Skocz do zawartości
IGNORED

Wszystko o odtwarzaczach cd strumieniowych.

margaryna85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem założyć wątek o tych klockach po części dlatego że sam cały czas myślę o wymianie swojego cd na takie urządzenie ale też dla potomnych którzy w przyszłości będą szukać informacji na ich temat.Obecnie w sprzedaży znalazłem takie odtwarzacze cd sieciowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub jeszcze yamaha cd-n 500.

Celowo nie podaję samych odtwarzaczy sieciowych bo temat dotyczy CD i sieciowych w jednym.

Bardzo bym prosił o wpisy forumowiczów którzy obcują z tym sprzętem na co dzień w domu ale i tych którzy z różnych przyczyn nie zdecydowali się na zakup takiego urządzenia.

Wracając do mojej skromnej osoby jako że słucham muzyki elektronicznej gdzie często płyta leci jako całość a tylko zmieniają się cyferki na wyświetlaczu obowiązkową funkcją dla mnie jest Tryb GAPLESS (bez pauz między utworami). A więc moje pytanie brzmi czy któryś z odtwarzaczy posiada ten tryb ?

Jako że zakupu mogę najszybciej dokonać na wiosnę nie chcę się fatygować do salonu ze swoimi płytami i zawracać gitarę sprzedawcom.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawialem się mocno nad CD-N500. Ale stwierdzilem że wolę sobię zostawić swoje stare, pewne CD z tanim i dostepnym laserem, a ew dokupić samego sieciowca.

?👈

używam cd-n500 jako źródła do dac. gapless ma na 100%. Fajne urządzenie i niestety chyba jedyne godne uwagi w tym segmencie (cd+streamer w jednym) Porównywałem bezpośrednio z onkyo i yamaha wypadła lepiej. Jak chce się lepszej jakości brzmienia to pozostaje kupić osobno streamer i osobno napęd cd. Zastanawia mnie fakt, że yamaha wypuściła teoretycznie niższy cd-n301 a serię 500 wycofała. Taki niewypał ?

Zastanawia mnie fakt, że yamaha wypuściła teoretycznie niższy cd-n301 a serię 500 wycofała. Taki niewypał ?

Powiem szczerze że mnie też to strasznie zastanawia,a z nowymi produktami yamaha miałeś okazję po obcować ?

Z nowych modeli nic nie testowałem. Jakby yamaha zdecydowała się na aktualizację softu i dodała np. spotify czy tidal byłbym wniebowzięty. Niestety mam wrażenie, że producent o cd-n500 już zapomniał. Jestem ciekaw jak na tle cd-n500 wypada cd-nt670.

Fajny temat. Też oglądam czasem strumieniowce, ale nigdy nie miałem.

W zasadzie nie potrzebuję, uwielbiam płyty CD.

Do Twoich poszukiwań można dodać CocktailAudio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wizualnie bardzo mi się podobają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czym yamaha różni się od yamahy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oba ciekawe: DAB+, WiFi, tadio internetowe (ciekawe czy czyta Tidala)

ale jaka różnica to nie wiem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Liczyłem trochę na branże żeby rozwiała wątpliwości ale cóż jak nie jest się nowym z zielonym pojęciem i kasą do wydania to nie chcę się pisać :)

Od kliku miesięcy użytkuję YAMAHĘ CD-N301. Podpiąłem pod DAC'a w moim Rotelu RA-12, gra to fajnie, " po Rotelowsku " :)

Funkcjonalność Yamahy oceniam na dobrą. Przyzwoita cena. Nie używam w zasadzie odtwarzacza CD, ale z sentymentu , żona prosiła ;) , jest.

Nie sprawdzałem jakości dźwięku z wyjść analogowych, tak więc nie mam zdania na ten temat.

Super aplikacja YAMAHYdo sterowania odtwarzaczem oraz strumieniowania plików z tabletu lub smartfona. Ja gram z plików po dysku wpiętego w router i dalej kabel internetowym do Yamahy i w tej konfiguracji wydaje sie , że gra lepiej, czyściej , klarowniej. Ale to sa moje subiektywne odczucia.

W cenie ok 1500 zł, moim zdaniem warto, pod warunkiem podpięcia pod jakiś zew. DAC.

robiz

w cd-n500 można prawdopodobnie udostępniać tidal z telefonu z andkiem dzieki BubbleUPnP program traktuje cd jako zewnętrzny dekoder ,a na telefonie z rootem każdy serwis muzyczny dzięki apce AirAudio która pozwala na obsługę airplay/dlna/cast/sonos/allplay/firetv/roku

pisze prawdopodobnie bo sam mam rn500 , ale z testu wynika ze na cdn tez będzie latac

Dzięki robiz za opinię.A czy ta yamaha posiada tryb gapless ?

Płyty które powinny być w ten sposób słuchane, mam zgrane do jednego pliku, tak więc gapless nie jest potrzebny ;)

A poważnie gapless działa z serwerem NAS.

Po DLNA niestety nie.

robiz

a w wypadku płyty CD bo to mnie najbardziej interesuje :)

Powiem szczerze, że nie bardzo " kleję "

Przy płytach CD po co gapless ?

Przeca materiał nagrany na Cd gra tak jak realizator zaplanował. Jak puszczam ścieżkę dźwiękową z np. Gladiatora z CD, to tam gdzie przerwy maja być sa, a tam gdzie nie , to nie ma ;)

robiz

Przeca materiał nagrany na Cd gra tak jak realizator zaplanował. Jak puszczam ścieżkę dźwiękową z np. Gladiatora z CD, to tam gdzie przerwy maja być sa, a tam gdzie nie , to nie ma ;)

o to mi właśnie chodzi :) a uwierz mi bo parę odtwarzaczy przerobiłem a mimo że realizator tak zaplanował to cd swoje 2 sekundy pomiędzy dodało , mowa oczywiście o oryginalnych płytach

No to ja się nie spotkałem z takimi odtwarzaczami CD, ale jak tak mówisz ..... dziwne w rzeczy samej.

Niemniej ta Yamaha cd-n301 płyty odtwarzacz tak jak powinno być.

robiz

Gość

(Konto usunięte)

o to mi właśnie chodzi :) a uwierz mi bo parę odtwarzaczy przerobiłem a mimo że realizator tak zaplanował to cd swoje 2 sekundy pomiędzy dodało , mowa oczywiście o oryginalnych płytach

Żartujesz?

Super aplikacja YAMAHY do sterowania odtwarzaczem oraz strumieniowania plików z tabletu lub smartfona. Ja gram z plików po dysku wpiętego w router i dalej kabel internetowym do Yamahy i w tej konfiguracji wydaje się , że gra lepiej, czyściej , klarowniej. Ale to sa moje subiektywne odczucia.

Możesz dokładniej opisać jaki router i jak to działa? Chcę kupić CD-N301 i mieć możliwość taniego, prostego odtwarzania plików z pendriva lub HDD bez żadnych włączonych komputerów. Pliki wybierać z pilota lub apki smartfona. Chyba, że wie ktoś jaki tani NAS zastosować?

Możesz dokładniej opisać jaki router i jak to działa? Chcę kupić CD-N301 i mieć możliwość taniego, prostego odtwarzania plików z pendriva lub HDD bez żadnych włączonych komputerów. Pliki wybierać z pilota lub apki smartfona. Chyba, że wie ktoś jaki tani NAS zastosować?

Rozważ Bluesound Node 2. Grasz z pena, z dysku, Tidal, Spoti, radio. Po kablu lub po wifi. Apka na iOS bez pudła, na Androida pewnie tez. Zakładam ze masz CD.

U mnie smiga to na TP WD8970, router ma funkcje DLNA oraz porty USB. Jest to dość prosty serwer i ma organicznie do 1000 plików, ale poradziłem sobie z tym zgrywając niektóre płyty do jednego pliku, tak więc oszczędność miejsca ogromna.

Yamaha bez problemu " zasysa " pliki z pendriv'a podłączonego do usb router'a.

Dodatkowo mozesz pobrac apke NP Controller , Yamahy i działa to jako pilot oraz streamuje pliki z tabletu, na którym apka jest zainstalowana bezposrednio przez WIFI do Yamahy, oczywiscie najpierw WIFI do routera , a póxniej kablem do Yamahy.

Apka jest bardzo intuicyjna.

Pilotem też możesz obsługiwac pliki , ale te z serwera DLNA ( z pendriv'a z routera )

robiz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.