Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze kable głośnikowe o małej średnicy.

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To chyba był dobry wybór, bo prezentacja się udała ;-)

Dobry wybór. Grał cały set Kimbera Selekta. Z Valhalli grała jedynie sieciówka, nie chciałem bardziej schładzać brzmienia systemu. KS 3035 jest bardziej uniwersalny niż Valhalla, potrafi zagrać dobrze także z większością tranzystorów, z czym Nordost ma niestety trochę problemów.

Z Nordosta do niedrogich systemów niezły jest Fray. Nawet gdzieś mam w szafie RCA. A z wyższych modeli to zdecydowanie najlepszymi modelami są....Purist Audio Design.... :-))

Frey jest kapitalnym w swej klasie cenowej kablem. To IMO najbardziej udany model Nordosta oczywiście w proporcji do ceny.

A miałeś może okazję posłuchać głośnikowych Frey 2? Podobno te nowe Freye są bardziej wyrafinowane przy zachowaniu wszystkich typowych zalet Nordostów z górnej półki.

A u mnie gra VDH supernova, napisze krotko, rewelacja

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A miałeś może okazję posłuchać głośnikowych Frey 2? Podobno te nowe Freye są bardziej wyrafinowane przy zachowaniu wszystkich typowych zalet Nordostów z górnej półki.

Głośnikowych niestety nie, jedynie XLR. Ten sam postęp jak w przypadku głośnikowych, czyli dokładnie to co napisałeś.

Ja mam osłuchanego heimdall'a 2 głosnikowego (mam go ze trzy miesiące) i nie ma on żadnego problemu z barwą u mnie. Dla mnie najważniejszą cechą tych kabli jest czystość, brak podbarwień. Frey 2 podobno znacząco bardziej detaliczny. Żałuję nieco, że nie dołożyłem do Frey...

????

Miałem okazję słuchać systemu Jadis+kolumny Accordo od Serblina połączone kablami Yter i była to kompletna porażka. Accordo wydawało jakieś dziwne dźwięki i odsłuch po 10 minutach stał się mordęgą. Dystrybutor sam przyznał, po chwili rozmowy, że to zupełnie nie zgrało się. Po zmianie na kable innej firmy sytuacja zdecydowanie się poprawiła.

To na czym się ten dystrybutor zna,może na pietruszce?Widzę bratnia dusza do jednego znanego z grania w kulki mega recenzenta; jest pietruszkowym-nie mylić z malinowym- rekinem ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Akurat zna się na tyle, żeby mieć jeden z najlepszych dźwięków na audioshow

Yter w odpowiedniej dawce z odp. sprzętem wypada bardzo ciekawie

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Myślę, że zięć Serblina przesadził konstruując kable, które miały za wszelką cenę uwypuklić zalety konstrukcji teścia. Tym niemniej zapomniał całkowicie o lekkiej i zwiewnej sygnaturze dźwiękowej tych kolumn. Tak jak pisałem tego typu prezentacja pasuje do starych Sonusów typu Amati, Extrema czy nawet Electa Amator.

Myślę, że zięć Serblina przesadził konstruując kable, które miały za wszelką cenę uwypuklić zalety konstrukcji teścia. Tym niemniej zapomniał całkowicie o lekkiej i zwiewnej sygnaturze dźwiękowej tych kolumn. Tak jak pisałem tego typu prezentacja pasuje do starych Sonusów typu Amati, Extrema czy nawet Electa Amator.

Były zięć...może to też był powód rozwodu w rodzinie Serblinów:-)

Masz chyba rację z tym, że do nowej sygnatury brzmienia Serblina to kable te nie za bardzo pasują. Accordo to inne brzmienie niż Electa Amator czy pierwsze Guarneri.

Może podłączył kable Jadisa;-)? Kiedyś właśnie zaminił podczas mojego odsłuchu fatalnie brzmiące Ytery na inne kable mówiąc mi, że to są jakieś kable od Jadisa, z dawnych lat...

Nie wiem jak on laczyl podczas Twojego odsluchu, ale cos musialo byc wyjatkowo nie tak, jezeli bylo fatalnie. Jakby na to nie patrzec i jakby nie laczyc, nie sadze, ze Yter az tak moze zepsuc. Do Accordo pewnie sie nie nadaje, ale juz cos z gestym srodkiem i dobrym wyzszym basem moze do nich pasowac, i to niezle

To dla czego naszego ulubionego moreno1973 dystrybutor chciał zabić dźwiękiem na śmierć?

Można by nawet wysnuć wniosek że to jakiś spisek niektórych naszych forumowiczów, ach ta zawiść ;)

Nie wiem jak on laczyl podczas Twojego odsluchu, ale cos musialo byc wyjatkowo nie tak, jezeli bylo fatalnie.

Powyżej napisałem o co chodzi pewnie to był zamach ;) albo przynajmniej źle dobrane kable ;)

Jak jest dobre źródło i system nie podostrza na żadnym etapie to Valhalle niestraszne nie tylko tranzystorom ale także torom całkowicie tranzystorowym (jak u mnie). Właśnie dokupiłem drugą parę IC...

Jak jest krew z uszu to znaczy że problem jest gdzieś w systemie bo te kable są bezlitosne i pokażą wszystko bez przysłowiowego owijania w bawełnę.

Niestety na rynku wtórnym jest cała masa podróbek a nawet oryginalne ale cięte grają gorzej niż factory terminated, przyjemniej te które miałem u siebie do porównania i różnica najbardziej rzucając się była właśnie w agresji górnych rejestrów.

Znajomy ma głośnikowe, wezmę zobaczyć jak gra cały set... Ma też PC ale tym sobie głowy nie będę zwracał.

Chociaż do toru Devialet BW nigdy bym ich nie podłączył...

Pisze z komórki więc za wszelkie błędy z góry przepraszam.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Valkyrja jest faktycznie blisko Valhalli jak chodzi o dźwięk. Osobiście wolę ją niż następcę czyli Tyra.

Witam czy jest ktoś może z okolic Krakowa posiadający kabel głośnikowy Valhalle, chciałbym go przesłuchać we własnym systemie , oczywiście transport i zorganizowanie miłego spotkania po mojej stronie?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

czy jest ktoś może z okolic Krakowa

Valhalla znajduje się w okolicy Częstochowy i została skrócona aby zasilać monobloki i to bi-wire. Więc są to odcinki rzędu 1m.

Valhalla znajduje się w okolicy Częstochowy i została skrócona aby zasilać monobloki i to bi-wire. Więc są to odcinki rzędu 1m.

Witam, chwilę temu umawialiśmy się na spotkanie przy okazji odwiedzin Krakowa, może teraz się uda. Jak moglibyśmy się umówić?,

nadmienię ,że kable były by podłączone do harbeth shl5 -jeśli to nie jest mezalians :-), reszta toru ze stajni ARC

Czekam na sygnał od krakowskich przyjaciół. Jak tylko będę robić odsłuchy to na pewno przyjadę.

Witam, a czy połączenie lampy ARC ref 150 do harbeth 5+, nordostem to dobra droga, dodam że na chwilę obecną narzekam na przekaz troszę po chłodnej stronie/ zmierzam jednak do cieplejszej berdziej kremowej , bardziej rozdzielczej z większą ilością wybrzmień .

Pytanie czy da się to osiągnąc?( wiem że elektronika ma potencjał natomiast martwią mnie głośniki ). Z góry dziękuję za pomoc przy rozwikłaniu zagadnienia.

Czekam na sygnał od krakowskich przyjaciół. Jak tylko będę robić odsłuchy to na pewno przyjadę.

Witam, a czy połączenie lampy ARC ref 150 do harbeth 5+, nordostem to dobra droga, dodam że na chwilę obecną narzekam na przekaz troszę po chłodnej stronie/ zmierzam jednak do cieplejszej berdziej kremowej , bardziej rozdzielczej z większą ilością wybrzmień .

Pytanie czy da się to osiągnąc?( wiem że elektronika ma potencjał natomiast martwią mnie głośniki ). Z góry dziękuję za pomoc przy rozwikłaniu zagadnienia.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

a czy połączenie lampy ARC ref 150 do harbeth 5+, nordostem to dobra droga, dodam że na chwilę obecną narzekam na przekaz troszę po chłodnej stronie/ zmierzam jednak do cieplejszej berdziej kremowej , bardziej rozdzielczej z większą ilością wybrzmień

Valhalla zwiększy rozdzielczość, ale w życiu nie ociepli dźwięku, więc raczej nie tędy droga... Właściwy kierunek nazywa się Kimber Select KS 3035 lub KS 6065, aczkolwiek ciężko je dostać na wtórnym rynku, no i są to wyłącznie kable single-wire. Rozważam oczywiście kable zbliżonej klasy do Valhalli.

A ja zaproponuje Purist Audio Design.

Miałem PAD corvus co prawda z mcintosh, faktycznie piękny wokal i niestety ogólna klucha, także to nie ten kierunek:-)

Miałem PAD corvus co prawda z mcintosh, faktycznie piękny wokal i niestety ogólna klucha, także to nie ten kierunek:-)

To prawda, że Corvus ma taki miękki bas, jakby "lampowy" i wiele osób taki lubi. Z Makiem to nie będzie dobre polaczenie, ale już model 25th Anniversary to inna bajka tylko niestety drogi, na poziome Valhalli.

To prawda, że Corvus ma taki miękki bas, jakby "lampowy" i wiele osób taki lubi. Z Makiem to nie będzie dobre polaczenie, ale już model 25th Anniversary to inna bajka tylko niestety drogi, na poziome Valhalli.

Mógłbyś dokładnie! tą bajkę opowiedzieć z czym to grało, jak było podpięte i w jaki sposób bo inaczej to takie bajki sobie możemy dalej sobie opowiadać ;)

Ciekaw jestem tych PAD 25th Anniversary bo od dłuższego czasu Cię zachwycają, machnij nam większą subiektywną recenzję ;)

Kolega kiedyś polecał mi kable Vovox Textura które pasują do wstępnych założeń tematu. Z własnych doświadczeń z kablami głośnikowymi o konstrukcji solid core uśmiechnąłem się tylko wtedy i przeszedłem do innego tematu. Po długim czasie przypomniała mi się rozmowa i fakt, że przez trzy lata nie widziałem tych kabli na rynku wtórnym. Wydaje mi się, iż ten fakt chyba o czymś świadczy. Postanowiłem odwiedzić warszawskiego Nautiliusa i wypożyczyć go na odsłuch. Po wpięciu kabla nic mnie nie uderzyło, nie zachwyciło po prostu zagrała muzyka. Gęstość przekazu, barwa, czarne tło są na dość wysokim poziomie. W moim systemie kabel zachował się bardzo neutralnie nie podkreślając żadnego zakresu. Jego "równość" potwierdził później sprzedawca. Bardzo ciekawie pokazane mikro detale (nie jak to zazwyczaj w solid core gdzie są one dość irytujące) wizualizując określił bym je planktonem podróżującym po całej scenie. Przestrzeń zmienia się wraz z układaniem tego kabla w systemie i trzeba mu dać 4-5 dni grania. Na początku scena wydawała mi się zbyt szeroka i nieadekwatna do jej głębokości natomiast po 2 dniach zaczęła się normować i iść w górę osiągając pod koniec trzeciego dnia naturalne rozmiary.

Na prawdę trudno jest mi się zachwycać tą normalnością ale właśnie dzięki niej najprzyjemniej słuchało mi się szerokiego repertuaru no może poza ostrym łojeniem ale w tym wypadku to tylko kwestia głośności ;)

Sprzedawca powiedział mi tylko jedno, żeby nie kupować tego kabla na fabrycznych wtykach ponieważ w znacznym stopniu degradują one brzmienie. W zależności od upodobań samymi wtykami można delikatnie pokierować je w danym kierunku.

Fakt, że coś pojawia się na wtórnym rynku lub nie o niczym nie świadczy. Czasem pojawia się sporo ofert bardzo dobrych kabli z których ludzie są zadowoleni, sporo ich kupili i przesiadają się na nowszy lub wyższy model. Innym razem coś pojawia się bardzo rzadko, bo mało się tego sprzęgło i niewiele jest u ludzi.

Jak dla mnie Valhalle były niesłuchalne, tzw. krew z uszu. Słuchałem tylko głośnikowców z pierwszej serii.

A do jakich kolumn i wzmacniaczy były podłaczone?

W 1999 był na AS człowiek z Nordosta i podpinał tylko kable głosnikowe pod jakieś małe głosniki podłogowe.

Różnica była słyszalna jak przechodził z modelu na model,a grał na jeffie Rowlandzie.

Z kolegami tam spędzilem całe niedzielne popołudnie i nie było mowy drogi milimetrze o żadnej krwi z uszu.

Bo nordosty te valkirie-które nota bene świetnie sie nadaja do lampy,oraz valhalle zwlaszcza te ze stara datą produkcji są po prostu znakomite.

Napisalem tak dlatego bo Twoje zdanie zostało wyrwane z kontekstu nie wiadomo w którym momencie.

Myślę więc ,ze powinienes sobie darować te stwierdzenie o niesłuchalności tychże kabli,chyba,że grały sobie np. z onkyo lub innym szajsem.

Także prosze ograniczyć sie do stwierdzeń j.w.)

Ten gość,który prezentował kable nordosta był niski,łysy i z kolczykiem w uchu i tatuazami na rekach tak go zapamietałem.

A wtedy u Siebie miałes już hajenda...............może?

A ja zaproponuje Purist Audio Design.

Sly

To jest przebieraniec Neotecha!!...........wiedziałeś o tym?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.