Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana amplitunera na nowy do 9tyś...

Bipo

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, planuje wymienić 10cio letni amplituner na coś nowszego i teraz pytanie do was co byście polecili. Mój system jak w sygnaturce, kolumny frontowe są zasilane z końcówki mocy pma 1500 która w stereo robi u mnie również za wzmacniacz z cd. Planuję zakupić denona 4200 który obecnie już posiada wszystkie najnowsze dekodery łącznie z możliwością akutalizacji do DTSx oraz HDCP 2.2. Myślałem o denonie 5200 jest tańszy od 4200 ale za to jest to model wyższy i starszy bez możliwości aktualizacji do DTSx. Rozważam również denona 6200 ale nie wiem czy warto. Ponieważ planuje dokupić 5kanałową końcówkę mocy i podłączyć do niej kolumny tylne oraz centralny, tak aby sufitowe z atmosa były zasilane tylko z amplitunera. Więc moim zdaniem nie wiem czy jest sens dopłacać do modelu wyższego skoro i tak nie wykorzystam jego mocy. Ponadto za zaoszczędzoną kasę można dokupić zewn. końcówkę mocy która zasili dolne kolumny. Otrzymam chyba lepszy efekt kupując model niższy gdzie kolumny frontowe, centralny oraz tylne będą zasilane końcówkami mocy a tylko sufitowe zasili amplituner niż kupić wyższy model i do niego wszystko podłaczyć. To tak osłabi ampli że na poszczególne kanały zostanie bardzo mało mocy.... Co sądzicie na ten temat..

Jeżeli planujesz wielokanalowe końcówki to przemysl to.lepiej uzyc koncowek stereo ale paru.wielokanalowe maja kiepski dzwiek

owszem- wszystko w jednym pudle jest wygodnie lecz bardzo mala przestrzeń dzwieku i gorsza jakosc.przerabialem to dwukrotnie i wróciłem do paru koncowek stereo pod kino i dzwiek byl zupełnie inny

hmm kupowac porzadny ampli tylko pod kolumny do atmosa... moze kolega ma duzo pieniazkow i go tam rybka ale mysle ze juz taki rz 900 powinien porzadnie obsluzyc 5 kolumn czyli centralny i 4ry maluchy do efektow a dla wiekszej pewnosci poczekac na rz 1000 u nas powinien kosztowac ok 9 tys, za granica pisza ze ma byc po 1900 dolcow

Mój stary amplituner ma 10-11lat, planuje zmienić na coś już lepszego ale żeby znowu mieć na kolejne 10lat spokój. Obecnie fronty mam podpięte pod dwukanałową końcówkę i tak już zostają. Teraz zastanawiam się nad amplitunerem już z atmosem aby jak mnie najdzie ochota na sufitowe głośniki nie zmieniać za chwilę znowu amplitunera.

Patrzyłem wcześniej na denona 5200 jest to model starszy ale bez DTSx, HDCP2.2. oraz bez możliwości aktualizacji ale za to dostępny w cenie 5tyś zł. Dałem post, że amplitner do 9tyś ale moim zdaniem jest to bez sensu aby się ładować w droższy amplituner skoro i tak nie wykorzystam jego mocy. Więc chyba warto kupić tańszy a do niego 3kanałową końcówkę i uzyskam dużą lepszą dynamikę niż jak bym miał dołożyć do droższego i podłączyć resztę kolumn do niego.

Michał535, możesz bardziej rozwinąć swoją wypowiedź. Na chwilę obecną mam fronty zasilane 2-kanałową końcówką a planuje dokupić 3kanałową i zasilić centralna i tyły. Twoim zdaniem lepiej będzie jak kupie dwukanałową do tyłów i dwukanałową do przodu niż jedną 3kanałową..?

W swoim pierwszym poście pisales o koncowce 5 kanalowej.mialem dwie rozne 5 kanalowe rotel i nakamichi i wzmacnialy one dzwiek ale byl on trochę plaski bez przestrzeni.zmieniajac je na dwu kanalowe rotela dzwiek byl o niebo lepszy.sadze ze końcówki stereo maja ciekawszy dzwiek niz wielokanalowe.po pierwsze wielokanalowej myślałam że to jej wina.kupujac druga przekonałem sie ze jednak tak będzie z kazda wielokanalowa. Nie mam doświadczenia z 3 kanalowymi wiec na ich temat się nie wypowiem

jeżeli zamierzasz kupować amplituner (dosyć drogi) i korzystać z zewnętrznych końcówek mocy to lepszym wyborem byłby procesor

np. coś w stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak z ciekawości co miałeś i na co zamieniłeś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do amplitunera to w tym przedziale cenowym patrzal bym na arcama lub anthem. A one sa bardzo wydajne pradowo i mozesz zaoszczedzic na koncowce.jakas jeszcz będziesz musiał dokupic ale zawsze o jedna mniej. Ja tak zrobiłem. No i te amplitunery sa dobre do kd i tak samo dobre do stereo. ..

Rada o procesorze jest tez dobra...

Bipo amplituner za 5-9 tys jak zasilacz fronty z koncówki ? Szkoda kasy - na Twoim miejscu kupiłbym model ktory dekoduje to co uważasz za konieczne ( atmos ) i zasili wszystko poza przodami i zamkniesz temat w 3000 np.

Ukryta Zawartość

A myśle ze jak poszukasz to na pewno kupisz taniej . Wymień głośniki kup lepszy odtwarzacz

Ukryta Zawartość

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Spokojnie wszystko w swoim czasie, w tamtym roku wymieniłem wszystkie kolumny wraz subem, w tym roku planuje zmienić elektronikę. Na początku chciałbym kupić amplituner z dźwiękiem hd a później zmienić blu raya.

Tak się zastanawiam czy już ktoś jest na forum z amplitunerem i dźwiękiem DTSx. Czy jest aż tak duża róźnica pomiędzy zwykłym DTS HD MA a DTSx.

Ostatnio kolega przyniósł do mnie Denona x2200 i zrobiliśmy test. Co się okazało że mój stary amplituner który nawet nie ma dekoderów HD a jedynie DTS oraz fronty są zasilane poprzez końcówkę rozwalił dynamiką nowiutkiego denka 2200 z bajerami i najnowszymi kodekami. Ale miał minę, jak włączyłem mój system po odłączeniu jego....;-) I tak się zastanawiam czy np. nie odpuścić tego DTSx a kupić wyższy model amplitunera... Ponadto czy pre aut np. w denonie4200 a denonie 5200/7200 jest taki sam? Tak obserwuję że np. flagowe modele z poprzednich lat są dużo niższe niż te najnowsze amplitunery a DTSx.

Witaj,

moim zdaniem w Twoim systemie znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zakup porządnego procesora dźwięku. Urządzenie takie znacznie lepiej sprawdzi się w Twoim systemie, w podobnym budżecie zaoferuje po prostu znacznie lepsze brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myslales nad zmiana marki ?? Bipo ja sam mam ampli yamahe, ale gdybym mial dzis wymieniac na nowszy ampli to kupilbym Onkyo.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Możecie podać i narysować :) system oparty na końcówkach mocy i procesorze opcję 5.1.4 ?

Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazic :( Jaki koszt tej ewentualnie wybranej drogi ?

Ten Marantz z linku ponoć nie powala dźwiękiem .

Możecie podać i narysować :) system oparty na końcówkach mocy i procesorze opcję 5.1.4 ?

Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazic :( Jaki koszt tej ewentualnie wybranej drogi ?

Ten Marantz z linku ponoć nie powala dźwiękiem .

Nie twierdze ze to najlepsza opcja , ale jedna z dróg - pamiętaj ze przód zasila koncowka stereo wiec najlepsza możliwa opcja . Moc i jakość końcówek dla kanałow efektowych powinna być wystarczająca

Rowniez myśle ze opcja z procesorem byłaby sensowna pod warunkiem budowania systemu kina nie za 9 a za 29 tys a i to nie wiem czy by wystarczyło . W proponowanym marantzu mozna prócz namiastki procesora kina domowego znaleść jeszcze tuner FM i zdaje sie DAB oraz streamer itd . Oczywiście mozna pewnie znaleść amplituner innej marki , ale chodzi o sam pomysł na sposób napędzenia systemu kina .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Obecnie mam przestarzałego dziesięcioletniego dziadka tj. denon 1906. Aktualnie u mnie wygląda to tak:

amplituner 1906-> pre aut front> denon pma 1500ae (w kinie robi za końcówkę, a w stereo pma robi jako wzmak do którego mam podpięte cd, osobny system do słuchania muzyki). Na chwilę obecną procesor odpada wole amplituner, który jest bardziej uniwersalny. Nie wiem dlaczego ale przez cały czas siedziałem w denonie i mam może jakiś sentyment do tej firmy. Tyle lat i zero awarii i usterek dlatego postanowiłem odświeżyć amplituner na nowy model z tej stajni.

Ostatnio byłem w salonie i troszkę mi namieszali bo byłem zdecydowany na denona 4200 ze wszystkimi najnowszymi bajerami tak że na parę ładnych lat już bym miał spokój, ale zaproponowali mi dobrą cenę za 7200w czyli flagowy model ale bez najnowszych bajerów i dużo tańszy od denona 6200. Dlatego aktualnie mam lekki mętlik, co będzie lepsze czy:

1. 4200 + pre aut fronty do pma1500 + pre aut central i tyły do 3 kanałowej końcówki mocy i tylko 4 kolumny sufitowe do amplitunera

czy

2. 7200w+ pre aut fronty do pma1500 + central i tyły oraz 4 kolumny sufitowe do amplitunera (czyli wszystkie głośniki do amplitunera bez frontów i kiedyś może dokupić końcówkę dla centralnego i tyłów)

3. 6200w + pre aut fronty do pma1500 + central i tyły oraz 4 kolumny sufitowe do amplitunera (czyli wszystkie głośniki do amplitunera bez frontów i kiedyś może dokupić końcówkę dla centralnego i tyłów)

Moim zdaniem opcja nr1 zapewnia najnowsze dekodery i wszystkie nowinki oraz jest dodatkowo zasilana zewnętrznymi końcówkami tak że tylko sufitowe są podpięte do amplitunera. Opcja 2 i 3 tylko fronty są zasilane z końcówki a cała reszta przez amplituner. Dlatego uważam, że chyba lepszym rozwiązaniem jest nr1...?

Tez po wielu różnych amplitunerach stalem sie fanem denona i miałem rozne modele przez wiele lat i bylem zadowolony.

Ja mam 5.1 i przody przez koncowke a reszta z amplitunera.to co piszesz ma sens ze wzmacniaczem , koncowka 3 kanalowa i napedzanie sufitowych amplitunerem.

Tych modeli nie słuchałem wiec nie doradze.

Majac wcześniej 1906 a celujac w tak wysokie modele będziesz mial wiele fajnej zabawy i duzo do odkrycia z nowym amplitunerem...

może najpierw trzeba podac jakie to jest pomieszczenie czy zamknięte,osobny pokój do muzyki i filmów ,o sporej powierzchi,nie jednego mieszkania,czy zwykły standartowy salon w bloku,bo to jest najważniejsze,a nie ilość głośników i dekoderów,nikt się nawet o to nie zapytał,co za znacy tematu,tylko pogratulować wiedzy.

przepraszam ale co mam czytać,jak ani słowa o tym gdzie to ma grać co do konfiguracji,oraz doboru sprzętu się nie wypowiadam,mam własne zdanie na temat najnowszych amplitunerów.

Temat można zamknąć amplituner wybrany i zamówiony

Pytanie jak można edytować posty bo nie mam żadnego odnośnika tylko:cytuj, odpowiedz, cytuj selektywnie, do góry a gdzie edytuj?

Pytanie jak można edytować posty bo nie mam żadnego odnośnika tylko:cytuj, odpowiedz, cytuj selektywnie, do góry a gdzie edytuj?

Miałem napisać jak ampli będzie w domu.. ;-) Wybrałem w końcu Denona 6200w. Ponieważ zależało mi aby ampli posiadał juz wszystko co aktualnie z nowości jest dostępne na rynku tak aby mi nie chodziła za chwile zmiana na nowszy. Ponadto wybrałem mocniejszy z uwagi że jest 9cio kanałowy a nie 7mio (jak ma denon 4200), co umożliwia mi podpięcie zestawu 5.1.4 bez dokupowania od razu zew. Koncuwki mocy. Ponadto najpierw chce zobaczyć i osluchac się bez końcówek aby mieć odniesienie później jak dołożę zew.końcówkę jak wpłynęła na zmianę w torze audio. Tak na szybko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.