Skocz do zawartości
IGNORED

Czym ripujecie kolekcje płytowe - poza komputerem ?

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

nie interesuje mnie komputerek i programiki nie wiadomo jakiego pochodzenia, nie chce bawić sie w ustawienia itp...

czym w takim razie przenieść solidnie swoją kolekcję płytową do formatu najlepiej wav ???

są jakieś godne polecenia gotowe ripowarki ???

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

wav jest słaby bo nie zapewnia kontroli integralności i nie ma w standardzie tagowania. na windowsie ludzie sobie chwalą EAC.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

ale nie chce wszystkiego samemu tagować... jest coś co robi się automatem? poza kompem?

No właśnie EAC taguje bo używa bazę freedb. Potem możesz potraktować to co zripujesz programem picard czy mp3tag

i samo się potaguje.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

PC z Daphile, PC z Vortexbox.

NAD M50, Cocktail Audio

Wszystko automaty.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A można też ustawić w Daphile automatyczne start ripowania ;-)

Wtedy tylko wkładasz płytkę i czekasz aż się automatycznie zripuje.

Po zripowaniu płytka się wysuwa ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na telefon z płyt ripuję sobie muzykę w mp3 320k za pomocą Helium Audio Ripper- prościutkiego programu, który po jednorazowym wpisaniu ustawień jest "bezobsługowy".

wszystko ok, ale nie chce wykorzystywać kompa, więc gotowy produkt w stylu bluesound pewnie będzie najlepszy...?

ponieważ nie wiem, czy oprogramowanie dokona właściwego zadania, gotowy produkt w postaci ripowarki wydaje mi się lepszym rozwiązaniem

ponieważ nie wiem, czy oprogramowanie dokona właściwego zadania

Przerażające! Powinieneś wrócić do epoki liczydła a zamiast forum internetowego używać maszyny do pisania i słupa ogłoszeniowego.

, gotowy produkt w postaci ripowarki wydaje mi się lepszym rozwiązaniem

Taa, a w takiej ripowarce zamiast oprogramowania siedzi mikroskopowej wielkości krasnoludek i szybko wszystko przelicza w pamięci.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

ponieważ nie wiem, czy oprogramowanie dokona właściwego zadania, gotowy produkt w postaci ripowarki wydaje mi się lepszym rozwiązaniem

Niektóre płyty nie mają w sieci opisów (tytułów utworów, nazw wykonawców, obrazków okładki itd., które trafiają to tagów w pliku flac) - w takim przypadku na komputerze można wpisać te dane. Ja używam programu "EAC" i czasami przed zrzuceniem płyty do flac, wpisuję te dane jeśli program ich nie znajdzie w sieci. Natomiast na "ripowarce" nie wiem jak bym wpisywał te dane. Np. na "daphile" nie mam nawet klawiatury.

Witam, wszystko zależy od osoby. Ja używam EAC z wykupionym dostępem do bazy danych, używam równiez daphile, który jest bajecznie łatwy i niedawno postawiłem koledze, który używa komputera tylko do internetu i daje sobie radę. Jeżeli jednak ktoś ma duży uraz do pc to może sobie kupić Cocktail Audio x12 (cena ok. 1750 zł) lub inne wyżej wymienione urządzenia za ok. 5 tys. zł (tylko te urządzenia to są odtwarzacze strumieniowe z opcją ripowania i bez sensu jest je kupować tylko do ripowania ale należałoby juz wykorzystywać w roli strumieniowa, a Cocktail Audio nawet jako wzmacniacz). Ale jeżeli się nie chce tyle wydawać to za 300-500zł można mieć Daphile (zakłądam zakup używanego poleasingowego komputera klasy Dual Core - samo Daphile jest oczywiście do ściągnięcia za darmo), którego przygotowanie trwa max 30-40 min. i ma się tanie łatwe narzedzie, a jak ma się komputer to po prostu instaluje się na pamięci USB Daphile albo w windowsie EAC i można zgrywać (EAC robi to stosunkowo dłużej ale i dokładniej).

Pozdrawiam

Przerażające! Powinieneś wrócić do epoki liczydła a zamiast forum internetowego używać maszyny do pisania i słupa ogłoszeniowego.

Taa, a w takiej ripowarce zamiast oprogramowania siedzi mikroskopowej wielkości krasnoludek i szybko wszystko przelicza w pamięci.

nie szydź kolego, tylko udziel jeśli możesz odpowiedzi z poszanowaniem drugiej osoby...

nie chce używać komputerka, mam sporo płyt i przeraża mnie edytowanie, wysuwanie kieszeni, klikanie itp... oczekuje wygodnego narzędzia po prostu chłopie, czy trudno się domyślić???

Powtarzam raz jeszcze:

Daphile ripuje automatycznie !

Wkładasz CD od napędu i to wszystko co robisz. Daphile automatycznie ripuje, taguje i wysuwa tackę z płytą. A jak masz napęd szczelinowy to nawet nie ma tacki ;-)

Prościej i łatwiej się nie da ...

Chyba, że nie wiesz jak działa Daphile i myślisz, że to kolejny system operacyjny ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.