Skocz do zawartości
IGNORED

Co ma realny wpływ na brzmienie systemu?

biniek

287 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co ma realny wpływ na brzmienie?

• Wszystko tj. min bezpieczniki, listwy, kable, kondycjonery itd
      70
    • System i okablowanie w tym sieciówki, IC, głośnikowe, zworki
      63
    • System a z kabli tylko głośnikowe
      21
    • Liczą się koluny, wzmacniacz i źródło - inne gadżety nie mają wpływu
      122
    • Słychać tylko kolumny (wzmacniacze grają tak samo)
      25

Rekomendowane odpowiedzi

ankieta ma nie badac co dla Ciebie ma najwieksze zmiany na brzmienie

tylko co słychać a czego nie

Temat jest zatytułowany : "Co ma realny wpływ na brzmienie systemu?"

Więc nie chodzi o to co słyszymy a czego nie słyszymy, tylko co ma realny wpływ ... a nie jest to we wszystkich systemach tożsame.

Gra cały system ale każdy element ma jak najlepiej spełnić swoją rolę.

Zatem po pierwsze wzmacniacz, ponieważ wpływa on bezpośrednio na inne elementy. Zarówno może zdegradować sygnał źródłowy jak i nie wysterować poprawnie kolumn.

Następnie źródło ponieważ to od jego jakości zależy jakość sygnału dostarczonego do wzmacniacza a następnie do kolumn.

Po trzecie kolumny, gdyż mają one za zadanie "jedynie" optymalnie przetworzyć dostarczony przez wzmacniacz "materiał" od tego jak odtworzą zależy finalny efekt.

Temat jest zatytułowany : "Co ma realny wpływ na brzmienie systemu?"

Więc nie chodzi o to co słyszymy a czego nie słyszymy, tylko co ma realny wpływ ... a nie jest to we wszystkich systemach tożsame.

Gra cały system ale każdy element ma jak najlepiej spełnić swoją rolę.

Zatem po pierwsze wzmacniacz, ponieważ wpływa on bezpośrednio na inne elementy. Zarówno może zdegradować sygnał źródłowy jak i nie wysterować poprawnie kolumn.

Następnie źródło ponieważ to od jego jakości zależy jakość sygnału dostarczonego do wzmacniacza a następnie do kolumn.

Po trzecie kolumny, gdyż mają one za zadanie "jedynie" optymalnie przetworzyć dostarczony przez wzmacniacz "materiał" od tego jak odtworzą zależy finalny efekt.

ale pytanie nie jest otwarte i jeśli sie chwilę zastanowisz to zwrocisz uwagę że są odpowiedzi zamkniete do zadanego pytania - gdyby ich nie było to mozna by se dywagować o pełni księżyca itd

no dalej Ci tłumacze ze ankieta nie pyta o gradacje sprzętu i przewagę wzmacniacza nad źródłem tylko wybranie grupy urządzeń które wg Ciebie mają wpływ na granie systemu

jeśli listwy i kable nie grają to zaznacz z tym co Ci podpowiada sumienie - ankieta jest anonimowa ;)

Wiem już,to moja wina bo zle sie wyrazilem.

Myslalem ze jak napisze ze najwieksza zmiane wniosl wzmak czy kolumny to w przypadku zmiany brzmienia te elementy sie wymienia.

Kable,bezpieczniki czy listwy maja poprawic brzmienie systemu,nigdy nie ingeruja w jego zmiane.Audio voodoo dla mnie nie istnieje :)

Łokmen Saba

ale pytanie nie jest otwarte i jeśli sie chwilę zastanowisz to zwrocisz uwagę że są odpowiedzi zamkniete do zadanego pytania - gdyby ich nie było to mozna by se dywagować o pełni księżyca itd

OK. Przeczytałem i zrozumiałem ankietę ;)

Jednakże ankieta nie odpowiada na pytanie zawarte w temacie wątku, który powinien raczej brzmieć: "Co Twoim zdaniem ma realny wpływ ...?"

Jak zauważyłem nasze dywagacje mają niewiele wspólnego z rzeczywistością ...

no dalej Ci tłumacze ze ankieta nie pyta o gradacje sprzętu i przewagę wzmacniacza nad źródłem tylko wybranie grupy urządzeń które wg Ciebie mają wpływ na granie systemu

Hmmm... parę stron wcześniej była żarliwa dyskusja na ten temat ... ale i tak przepraszam już nie będę ;)

Co do meritum rozmowy nie będę się wypowiadał ... inne doświadczenia mam z obcowania z firmowym sprzętem a inne z ... powiedzmy, że diy.

Dodam jeszcze tylko, że firmowego sprzętu bez względu na jego cenę to nawet kijem nie dotknę ;)

ja się nie gniewam zwracam tylko uwagę że nie jest to kolejny temat o wyzszosci swiat wielkanocnych na gwiazdką tylko sprawdzenie jak procentowo rozkłada się słyszenie komponentów zestawu

na forum wiele osob twierdzi że wzmacniacze grają tak samo a po drugiej stronie są forumowicze dla których bezpieczniki wynoszą zestawy o 2 poziomy wyżej

ankieta ma nie badac co dla Ciebie ma najwieksze zmiany na brzmienie

tylko co słychać a czego nie

przykro mi ze nie zrozumialeś :(

Faktycznie trochę namieszałeś tym stwierdzeniem..

..bo tytuł tematu jest.. "Co ma realny wpływ na brzmienie systemu?"

.. przecież każdy ocenia wedle własnych doznań w swoim systemie.. ten wpływ..

..i może na tej podstawie napisać co u niego najbardziej wpływa na brzmienie..

Ankieta to tylko klik.. oddanie głosu..

..a komentarze to komentarze..

:)

z komentarzy możemy przecież więcej się dowiedzieć.. :)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

ale z komentarzy trudno o statystykę :)

wiadomo ze dla kazdego inny element ma większy wpływ ale ankieta jest zero jedynkowa - nie pyta o preferencje tylko o faktycznie wydany hajs na zestaw - jeśli koś nie słyszy kabli to po prostu wpina jakiekolwiek i zaznacza ze graja kolumny wzmacniacz i zrodlo - o to w niej chodziło

ja się nie gniewam

Żartowałem ;)

Rozpatrując temat na podstawie sprzętu wyprodukowanego przez typowe firmy audio trzeba przyznać, iż tam prawie "wszystko" ma wpływ na brzmienie ...

Wynika to niestety z błędów konstrukcyjnych.

Nie wiem jednak czy te błędy konstrukcyjne są efektem braku wiedzy czy jest to efekt celowy ...

ale z komentarzy trudno o statystykę :)

..tak jest.. ankieta jest ok.. daje szybki wgląd..

..ale według mnie brakuje w niej najpopularniejszego punktu.. czyli..

System a z kabli głośnikowe i IC - tak bym zaznaczył..

..a tak mam dylemat..;)

..bo sieciówki i zworki.. to już wyższa jazda..;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Na pytanie z tematu odpowiem przewrotnie:

Wiedza i stan konta właściciela :-)

Oooooo.... i na taką opcję oddaję głos...

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Wiedza i stan konta właściciela :-)

Oooooo.... i na taką opcję oddaję głos...

Wiedza???

Wiedzę to trzeba mieć o elektronice, żeby sobie samemu dobry sprzęt zrobić ... wielu się tylko wydaje, że takową posiada ... niestety ...

Raczej chodzi o doświadczenie w przesłuchiwaniu sprzętu i umiejętność zestawienia go w dobry system.

To nie wiedza to umiejętność.

Możesz w kólko słuchać i liczyć na szczęście- żeby sensownie zestawić klocki, powinieneś mieć pewien zakres wiedzy, który doprowadzi do uzyskania zestawu sensownego technicznie i uzyskania przydatnych cech eksploatacyjnych i na koniec, wraz z odsłuchami, brzmieniowych.

To ja dodam ze u mnie najbardziej na brzmienie dwuch wzmacniaczy jakie posiadam to daje UPS perfect sin ... Powiem raz jeszcze ze bez ups czy czegos podobnego to nawet nie ma co robic odsluchu a tym bardziej sie wypowiadac ....

Takie moje zdanie , muzykalnej nocy zycze zebranym ...

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

To ja dodam ze u mnie najbardziej na brzmienie dwuch wzmacniaczy jakie posiadam to daje UPS perfect sin ... Powiem raz jeszcze ze bez ups czy czegos podobnego to nawet nie ma co robic odsluchu a tym bardziej sie wypowiadac ...

Współczuję. Jeżeli rzeczywiście tak jest ... to jakiś sprzęt AGD Ci szwankuje ... albo ... sprzedaj to dziadostwo i kup jakiś dobry wzmacniacz ;)

Przyznam, że początkowo zastanawiało mnie skąd to podejście wyolbrzymiające rolę kolumn w systemie ... teraz chyba już to rozumiem.

Chyba nie

Dlatego zazwyczaj słucha się kolumn ze wzmacniaczem który tak na prawdę nie potrafi ich wysterować i pokazać potencjału użytego źródła dźwięku,

ponad to posiada większe lub mniejsze ułomności i wady.

Tym bardziej na pewno nie

Wiesz, nie zaprzeczam. życie pisze różne scenariusze, i takie sytuacje jak ciężkie do napędzenia kolumny plus wzmak nie potrafiący ich wysterować pewnie mają miejsce, ale czy zazwyczaj to nie wiem.

Poza tym mam inne zdanie.

Poza tym mam inne zdanie.

Szanuję Twoje zdanie.

Moje doświadczenia biorą się z tego, że jeszcze nie słyszałem firmowego wzmacniacza za jakieś rozsądne pieniądze który byłby pozbawiony ułomności o których pisałem.

Przyznaję najprostszą drogą do poprawy dźwięku jest wymiana kolumn ale czy jest to najlepsza droga? Nie sądzę.

Zdziwił byś się ile wyciągnął by z Twoich kolumn dobry wzmacniacz ... ja czegoś takiego doświadczyłem.

Dobre kolumny mają bardzo duży potencjał, jest czasem zadziwiające jak te same kolumny potrafią zagrać z dwa razy droższym wzmacniaczem.

Jednak takie połączenie jest mało popularne.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Dobre kolumny mają bardzo duży potencjał, jest czasem zadziwiające jak te same kolumny potrafią zagrać z dwa razy droższym wzmacniaczem.

Jednak takie połączenie jest mało popularne.

Ken Ishiwata często zestawiał tańsze kolumny z drogim wzmacniaczem.

Wtedy jest jazda na maxa a nie na pół albo ćwierć gwizdka ;)

Instalacja stara fakt ale dwa wzmacniacze zagraly o wiele lepiej pod ups jak prosto z kontaktu . Perfect sinusoida pradu robi swoje i nawet nie ma co sie rozpisywac ze z gniadka tez moze byc dobrze.

Oczywiscie jak sie zmieni kolumny to inaczej bedzie gralo ale to juz jest raczej zmiana systemu . A mowa jest co ma wplyw na system.

ps. Dziadostwo dziadostwem, kazdy ma swoje ...

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

Gość

(Konto usunięte)

Ken Ishiwata często zestawiał tańsze kolumny z drogim wzmacniaczem.

Wtedy jest jazda na maxa a nie na pół albo ćwierć gwizdka ;)

Kto nie sprawdził, ten nie wie jak można się zdziwić i jak to mówią "zbierać szczękę z podłogi" ...

Panowie ostatnio zamieniłem się dla odmiany na parę dni z kuzynem na kolumny ja jego monitory audience 10 z 19cm wooferem a jemu moje 15tki audience 42, paczki 13 a 7 litrów. U mnie pomieszczenie z aneksem kuchennym około 25 m2 u kuzyna podobnie tyle że wyższe, moje paczki zagrały u niego z nieoczekiwanie wiekszym dołem niżeli u mnie (u mnie symboliczny bas), spodziewałem sie ze wzgledu na kubaturę lekkiego osłabienia, zdziwiłem się że nagłośniły te małe monitorki pomieszczenie, pytanie o co biega czy na bas ma taki wpływ podłoga u mnie kafelki zaś u kuzyna panele na podłożu z płyty paździeżowej, gestość umeblowania podobna. Jutro wezmę do niego swoją lampę dla rozwiania wątpliwości. Ktoś miał jakieś doświadczenie odnośnie podłogi, chyba ze to cos innego.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Panowie ostatnio zamieniłem się dla odmiany na parę dni z kuzynem na kolumny ja jego monitory audience 10 z 19cm wooferem a jemu moje 15tki audience 42, paczki 13 a 7 litrów. U mnie pomieszczenie z aneksem kuchennym około 25 m2 u kuzyna podobnie tyle że wyższe, moje paczki zagrały u niego z nieoczekiwanie wiekszym dołem niżeli u mnie (u mnie symboliczny bas), spodziewałem sie ze wzgledu na kubaturę lekkiego osłabienia, zdziwiłem się że nagłośniły te małe monitorki pomieszczenie, pytanie o co biega czy na bas ma taki wpływ podłoga u mnie kafelki zaś u kuzyna panele na podłożu z płyty paździeżowej, gestość umeblowania podobna. Jutro wezmę do niego swoją lampę dla rozwiania wątpliwości. Ktoś miał jakieś doświadczenie odnośnie podłogi, chyba ze to cos innego.

A dywany na podłodze są ? > Z dużą dozą prawdopodobieństwa to podłoga ma lepsze właściwości soniczne od kafelków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.