000zł ...

No , ty masz pojęcie ...

:)

Szkoda czasu było na pisanie ...

Hegel za 20 lat tez by kosztowal 1000zl, drazni mnie trochę jak sie porownuje sprzęt na podstawie cen szczegolnie gdy porownuje sie cene nowego i 20 letniego. Poza tym cena nie gra

No , ty masz pojęcie ...

Wybacz ale nie będziesz mi dyktował które brzmienie bardziej mi się podoba :) Takiego żartu z Twojej strony nie spodziewałem się :)

Czy w ten sposób wszystkim wmawiasz jakie brzmienie jest dla nich najwłaściwsze, najlepsze ?

Ponosi Cię troszeczkę ;)

Hegel H160 to wzmacniacz z zupełnie innego świata , przeznaczony do zupełnie innego klienta .

Nie wygląda , trafa burczą ale bez jaj porównywać go do ESa za 1000zł czyli niskich serii Sony .

Cena nie gra ale cena ustala się z czasem przez rynek w zależności od wartości wzmacniacza a ta jest jaka jest .

cena ustala się z czasem przez rynek w zależności od wartości wzmacniacza

Naprawdę? To jak to w takim razie jest - ceny niewysokich integr Sansui też się ustaliły w zależności od wartości? Na poziomie 4-krotnie wyższym, niż ceny wzmaków z podobnej półki innych producentów?

A ktos skrobnie coś o Rotelu RA 870bx??

Zmienialem ostatnio swoje Jamo classic na concerty 11 i przy tej okazji miałem mozliwosc przetestowania kilku wzmacniaczy, integry rotela nie sluchalem ale zestawu dzielonego rb990 i rc970, hegla h100, sansui alpha 907dr ze zmienionym trafem na 230v, krella kav300i, nada c356 i swojego sony ta f 770es.

To dlugie godziny sluchania ale nauczyły mnie z dystansem podchodzić do tego co pisza na forach, te kolumny potrzebuja pradu i mocy, praktycznie kazdy wzmacniacz pod tym wzgledem dawal rade z wyjatkiem hegla i nada, tutaj czuc bylo niedosyt, najlepiej wypadl Krell, sony, sansui i rotel to podobna wydajnosc, ale im glosniej na rotelu tym wiekszy jazgot wiec odpadl.

Barwowo pasuje sony i sansui, i w tej kwestii sansui zdolal sie obronic ale cena 12000zl za 25 letni sprzet to kubel zimnej wody, z krellem wydaje mi sie ze jest trochę za chlodno, zbyt klinicznie ale ta precyzja w dzwieku...zostawilem w rozliczeniu sony, doplacilem 1200zl do krella, a ta analitycznosc poprawie w przyszlosci zrodlem.

Zetknalem sie z alpha 907dr powiem tak, z concertami 11 zagral bardzo fajnie, ale cena 12000zl to gruba przesada, krell kav300i chociaz inaczej brzmiacy wypadl wydaje mi sie lepiej w cenie 4 krotnie nizszej

Wybacz ale nie będziesz mi dyktował które brzmienie bardziej mi się podoba :)

Po pierwsze zmień sklep skoro pracownik nie potrafi podłączyć , dobrać sprzęt do słuchanej muzyki .

Założyłem jak widać błędnie że słuchałeś u siebie a założyłem tak bo te Focale z jasnym źródłem , słabej akustyce i z H160 mogłyby nie zagrać .

Po drugie , omijaj szerokim łukiem NADy , zwłaszcza te modyfikowane bo nie takiego dźwięku szukasz ;)

Mierzysz w Hegla H160 a wolisz ESa za 1000zł .

To faktycznie nie jest kierunek który polecam i robię w swoich modyfikacjach .

Czy w ten sposób wszystkim wmawiasz jakie brzmienie jest dla nich najwłaściwsze, najlepsze ?

Na szczęście trafiam na takich którzy chcę żebym im pomógł złożyć system od podstaw , często te systemy porównują z innymi i czasem nawet po latach potwierdzają słuszność decyzji .

Tych co nie chcą się słuchać odwiedzam z kolegami bez karku i już chcą NADów ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.