Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator vs Audio Note

Roxi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

I tak faktycznie jest, tylko to rodzi poważne niebezpieczeństwa. Jeśli nie ma wzorca i decyduje tylko nasz gust, a ten jest zmienny w zależności od wielu okoliczności, to w zasadzie dążenie do ideału traci sens, uczenie się jak grać powinno teź traci sens. Każdy może powiedzieć, że to jest super granie bo jemu tak się własnie podoba. Można porównać to do filmów na dużym TV, gdzie jeden widz lubi mieć ustawione kolory tak, że twarze ludzkie są...niebieskie!....a drugi tak, że ludzka skóra jest zielona! I co im zrobisz, skoro im tak się podoba?

Jakis czas temu dotarlo do mnie ze cos takiego jak ideal poprostu nie istnieje. Slowo to zawsze musi byc polaczone jest z osoba. To co dla mnie jest idealne dla innego moze byc koszmarem. Latwo to zrozumiec na przykladzie partnerow zyciowych ktorych wybieramy. heh Dlatego tez nie jest klamstwem powiedzenie zonie ze jest najpiekniejsza na swiecie, jest, ale najpiekniejsza dla mnie (tego ostatniego nie mowimy na glos). To samo jest z odbiorem dzwieku, jest to bardzo osobiste doswiadczenie.

Sylwek, dokładnie też tak mam "Sam nie jestem lepszy. Też wolę system, który mnie się podoba niż system, który jest mega naturalny w brzmieniu, tylko zadaję sobie pytanie czy nie jestem w błędzie." Jak to Czesi mówią "Bytko albo nie bytko o to jest pytko" .... i jak tu żyć Pani Premier )))

Kolego misio1973, wiem, że w realu często urządzenia wyglądają lepiej niż na zdjęciach, ale mimo wszystko na tym poziomie cenowym Lampiego (za BIG7 i wyżej), np. naklejki z tyłu opisujące wejścia / wyjścia to trochę wiochą zajeżdża (oczywiście IMO) ... niezależnie od tego, kiedyś Lampiego wezmę na odsłuch.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

f2796150c18ab7706c400ab8e00bed14.jpg

61a926e24572be725d17b2b068ace1e3.jpg

Faktycznie są tam naklejki ale jest to tak zrobione ,że dopiero zwróciłem na to uwagę. Jednak niektórzy czepiali się takich szczegółów że wstyd. Zrobił bym zdjęcia w środku ale teraz nie mam czasu żeby go rozkręcić .

Zaraz wrzucę kilka zdjeć lampiego ,bo dużo osób chyba go nigdy nie widziało ;)

Dzwiek to jak wiadomo rzecz gustu dlatego Lampizator ma swoich fanów.

Co innego budowa .

Nie ma co się obrażać gdy ktoś twierdzi ,że to jest DIY bo taka jest prawda.

Jak ktoś nie widzi różnicy w jakości wykonania pomiędzy np. DCS Rossini a Lampizatorem powinien udać się do okulisty.

Nie piszę rego złośliwie bo Lampizatora miałem i grał całkiem przywoicie ale w tej zakładce a nawet w zakładce hifi jakieś standardy obowiązują.

Lampizator GG wygląda już znacznie lepiej.

W zasadzie kompromis pomiędzy ceną AN a modą na Lampiego,moim zdaniem jest tutaj:

MHDT 24/r2r Pagoda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

biorąc pod uwagę cenę-margines na poprawki i custom wersję, jest spory.

Ukryta Zawartość

I tak faktycznie jest, tylko to rodzi poważne niebezpieczeństwa. Jeśli nie ma wzorca i decyduje tylko nasz gust, a ten jest zmienny w zależności od wielu okoliczności, to w zasadzie dążenie do ideału traci sens, uczenie się jak grać powinno teź traci sens. Każdy może powiedzieć, że to jest super granie bo jemu tak się własnie podoba.

To wg mnie ważny problem, bo jeśli uznajemy ze nie ma wzorca, to trochę trudno mówić np. o "jakości". To nie padlo wprost powyzej ale tym samym w tle jest tez bardzo ważna kwestia oceny wartosci urządzeń audio, czyli stosunku cena/jakość.

Ostateczny indywidualny wybór wg własnych upodobań jest bezdyskusyjny, natomiast w troche szerszym spojrzeniu moim zdaniem subiektywizm w ocenie jakości audio niestety wydaje się przyczyniac do spadku popularności sprzętu audiofliskiego na przestrzeni ostatnich powiedzmy kilku-kilkunastu lat.

Dzwiek to jak wiadomo rzecz gustu dlatego Lampizator ma swoich fanów.

Co innego budowa .

Nie ma co się obrażać gdy ktoś twierdzi ,że to jest DIY bo taka jest prawda.

Jak ktoś nie widzi różnicy w jakości wykonania pomiędzy np. DCS Rossini a Lampizatorem powinien udać się do okulisty.

Nie piszę rego złośliwie bo Lampizatora miałem i grał całkiem przywoicie ale w tej zakładce a nawet w zakładce hifi jakieś standardy obowiązują.

Lampizator GG wygląda już znacznie lepiej.

Nie chce Cie prowokowac, ale testowales lampiego tylko z transportem cd i na materiale 16/44,1.

Wnioski z takiego odsluchu sa malo miarodajne. Jesli sie myle, prosze podaj plyty i formaty oraz transport plikow, ktory testowales u siebie z B7.

Do jakosci wykonania przy tej cenie w ogole nie mozna sie przyczepic, Ty dokladnie wiesz, za ile mozna miec B7 w odroznieniu od wiekszosci dyskutantow. Pcm na rezystorach to jest inna klasa.

W Rossinim cena jest od czapy, powinien miec obudowe ze srebra.

Lampi zabija konkurencje relacja cena/dzwiek +serwis, mz oczywiscie.

Lampi B7 gra jak sprzet za 50 -60 k pln a kosztuje duuuuuzo mniej.

Co Wy chcecie od wygladu?

Konto w trakcie usuwania

Nie chce Cie prowokowac, ale testowales lampiego tylko z transportem cd i na materiale 16/44,1.

Wnioski z takiego odsluchu sa malo miarodajne. Jesli sie myle, prosze podaj plyty i formaty oraz transport plikow, ktory testowales u siebie z B7.

Do jakosci wykonania przy tej cenie w ogole nie mozna sie przyczepic, Ty dokladnie wiesz, za ile mozna miec B7 w odroznieniu od wiekszosci dyskutantow. Pcm na rezystorach to jest inna klasa.

Mariusz przeczytaj jeszcze raz co napisałem bo chyba nie zrozumiałeś.

Napisałem przecież ,że dźwięk z Lampizatora mi się podobał i kiedyś również napisałem ,że stosunek jakości dźwięku do ceny jest b.dobry.

Nic w tym temacie się nie zmieniło w mojej ocenie.

Natomiast czym innym jest design i wykonanie i tutaj pozwolisz ,że pozostanę przy mojej opinii ,że jest to dobry produkt DIY ( co nie jest żadną ujmą - wręcz przeciwnie ).

Poza tym o plikach była już wielokrotnie przepychanka na forum a ja nie zamierzam ponownie bić piany na ten temat , bo nie ma o co.

Ok, nie bede ciagnal tematu, jestem pewny ,ze przyjdzie taki dzien, ze uslyszysz z plikow to ,czego nie ma w RB.

Wtedy moze sie lepiej zrozumiemy, poki co niech kazdy cieszy sie tym co woli:)

Konto w trakcie usuwania

Moje zakupu za ubr tak na oko to jakies 60 plyt z czego cd to 5-10 szt, ze 4 - 5 winyli , reszta to pliki hirez pcm i dsd. Czyli pliki to ok 75 % zakupow, cd to 10-15 % i winyl ok 10 % .

Dla mnie cd juz nie istnieje, kupuje tylko wtedy ,jak nie ma w plikach, najczesciej polskich wykonawcow albo sacd niedostepne w plikach dsd.

W zwiazku ze zmiana wkladki w gramiaku w tym roku kupie nieco wiecej winyli zapewne.

Konto w trakcie usuwania

Ale twój przykład jest niemiarodajny. Bo ja nigdy nie kupuje plików 16/44. To już wolę kupić płytę CD i samemu ją zripować. Ty słuchasz głównie muzyki klasycznej i mniej jazzu i w tych gatunkach jest już niezły wybór plików hires. Jarek w ogóle nie słucha klasyki i jazzu, a z jego gatunków muzycznych wybór plików hires jest mały. 90% z tego co on słucha i ja w pewnej części też jest dostępna tylko jako 16/44 i wtedy lepiej kupować CD.

Jasne, jak nie ma w plikach zostaje cd, ale to nie znaczy, ze sonicznie cd jest lepsze.

Jak nie stac mnie na klase S, kupuje C i wmawiam sobie, ze to prawie S:)

Konto w trakcie usuwania

Przejrzales mnie na wylot:), a Ty ile plyt , pardon -cd, kupieles w ubr?

Tysiącpięćsetstodziewięćset.

Aha i jeszcze C-Klasse , prawie nówka Pewex sobie chyba kupię tylko muszę cebulę do skupu zawieźć ;)

Z Pewexu to ja mialem pierwsze prawdziwe auto - Nissan Sunny kombi diesel 1,7 l rok 1989 za 7100 usd.

Przedtem maluch i krotko Polonez, przed nimi tylko motory, w tym Jawa z przyczepka Velorex , jak sie pierwszy syn na studiach urodzil.

Byly czasy:)

Konto w trakcie usuwania

Tysiącpięćsetstodziewięćset.

Aha i jeszcze C-Klasse , prawie nówka Pewex sobie chyba kupię tylko muszę cebulę do skupu zawieźć ;)

Fajnie to leci cd hirezy dsd i ... cebula :)

A można skrzynkie zamówić ze dowozem ?

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Lampi B7 gra jak sprzet za 50 -60 k pln a kosztuje duuuuuzo mniej.

Na tym zdjęciu wygląda bardzo ładnie.

No podstawę antywibracyjna zrobił bardzo fajną teraz to już z górki ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mariusz, czy faktycznie lepsze efekty uzyskujesz z DACkiem na platformie niż ze wzmacniaczem?

Bo na zdrowy rozsądek to wzmacniacz jednak nieporównywalnie większe drgania wytwarza.

Bo na zdrowy rozsądek to wzmacniacz jednak nieporównywalnie większe drgania wytwarza.

Ogólnie to raczej całe podłoże na którym stoi sprzęt a z którego się przenoszą na sprzęt drgania; tyle OT.

Mariusz, czy faktycznie lepsze efekty uzyskujesz z DACkiem na platformie niż ze wzmacniaczem?

Wzmak stoi na tytanowych Pulsar Pointach, 3 szt.

Ukryta Zawartość

Na duza polke PAB pod wzmak nie mam miejsca i udzwigu szafki. I tak podpieram ja w srodku, bo Cross wazy ponad 45 kg i w dodatku niesymetrycznie rozlozone.

Wszytkie sprzety ktore mam stoja na ustrojstwach od Wladka Skrzypczaka za wyjatkiem wzmaka i phono stage, ten na Viprapodach, , bo na nic innego nie ma miejsca. Rowniez listwa Acoustic Revive stoi na stopkach PAB. Jedynie zasilacze do silnika gramiaka i oddzielny PS od phono stage nie sa izolowane antywibracyjne ,ale maja swoje male stopki.

Jak chodzi o lampiego to stoi na platformie " plywajacej" PAB z mosieznymi stopkami i dodatkowo na trzech stropkach akrylowych tej samej firmy tuz pod dakiem. Inaczej jego wlasne stopki sa czesciowo poza platforma , bo jest wlasnie " big". No i stopki PAB sa lepsze od firmowych lampizatora.

Gramiak stoi na szywnej platformie PAB ze sklejki lisciastej z mosieznym i stopkami.

To sa detale - razem z kablami i gniazdami , ktore na koncu decyduja o jakosci dzwieku wyzszej, niz to wynika z glownych komponentow mz.

No podstawę antywibracyjna zrobił bardzo fajną teraz to już z górki ;)

To jest platforma PAB , nie trzeba robic, mozna kupic :)

Na tym zdjęciu wygląda bardzo ładnie.

Nie jest to poziom topowych sprzetow jak chodzi o obudowe,ale jak na rodowod z DIY to jest bardzo dobrze - prosto i bez napinki stylistycznej , no i obudowa kosztuje tanio jak na hiend. Jak ktos chce droga obudowe, ma Golden Gate z miedziana obudowa.

Jedyna zmiana w moim egzemplarzu B7 to boczki z akrylu zamiast z plyty oklejanej fornirem. Wydaje mi sie duzo lepiej, szczegolnie do czarnych zestawow.

W calosci wyglada to tak ( teraz prostownicza w lampim jest inna, jak mozna zauwazyc - dzieki Jozek:)), kolumny AG na firmowych kolcach :

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Kiedy taką platformę jak z pod DAC-a dasz pod gramofon ?

Po dlugich rozmowach z W. Skrzypczakiem uznalismy ,ze pod gramiak musi byc na sztywno. Jak chcesz, zadzwon do niego i pogadaj, to Ci wyjasni dlaczego.

Konto w trakcie usuwania

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Wzmak stoi na tytanowych Pulsar Pointach, 3 szt.

http://www.nordost.com/images/review-images/review-pdf/21-hifiplus_issue02.pdf

Na duza polke PAB pod wzmak nie mam miejsca i udzwigu szafki. I tak podpieram ja w srodku, bo Cross wazy ponad 45 kg i w dodatku niesymetrycznie rozlozone.

Wszytkie sprzety ktore mam stoja na ustrojstwach od Wladka Skrzypczaka za wyjatkiem wzmaka i phono stage, ten na Viprapodach, , bo na nic innego nie ma miejsca. Rowniez listwa Acoustic Revive stoi na stopkach PAB. Jedynie zasilacze do silnika gramiaka i oddzielny PS od phono stage nie sa izolowane antywibracyjne ,ale maja swoje male stopki.

Jak chodzi o lampiego to stoi na platformie " plywajacej" PAB z mosieznymi stopkami i dodatkowo na trzech stropkach akrylowych tej samej firmy tuz pod dakiem. Inaczej jego wlasne stopki sa czesciowo poza platforma , bo jest wlasnie " big". No i stopki PAB sa lepsze od firmowych lampizatora.

Gramiak stoi na szywnej platformie PAB ze sklejki lisciastej z mosieznym i stopkami.

To sa detale - razem z kablami i gniazdami , ktore na koncu decyduja o jakosci dzwieku wyzszej, niz to wynika z glownych komponentow mz.

Nie jest to poziom topowych sprzetow jak chodzi o obudowe,ale jak na rodowod z DIY to jest bardzo dobrze - prosto i bez napinki stylistycznej , no i obudowa kosztuje tanio jak na hiend. Jak ktos chce droga obudowe, ma Golden Gate z miedziana obudowa.

Jedyna zmiana w moim egzemplarzu B7 to boczki z akrylu zamiast z plyty oklejanej fornirem. Wydaje mi sie duzo lepiej, szczegolnie do czarnych zestawow.

W calosci wyglada to tak ( teraz prostownicza w lampim jest inna, jak mozna zauwazyc - dzieki Jozek:)), kolumny AG na firmowych kolcach :

Wygląda zawodowo,jak gra nie wiem,ale wygląd hiendowy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kiedy taką platformę jak z pod DAC-a dasz pod gramofon ?

Broż Boże pod Transrotora dawać jakieś platformy.

Próbowałem kilku i zawsze dźwięk mi sie rozłaził.

TR ma stać na sztywnym blacie, najlepiej na nagrobku ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.