Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze kable głośnikowe o małej średnicy.

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Napiszesz coś więcej o tych Slinkylinks? Jakieś osobiste doświadczenia?

Sygnatura dźwięku kabli fiimy Nordost IMO nie pasuje do wielu wzmacniaczy tranzystorowych, a łączenie Devialeta z Nordostem zakrawa na sabotaż muzyki:-). Dystrybutor dodatkowo często łączy to wszystko w kolumnami B&W co kończy się katastrofą... beznadziejnym, nieciekawym dźwiękiem, który nie potrafi zainteresować słuchacza.

Używałem S1-ek przez dłuższy czas ze względu na niezwykłą swobodę i szybkość bez słyszalnego wyostrzania i osuszania dźwięku.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Chodzi o niedopasowanie wg. Mojego Widzimisię....taśmy są dobre na szpulowcu Revoxa a nie na podłodze;)

Kup sobie dywan, pod dywanem fajnie leżą ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W tym zastosowaniu warto byłoby wypróbować kable Van den Hula z serii 3T, choćby podstawowy model Air. To nie są grube kable (te podstawowe modele), są elastyczne i zdecydowanie niedocenione. Grają pełnym, nasyconym, organicznym dźwiękiem z dużym poczuciem realizmu.

Polecam kable Yter, gladkie, precyzyjne i barwne /plastyczne jednoczesnie. Co najwazniejsze, kosztuja normalne pieniadze. No i pasuja do watku. Podejrzewam, ze po wyprobowaniu pozostana w niejednym systemie.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Polecam kable Yter, gladkie, precyzyjne i barwne /plastyczne jednoczesnie

Jacku, poczytałem w necie o konstrukcji jak i dźwięku tych kabli. Miałem u siebie dotychczas jeden kabel, w którym zastosowano pallad, to był interkonekt Black Rhodium Overture Ultra. Przy czym tam nie było kombinacji srebro + pallad tylko 100% tego ostatniego przewodnika. Ale widać nawet niewielka domieszka tego ostatniego pierwiastka ma kluczowy wpływ na brzmienie, bowiem przywołany przeze mnie interkonekt BR gra w sposób bardzo zbliżony do opisu brzmienia kabli Yter.

Ja mam z kolei niezbyt pozytywne doświadczenia z kablami Yter, jak również wtyczkami Oyaide z domieszką palladu. W tych systemach w których próbowałem kabelki Ytera zagrały one bez dociążenia, nieco krzykliwie na wyższej średnicy.

Na obronę tych kabli pozostaje atrakcyjna cena i elastyczność.

Ja mam z kolei niezbyt pozytywne doświadczenia z kablami Yter, jak również wtyczkami Oyaide z domieszką palladu. W tych systemach w których próbowałem kabelki Ytera zagrały one bez dociążenia, nieco krzykliwie na wyższej średnicy.

Na obronę tych kabli pozostaje atrakcyjna cena i elastyczność.

Miałem okazję słuchać systemu Jadis+kolumny Accordo od Serblina połączone kablami Yter i była to kompletna porażka. Accordo wydawało jakieś dziwne dźwięki i odsłuch po 10 minutach stał się mordęgą. Dystrybutor sam przyznał, po chwili rozmowy, że to zupełnie nie zgrało się. Po zmianie na kable innej firmy sytuacja zdecydowanie się poprawiła.

Z przyjemnością wróciłem do moich Ocelii Reference. Ich twórca Samuel Furon opracował w tym roku nowy model Ocellia OCC oparty na innym rodzaju srebra. Tej wersji jeszcze nie miałem. Będę ją miał w 2016. Ocellię Reference mogę z czystym sumieniem polecić. Spełnia założone kryteria i cena też jest strawniejsza niż Kondo.

Przemek, masz Ocelię Reference IC i głośnikowe ? kompletnie nie znam tej firmy....co prawda jeszcze nie jestem na etapie składania kabli ale napisz proszę kilka zdań....ta strawniejsza cena to...?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Te kable moim zdaniem nie nadają się do kolumn Ktema i Accordo, mimo iż projektował je zięć Serblina. Byłyby dobre ale do zestawienia typu Amati + Krell MDA 500. Tam gdzie jest bardzo mocny dół i gęsta niska średnica. Z ciekawości sięgnąłem do notatek ze swoich odsłuchów Overture i miałem następujące uwagi:

1. Męskie wokale sprawiają wrażenie lżejszych, nieco zawyżonych, żeńskie podobnie.

2. Dynamika prezentowana jest przez Overture głównie w skali mikro, średnica jest szybsza niż bas, który mimo obcięcia subpasma nie ma wyczynowego charakteru.

3. Do dynamicznego rocka Overture brzmi w mojej ocenie zbyt lekko, eterycznie, brakuje większego masowania brzucha niskim basem, pulsu, rytmu i drapieżności gitar. Podcięcie dołu basu czuć wyraźnie na kotłach jak i w brzmieniu kontrabasu, oba te instrumenty brzmią w sposób wyraźnie odfiltrowany z najniższych składowych.

4. Overture zaczyna dobrze odtwarzać i różnicować bas dopiero od 80 Hz wzwyż.

5. Fortepian jest wolny od szklistości, w zakresie lewej ręki brzmi trochę zbyt lekko.

Tyle uwag w telegraficznym skrócie. Widocznie pallad powoduje tego typu prezentację.

No coz, u mnie jakos inaczej wypadaja, moze kwestia zrodla i kolumn

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Moim zdaniem Yter może fajnie zgrać się z gęsto grającymi kolumnami typu starsza seria Sonusa.

Co do Ocelli, to przeklejam coś co już pisałem tu o tych przewodach:

Kabelki o których piszę to mało znane w Polsce Ocellia Reference.

Ściągnąłem je sobie zachęcony bardzo dobrymi opiniami.

Przewód jest w 100% ze srebra i oparty jest o filozofię użytkowania wyłącznie naturalnych materiałów. Izolacja drutów wykonana jest z papieru, zewnętrzna izolacja ze specjalnej gumy w której nawet nie używa się żadnego barwnika, a wypełnienie jest z jakiegoś rodzaju proszku krzemowego.

Kable brzmią niezwykle naturalnie.

One na pewno nie należą do mocno dociążonych - dlatego szukam gęściej grających sieciówek.

Za to mają szybkość, pazur, krawędź, powietrze na górze, barwę i ładne wybrzmienia.

Jak wpinam coś innego to mam wrażenie, że dźwięk siadł i doszly podkolorowania.

Co do Ocelli, to przeklejam coś co już pisałem tu o tych przewodach:

Przemku czy mógłbyś napisać coś więcej na temat tych kabli ?

Testowałeś sieciówki czy również inne kable tego producenta ?

Skąd je ściągnąłeś na test ?

Może być na priv.

Ja zamawiałem bezpośrednio u producenta w Kanadzie. Kupiłem je w ciemno po długich lekturach różnych recenzji i opinii użytkowników.

Najpierw kupiłem IC między pre i monobloki, potem dokupiłem głośnikowce w podwójnym przebiegu, potem sieciówki do monobloków, a potem po zrobieniu prób zrezygnowałem z podwójnego przebiegu głośnikowców. Zostawiłem pojedynczy przebieg a drugie głośnikowce rozbebeszyłem i wpakowałem druty do swoich monobloków pomiędzy transformator głośnikowy a gniazda głośnikowe.

W ten sposób wyeliminowałem "słabe ogniwo" i uzyskałem rzadko spotykany efekt synergii kabelków :-)

Co do brzmienia kabli odsyłam na Audiogon, bo warto poczytać opinie innych osób, a nie tylko moje. Mnie te kabelki bardzo pasują brzmieniowo, z tym że ja lubię brzmienie bez audiofilskich wodotrysków. Dużo chodzę do filharmonii i na koncerty kameralne bez nagłośnienia. Chcę mieć potem w domu to samo, przynajmniej pod względem barwy i naturalności, jeżeli pod względem dynamiki i wolumenu nie jestem w stanie tego brzmienia powtórzyć. Ocellia właśnie daje mi tę naturalną naturalność. Ona nie ma basu MITa czy Transparenta, ale ma ładny jakościowo bas i dla mnie jest go tyle ile lubię, czyli nie za dużo.

To są moim zdaniem wybitne kable za rozsądne pieniądze. Dla przykładu 2x2 m para głośnikowców to cena 1500 Euro loco Kanada.

Teraz Samuel Furon opracował nową serię OCC i tej jeszcze nie słuchałem. Te kabelki są już sporo droższe, ale podobno jeszcze lepsze.

Kiedyś namawiałem właściciela Grobel Audio żeby je wziął w dystrybucję (np. zamiast tych wątpliwych Yterów), ale Polska to jeszcze nie jest rynek na taką egzotykę, nawet najlepszą. Tu musi być metka, cena, prestiż, a czy to gra, czy nie gra, to osobna sprawa. Dla mnie Ocellia to wymarzone kable, które grają, niewiele kosztują, wyglądają schludnie, choć bez wodotrysków.

O nowej serii OCC można coś poczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie do końca zrozumiałem jak cienkie te kable powinny być,ale spojrz na Stereovoxa,obecnie Stereolaba ,nie ma nic wspólnego z liczną rodziną "pytonów audiofilskich".Jeśli ta grubość jest dla Ciebie do zaakceptowania,to kable z serii 600 stanowia smaczny High-endowy kąsek.Moim skromnym zdaniem dadzą radę w najbardziej wyrafinowanych systemach.To naprawdę porządny kawał kabla.

Nie do końca zrozumiałem jak cienkie te kable powinny być,ale spojrz na Stereovoxa,obecnie Stereolaba ,nie ma nic wspólnego z liczną rodziną "pytonów audiofilskich".Jeśli ta grubość jest dla Ciebie do zaakceptowania,to kable z serii 600 stanowia smaczny High-endowy kąsek.Moim skromnym zdaniem dadzą radę w najbardziej wyrafinowanych systemach.To naprawdę porządny kawał kabla.

Nie znam glosnikowych, ale jezeli graja podobnie jak IC to warta rozważenia propozycja, zwłaszcza ze Moreno zależy na neutralności.

----------------------------------------------------

Nie znam glosnikowych, ale jezeli graja podobnie jak IC to warta rozważenia propozycja, zwłaszcza ze Moreno zależy na neutralności.

Głośnikowe to brzmieniowa replika IC.Mają subtelny wpływ na ocieplenie średnicy,ale moim zdaniem w porównaniu z innymi kablami są wyjątkowo neutralne.Wyjątkowo precyzyjna scena.Dla mnie to naprawdę pierwsza liga.Dlatego jestem nimi okablowany w całości.

Mi zależy głównie na naturalności:-). Podobnie jak i Kolega Milimetr lubię muzykę ,,bez prądu" a szczególnie cenię sobie naturalną średnicę i jakość wokali. Stąd tak lubie swoje Sonusy i cenię posiadane Kondo. To co słyszałem do tej z konkurencyjnych firm w przedziale cenowym do 18 tyś PLN za kable głośnikowe nie pasowało mi za bardzo i stąd cały czas gram na ,,tanich" miedzianych Kondo.

Ciekawią mnie te kable opisywane przez Milimetra. Jak się jakaś para pojawi w PL to chętnie tego posłucham. Może ktoś się w końcu weźmie za dystrybucję. Cuda się zdarzają na naszym rynku audio:-)

Głośnikowe to brzmieniowa replika IC.Mają subtelny wpływ na ocieplenie średnicy,ale moim zdaniem w porównaniu z innymi kablami są wyjątkowo neutralne.Wyjątkowo precyzyjna scena.Dla mnie to naprawdę pierwsza liga.Dlatego jestem nimi okablowany w całości.

A jakie konkretnie model głośnikowych?

A jakie konkretnie model głośnikowych?

Również seria 600 lub ich odpowiednik ze stereolaba.Stereolab jest chyba wzorcowo neutralny.Ja nie słyszę żadnych podbarwień,ale sam osobiście mam stereovoxa 600 - nie miałem kasy na Stereolaba głośnikowego,ale mam IC.Poprostu posłuchaj dobrze wygrzanego,choć nie wiem czy łatwo będzie to zorganizować.Na forum też chyba niewielu te kable ma.Nie są tanie,ale ja nie żałowałem nigdy swojej decyzji a też stawiam na neutralność dżwieku.Cholernie długo polowałem na używane ze sprawdzonego żródła.

Czy ktoś wie jak brzmią kable glośnikowe Nordosta model Valhalla? Czy to jest podobny do tańszych modeli charakter dźwięku, szczegółowy ale bez wypełnienia na niższej średnicy?

Troszke draznia te egzotyczne wyroby Ocelii rodem z Polski, przeciez to "podroba" polskich towarow eksportowych, drewniane wtyki jak z Cepelii i drut z polskiego srebra:) Nie wiem jak aktualnie wygladaja przekroje polskich producentow, ale nasze produkty kablowe ze srebra sa uznane i cenione, marki takie jak Sonus Oliva, Argentum, Albedo. Po co szukac w Kanadzie, mamy swoje i mozna wyprobowac i posluchac na miejscu?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy ktoś wie jak brzmią kable glośnikowe Nordosta model Valhalla? Czy to jest podobny do tańszych modeli charakter dźwięku, szczegółowy ale bez wypełnienia na niższej średnicy?

Tak, mam taki kabel w wersji bi-wire. Fenomenalna rozdzielczość, generalna trójwymiarowość, słychać wszelkie detale na tylnych planach. Prezentacja sceny z dużego oddalenia. Co do barwy, no cóż, nieobecna;-) Całkowita przezroczystość akustyczna, brak jakiegokolwiek ocieplenia. Zresztą poczytaj sobie sam;-)

http://www.audiostereo.pl/nordost_valhalla-reference_kable-glosnikowe-89-2939-12.html

Jak dla mnie Valhalle były niesłuchalne, tzw. krew z uszu. Słuchałem tylko głośnikowców z pierwszej serii.

Przemek, właśnie ze względu na Ciebie podpiąłem w Warszawie naszego Jadisa Kimberem KS 3035 a nie Valhallą;-) Coby nie narażać naszego koleżeństwa na szwank;-)

Valhalla z nasycony SETem może zagrać ale to też kwestia preferencji.scena i prędkość robi wrażenie ale po dłuższych odsuchach może się to ciut znudzić. Można poszukać też valkirii to w sumie to samo a sporo taniej

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Można poszukać też valkirii to w sumie to samo a sporo taniej

Valkyrja jest faktycznie blisko Valhalli jak chodzi o dźwięk. Osobiście wolę ją niż następcę czyli Tyra.

Tak, mam taki kabel w wersji bi-wire. Fenomenalna rozdzielczość, generalna trójwymiarowość, słychać wszelkie detale na tylnych planach. Prezentacja sceny z dużego oddalenia. Co do barwy, no cóż, nieobecna;-) Całkowita przezroczystość akustyczna, brak jakiegokolwiek ocieplenia. Zresztą poczytaj sobie sam;-)

Ukryta Zawartość

Dzieki za info.

Ukryta Zawartość

Troszke draznia te egzotyczne wyroby Ocelii rodem z Polski, przeciez to "podroba" polskich towarow eksportowych, drewniane wtyki jak z Cepelii i drut z polskiego srebra:)

Jak kogoś drażnią, to słuchać nikt nie musi, a skąd pomysł, że są z polskiego srebra? Poczytaj o tych kablach - ich konstrukcja bazuje na teorii MDI:

Ukryta Zawartość

Warto też poczytać z czego jest zrobiona izolacja przewodnika, jak jest wykonana otulina zewnętrzna i czym są wypełnione. Ja nie znam polskiego przewodu z którego niby miałaby być kopiowana Ocellia. Jeśli taki istnieje, to wskaż go proszę.

Na moje oko poza srebrnym drutem Ocellia nie ma wiele wspólnego z przywołanymi markami.

Przemek, właśnie ze względu na Ciebie podpiąłem w Warszawie naszego Jadisa Kimberem KS 3035 a nie Valhallą;-) Coby nie narażać naszego koleżeństwa na szwank;-)

No i co? To chyba był dobry wybór, bo prezentacja się udała ;-)

Tu namacalny dowód, że grały Kimbery:

post-529-0-19203000-1451857976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.