Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawe kolumny z "górskiej półki"... :-)

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Kazda nawet najdrozsza i nabardziej skomplikowania kolumna jest kompromisem.

Jak chcesz sie dowiedziec wiecej, niz te genialne zlote mysli ,ze "SETy koloryzuja" to sobie sam poszukaj, a nie zawracaj glowy stereotypami.

Kazda konstrukcja w audio - rownie w ultra hiend- ma wady i zalety.

Nie ma takiej, ktora ma tylko zalety.

O tak. A na reklamie wszystko się opiera. Gorzej, że również wiedza niektórych osób.

Insynuacje, stereotypy, buta - calkiem niezle jak na nowego uzytkownika.

Kogos Wam to przypomina?

Konto w trakcie usuwania

Sprawdziłem, kto jest ojcem-założycielem tego wątku. Za chwilę powinien być porządek :)

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Stereotypy to raczej nie moja specjalność. A myślenia można nauczyć się zawsze. Trzeba tylko zerwać ze stereotypami, takimi jak np. set plus wysokoskuteczne kolumny (najlepiej tuby) równa się super dźwięk.

Bo dla kazdego super dzwiek oznacza cos innego, nie wpadles na to przenikliwy myslicielu - klonie ?

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A ten "Twój" "gra" do 80khz? :)

Musiałbym zmienić nick na " Netoperek" ;))

A co ten kryształ gra 80 KHz ???

Obecnie są takie. Drobna zmiana na diament.

Bez jaj ...diament tej wielkości kosztowałby kilka milonów dolarów ;)))

Chyba , że chodzi o to pod siatką ?

A co ten kryształ gra 80 KHz ???

Wyraźnie słyszałem :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Słychać,że to ta sama szkoła,ale jednak grają jeszcze lepiej.

Z pewnością dużo lepsza góra.

Przestrzeń też pewnie zupełnie inna ?

Chyba nie zupełnie,raczej wybrzmiewanie i blask wysokich tonów.

A ile za tego Ksiecia kaman?

Kiedyś widziałem cenę ok.600tys.zł w necie.

Prawie darmo , 6 z przodu i 5 zer;)))

6 z przodu,to ładne cacko ;)

Gość

(Konto usunięte)

raz nr 1 i nr 3 z płyty "Images & Words". Tam się schodzą nisko prowadzona gitara basowa oraz perkusja, co stawia potężne wymagania prądowe podłączonej elektronice, a dla kolumn jest ciężkim testem na rozdzielczość w zakresie basu.

Ciekawe kto z szacownego grona prawidłowo to odtworzy...? Tomkly, SA...no...obowiązkowo Sly i Diogenes...

Góra w nich jest piękna. Natomiast spodziewałem się, że ten supertweeter dołoży coś w kwestii przestrzeni, coś wiecej niź mam w Utopii ale finalnie okazało się, że przestrzeń jest na tym samym, bardzo dobrym poziomie. Poźniej podpytywałem "tu i tam" po co Trenner dał ten super tweeter skoro nie dał on nic ponad to, co ma w sobie kopułka berylowa w Utopii. Okazało się, że musieli tak zrobić, gdyż kompresyjny tweeter tytanowy który jest na froncie ma za małe kąty promieniowania i przestrzeń z niego samego jest mniejsza. Ale finalnie uzyskali świetny efekt.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Chyba nie zupełnie,raczej wybrzmiewanie i blask wysokich tonów.

Blask to wiadomo ....w końcu to diament:)))

A poważnie , głośnik wysokotonowy gra omnipolarnie , więc budowanie sceny powinno być inne niż w przypadku zawężonego promieniowania .

Inaczej mówiąc sweet spot jest bardzo duży .

Teoretycznie ;) oczywiście .

w kwestii przestrzeni, coś wiecej niź mam

To już chyba tylko MBLe :)

sweet spot jest bardzo duży

Jest dużo większy niż w Isisach.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Góra w nich jest piękna. Natomiast spodziewałem się, że ten supertweeter dołoży coś w kwestii przestrzeni, coś wiecej niź mam w Utopii ale finalnie okazało się, że przestrzeń jest na tym samym, bardzo dobrym poziomie. Poźniej podpytywałem "tu i tam" po co Trenner dał ten super tweeter skoro nie dał on nic ponad to, co ma w sobie kopułka berylowa w Utopii. Okazało się, że musieli tak zrobić, gdyż kompresyjny tweeter tytanowy który jest na froncie ma za małe kąty promieniowania i przestrzeń z niego samego jest mniejsza. Ale finalnie uzyskali świetny efekt.

A ja myślałem , że ta " dziura " nad średniotonowym to bass refleks...i zastanawiałem po kiego grzyba????

Teraz rozumiem .

post-59766-0-05427100-1454355270_thumb.jpg

Blask to wiadomo ....w końcu to diament:)))

A poważnie , głośnik wysokotonowy gra omnipolarnie , więc budowanie sceny powinno być inne niż w przypadku zawężonego promieniowania .

Inaczej mówiąc sweet spot jest bardzo duży .

Teoretycznie ;) oczywiście .

A od kiedy to tweeter powiększa sweet spot ?

A ja myślałem , że ta " dziura " nad średniotonowym to bass refleks...i zastanawiałem po kiego grzyba????

Teraz rozumiem .

A ja nie bardzo rozumiem zważywszy cenę co konsruktor miał na myśli.

Nie ma jednego tweetera który by spełnił jego oczekiwania ?

Myślę że twierdzenie że to tweeter generuje wielkość sweet spota to też naciągana teoria.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A od kiedy to tweeter powiększa sweet spot ?

A ja nie bardzo rozumiem zważywszy cenę co konsruktor miał na myśli.

Nie ma jednego tweetera który by spełnił jego oczekiwania ?

Myślę że twierdzenie że to tweeter generuje wielkość sweet spota to też naciągana teoria.

Józku , bo gra jak w MBL czyli 360 stopni dookoła ;))

Klasyczny tweeter ma zawężone promieniowanie .

Zobacz jak wyglądają pomiary klasycznych głośników pod kątem 30 lub 60 stopni...i jaki masz tam spadek na górze ..

Ty takich rzeczy nie wiesz ?

Józku , bo gra jak w MBL czyli 360 stopni dookoła ;))

Zobacz jak wyglądają pomiary klasycznych głośników pod kątem 30 lub 60 stopni...i jaki masz tam spadek na górze ..

Ale to nie sam tweeter decyduje o wielkości sweet spota.

O to mi chodzi ! Spadek na górze to co innego.

Nie wiem bom głuchawy :)

Dupa blada nie wypisuj pierdół

U mnie klasyczny tweeter słychać w każdym miejscu pokoju-więc co jest grane?

Jesli kolumna jest zle zbudowana,albo pokój odsłuchowy jest zły wtedy zazwyczaj wystepuje ten sweet spot........zrozumiałeś ten temat.

Ustawienie odpowiednie i jednoczesnie pochylenie kolumn i ich skręcenie daje dopiero odpowiedni przekaz.

Nie wspominam tu o stabilizacji pod nozki -to oddzielny temat.

Czy jestes moze napromieniowany słuchając w zawężonym polu promieniowania?

Wystepujący sweet spot w potężnych głośnikach swiadczy nie najlepiej o słuchającym audiofilu.

Ludzie sa bardzo dziwni,niektórzy słuchaja głośników które sa wbudowane w scianę w odległości około 1,5-2 metry.

Prawidłowa scena zawsze jest za kolumnami tam słychac powinno wieloplanowość przekazu-to jest abecadło systemu i doświadczenie audiofila.

Józek po co piszesz im takie rzeczy-jestes taki sam dziwak jak i ja.

Jestes juz głuchy na dwa uchy)......tak jak i ja.

pozdrawiam

Dupa blada nie wypisuj pierdół

U mnie klasyczny tweeter słychać w każdym miejscu pokoju-więc co jest grane?

Jesli kolumna jest zle zbudowana,albo pokój odsłuchowy jest zły wtedy zazwyczaj wystepuje ten sweet spot........zrozumiałeś ten temat.

Ustawienie odpowiednie i jednoczesnie pochylenie kolumn i ich skręcenie daje dopiero odpowiedni przekaz.

Nie wspominam tu o stabilizacji pod nozki -to oddzielny temat.

Czy jestes moze napromieniowany słuchając w zawężonym polu promieniowania?

Wystepujący sweet spot w potężnych głośnikach swiadczy nie najlepiej o słuchającym audiofilu.

Ludzie sa bardzo dziwni,niektórzy słuchaja głośników które sa wbudowane w scianę w odległości około 1,5-2 metry.

Prawidłowa scena zawsze jest za kolumnami tam słychac powinno wieloplanowość przekazu-to jest abecadło systemu i doświadczenie audiofila.

Józek po co piszesz im takie rzeczy-jestes taki sam dziwak jak i ja.

Jestes juz głuchy na dwa uchy)......tak jak i ja.

pozdrawiam

Prawda jest Piotrek taka że jak po iluśtam latach i po iluśtam tysiącach dochodzi się do sweet spota wielkości dużej koperty to czym tu rozmawiać.

Jak zapytasz a co to jest ten sweet spot toś głuchy dziwolong :-)

Spróbuj wytłumaczyć że wchodząc do pokoju słyszysz za głośnikami pięknie poukładaną scenę powiedzą że wariat jesteś.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

po iluśtam latach i po iluśtam tysiącach dochodzi się do sweet spota wielkości dużej koperty to czym tu rozmawiać

Zrobiło się jak w klinice G. .... ;-) Wiesz co mam na myśli? ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.