Skocz do zawartości
IGNORED

Analogowe ciepełko- czyli kij w mrowisko

saruman

Rekomendowane odpowiedzi

.

A widzisz Pan!

Masz synów co grają (nie wiem czy obaj) na gitarach. Się chwaliłeś na forum i słusznie. Popieram jedno działanie i drugie. Lecz, czy tylko przy gitarach można stosować z pedałów tzw. efekty?

No właśnie...;)

Nawet z zaciągniętego hamulca ręcznego można ten efekt uzyskać jak się nie wie że chce się jeździć driftem ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nawet z zaciągniętego hamulca ręcznego można ten efekt uzyskać jak się nie wie że chce się jeździć driftem ;)

Zerknąłem na tył okładki - 1988 r,

Mam nieodparte wrażenie, że Oni Wtedy jechali jak chcieli. Spróbuj znaleźć się Teraz w Ich Czasie i realiach muzycznych.

Ta płyta ta swoisty kamień milowy.

Tylko trzeba jej posłuchać z CD .:)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Nie wszyscy sa pasjonatami tego rodzaju muzyki, bo może być problem:)

"Grupa została rozwiązana po wydaniu albumu Laughing Stock w 1991 roku, zarejestrowanego w ciągu siedmiu miesięcy w XIX-wiecznym kościele. Po wycieńczającej sesji nagraniowej część członków zespołu potrzebowała pomocy psychologicznej, a lider Mark Hollis zamilkł na siedem lat"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zerknąłem na tył okładki - 1988 r,

Mam nieodparte wrażenie, że Oni Wtedy jechali jak chcieli. Spróbuj znaleźć się Teraz w Ich Czasie i realiach muzycznych.

Ta płyta ta swoisty kamień milowy.

Tylko trzeba jej posłuchać z CD .:)

To może posłuchaj czym oni trącą a raczej przesiąkli :) muzyka całe 12 lat wcześniej nagrana :)

Ukryta Zawartość

Ten dźwięk Doobie Brothers na YT to jakiś koszmarek, mam oryginalny vinyl z USA kupiony w roku wydania Jak załatwisz porządne pre to możemy posłuchać.

Więcej takich muzykantów było w tym czasie

Ukryta Zawartość

No ale się nie znam skoro nie słuchałem kamienia milowego i dziś posłuchałem co zacz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może posłuchaj czym oni trącą a raczej przesiąkli :) muzyka całe 12 lat wcześniej nagrana :)

Jak dla mnie, to mocno naciągane.

Więcej takich muzykantów było w tym czasie

Ta płyta jest o przeszło pół dekady później nagrana. Mało tego, to zupełnie coś innego. Bardzo dobre lecz kompletnie inne granie.

Nie wiem , po co ich wkleiłeś? Jak ma się to do Talk Talk?

Zapewne chodzi o zwyczajowe i niestety częste przykrycie własnej ignorancji atakiem...;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

;)

Widzisz problem jest w tym że nawet po demoludach bardzo mało muzyki trafiało do nas a takiej muzyki w tamtych i wcześniejszych latach było zatrzęsienie. Na forum w innych zakładkach jest trochę na prawdę niezłych pasjonatów muzyki z tamtych lat, popytaj ich to Ci wytłumaczą ile tego kroku milowego było!

Teraz subiektywnie, przyjemne granko a np. takiego starocia słuchałeś?

(...) popytaj ich to Ci wytłumaczą ile tego kroku milowego było!

Jak sam wskazujesz - było ich wiele, lecz w każdym rodzaju muzyki.

Sęk w tym, by być otwartym nawet na to, co nam umknęło.

I tyle. ;)

Tę płytę też bardzo lubię.

Trochę fajnej muzyki było w tamtym czasie poza Savallem (muzyka do filmu Markiza) którego sobie słucham obecnie o dziwo na Savalu basior taki ze hej :)

Jak sam wskazujesz - było ich wiele, lecz w każdym rodzaju muzyki.

Sęk w tym, by być otwartym nawet na to, co nam umknęło.

I tyle. ;)

Aż !Tyle, najgorsze że trzeba się przedzierać przez chaszcze jakiś guru od zapomnianej 20 wiecznej epoki by się nam przydał żeby przypomnieć co zapomnieliśmy lecąc w pogoni za......"nowościami"

Ja nie czuję się na siłach ale może Ty?

(...) najgorsze że trzeba się przedzierać przez chaszcze jakiś guru od zapomnianej 20 wiecznej epoki by się nam przydał żeby przypomnieć co zapomnieliśmy lecąc w pogoni za......"nowościami"

Ja nie czuję się na siłach ale może Ty?

Daj namiary - z chęcią się poduczę. ;)

OK będziemy w kontakcie ja Ci trochę o pianie montażowej powiem a Ty o całej reszcie ;)

OK będziemy w kontakcie ja Ci trochę o pianie montażowej powiem a Ty o całej reszcie ;)

Piszę tutaj bo dawno temu dostałem bana w wątku o Harbeth 40.1

Rafaelu, daj sobie powiedzieć wreszcie prawdę............Nagra CDP to nie jest dobry player i gra zaledwie na 3 +

Kudy ( jak mówią górale ) Nagrze do najlepszych playerów CD ? Jesli uważasz inaczej to jesteś w dużym błędzie

i nie wiem czy woskowanie uszu cośkolwiek pomoże ( bez urazy oczywiście ).

Rafaelu, daj sobie powiedzieć wreszcie prawdę............Nagra CDP to nie jest dobry player i gra zaledwie na 3 +

No cóż zadam pytanie: jak słuchałeś jej np. na kolumnach ESSy to tak może być :)

p.s. to który odtwarzacz ma Twoim zdaniem lepszy funn niż Nagra?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jeśli macie jakieś "analogowe ciepełka:" do podeślijcie tytuły, ciągle czuję niedosyt :)

C

Jeśli macie jakieś "analogowe ciepełka:" do podeślijcie tytuły, ciągle czuję niedosyt :)

Casandra Wilson , Diana Krall , Manu Katche , Dżem , Sweet Noise i dla totalnych audiofili Parycia Barber ( ale to ociera się ....o zboczenia ..;)))

A które wydanie Spirit of Eden rekomendujecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja kupiłem "talk talk Natural History-Very Best of.."

Właśnie wybieram płyty online i sobie przypomniałem jak niedawno kupiłem płytę w sklepie własnoręcznie wyciagnieta

zanim opowiem to pytanie czy jest gdzieś zakładka "tylko dla idiotów"? zgłaszam członkostwo.

W sklepie

grzebie grzebie, ..... patrze "Santana-the best.."

kupiłem, wracam, włączam,

hmmmmm,

czytam na okładce

.... "Sinatra"

ja kupiłem "talk talk Natural History-Very Best of.."

Właśnie wybieram płyty online i sobie przypomniałem jak niedawno kupiłem płytę w sklepie własnoręcznie wyciagnieta

zanim opowiem to pytanie czy jest gdzieś zakładka "tylko dla idiotów"? zgłaszam członkostwo.

W sklepie

grzebie grzebie, ..... patrze "Santana-the best.."

kupiłem, wracam, włączam,

hmmmmm,

czytam na okładce

.... "Sinatra"

Weź na spokojnie i posłuchaj, jak Ci nie podejdzie to sprezentuj kobiecie one tego małego gangsterka lubią słuchać :)

Weź na spokojnie i posłuchaj, jak Ci nie podejdzie to sprezentuj kobiecie one tego małego gangsterka lubią słuchać :)

Rafaellu, sprezentuje komuś tego Sinatrę

Nakupiłem pól reklamówki płyt, podzielę się linkiem,

tylko nie wykupcie wszystkiego ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Nie wszyscy sa pasjonatami tego rodzaju muzyki, bo może być problem:)

"Grupa została rozwiązana po wydaniu albumu Laughing Stock w 1991 roku, zarejestrowanego w ciągu siedmiu miesięcy w XIX-wiecznym kościele. Po wycieńczającej sesji nagraniowej część członków zespołu potrzebowała pomocy psychologicznej, a lider Mark Hollis zamilkł na siedem lat"

Ukryta Zawartość

Ta druga czyli Laughing Stock , jest jak by wspaniałą a zarazem doskonałą kontynuacją poprzedniej, Spirit of Eden,. Niesamowita w swojej formie i treści psychodelia , te dwie płyty to kamienie milowe we współczesnej muzyce nie wiem czy ktoś jeszcze potrafił stworzyć coś podobnego . No może Esbjorn Svensson Trio ze swoją 301 i Behind The Stars i Inner City , City Lights , kolejne utwory z tej płyty już trochę mniej ,wspomniane najbardziej kojarzą się z ,,Talkami" Klimat tych płyt to jak by forma modlitwy , otoczonej aurą niesamowitości. Kto nie miał jeszcze z tymi tytułami do czynienia najwyższa pora odrobić zaległości , treść trudna i nie pospolita ale wciągajaca.

A które wydanie Spirit of Eden rekomendujecie.

Ukryta Zawartość

Szukaj wydania : Parlophone nagrane przez EMI w 1988r. Jako ciekawostkę podam iż za Spirit zapłaciłem w owym czasie 175 000 ,a za Laughing 149 000 oczywiście złotych, mam jeszcze ceny na opakowaniach. Tylko te dwie płyty według mnie się liczą w całym dorobku tej kapeli , reszta to jakiś ....... hmm użyję określenia,, mezalians" .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klimat tych płyt to jak by forma modlitwy , otoczonej aurą niesamowitości

To jednocześnie apoteoza największej i doskonałej wartości muzycznej...- ciszy... (:))

To jedyny logiczny koniec dokonań tego zespołu. Zwyczajnie nie wyobrażam sobie, żeby po tych płytach mogło powstać jeszcze coś lepszego...

Cytowane dwie płyty doskonale uzupełnia jednak wydany po przerwie solowy album wokalisty. Nie ma już takiej konsekwencji w muzyce...

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To jednocześnie apoteoza największej i doskonałej wartości muzycznej...- ciszy... (:))

To jedyny logiczny koniec dokonań tego zespołu. Zwyczajnie nie wyobrażam sobie, żeby po tych płytach mogło powstać jeszcze coś lepszego...

Cytowane dwie płyty doskonale uzupełnia jednak wydany po przerwie solowy album wokalisty. Nie ma już takiej konsekwencji w muzyce...

Dlatego , że po nagraniu tych najlepszych 3 płyt psychika mu wysiadła ...

Zastanawiam się ,jaki duch inspirował powstanie takiej treści muzycznej.Pamiętam że w owym czasie gdy płyty zaistniały w przestrzeni muzycznej, pod silnym wpływem tej twórczości był Tomek Beksiński. Który notabene ,zaszczepił we mnie miłość do tego typu muzyki.
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Zastanawiam się ,jaki duch inspirował powstanie takiej treści muzycznej.Pamiętam że w owym czasie gdy płyty zaistniały w przestrzeni muzycznej, pod silnym wpływem tej twórczości był Tomek Beksiński. Który notabene ,zaszczepił we mnie miłość do tego typu muzyki.

I jeszcze Kate Bush, Depeche Mode ...pamiętam jako nastolatek z wypiekami czekałem na jego audycję w dwójce ...i żeby zdąrzyć włączyć " Rec" w magnetofonie w odpowiednim czasie , a leciały wtedy całe płyty ( to dla młodzieźy , która zna tylko pliki :))

I jeszcze Kate Bush, Depeche Mode ...pamiętam jako nastolatek z wypiekami czekałem na jego audycję w dwójce ...i żeby zdąrzyć włączyć " Rec" w magnetofonie w odpowiednim czasie , a leciały wtedy całe płyty ( to dla młodzieźy , która zna tylko pliki :))

CO ONI MOGĄ WIEDZIEĆ O TYM WSZYSTKIM . dzisiaj zero wysiłku masz jak na tacy , i to nie cieszy nie mobilizuje do działania , do myślenia , taka współczesna bezmyślna masa dżemu.Co do Kaśki Buszowej to zdecydowanie Hounds Of Love .Ten sam mniej więcej czasokres co Talk Talk, 88 rok . To nie nostalgia, za latami młodości , wówczas naprawdę się działo w muzyce tak wiele, że nie można było tego ogarnąć, 4AD . Co mamy dzisiaj , jakichś Justinów Bieberów ,Timberlaków, Adelów i inne badziewo, nad którymi rozwpływają się pseudo redaktorzy muzyczni. Metr mułu reszta dno.Wrócę do Kaśki ta płyta jest znakomicie wręcz wybitnie zmasterowana przez fachowców z Abbey Road Studios . Zawartość tej płyty to nie jakieś tam muzyczne tralalala, czy helllo(beznadzieja). Owszem Hello ale Erth.To kawał porządnej muzyki , przystrojonej niezwykłymi akcentami i przerywnikami, o specyficznym klimacie i nie powtarzalnej aurze , chwytającej za serce słuchacza.
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

CO ONI MOGĄ WIEDZIEĆ O TYM WSZYSTKIM . dzisiaj zero wysiłku masz jak na tacy , i to nie cieszy nie mobilizuje do działania , do myślenia , taka współczesna bezmyślna masa dżemu.Co do Kaśki Buszowej to zdecydowanie Hounds Of Love .Ten sam mniej więcej czasokres co Talk Talk, 88 rok . To nie nostalgia, za latami młodości , wówczas naprawdę się działo w muzyce tak wiele, że nie można było tego ogarnąć, 4AD . Co mamy dzisiaj , jakichś Justinów Bieberów ,Timberlaków, Adelów i inne badziewo, nad którymi rozwpływają się pseudo redaktorzy muzyczni. Metr mułu reszta dno.Wrócę do Kaśki ta płyta jest znakomicie wręcz wybitnie zmasterowana przez fachowców z Abbey Road Studios . Zawartość tej płyty to nie jakieś tam muzyczne tralalala, czy helllo(beznadzieja). Owszem Hello ale Erth.To kawał porządnej muzyki , przystrojonej niezwykłymi akcentami i przerywnikami, o specyficznym klimacie i nie powtarzalnej aurze , chwytającej za serce słuchacza.

Kate Bush ..".under ice " w tłumaczeniu Beksińskiego....i Depeche Mode

"Blasphemous...Rumours"

Ma ktoś to nagrane ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.