Skocz do zawartości
IGNORED

"Potężne" koumny do mniejszego pokoju..

Aleko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poproszę o propozycje co do kolumn,które miałyby nagłośnić pokój 18mkw.

Napęd to 100 watowa lampa. Kolumny ,które były do tej pory to Dali Grand,ale ze względu na ich gabaryty w tak małym pomieszczeniu zostało po nich tylko wspomnienie i tęsknota za taką potęgą brzmienia..

Myślę tu tak ,że o podłogówkach,które zamknęły by się we wymiarach 100/30/40 .

Słucham trochę rocka,gdzie potrzebuję mocnego uderzenia z drivem, bluesa z jego linią basową i solo gitarowym ,lubię kiedy kontrabas nisko schodzi i czaruje w jazzie,gdzie dobra scena też by się przydała...i etc

Biorę pod uwagę rynek wtórny,fundusze na zadanie to 5-7 tyś.

Ktoś mi podpowiedział Jamo concert 11 / D 870 ...?

Jamo są niesamowite, ale może pojawić się problem z ich ustawieniem. Stawiają wg mnie wysokie wymagania jeśli chodzi o akustykę.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

A co z Minasami ktore kupiles ostatnio?

To już pisałem na 16-hz , że jest to przystanek po drodze bo mam wzmacniacz dający większe możliwośći i chciałbym spróbować,więc teraz zbieram kasę i info miło słuchając Minasów.

Witam,

proponuję Aries Classic tu illuminator naprawdę nisko schodzi do 28Hz i czuć nogawki przy spodniach. Kolumny jak stały na podłodze (panele podłogowe) basu było jak dla mnie za dużo zwłaszcza przy dłuższym słuchaniu. Jak je postawiłem na granitach (gr. 5cm) jest okey. Barwa głosów ludzkich i brzmienie kontrabasu wyróżnia te kolumny.

Wzmacniacz lampowy z illuminatorami daje radę pod warunkiem że lampy mocy będą na minimum KT 88 do KT 150 natomiast (EL34 czy GM 70 nie daje rady)

Mam takie kolumny na sprzedaż i są na gwarancji do 16.06.2016 wym.95x21x27/32

cena 6500zł

fotki na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A sprzedaję je tylko dla tego że lampa GM70 nie jest w stanie wysterować illuminatora. Inaczej bym wcale nie myślał o sprzedaży.

pzdr.

Ukryta Zawartość

Zejście do 28Hz +-3dB, w kolumnie pasywnej, przy pomocy głośnika 7" to kosmos (da się zrobić, ale głośnik może się już ostro wychylać, czyli lepiej uważać z głośnością).

przepraszam a kolega chce słuchać muzyki, czy dyskotekę robić?

w 20 metrach dali grand to przerost formy nad treścią,

To też kolega doczyta że formę sprzedałem a szukam treści..

a co da lepszy rezultat 2x np 7" czy jeden 10"..? i przy czym będzie mniejsze obciążenię? z resztą 2x110 watt mam lampę i chyba nie ma sie czego obawiać by nie podołała?..

To bledne przekonanie ze do malego pokoju musza byc male kolumny

Audiofile daza do wiernosci przekazu, a wiekszosc z nich slucha na monitorach, i gdzie tu ta wiernosc?

Jak am byc "realnie" to potrzeba niestety duzych i porzadnych kolumn, z malych glosniczkow nie ma grania

Tak,też myślę że z małych nie ma grania ale żeby też nie przesadzić z kompresją dźwięku a i przy nocnym ,cichym słuchaniu gdzie wzmacniacz jest na godz.8 bas też trochę się ruszał..

Wysoko skuteczne kolumny na dużym wooferze sa przeważnie duże a duże kolumny w 18 metrach to słaby pomysł .

Poproszę o propozycje co do kolumn,które miałyby nagłośnić pokój 18mkw.

Napęd to 100 watowa lampa. Kolumny ,które były do tej pory to Dali Grand,ale ze względu na ich gabaryty w tak małym pomieszczeniu zostało po nich tylko wspomnienie i tęsknota za taką potęgą brzmienia..

Myślę tu tak ,że o podłogówkach,które zamknęły by się we wymiarach 100/30/40 .

Słucham trochę rocka,gdzie potrzebuję mocnego uderzenia z drivem, bluesa z jego linią basową i solo gitarowym ,lubię kiedy kontrabas nisko schodzi i czaruje w jazzie,gdzie dobra scena też by się przydała...i etc

Biorę pod uwagę rynek wtórny,fundusze na zadanie to 5-7 tyś.

W 18 metrach gram na Kefach R900 i żadne tam 2 way na 18tce nigdy nie da tego co 4 woofery po 8 cali więc musisz mieć kolumny a nie kolumienki .

Kef R700 jak dostaniesz a jest szansa że dostaniesz używane za 7000zł to będzie bardzo dobry wybór ( też takie miałem u siebie i niejedną parę ) .

Wymiary juz sam sobie sprawdź ;)

Wysoko skuteczne kolumny na dużym wooferze sa przeważnie duże a duże kolumny w 18 metrach to słaby pomysł .

W 18 metrach gram na Kefach R900 i żadne tam 2 way na 18tce nigdy nie da tego co 4 woofery po 8 cali więc musisz mieć kolumny a nie kolumienki

Nie chodzi o rozmiar pokoju, tylko o odległość odsłuchu (a to że ściany im dalej tym lepiej, to inna sprawa). Jak wymagasz większego SPL (jak słuchasz z 3m od kolumn, to muszą grać głośniej) to potrzeba większych kolumn/głośników, by nie było dużych THD.

Audiofile daza do wiernosci przekazu, a wiekszosc z nich slucha na monitorach, i gdzie tu ta wiernosc?

Wierność jest tam, gdzie są niższe zniekształcenia, równiejszy SPL, niższy wpływ akustyki pomieszczenia itd. Na monitorach, przy odsłuchu w bliskim polu, zwykle uzyskuje się wierniejszy/mniej zniekształcony przekaz, niż na podłogówkach odsłuchiwanych z dużej odległości (duża odległość od kolumn, większy wpływ akustyki = w praktyce większe zniekształcenia).

tylko o odległość odsłuchu

Nie chciało mi się tego rozwijać .

Duże kolumny grają spójnie z większych odległości niż pojedyncze metry i tu idealny jest coaxial w Kefach jako punktowe źródło dźwięku .

Bardziej chodziło o bas przy cichym słuchaniu

W R900 nawet przy bardzo cichym słuchaniu , późno w nocy jest wszytko co potrzeba .

To właśnie robi duża powierzchnia membran

W praktyce wygląda, to tak:

małe pomieszczenie = bas dudni na wyższych częstotliwościach np 50 Hz pierwsza osiowa fala stojąca pomieszczenia

duże pomieszczenie = bas dudni na dużo niższych i np 25 Hz pierwsza fala stojąca pomieszczenia

Co robi klasyczny audiofil, kupuje małe monitorki, które mają już spadek na 80 Hz no ale dochodzi sumowanie z portu BR i trochę bas jest podciągnięty.

No ale słuchając kątem w małym pomieszczeniu fale stojące względnie nie są pobudzane i jakoś to się składa do kupy.

Przy dużych kolumnach fale stojące są pobudzane w znacznym stopniu, ze względu na niższe zejście i większa powierzchnie drgającą.

W pierwszym przypadku da się, to względnie ogarnąć w małym pomieszczeniu, tapczanem, kwiatami i żona krzywo nie patrzy.

Jeśli masz stosunkowo małe pomieszczenie, to oprócz dużych kolumn musisz mieć adaptację akustyczną bo bez tego będzie dudnić i koniec kropka.

Zaś większość zmienia kable, napina się na forum i w skrajnym przypadku wstawia kilka paneli z wełny.

Od wstawienia dyfuzora, czy czterech paneli z wełny dudnić nie przestanie. Więc już wiesz czemu większość słucha na monitorkach.

Więc albo robisz coś na poważnie i masz duże kolumny i adaptację, co pozwala na dość wierny i szeroko pasmowy przekaz.

Albo robisz coś względnie minimalistycznie na monitora i nie silisz się na nie wiadomo co.

Żeby mieć bas jak od linijki nie potrzeba dużo kwiaty , książki dywan i najważniejsze naroża zaadoptowane albo coś co je zaokrągli i dudnienie oraz furgotanie znika jak ręką odjął .

No ja zostałem wyrzucony że tak powiem z saloonu do mniejszego i stąd te zmiany,ale za to tu mogę robić co zechcę..pokój to 3.60/5.00 teraz Minasy stoją na krótszej ścianie.baza to ok.2.15m. a z tyłu do ściany jest ze 70cm.Im bliżej ścian to bas się pogłębia i uwydatnia a Grandy natomiast musiały stać co najmniej 1.3 od tylnej i ok 80cm. od bocznych żeby wogóle mogły ruszyć nie mówiąc o rozpędzeniu.Dość śmiesznie to wylądało bo musiałem się prawie przecisnąć między kolumnami by iść zmienić płytę :)ale może jednak trzeba było popracować nad akustyką i dudnienie w Dali by uspokoił..

małe monitorki, które mają już spadek na 80 Hz no ale dochodzi sumowanie z portu BR i trochę bas jest podciągnięty.

Tu mamy podłogówki, gdzie jest spadek promieniowania głośnika przy 80 Hz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... po prostu na tym polega działanie kolumny bassreflex, że najniższe zakresy grane są przez port. Nie jest to trochę, tylko lwia część. Gdybyś chciał mieć kolumny, które wszystko grają głośnikiem to jedynie obudowa zamknięta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.