Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Venere 1.5

ProgRockJester

Rekomendowane odpowiedzi

Ło żesz Ty ... fascynują mnie współosiowce. Niewiele firm na świecie wie jak je robić dobrze. Np. Kef się na prawdę długo tego uczył. Ciekawe jak grają te Technics.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Pomiarowo" może nie idealnie, ale jest nieźle. Startują z poziomu do którego niejedna firma jakiś czas dochodziła.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak się je podłączy pod kiepską elektroniką to tak może być. Niektóre wzmacniacze po prostu sobie z nimi nie radzą.

Dlatego pisałem o podłączeniu ich do dobrego, wydajnego wzmacniacza.

... ta ... słuchałem Canto Grand tam to dopiero był rozlazły bas a jak dudniło ... poza tym kolumny takie sobie, przeciętne, nie wiem o co tyle hałasu.

Aż tak to wzmacniacz cudów nie zdziała aby z basu który brzmi jak jedna wielka ciapa powstało coś zupełnie innego. Chario były podłączone i do PRIMARE i HEGLA więc nie najgorsze wzmacniacze.

A co do hałasu to nie ma żadnego, po prostu uważam, że warto zwrócić uwagę na polskie monitory, bo dla kogoś mogą okazać się dobrym rozwiązaniem.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

• 2 miesiące później...

Ostatecznie stanęlo na polecanych przez Szpakowskiego Chario Delphinus.

Jest to dokładnie taki dźwięk jakiego poszukiwałem przez wiele ostatnich lat.

Dziekuje za pomoc i wszystkie rady :)

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Ostatecznie stanęlo na polecanych przez Szpakowskiego Chario Delphinus.

Jest to dokładnie taki dźwięk jakiego poszukiwałem przez wiele ostatnich lat.

Dziekuje za pomoc i wszystkie rady :)

Udało Ci się ich posłuchać z Heedem ?

No właśnie słuchałem ich w sklepie z jakimś Onkyo a u mnie to już w ogóle grają z badziwiem strasznym :)

Musze poczekać chwilę, żeby dozbroić się w wiedzęi finanse na wzmak odpowiedni do nich.

Pomimo tego, że grają na budżetowym wzmaku i nie są w pełni napędzone graja rewelacyjnie i biorę tutaj cała odpwiedzialność za swoje słowa.

Dźwięk jest zwyczajnie dojrzały, ciepły i relaksujący z lekką nutką chrapliwości, o którą tak sie zabijaja audiofile ;)

Faktycznie mają tak dużo basu że sub może okazać się zbędny w 25 m2 ?

Ja mam Heeda z Dynaudio x14 w 12m2 i dla mnie mogłyby grac troszkę "większym" dźwiękiem ale nie wiem czy Delphinusy nie byłby za duże w tym metrażu.

Chario to bardzo dobre kolumienki, mało popularne u nas i zadko wybierane. Progrockjester bardzo dobrze opusales ich dźwięk.

Z czym obecnie u ciebie grają?

Lukasz nie obawiał bym się rozmiarów do twojego pomieszczenia. Bardziej tego że jednak dunaudio gra więcej niż troszkę innym dźwiękiem. Dobrze by było abyś przed zakupem odskuchal.

Pozdrawiam

U mnie graja z mini denonem m 38 :D

Ktoś powie: BLUŹNIERSTWO!!! I będzie mial racje :)

Ale... Jestem świadom, że ten maluch nie jest w stanie je napędzic prawidlowo. Do tych kolumn potrzeba wydajny prądowo wzmak chociaz z tego co slysze juz teraz nie jest to warunek konieczny, zeby zagraly jak milion dolcow.

Oczywiscie wg mnie. Niestety tak musi zostac na czas az nie kupie czegos sensownego do nich.

Najlepiej cos co potrafi trzymac kolumny za pysk. Byc moze jakis Rotel.

Co do basu to jest go w nadmiarze. To jest potega. Schodzi nisko i pewnie bylby dominujacy gdyby nie soprany. Te sa wielce kulturalnie podane. Nieco odciete od gory ale muzyka nie traci na detalicznosci. Dojrzale brzmienie.

Wiem jedno, ze te kolumienki zostana u mnie na dluzej. Jedynie na co bym je wymienil to na ich podlogowy odpowiedni tj Chario Pegasus. Takiego dziweku poszukiwalem dlugo.

Acha do 12m ich nie polecam. Zabija swoim basem :) u mnie graja w 25m i jest bardziej niz ok. Wypelniaja cale pomieszczenie cieplym i niemeczacym dzwiekiem. Nawet przy wysokiej glosnosci nie ma efektu mruzenia oczu. Przekaz jest czytelny, nic sie nie zlewa. Wszystko podane jest z mocą i wypelnieniem.

Gość Junior_AudioMix_Konin

(Konto usunięte)

Wiem ze 5 tys to nie duzo

Zostaje odszukac i odsluchac gdzies te Chario Delphinus.

No 5 tyś. to sporo pieniędzy, no chyba, że ktoś jest prezesem KGHM.

A co do Chario, polecam za tą kasę naprawdę świetny głośnik. Jeśli do Konina masz blisko, to zapraszam do Audio-Mix. A co do elektroniki to ładnie lubi się z nimi przykładowo Arcam A19, A29. Denon 720 to nie jest miarodajny wzmacniacz do oceny. Zbyt słaby do jakichkolwiek wyrazistych testów. Grać może i gra, ale nie brałbym go w ocenę docelową.

Do 12m2 pewnie bardziej Lynx byłyby odpowiednie. Na pewno porównam sobie je w salonie do Dynek.

Wczoraj będac w Warszawie chciałem właśnie wstąpić do Planety i porównać je i też Canto Grand. No ale nie starczyło czasu.

Na szczęście Nautilusa mam na miejscu więc kiedyś będę musiał się wybrać ot sprawdzić tylko dla zwykłej ciekawości, bo Dynki grają całkiem fajnie i z wymiana się nie będę spieszył. Natomiast jeśli chodzi o Heed to jestem wielkim fanem :-) Z Dynaudio brzmi świetnie ale jak gra w moim dużym systemie z JBL Studio 580 to wprawia mnie w osłupienie. Chyba wymienię NADa na drugiego Obeliska :-)

Aż tak to wzmacniacz cudów nie zdziała aby z basu który brzmi jak jedna wielka ciapa powstało coś zupełnie innego. Chario były podłączone i do PRIMARE i HEGLA więc nie najgorsze wzmacniacze.

Bo wzmacniacze paruje się z kolumnami, a nie kupuje na podstawie broszurki i koloru obudowy.

U mnie graja z mini denonem m 38 :D

Ktoś powie: BLUŹNIERSTWO!!! I będzie mial racje :)

To nie jest bluźnierstwo, tylko Twój wolny wybór. ;)

Co do basu to jest go w nadmiarze.

Tak często producenci stroją domowe kolumny. W nagraniach, gdzie basu jest za mało, nawet nie jest to problemem, ale w dobrze zrealizowanych nagraniach pod wzgl. balansu, kolumnowe podbicie już przeszkadza, szczególnie jeśli jest to wyższy bas.

Byś się zdziwił ...

Jak kolumna jest tak zestrojona, że jest ciapa, to choćbyś 6 gryphonów podłączył, to i tak będzie kupa.

Tak często producenci stroją domowe kolumny. W nagraniach, gdzie basu jest za mało, nawet nie jest to problemem, ale w dobrze zrealizowanych nagraniach pod wzgl. balansu, kolumnowe podbicie już przeszkadza, szczególnie jeśli jest to wyższy bas.

Jak kolumna jest tak zestrojona, że jest ciapa, to choćbyś 6 gryphonów podłączył, to i tak będzie kupa.

Kyle nie widziałeś mojego wzmacniacza ani tym bardziej nie słuchałeś. Delphinusów mam wrażenie sie słuchałeś, przynajmniej z jakimś dobrym wzmacniaczem. Nie twierdzę, że to mistrzostwo świata w kategoriach absolutnych ale w swojej klasie cenowej z dobrą elektroniką są świetne. Potrafią zagrać kontrolowanym basem ale nie z pierwszym lepszym wzmacniaczem, wzmak musi być na prawdę dobry.

Kyle nie widziałeś mojego wzmacniacza ani tym bardziej nie słuchałeś.

Po co miałbym słuchać lub oglądać Twój wzmacniacz? Napisałem, że jak kolumna, jakakolwiek kolumna, jest tak zestrojona że bas jest rozmyty, to cokolwiek nie podłączysz do takiej kolumny, to i tak bas będzie rozmyty. Nie wiem jak jest z Twoimi kolumnami w kwestii rozmywania impulsów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.